Olet täällä

Artikkelit

CFD-kaupankäynti. Mitä ja miksi?

CFD-sopimus (engl, Contract For Difference) on kaikessa yksinkertaisuudessaan hinnanerosopimus kohde-etuudessa sijoittajan ja välittäjän välillä. CFD on johdannainen, jolla sijoittaja käy kauppaa vastapuolensa kanssa tietyllä kohde-etuudella. CFD-kauppa mahdollistaa sijoittamisen kohde-etuuteen ilman että kohde-etuutta tarvitsee koskaan omistaa kuitenkin niin, että kohde-etuutta vastaava voitto tai tappio realisoituu asiakkaan sijoitustilille. CFD-kaupassa on monia etuja, jotka ovat lisänneet tuotteen maailmanlaajuista suosiota viime vuosina.

Miten CFD toimii?

Ajatellaan että osakkeen hinta on 12,00€ ja niitä ostetaan 100 kappaletta, kauppahinnaksi muodostuu 1200€. Jos samaista osaketta käydään CFD-kauppana välittäjän kanssa ja välittäjän asettama vakuusvaatimus on 5%, voidaan samainen kauppa toteuttaa kun sijoitustilillä on 60€ varaa.

On syytä huomata että CFD-kaupan toteutuessa positio välittömästi näyttää spreadin, eli osto- ja myyntihinnan välisen erotuksen, verran tappiota. Jos CFD-välittäjän osakkeessa spread on esimerkiksi 0,02€, täytyy osakkeen hinnan nousta kaksi eurosenttiä jotta sijoittaja olisi tienannut kaupasta omansa takaisin. Jos olisit ostanut osaketta suoraan, näkisit positiosi olevan voitolla, mutta olisit joutunut maksamaan välityspalkkion ja sitomaan enemmän pääomaa kauppaan. Tämä on CFD-kaupan kompromissi.

Jos osakkeen hinta nousee 12,30€ tasolle, voidaan osake myydä 30c voitolla, jolloin tuotoksi muodostuu 30€/1200€ = 2.5%. Kun osakkeen hinta on 12,30€, CFD-välittäjä todennäköisesti tarjoaa hieman alhaisempaa hintaa kuin mitä osakemarkkinoilla on kohde-etuudelle tarjolla, esimerkiksi 12,28€. CFD-sopimukseen sijoittaneen on tehtävä kauppaa välittäjän kanssa päästäkseen eroon positiostaan, joten hänen täytyy toteuttaa kauppa hintaan 12,28€ ja näin ollen luovuttaa muutama eurosentti voittoa. Vastaavan CFD-kaupan tuotoksi muodostuu 28€/60€ = 46,7%. Sijoittajan on ostaessakin saattanut joutua maksamaan kohde-etuudesta esimerkiksi 12,01€, mutta siitä huolimatta sijoittajan tuottoa pääomalle CFD-kaupassa on selkeästi korkeampi kuin vastaavassa kaupassa suoraan kohde-etuuteen. 28€ tuotto CFD-kaupasta on puhdasta tuottoa, mutta osakekaupassa 30€ voitosta vähennetään vielä välityspalkkiot.

CFD:n etuja

Vipu - CFD-kauppa tarjoaa osakekauppaan korkeaa vipuvaikutusta, voittojen ollessa euromääräisesti kuitenkin osakekauppaa vastaavia. Kohde-etuudesta riippuen kaupan vakuusvaatimus saattaa olla mitä tahansa 2 ja 20 prosentin väliltä. Mitä pienempi vakuusvaatimus, sitä suuremman vipuvaikutuksen saat CFD-sijoituksellesi.

Helppo pääsy suurille markkinoille - Monet CFD-välittäjät tarjoavat pääsyn monille eri markkinoille monissa eri omaisuuslajeissa. Välittäjät tarjoavat CFD-sopimuksia esimerkiksi indekseihin, osakkeisiin, raaka-aineisiin ja valuuttoihin.

Lyhyeksimyynti - CFD-sopimuksilla kohde-etuuden lyhyeksimyynti on yhtä helppoa ja halpaa kuin kohde-etuuden long-position ottaminen. Ja koska sijoittaja ei omista kohde-etuutta, ei myöskään lainakustannuksia tule maksettavaksi.

Välityskustannukset - CFD-kaupassa ei normaalisti ole välityskustannuksia, mutta välittäjä ottaa omansa tuotteen spreadista, joka on aina suurempi kuin vastaavassa kohde-etuudessa markkinoilla. Riippuen miten volatiili kohde-etuus on, saattaa spread olla pieni tai suuri. 

CFD:n haittapuolia

CFD-sopimukset vaikuttavat houkuttelevilta sijoituskohteita, mutta niissä on myös varjoisat puolensa. CFD ei välttämättä ole paras vaihtoehto sijoittajalle, joka tekee nopeaa kauppaa ja yrittää hyötyä kohde-etuuden muutaman sentin liikkeistä. Tämä johtuu CFD-sopimuksen suuremmasta spreadista, joka tekee loven varsinkin aktiivisen sijoittajan tuottoihin. Spreadin suuruutta tulee kuitenkin verrata tavallisen osakekaupan välityspalkkioihin.

CFD-markkinat eivät ole myöskään selkeästi säännellyt. Välittäjän luotettavuus riippuu sen maineesta markkinoilta. On olemassa lukuisia erinomaisia CFD-välittäjiä, mutta kuten kaikissa sijoituksissa, on tärkeää selvittää etukäteen tarkalleen kenen kanssa käy kauppaa.

Suomessa CFD-sopimusten verotus ei myöskään ole yksityissijoittajalle houkutteleva. Viimeisimpien ennakkotietojen mukaan tuotoista tulee maksaa pääomatuloveroa, mutta tappioita ei voisi vähentää verotuksessa. Jos kuitenkin teet kauppaa yrityksen kautta, voi EVL:n mukaan vähentää tappiot verotuksessa.

Yhteenveto

Jos sijoittajan on mahdollista käydä kauppaa yrityksen kautta, on CFD-kaupankäynti erittäin houkutteleva vaihtoehto monille sijoittajille. CFD:n lukuisat edut kuten vipuvaikutus, helppo pääsy suurille markkinoille, lyhyeksimyynnin mahdollisuus ja ei välityspalkkioita ovat houkutteleva yhdistelmä. Jokaisen sijoittajan tulee tietysti tehdä tarkka analyysi siitä, mikä vaihtoehto parhaiten sopii sijoitussuunnitelmaan. 

Keskustele sijoittamisesta tai avaa oma sijoitusaiheinen blogi. Tervetuloa moderoidulle foorumillemme!
Liity Sijoitustiedon jäseneksi