Olet täällä

Artikkelit

FED hidastaa bondiostoksiaan, osakkeet uusiin huippuihinsa

FEDin keskiviikkoisessa kokouksessaan keskuspankki ilmoitti aloittavansa “tapering”-operaation, eli vähentävänsä kuukausittaisia bondiostoksiaan. Muutos aiempaan rahapolitiikkaan on varsin dramaattinen.

Pandemian alusta asti FED on ostanut Treasureita ja MBS-tuotteita (eli jenkkibondeja ja asuntolainoihin sidottuja rahoitustuotteita) 120 miljardilla dollarilla kuukausi toisensa perään. Joulukuusta alkaen tahti kuitenkin muuttuu, sillä keskuspankki aikoo vähentää ostoksiaan 15 miljardilla dollarilla joka kuukausi siitä eteenpäin. Heinäkuussa 2022 FEDin ostokset, jotka ovat tapa lisätä likviditeettiä markkinoille, päättyvät.

Curvature Securitiesin mukaan tapering-uutinen oli odotettu, mutta kuitenkin hieman erilainen. FED jätti ilmoituksellaan itselleen hieman pelivaraa, minkä ansiosta tapering-tahti voi tammikuun alusta olla odotettu, tai sitten hitaampi tai nopeampi tilanteesta riippuen. Tammikuinen 15 miljardin ostosten leikkaaminen ei ole kiveen kirjoitettu, vaikka keskuspankki aikeistaan niin indikoikin.

Inflaatiosta puhuttaessa FED jatkoi linjaansa puhuessaan väliaikaisesta (transitory) inflaatiosta. Tosin tällä kertaa vivahde oli vähemmän luottavainen, siellä FED kertoo "inflaation olevan kohollaan, pääasiassa heijastaen tekijöitä, joiden odotetaan olevan väliaikaisia". Sijoittajat ympäri maailmaa analysoivat FEDin sanomisia lause lauseelta.

Joulukuun FOMC-kokouksesta odotetaan markkinoiden kannalta erityisen tärkeää.

Spekulaatiot FEDin ostoksista tulivat samalla pitkälti päätökseen, mutta jatkuvat voimakkaina koronnostojen suhteen. Tällä hetkellä markkinat hinnoittelevat ensimmäisen koronnoston heti bondiostojen odotetun päättymisen jälkeiseen aikaan.

FEDin pääjohtajan Powellin puhuessa korkolinjauksistaan, markkinat ennakoivat koronnostoa heinäkuulle 2022 entistä voimakkaammin.

Deutsche Bankin Jim Reid näyttää, ettei USA:n markkinat ole olleet immuuneja globaalille uudelleenhinnoittelulle keskuspankkien koronnostojen suhteen. Syyskuisessa kokouksessa FEDin pankkiirienkorkoruuvin kiristystä ennakoitiin helmikuulle 2023, nyt odotukset ovat syyskuussa 2022.

Markkinat ovat jatkuneet helppoina rahoituksen suhteen huolimatta korko-odotusten muutoksista ja bondiostojen ilmoitetusta hidastumisesta.

Samoin S&P500-osakeindeksi on kaikkien aikojen huipuissaan.

Presidentti Joe Biden on nauttinut ennennäkemättömästä osakerallista ensimmäisellä presidenttikaudellaan. Tämä huolimatta esimerkiksi nousevista polttoainekustannuksista, korkeasta inflaatiosta, rikos- ja huumekuolemien noususta ja tuhansien pienten yritysten ongelmista löytää tarpeeksi työvoimaa, jotta voivat pitää ovensa auki.

Todellinen voima osakkeiden, samoin kuin hyödykkeiden ja kryptojen, voimakkaan nousun takana on FEDin avokätinen likviditeetin tarjoaminen markkinoille. Mitä enemmän hilloa keskuspankki tuppaa markkinoille, sitä enemmän sitä menee osakehintojen purnukoihin.

Talouden tila ei kuitenkaan ole parantunut, päinvastoin. US Macro Surprise-indeksi mittaa talousdatan ylittävän tai alittavan ekonomistien ennusteet. Vaalien jälkeen odotuksista ollaan siis jääty.

Markkinat reagoivat FEDin kokoukseen sekavissa merkeissä.

Dollari-indeksi lähti laskuun.

Guggenheimin Scott Minerdin mielestä jenkkipäättäjät ovat tekemässä virhettä: “Ei ole mitään toivoa siitä, että olemme osallistuneet FEDin osto-ohjelmiin pandemian aikana eikä se aiheuttaisi minkäänlaista sekasortoa omaisuusluokkien hinnoissa. Se vaatisi ihmettä.”

Osakkeet nousivat kautta linjan Small Capien johtamana.

Kryptoalusta Ethereum ponkaisi sekin kaikkien aikojen ennätyslukemiinsa.

30-vuotisten jenkkibondien yieldit nousivat takaisin yli 2 prosentin tasoille.

Samalla markkinoiden Fear & Greed-indeksi kertoo voimakkaasta ahneuden tilasta.

Milloin odotukset FEDin toimenpiteistä alkavat näkyä osakkeiden hinnoista, jos milloinkaan? Keskustele Sijoitustiedon palstalla.

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.
Liity Sijoitustiedon jäseneksi