Olet täällä

Artikkelit

FED aloittaa taseen supistamisen koronnostojen lisäksi

Keskiviikkona FED nosti odotusten mukaisesti ohjauskorkoaan  0,5 prosenttiyksiköllä 0,75-1,00 prosenttiin. Nostojen odotetaan jatkuvan 0,5 prosenttiyksikön erissä seuraavassa muutamassa FOMC-kokouksessa.

Keskuspankki mainitsi kommenteissaan riskien olevan kaksinaisia (korkea inflaatio ja matala kasvu, eli stagflaatio) Ukrainan sodan takia ja toisaalta varoitti myös toimitusketjujen ongelmista Kiinan Covid-rajoitusten ansiosta. Huolimatta Q1 negatiivisesta BKT-luvusta, kommenttien mukaan kotitalousten kulutus ja yritysten kiinteät sijoitukset molemmat jatkuivat vahvoina.

Pääjohtaja Jerome Powellin mukaan 0,75 prosenttiyksikön nostoja ei ole luvassa, minkä ansiosta markkina huokaisi helpotuksesta ja osakkeet lähtivät uutisesta ralliin.

Powell on luottavainen talouden suhteen ja hänen mielestään se on valmis tiukempaan rahapolitiikkaan, mikä johtaisi pehmeähköön laskuun. Mies mainitsi monta kertaa, ettei se toki tule olemaan helppoa. Powellin mukaan taantumaa ei ole edessä, eikä mikään edes viittaa siihen suuntaan, vaikka talouden kasvu hidastuisikin. Pääjohtaja uskoo FEDin mahdollisuuksiin saada inflaatio aisoihin aiheuttamatta merkittävää nousua työttömyydessä. Powell uskoo neutraalin korkotason olevan noin 2,00-2,50 prosentin tasolla.

Taseen supistaminen

FEDin 0,5 prosenttiyksikön koronnosto on vain puolikas tarinasta. Vähintään yhtä tärkeä on keskuspankin suunnitelma valtavaksi paisuneen taseen supistamisesta, lyhyemmin QT, eli Quantitative Tightening. Keskuspankin ostaessa papereita taseeseensa puhutaan QE:sta, eli Quantitative Easingista, jolloin likviditeettiä lisätään markkinoille.

Keskuspankin suunnitelman mukaan se aloittaa QT:n kesäkuun alussa 47,5 miljardin dollarin kuukausitahdilla, määrän noustessa 95 miljardiin taalaan kolmen ensimmäisen kuukauden jälkeen. Lopullisesta 95 miljardista 60 miljardia koostuu Treasury-bondeista ja 35 miljardia MBS-tuotteista (Mortgage Backed Security).

Odotettua ehkä kyyhkysmäisemmän uutisesta teki se, ettei aktiivisesta arvopapereiden myynnistä puhuttu lainkaan.

FEDin ilmoituksesta:

Komitea aikoo vähentää FEDin hallussa olevien arvopapereiden määrää ajan kuluessa ennustettavalla tavalla pääasiassa mukauttamalla SOMAssa (System Open Market Account) olevien arvopapereille maksettavien pääoman lyhennysten uudelleensijoittamisen määrää. Alkaen kesäkuun 1. päivä, pääoman lyhennykset SOMAssa oleville arvopapereille jälleensijoitetaan siltä osin kuin ne ylittävät kuukausittaiset enimmäismäärät.

Treasureille enimmäismäärä on aluksi 30 miljardia per kuukausi ja kolmen kuukauden jälkeen se nousee 90 miljardiin dollariin. Treasury-arvopapereiden omistusten lasku tämän kuukausikaton alaisuudessa sisältää valtion velkasitoumukset ja siltä osin kuin kuponkien maturiteetit ovat pienempiä kuin kuukausikatto.

Edustajavelka- ja asuntolainavakuudellisten arvopapereiden ylärajaksi asetetaan aluksi 17,5 miljardia dollaria kuukaudessa ja kolmen kuukauden kuluttua se nousee 35 miljardiin dollariin kuukaudessa.

Ajan mittaan komitea aikoo säilyttää arvopapereita sellaisina määrinä, joita tarvitaan rahapolitiikan tehokkaaseen ja tulokselliseen toteuttamiseen runsaiden varantojen järjestelmässä.

Sujuvan siirtymävaiheen varmistamiseksi komitea aikoo hidastaa ja sitten pysäyttää taseen koon pienenemisen, kun reservivarat jonkin verran sen tason yläpuolella, jonka se arvioi riittävän runsaiden reservien kanssa.

Kun taseen valunta on päättynyt, varantosaldot todennäköisesti jatkavat pienenemistä jonkin aikaa, mikä heijastaa muiden FEDin velkojen kasvua, kunnes komitea arvioi, että varantosaldot ovat riittävällä tasolla.

Tämän jälkeen komitea hoitaa arvopapereita tarpeen mukaan ylläpitääkseen riittävän reservivarannon ajan mittaan.

Komitea on valmis mukauttamaan kaikkia lähestymistapansa yksityiskohtia taseen koon pienentämiseksi talouden ja markkinoiden kehityksen puitteissa.

Olettaen, ettei muutoksia ole luvassa, FEDin QT-suunnitelman mukaisesti keskuspankin tase supistuu 522,5 miljardilla dollarilla kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Markkinareaktioita

Bloombergin Ira Jerseyn mukaan toukokuun FOMC-kokouksen anti meni lähes täysin markkinoiden odotuksiin: “Ajattelimme, että FED aloittaa kutistamisen 30 miljardilla dollarilla kuukaudessa, joten 47,5 miljardin suunnitelma oli enemmän kuin odotimme. Merkittävää markkinareaktiota ei kuitenkaan ole havaittavissa erotuksen johdosta.”

Bleakley Advisory Groupin Peter Boockvarin mukaan FEDin FOMC-kokous oli historiallinen, mutta tapahtumaköyhä, kuten hän odottikin.

Prinpical Global Investrosin Seema Shahin mielestä sijoittajien pitäisi ottaa kokouksen lopputulema tervetulleena vastaan pelon sijaan. Hänen mukaansa ensimmäinen 0,5 prosenttiyksikön nosto ei ole läheskään tarpeeksi, sillä ensimmäisen seitsemän tiukemman rahapolitiikan viikon aikana inflaatioriski on noussut entisestään. “Inflaatio on lähellä 9 prosenttia, inflaatio-odotukset jatkavat korkealla ja avoimia työpaikkoja on noin kaksi kutakin työtöntä työnhakijaa kohti ja palkkojen kasvu jatkaa nousemistaan.”

Grant Thornton LLP:n pääekonomisti Diane Swonkin mukaan FED on nyt tilanteessa, jossa se keskittyy työttömyyden sijasta enemmän inflaatioon. “Siitä on erittäin kauan, kun viimeksi olemme nähneet USA:n keskuspankin vastaavassa tilanteessa”, hän kertoo.

Guggenheim Scott Minerd kertoo FEDin itsenäisyyttä haastettavan tänään enemmän kuin sukupolviin ja pääjohtaja sekä komitea tietävät tämän. FED reagoi Minerdin mukaan poliittiseen paineeseen enemmän kuin se oli Volckerin, Greenspanin tai Yellenin aikakaudella.

Keskustele FEDin päätöksistä Sijoitustiedon foorumilla.

Liity postituslistalle ja kuulet kohteista jotka eivät tule julkisille markkinoille
Liity Sijoitustiedon jäseneksi