Kolumnit

Amerin ostotarjous ja kallis neuvolakäynti

Daytrader |
Jaa Twiittaa

Aktiivisen osakekaupankävijänkin täytyy lomailla aina välillä, jotta ajatus kirkastuu. Tänään oli tarkoitus pitää ensimmäinen työpäivä reilun kuukauden loman jälkeen. Ei sitä ensimmäisenä työpäivänä vielä kuuhun mennä, joten miksen voisi viedä lapsen neuvolaan vähän ennen pörssiavausta? Ehtiihän sitä tuottoja miettiä myöhemminkin.

Onni onnettomuudessa oli, että olin odottelemassa täysin väärässä kerroksessa. Lapsen leikkiessä oli mahdollisuus vilkuilla kännykästä aamun uutiset, kun lääkäri oli mukamas myöhässä.

Siellä olikin jotain hyvin mielenkiintoista:

Eli aivan kuin ANTA-niminen yhtiö olisi havittelemassa Amer Sportsia. Kyse oli toki vielä vahvistamattomasta huhusta.

Satuin olemaan viime viikolla Shanghaissa ja sen naapurikylissä. Kävin monessa ANTA Sportsin liikkeessä, joten tiesin firman todelliseksi ja melko suosituksi. Nopea vilkaisu talouslukuihin osoitti, että sillä olisi luultavasti yksistäänkin melko hyvä valmius isompaankin yrityskauppaan.

Ongelma tietysti oli, että olin kännykkä kädessä kellarikerroksessa huonon netin äärellä. Onnistuin kuitenkin tekemään toimeksiantoja 11 tuhannen kappaleen edestä avaushuutokauppaan. En tiennyt tarkalleen edes tasoja, joilta osake avaisi. Mutta, koska huhu oli tullut vain alle kymmenen minuuttia ennen avausta, niin ajattelin, ettei sitä kaikki välttämättä ole vielä noteeranneet. Koska olen tehnyt kauppaa lukuisia kertoja vastaavissa tilanteissa, oli minulla aika hyvä näppituntuma, kuinka paljon osake voisi nousta. Koska olin kännykänruudun ja hitaan netin takia informaatioalakynnessä, en voinut kuitenkaan ottaa kohtuuttomia riskejä.

Maanantain päätöskurssi oli siis 28,79 euroa. Pörssikaupankäynti alkoi pidennetyn huutokaupan jälkeen tasolta 31,5 euroa. Alle 10 % nousu tarkoitti mielestäni, että odotusarvot ovat puolellani. Sitä ei voi tietää ilman kokemusta yrityskauppahuhuista.

Tajusin pörssien auetessa hakeutua oikeaan kerrokseen, ja pääsin vielä lääkärin puheille. Kävellessä oli kuitenkin pakko myydä kolme tuhatta kappaletta reilun euron osakekohtaisella voitolla. Halusin vähän suojaa siltä, että seuraavan puolen tunnin sisällä koko homma kiellettäisiin.

Maltoin olla katsomasta kännykkää, ja eipä siellä olisi mitään tapahtunutkaan. Pörssi laittoi osakkeen kaupankäynnin stoppiin kello 10:13. Osakkeita oli salkussa 8 tuhatta kappaletta, mihin olin olosuhteet nähden ihan tyytyväinen. Olisin halunnut omistaa vähän enemmänkin sen jälkeen, kun tutustuin ostajiin tarkemmin.

Alla on ANTA Sportsin tiedot. Ne saa euroiksi muutettua, kun jakaa noin yhdeksällä. Eli kyse on melkein 10 miljardin euron markkina-arvoisesta yhtiöstä, joka kasvaa nopeasti ja on erittäin kannattava:

Kellon lyödessä 10:53 tuli miellyttävä tieto:

”Amer vahvistaa saaneensa kiinnostuksenosoituksen konsortiolta, johon kuuluu ANTA Sports Products.”

Se on hyvä juttu. Vielä parempaa siinä oli, että kyseessä oli käteistarjous. Paljon vähemmän houkuttelevaa Amerin omistajille olisi saada osakevaihdossa jonkun tuntemattoman kiinalaisen urheiluvälinevalmistajan osakkeita. Mutta hinta puuttui. Miksi ihmeessä hintaa ei voitu samalla kertoa?

Osakkeen kaupankäynti oli yllättävän pitkään kiinni. Mikä siellä oikein maksoi? No, ennen kaupankäynnin alkua selvyyden vuoksi pörssimme Nasdaq Helsingin pyynnöstä Amer teki siitäkin asiasta tiedotteen. Ostotarjouksen hinnaksi paljastui 40 euroa. Ymmärrettävää, että johto ei halunnut sitä julkiseen tietoon ainakaan välittömästi.

Katsos, kun johto se yleensä haluaa pitää työpaikkansa. Kun uusi omistaja ostaa yhtiön koko osakekannan, käy viikate usein reilulla kädellä johdon osalta. Usein hallituskin vastustaa yrityskaappauksia, mutta lopultahan asian päättävät osakkeenomistajat. 40 euron tarjous on luultavasti tarjous, josta ei voi kieltäytyä. Se tarkoittaa lähemmäksi 30 P/E:tä kuluvan vuoden ennusteilla.

