Artikkelit

Bitcoinin sääntelyuhan ajankohtaisuus (ja sen mahdottomuus)

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Bitcoinin olemassaolon jatkuvuutta on suuri osa sijoittajista epäillyt jo pitkään. Syitä on monia. Bitcoinilla ei heidän mukaan ole käyttöarvoa, uusia ja parempia teknologioita tulee löytymään ja ne syrjäyttävät Bitcoinin. Hallitukset tulevat kieltämään sen käytön. Riskit ja epävarmuus eivät ole perättömiä, mutta Bitcoin jatkaa kulkuaan viime vuosikymmenen parhaana sijoituksena.

Nyt kun sen arvo on yli 50 000 dollaria, alkaa se tosissaan herättää kiinnostusta myös päättäjissä.

Tradingview.com

Useimmat Bitcoin-maximalistit eivät hyväksy muuta kuin Bitcoinin täydellisen dominoinnin markkinoilla ja he odottavat Bitcoinin olevan ainoa ratkaisu maailman taloudellisiin ja talouspoliittisiin ongelmiin. He odottavat dollarin niiaavan Bitcoinin voitonmarssin edessä.

Oma kantani on maltillisempi, sillä en usko Bitcoinin kilpailevan fiat-valuuttojen kanssa maksun välineenä, vaan enemmänkin kullan kanssa arvon säilyttäjänä. Bitcoin-verkon päälle tullaan toki rakentamaan maksujärjestelmä, kuten Lightning Network, joka kykenee toteuttamaan transaktioita erittäin nopeasti ja joustavasti.

Omien veikkauksieni perusteella ei mene kauaa ennen kuin Bitcoinin markkina-arvo ylittää kullan markkina-arvon. Bitcoinin arvo on tällä hetkellä noin yhdessä biljoonassa taalassa, kullan on noin 10 kertaa suurempi ja kiinteistöjen markkina-arvo on noin eräiden arvioiden mukaan noin 100 kertaa suurempi. Kiinteistöt ovat myös arvon säilyttäjiä kullan tapaan, joten potentiaalia Bitcoinin hinnalla on reilusti ylöspäin pelkästään muihin arvonsäilyttäjiin verrattuna.

Sitä ennen pitää kuitenkin ylittää päättäjien pystyttämät esteet.

Kapinallisten ongelmana on usein liiallinen itseluottamus. Kun siihen lisätään muutama pieni taisteluvoitto alle, niin koko kapinallisten remmi kulkee rinta rottingilla. Tämä johtaa tulevien haasteiden aliarviointiin perspektiivin ollessa liian kapea. Toisaalta “vastapuolella”, eli Bitcoinin tapauksessa keskuspankkiireilla on heilläkin monella laput silmillä rahapoliittisessa kaikkivoipaisuudessaan.

Bitcoinin ensimmäiset noin kymmenen vuotta ovat olleet melkoista voittokulkua. Sen keskimääräinen vuosituotto on ollut noin 200 prosenttia Bitcoinin ensiaskelista.

Bitcoin-uskovaiset luottavat Bitcoinin jalon aatteen ja ylivoimaisen teknologian tekevän siitä maailman reservivaluutan vain muutaman vuoden sisään. He ovat valmiita heittämään hyvästit fiat-valuutoille, korruptoituneille keskuspankeille ja toivottaa tervetulleeksi inflaatiovapaan, kitkattoman lohkoketjuun perustuvan rahajärjestelmän.

Vaikea kuvitella moisen tapahtuvan muutamassa vuodessa ilman merkittävää poliittista ja sosiaalista epävakautta, joten omasta puolestani toivon siirtymisvaiheen kestävän pidempään.

Joka tapauksessa uskon murroksen tapahtuvan ensin hitaasti, ja sitten yhtäkkiä. Pandemia on nopeuttanut murrosta merkittävästi, mutta silti Bitcoin, DeFi, kryptovaluutat ja lohkoketju ovat kaukana laajamittaisesta omaksumisesta tämänhetkisessä taloudessa.

