Artikkelit

Goldman uskoo S&P500 nousevan loppuvuoden aikana

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Ensin Bank of America, sitten Citigroup ja nyt Goldman Sachs. Leikattuaan S&P500-indeksin ennustetaan kerta toisensa jälkeen, Goldman vihdoin kapituloi ja liittyi härkien kerhoon.

Investointipankki kirjoittaa tuoreessa raportissaan nostavansa vuoden päätteen S&P500-indeksin ennusteensa 4 000 indeksipisteestä 4 500 pisteeseen, “vastaten 5 prosentin nousuvaraa nykyiseltä 4 300 tasolta.”

Goldmanin 224 dollarin EPS-ennuste S&P500-indeksille säilyy muuttumattomana olettaen, että talous kokee pehmeän laskeutumisen.

Pankin ekonomistit ennustavat 25 prosentin todennäköisyyttä taantumalle seuraavan 12 kuukauden aikana, mikä on alhainen verrattuna 65 prosentin Wall Street-konsensukseen.

Goldman myöntää S&P500:n P/E-kertoimen 19x olevan ennustamaansa korkeampi ja kertoimen nousua ovat johtaneet muutamat suuren markkina-arvon osakkeet. Toisaalta pankki ennustaa Top 50- ja ex-Top 50-kertoimien korrelaation kohtaavan alempana, noin 15x tasolla.

Muiden markkinaosapuolten tapaan Goldman perustelee härkämäistä käännettään tämän hetken hypesanalla, tekoälyllä (AI). Pankki näkee AI:n suurimpana potentiaalisena tuottojen boostaajana, kun taas taantuma ja haukkamainen Fed ovat markkinoiden tämän hetken suurimmat riskit.

“S&P500-indeksin viisi suurinta osaketta ovat nousseet 47 prosenttia tämän vuoden aikana ja vastaavat nyt 24 prosenttia koko indeksin painosta. Muut 495 osaketta ovat tuottaneet vain viisi prosenttia. Kesäkuun alusta osakkeiden nousutrendi on tosin ollut viittä suurta osaketta laajempaa”, raportissa kerrotaan.

Sijoittavat ovat pohtineet gäppäävätkö isot osakkeet alas vai pienet osakkeet ylöspäin. Yksi Goldmanin markkinaindikaattoreista vertaa 52 viikon huippujen etäisyyttä kokonaisindeksin ja mediaaniosakkeen välillä.

Tämän indikaattorin perusteella markkinan laajuus on viime aikoina kaventunut eniten sitten teknokuplan. Vastaavissa tilanteissa sitten vuoden 1980 S&P500 on tyypillisesti treidannut sivusuunnassa tulevina kuukausina rotaation jatkuessa markkinoilla. Normaalia alempien tuottojen lisäksi indeksin kuopat näinä kuukausina ovat olleet keskimääräistä suurempia. Lopulta erotus on kuitenkin kurottu kiinni ylöspäin.

Toisaalta on hyvä muistaa, että Goldman käytti muutama viikko sitten samaa markkinaindikaattoria katalyyttinä markkinan laskulle, mutta nyt markkinan kapeus on jostain syystä muuttunut hyväksi asiaksi.

Raportti mainitsi toki muitakin syitä Goldmanin härkämäisemmälle näkemykselle loppuvuoden suhteen: “Makro- ja tulosennusteemme viittaavat myös nousuvaraan. Talouden laskeutuessa pehmeästi, odotamme S&P500 EPS:n kasvavan yhdellä prosentilla 224 dollariin tämän vuoden aikana. Q1-tulosten jälkeen uskomme pahimman ohjausten laskukauden olevan jo takana ja analyytikoiden ennusteet ovatkin piristyneet viime viikkoina.”

Kertoimia investointipankki kommentoi seuraavasti: “Kertoimet ovat nousseet ennustamaamme korkeammalle, mutta hidastuvan inflaation, terveen kasvun ja kasvaneen markkinoiden keskittymisen ansiosta nykyiset kertoimet tulevat todennäköisesti pitää pintansa. Jos talousdata jatkaa sitkeänä ja inflaatio jatkaa pehmenemistään, laskevat osakkeiden riskipreemiot todennäköisesti kuittaantuvat korkeampina reaalikorkoina ja tukevat nykyisiä osakekertoimia. Viisi suurinta yhtiötä treidaavat 29x P/E kertoimella verrattuna 17x kertoimeen muille 495 osakkeelle.”

Goldmanin uusi 4 500 indeksipisteen ennuste vastaa viiden prosentin nousuvaraa indeksille loppuvuoden aikana. Kilpailu on kovaa, sillä myös käteinen ja Investment Grade-bondit tarjoavat myös viiden prosentin tuottoa.

Lievässä taantumassa Goldman uskoo S&P500 EPS:n putoavan kymmenellä prosentilla 200 dollariin. Taantuman tapauksessa pankki uskoo Fedin elvyttävän markkinoita ja tukevan S&P500-indeksin P/E-kerrointa 15x. Nämä tuovat S&P500-ennusteen taantuman sattuessa 3 400 pisteeseen.

USA:n välttäessä taantuman, Goldman kertoo inflaation olevan selkein riski osakkeiden hinnoille.

Lopuksi raportissa mainitaan AI:n tuomasta boostista osakkeille. Vaikka miljoonia työpaikkoja menetetään tekoälyn takia, tulee se nostamaan yhtiöiden katteita, mikä tulee puskemaan osakkeiden hintoja ylös.

Goldmanin ennusteiden historiaa tutkittaessa ei pankki pääse varsinaisesti vakuuttamaan.

Keskustele markkinoista Sijoitustiedon foorumilla.

YouTube

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava

Kolumnit

Nestepaniikissa

Aki Pyysing
5.5.2024
east Lue lisää

Asuntosijoittamisen tulevaisuus

Miika Vuorensola
5.5.2024
east Lue lisää
Haastattelut

Sijoitustiedon #Teerenpelit 25 - Aura Salla

Sijoitustieto
2.5.2024
east Lue lisää