Kaupallinen yhteistyö

Applen osake takkuaa tekno-osakkeiden nousuhuumassa

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Mainos: Vontobel

Teknologiaosakkeiden lentäessä tulikuumina teköälybuumin ansiosta, yksi suurista nimistä on jäänyt ainakin osakkeen hintansa puolesta junnaamaan paikoilleen.

Applen osake on tänä vuonna yli seitsemän prosenttia tappiolla Nasdaq100-indeksin tuottaessa samalla aikavälillä seitsemän prosenttia voittoa. Viiden vuoden tuottoa tutkittaessa Applen osake on kuitenkin tuottanut tuplasti enemmän kuin Nasdaq. Tällä hetkellä yhtiön osake treidaa noin 172 taalassa.

Lähde: Investing.com. Hinta USA:n dollareissa. Historiallinen tuotto ei ole luotettava indikaattori tulevasta tuotosta.

Apple on menettänyt momentumia kilpailijoilleen ja samalla uusimman Iphone-mallin myynti on ollut odotettua heikompi erityisesti Kiinan myynnin takia.

Iphone 15 lanseerattiin syyskuussa ja kysyntä oli odotuksia vastaavaa ympäri maailmaa, paitsi Kiinassa. Iphone lanseerattiin samanaikaisesti Huawei Mate 60 Pro:n kanssa, joten ajoitus ei ollut paras mahdollinen. Myös kiinalaisten sentimentti Iphonen suhteen voi olla muuttamassa, sillä Applen tuotantoa on siirretty Kiinasta Intiaan. Kiina myös on rajoittanut Iphonen käyttöä toimihenkilöiden virkapuhelimena. 

Viimeisen 12 kuukauden aikana Applen liikevaihto ei ole vastoin odotuksia kasvanut, vaan putosi 0,6 prosentilla. Samaan aikaan monen muun suuren teknologiayhtiön liikevaihto on kasvanut kaksinumeroisilla prosenteilla. Osake on kuitenkin tuottanut hyvin viimeisen vuoden aikana bisneksen huolimatta bisneksen takkuilemisesta.

Yhtiön liikevaihto tuli vuoden aikana alas, mutta tulos per osake, eli EPS, nousi keskimäärin 8,8 prosentilla. Tämä johtui osakkeiden takaisinostoista ja Applen kurinalaisuudesta kulujen suhteen.

Applen osakkeen P/E-luku (Price-to-Earnings, hinta/tulos) on noin 27, mikä on historiallisesti verraten korkea hinta yhtiöstä, jonka liikevaihto kutistuu.

Apple on ainakin näennäisesti istunut kentän laidalla tekoälyhuuman aikana. Viime kuussa yhtiön toimitusjohtaja TIm Cook avasi sanaista arkkuaan sen verran, että mainitsi tekojen tulevaisuudessa puhuvan puolestaan. Viikkoa myöhemmin mies kertoi Applen lanseeraavan mullistavaa AI-teknologiaa myöhemmin tämän vuoden aikana.

Uusimman MacBook Air-tuotelanseerauksen yhteydessä Cook kertoi jokaisen Mac-tietokoneen olevan verraton alusta tekoälylle yhtiön vaihdettua omiin prosessoreihinsa. “MacOS tulee tarjoamaan tekoälyn avulla älykkäitä ominaisuuksia, jotka lisäävät tuottavuutta ja luovuutta, joiden ansiosta käyttäjät voivat ottaa käyttöönsä tehokkaat kameraominaisuudet, reaaliaikaisen puheen tekstiksi, käännöksen, tekstin ennustamisen, visuaalisen ymmärtämisen, esteettömyysominaisuudet ja paljon muuta”, Cook totesi.

Vontobelin TLNG APL V27-turbo tarjoaa viputuotteen tuoton tavoitteluun Applen nousevaan osakekurssiin. Kirjoitushetkellä tuotteen vipu on 3,66-kertainen, mikä vastaa viputuotteen 3,66 prosentin tuottoa Applen osakkeen noustessa prosentilla. Jos osakkeen hinta vastoin odotuksia laskee prosentilla, aiheutuu viputuotteelle 3,66 prosentin tappio.

Vontobelin viputuotteilla voi tavoitella tuottoa myös Applen osakkeen laskevaan kurssiin. TSRT APL V39-turbo tarjoaa kirjoitushetkellä 5,6-kertaisen vivun osakkeen tuottoon. Mikäli Applen osake laskee prosentilla, tuottaa viputuote 5,6 prosenttia voittoa. Turbon arvo puolestaan laskee 5,6 prosentilla, mikäli Applen osakkeen hinta nousee prosentilla.

Vontobelin sijoitustuotteilla voi käydä kauppaa Helsingin pörssin aukioloaikoina. Viputuotteita treidatessa tappioriski kasvaa. Koko sijoitetun pääoman menettäminen on mahdollista. Kohde-etuutena oleva Applen osake noteerataan USA:n dollareissa, joten viputuotteen tuotto riippuu myös EUR/USD-valuuttaparin hintamuutoksista. Sijoittajat kantavat Vontobelin luottoriskin sijoittaessaan Vontobelin tuotteisiin.

Tärkeä huomautus

Tämä tiedote ei ole sijoitusneuvontaa eikä sijoitus- tai sijoitusstrategiasuositus vaan mainos. Täydelliset tiedot arvopapereista, erityisesti sijoituksen rakenteesta ja siihen liittyvistä riskeistä, on kuvattu ohjelmaesitteessä ja sen mahdollisissa liitteissä sekä lopullisissa ehdoissa.

Mahdollisten sijoittajien tulisi lukea nämä asiakirjat ennen sijoituspäätöksen tekemistä. Kyseiset asiakirjat ja avaintietoasiakirja on julkaistu liikkeeseenlaskijan (Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Saksa) verkkosivuilla osoitteessa prospectus.vontobel.com ja ne ovat saatavilla maksutta liikkeeseenlaskijalta. Esitteen hyväksymistä ei pidä ymmärtää arvopapereiden hyväksymiseksi. Arvopaperit ovat tuotteita, jotka eivät ole yksinkertaisia ja joita saattaa olla vaikea ymmärtää. Tiedoissa viitataan simuloidun aiemman tuotto- tai arvonkehityksen numerotietoihin tai ne sisältävät numerotietoja tällaisesta tuotto- tai arvonkehityksestä. Aiemman tuotto- tai arvonkehityksen perusteella ei voida muodostaa luotettavia oletuksia tulevasta tuotto- tai arvonkehityksestä.

YouTube

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava

Kolumnit

Kaikki väki nukkuu

Aki Pyysing
26.5.2024
east Lue lisää

Käytännön vinkkejä sijoitusasunnon ostamiseen

Miika Vuorensola
26.5.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Joko asuntojen hintojen pohjat on nähty?

Juha Europaeus
24.5.2024
east Lue lisää