Olen ystäväni kanssa samaa mieltä, hän kirjoitti aiemmin tällä viikolla viestissään: “Vuonna 2017 ‘shitcoinit’ [eli muut kryptovaluutat kuin Bitcoin] kilpailivat Bitcoinin kanssa ja vertailua tehtiin siirtojen nopeuden jne suhteen. Vuonna 2021 kilpailua ei enää käydä kuin kakkospaikasta.” Viisaita sanoja, verkostovaikutuksen ansiosta Bitcoinia on äärimmäisen vaikeaa syrjäyttää palliltaan. Muut kryptot rakentavat omaa teknologiaansa, mutta Bitcoinin etumatka niihin verrattuna voi olla jo saavuttamattoman pitkä.

Valtaapitävät eivät kuitenkin anna Bitcoinin seilata menestyksen satamaan ilman myrskyjä.

Viime aikoina hallitukset ja keskuspankit ympäri maailmaa ovat ottaneet aiempaa enemmän kantaa Bitcoiniin ja kryptovallankumoukseen.

Tammikuussa EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde kertoi “spekulatiivisen” Bitcoinin tarvitsevan maailmanlaajuista sääntelyä. Lagarden mukaan voimakkaan spekulatiivinen Bitcoin on johtanut tuomittaviin aktiviteetteihin, mukaanlukien rahanpesu ja kaikki porsaanreiät tulee tukkia, Reuters raportoi. “Sääntely on pakollista ja siitä täytyy päästä globaalisti yksimielisyyteen”, Lagarde jatkaa.

EKP aikoo lanseerata digitaalisen euron, pankin mukaan toivottavasti viiden vuoden sisään. Keskuspankki on tutkinut digitaalista valuuttaa kesäkuusta 2019 asti.

Digieuro ei muuttaisi eurooppalaista rahapolitiikkaa itsessään mitenkään, mutta tarjoaisi mahdollisuuden muun muassa tehokkaampaan rahajärjestelmään. Keskuspankkien rahapolitiikka vaikuttaa fiat-valuuttoihin samalla tapaa, oli kyseessä sitten digivaluutta tai tavanomainen “paperivaluutta”.

Maaliskuun puolivälissä Intia ilmoitti potentiaalisesta kryptokiellostaan. Kiellon mukaan sekä kaupankäynti että kryptovaluuttojen hallussapito olisivat lain vastaista.

Lakiehdotus linjaa Intian hallituksen aikeita vuodelle 2021. Hallituksen linjana on kieltää yksityiset virtuaalivaluutat kuten Bitcoin ja korvata ne valtion omalla, virallisella digivaluutalla.

Intian hallituksen viranomainen, joka antoi Reutersille vihiä hallituksen aikeista, kertoi kryptovaluuttojen omistajien saavan enimmillään kuusi kuukautta aikaa päästä eroon digirahoistaan. Tämän jälkeen rangaistuksia jaettaisiin kryptojen hallussapidosta, louhimisesta, kaupankäynnistä ja siirtämisestä.

Kiina on valmistellut digi-yuania jo vuodesta 2014. Kiinan keskuspankki PBOC suorittaa parhaillaan jo testejä digivaluuttansa kanssa ja lienee maailman edistyksellisin keskuspankki digivaluutan suhteen tällä hetkellä.

Helmikuussa USA:n valtiovarainministeri Janet Yellen varoitti “erittäin tehottomasta” Bitcoinista. “En usko, että Bitcoinia tullaan käyttämään laajalti transaktioihin. Ja kun sitä käytetään, pelkään siirtojen usein olevan laitonta rahoitusta. Se on erittäin tehoton tapa suorittaa siirtoja ja siirtoihin käytettävä energiamäärä on ällistyttävä. Bitcoin on erittäin spekulatiivinen ja mielestäni ihmisten tulisi olla varuillaan sen erittäin voimakkaan volatiliteetin kanssa ja olen huolissani tappioista, joita potentiaaliset sijoittajat voivat kokea.”