Kaupankäynti osakkeella jatkui 36,5 euron hintaan kello 13. Se oli lievä pettymys itselleni, mutta aloin myymään osakkeita. Kun on yli 40 tuhatta euroa voittoa päivälle, on se hyvä paikka vähentää riskejä.

Miksi odotin osakkeen avaavan 37-38 euron tasoille? No yksi tekijä on, että Amer Sports ei ole kovin suomalainen. Alle puolet yhtiön työtekijöistä ja myynnistä on edes Euroopassa — Suomen osuus on jopa varsin pieni. Joten suomalaisilla omistajilla ei luultavasti olisi mitään ideologista syytä kieltäytyä tarjouksesta, jos hinta on vaan kohdillaan. Myöskään kilpailullisia esteitä yrityskaupalle ei olisi.

Ehdot, joiden pitää täyttyä ovat aika standardilausekkeita. ANTA ei halua tehdä vihamielistä yrityskauppaa, joten hallituksen hyväksyntä halutaan. Muut ehdot, kuten 90% omistusehto ja tarkemman tutkimuksen tekeminen ovat hyvin tyypillisiä. Jos tarjouksen tekijä olisi länsimainen urheiluyhtiö, osake olisi kiivennyt luultavasti 39 euroon.

Nyt kuitenkin kyse on joidenkin mielestä epäilyttävästä kiinalaisostajasta. ANTA tekee tarjouksen ainakin FountainVest -nimisen pääomasijoitusyhtiön kanssa. Kuten aiemmin mainitsin, tällä kertaa ostava yhtiö on kuitenkin laadukas. Lisäksi kaupalla on selkeä logiikka. ANTA saa hyviä kansainvälisiä tuotemerkkejä myytäväksi omaan laajaan myyntikanavaan, ja samalla se aukaisee ovia ulkomaiden laajennukseen. Tuntematonta brändiä on vaikea myydä länsimaissa, mutta mielenkiinto lisääntyy, kun siellä on Wilsonin, Peak Performancen ja Salomonin kaltaisia tuotemerkkejä.

Amerilla ei ole yksittäistä isoa omistajaa, joka voisi yritysoston estää. Sen suurimmat omistajat AllianceBernstein, Allianz SE, AXA ovat finanssitoimijoita, jotka melko varmasti tarttuvat tarjoukseen. Sen jälkeen suurimmat omistajat alle 5 % osuuksilla ovat KEVA, Maa- ja vesitekniikan tuki RY, Mandatum henkivakuutus, Ilmarinen ja Varma. Toki suomalaisilla instituutioilla on kyky blokata tarjous, mutta miksi kieltäytyä näin hyvästä tarjouksesta?

On puhuttu, että Eurooppa alkaisi puuttua kiinalaisten tekemiin yritysostoihin voimakkaammin. En kuitenkaan usko, että urheiluvälineet olisivat ihan ensimmäinen paikka, missä aletaan hankaliksi.

Alla vielä päivän kurssikuvaaja. Aamulla nousun jälkeen ehditään tehdä kauppaa vain 10 minuuttia. Sitten iltapäivällä kello 13 avataan huomattavasti korkeammalta, mutta vielä reilusti alle 40 euron tasosta.

Uskon, että osakkeen tulisi nousta yli nykyisen 36 euron tason. Olen kuitenkin myynyt osakkeita päivän mittaan. Paras arvioni olisi ehkä 37-38 euron kurssihaarukka. Toki se on enemmän kuin 36 euroa, mutta en ole varma haluanko sitouttaa kovin isoa pääomaa parin euron lisävoiton saamiseksi. Pidän salkussa noin kolme tuhatta osaketta odottelemassa hinnan nousua. Nyt päivän tuotot näyttäisivät olevan 43 tuhatta euroa, mutta voihan osake tästä vielä laskeakin.

Kävikö minulla huono tuuri vai hyvä tuuri tänään?

Tätä voi katsoa kahdesta eri näkökulmasta. Ensimmäinen on, että jos en olisi vienyt lasta neuvolaan, olisin luultavasti tehnyt kaikkien aikojen parhaan päivätilin, kun olisi saanut kunnon työkalut käyttöön ja suuremmat ostot aamusta. Toinen näkökulma kuitenkin on, että jos en olisi sohlannut itseäni väärään kerrokseen odottelemaan, olisi nämäkin tilipussit jääneet saamatta. Kuitenkin kyse on vuoden parhaasta tilipäivästä, joten ehkä parempi olla vain tyytyväinen.

Keskustelu Amer Sportsista

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Artikkelit, Kaupallinen yhteistyö

Sijoitusmessut 03.05.2024 Tampere-talossa - Sijoitustiedon ohjelmatärpit

Sijoitustieto
25.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Almanakka - Seurantalistapäivitys: Valmet

Almanakka
25.4.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

SEC laittaa kapuloita Ethereumin rattaisiin

Johannes Ankelo
25.4.2024
east Lue lisää