Kolumnit

Askel taakse ja katse kokonaisuuteen

Matias Savolainen |
Jaa Twiittaa

Koronaviruksen aiheuttama paniikki markkinoilla on juuri sitä mistä yllättävissä kriiseissä on kyse. Kukaan ei voi niitä nähdä etukäteen ja vaikutuksien ennakointi ja arviointi on erittäin hankalaa. Takana on ollut historiallisen pitkä nousukausi pörssissä, joka on tuudittanut sijoittajat ihanaan päiväuneen, joka muuttui yllättäen kakkelit housuun räväyttäväksi painajaiseksi. Etenkin sellaiset sijoittajat, jotka ovat vannoneet uskoaan osta ja pidä -strategiaan iman mitään riskienhallintaa varmastikin ostavat vesapaperia ripulioireisiin sekä Pampperssia jalkaan. 

Tiedän, että nousukaudella ja härkämarkkinassa ei suosiota saa vihjailemalla riskienhallinnan merkityksestä. Vastalauseena tulee aina se, että osakkeet ovat aina kuitenkin nouseet ja nousevat ikuisesti. No näin on käynyt ainakin osittain, mutta tarkoittaako tämä sitä, että näin tulee välttämättä tapahtumaan. Sitä en tiedä. Todennnäköistä on se, että tämänkin kuoppa, joka tullee olemaan enemmän 2008-2009 kaltainen kuin 2011 tai 2018 kaltainen, tulee korjaamaan aikanaan.

Markkinoita ajateltaessa on hyvä miettiä miten hintamuutokset vaikuttavat sellaisiin toimijoihin, joilla itsellään on todella suurta vaikutusta markkinoihin. Marcro-rahastot ovat yksi tosi mukava porukka, joilla on salkussa vähän kaikkea ja vipua. Kun asiat asiat alkavat mennä etelään, nämä kaverit realisoivat aivan kaikkea, joka voi johtaa siihen, että laajasti myydään, osin shorttien kattamisessa ostetaan ja markkinapaniikki on vain sivumauste siihen, mitä todellisuudessa tapahtuu. 

Tällä hetkellä voin olla varma siitä, että iso osa laskusta ja volasta on nimenomaan sitä, että isoille toimijoille on tullut jälleen roppakaupalla margin calleja eli ilmoitus siitä, että vakuuksia ei ole riittävästi position pitoon. Tämä johtaa aina massalikvidointiin. Tätä kautta syntyy itseään ruokkiva kierre, joka on vielä vaarallisempi kuin mahdollisesti itse tauti. 

Markkinapaniikit loppuvat aikanaan. Loppuakseen myynnin tulee loppua, eli he jotka ovat aikeissa oksentaa osakkeensa pois, saavat sen tehtyä ja tämän jälkeen yleensä tapahtuu erikoinen asia. Huonojen uutisten jatkuessa, markkinat eivät enää jaksakaan laskea. Ne ovat saturoituneet. Useimmiten hintakuvaajassa tämä näkyy divergenssin syntyisenä. Edellinen hintapohja käydään rikkomassa, mutta liikkeen voima on aiempaa pienempi. 

Tällä hetkellä USA:n 52 viikon NH-NL luku on -9000 luokkaa. 2008 pohjassa se oli -18 000. Itse numeraalinen arvo ei ole absoluuttisesti tärkeä, mutta tämän mennessä -4000 alapuolele ja noustessaan tästä, syntyy Spike-signaali, joka on hyvällä menestyksellä kertonut yli ajan pohjan läheisyydestä tai synnystä. Riippumatta, syntyykö siinä pohja, tämän liikkeen seurauksena kuitenkin useimmiten on tullut hyvin treidattava ralli, joka kestää useampia viikkoja. 

Suuret nousupäivät luovat helposti sijoittajalle toivoa ja intoa. Tuntuu, että nyt on pakko mennä mukaan tai jään kelkasta. Useimmiten tämä pelko on aivan sitä samaa pelkoa kuin mahanpurut laskun aikaan. Ryntäilyn sijaan, kannattaa mieluumin liikehtiä rauhallisesti ja päättäväisesti sekä katsoa miltä markkinakuvaajat näyttävät. Mukaan loikatessa on syytä pitää oma riskienhallinta kunnossa. 

Kaikkein suurimpien nousupäivien historia osoittaa, että näiden jälkeen on uudelleen käyty kokeilemassa vielä kovimman nousupäivän pohjaa. 

SP-500 katseltaessa hyvää perspektiiviä saa katsomalla kuvaajaa pidemmältä ajalta taaksepäin. Nyt nähty suurtakin suurempi pudotus on pyyhkinyt pois vuoden 2019 nousut. Ei kuitenkaan enempää. OMXH-25 kohdalla kuva on hieman synkempi. Aikamatkaa on tehty taaksepäin puoli vuosikymmentä. Lohdullista on se, että pitkäjänteinen ja ajallisesti hajauttanut sijoittaja on helposti edelleen ihan hyvässä tilanteessa. 

Riippumatta onko lyhyen aikavälin treideri vai pidemmän ajan holdari, vaikeinakin aikoina on hyvä toimia suunnitelman mukaisesti. Toki suunnitelmaa voi ja kannattaa päivittää ajan kuluessa ja miettiä omia riskienhallinnan työkaluja. Valtaosan ajasta riskienhallinta tuntuu turhalta ja siitä helposti lipsutaan. Poikkeuksillisina aikoina kuitenki suunnitelmassa pysyminen palkitaan. 

Aurinkoa päivääsi!

Matias

Teksti julkaistu alunperin osoitteessa: www.matiassavolainen.com

Mainos: Coinmotion

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.

Kolumnit

Markkinanäkymät kesällä 2024

Mikko Mäkinen
13.6.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Laillinen turnauspokeri olisi pelastettavissa

Aki Pyysing
9.6.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Analyysissa Nokian Renkaat: Entisen laatuyhtiön testitulokset eivät riitä Seurantalistalle

Almanakka
7.6.2024
east Lue lisää