Huvittavaa juttua taalakirstun päällä istuvalta. Tutkimusten mukaan kaksi kolmesta dollarisetelistä kantaa mukanaan jälkiä kokaiinista, muista dollarihassutteluista puhumattakaan.

Eri jenkkihallituksen tahot ovat pohtineet ajatusta vaihtoehtoisesta digitaalisesta valuutasta, joka avaisi ovet globaalille maksujärjestelmälle myös niille, joilla ei siihen tällä hetkellä ole pääsyä.

FED on tutkinut asiaa ja aikoo lanseerata digitaalansa seuraavien vuosien aikana. Tarkkaa aikataulua keskuspankki ei ole antanut. “Uskon sen johtavan nopeampaan, turvallisempaan ja halvempaan maksujärjestelmään”, Yellen kertoo tärkeistä tavoitteistaan.

Tällä viikolla FEDin pääjohtaja Jerome Powell jakoi tuoreimpia mietteitään kryptovaluuttojen suhteen: “Ne ovat enemmän spekulointia varten kuin maksuja varten. Bitcoin on enemmän vaihtoehto kullalle kuin dollarille.” Jälkimmäisestä voin olla samaa mieltä “J-Po”:n kanssa.

Saksan Bundesbankin presidentti Jens Weidmann on huomattavasti myönteisempi potentiaalisesti merkityksellisessä kommentissaan: “Keskuspankkien ei tulisi poissulkea yksityissektorin ponnisteluja digivaluutan luomisessa”.

Weidmannin mukaan seuraavan 2-3 vuoden aikana ei digieuroa vielä voi odottaa saapuvaksi, aikataulu on siihen liian tiukka.

Jos ja kun seuraavien vuosien aikana keskuspankkien digivaluuttoja ei tule, on Bitcoinilla ja muilla kryptoilla aikaa myllertää maailman rahoitusmarkkinoilla vapaasti. Bitcoinin totaalinen bännääminen vaatisi globaalia hallitusten ja valtioiden yhteistyötä. Sen pysäyttäminen vaikuttaa yhtä mahdottomalta kuin internetin täydellinen sulkeminen. Bitcoin on tullut jäädäkseen.

Mitä tapahtuu kun Bitcoin bännätään kokonaan jossain maassa? Marokossa Bitcoin on ollut kielletty vuodesta 2017. Se ei kuitenkaan ole hidastanut marokkolaisten Bitcoin-omaksumistahtia, päinvastoin.

2-5 vuotta pandemian jälkeisessä maailmassa voi olla erittäin pitkä aika, varsinkin jos siihen lyödään vielä mahdollinen taantuma tai lama päälle maailman digisoituessa hurjaa vauhtia. Keskuspankeilla tulee olla tulipalokiire elleivät halua menettää valtikkaa.

Jenkkikeskuspankkiirit eivät tunnu täysin edes ymmärtävän Bitcoinin merkitystä ja käyttötarkoitusta. Tai sitten esittävät tarkoituksellaan hölmöä. Heidän argumenttinsa ja viestinsä tuntuvat varsin hampaattomilta.

En yllättyisi, jos FEDillä on Bitcoinia taseessaan ennen virallisia digidollareita.

Keskustele Bitcoinista Sijoitustiedon Kryptovaluutat sijoituskohteina-ketjussa.

Yhteistyökumppanit: Heikki Keskiväli

Huippuarviot saaneelle Tähtäimessä osakkeet -kirjalle jatkoa käytännönläheisenä sijoituskurssina!

Kolumnit

Evolution - Täydellinen sijoituskohde kunnes katsoo pinnan alle

Mikko Mäkinen
25.7.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Valmet Q2/2024 Seurantalista: Valmet nosti juuri ohjeistustaan, mutta tarjotaanko loppuvuonna pettymys?

Almanakka
25.7.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

Yhdysvaltain presidenttipelin vaikutukset kryptomarkkinaan

Pessi Peura
24.7.2024
east Lue lisää