Artikkelit

Öljyyn sijoittaminen - Sijoitustieto listaa kolme tapaa

Sijoitustieto |
Jaa Twiittaa

Öljyyn sijoittaminen on mielenkiintoista kohteen erityispiirteiden vuoksi. Öljyn hinta on historiallisesti heitellyt voimakkaasti eikä ole sijoituksena sopinut heikkohermoisille. Öljyä harvoin ajatellaan pidempiaikaisena sijoituksena, vaan useimmiten sijoittavat spekuloivat halvan öljyn aikaan mahdollisella arvonnousulla. Tätä kirjoitettaessa ollaan taas "halvan öljyn" aikakaudella, joskin markkinoilta tällä hetkellä konsensus öljyn hinnan tulevaisuudesta tuntuu puuttuvan. Vuosi sitten Brent Crude-öljyn hinta oli yli sata taalaa tynnyriltä kun sitä nyt saa alle 50 taalan. Onko tämä halpaa vai ei on tietysti suhteellista ja esimerkiksi Goldman Sachs toteaa ettei 20 taalan öljytynnyri ole mahdoton ajatus. 

Öljy on sijoituskohteina mielenkiintoinen, onhan sen takia syttynyt sotiakin. Öljyn geopoliittinen vaikutus on merkittävä. Kiinan talouden viimeaikainen hidastuminen saattaa laskea öljyn kysyntää ja samalla Yhdysvallat ottaa askelia lähemmäs energiaomavaraisuutta fracking-teknologialla (vesisärötys) keräämällään liuskeöljyllä. Saudi-Arabia ylituottaa öljyä tällä hetkellä. Toisaalta öljyntuottajamaiden OPEC-järjestö voi säädellä öljyntuotantoa ja näin vaikuttaa öljyn markkinahintaan. Öljyn hinnassa on monta liikkuvaa, monimutkaista osaa mikä selittää sen historiallisesti korkean volatiliteetin.

Öljystä puhuttaessa viitataan useimmiten joko WTI- tai Brent-öljyyn. WTI-öljy (Western Texas Intermediate) on Yhdysvalloissa käytettävä öljyn viitehinta. Brent Crude puolestaan tunnetaan myös nimellä "Pohjanmeren öljy", jota käytetään öljyn viitehintana Lontoossa. Useimmissa talouslähteissä ilmoitetaan molemmat viitehinnat. WTI- ja Brent-öljyjen hinnat korreloivat voimakkaasti keskenään sillä näiden kahden öljylajin välillä ei ole suuria eroja, mutta välillä niiden hintaerotus saattaa kasvaa suhteellisen suureksikin esimerkiksi tuotannon määrän eroavaiuuksien ansiosta.

Sijoittajalla on monta vaihtoehtoista tapaa sijoittaa öljyyn. Vaihtoehtojen riskitasot vaihtelevat ja sisältävät sijoituksia suorasta sijoituksesta öljyyn raaka-aineena öljy-yhtiöiden omistajuuteen, jota kautta voidaan öljyyn sijoittaa välillisesti. Öljytynnyrien varastoiminen autotalliin osana tasapainoista portfoliota on perin vaivalloista, joten käydä läpi helpompia tapoja sijoittaa öljyyn.

Öljyfutuurit

Öljyfutuuri on suorin tapa sijoittaa öljyyn ilman että pihalle tuodaan öljytynnyriä. Futuuri on rahoitusinstrumentti, johon sijoittaneella on velvollisuus selvittää kauppa kohde-etuutena olevalla instrumentilla tiettynä hetkenä tulevaisuudessa. Öljyfutuurit ovat standardoituja tuotteita, joilla käydään kauppaa eri pörsseissä. Suurimmat pörssit joissa käydään kauppaa öljyfutuureilla ovat NYMEX (New York Mercantile Exchange) ja ICE (Intercontinental Exchange) joissa WTI- ja Brent-öljyillä käydään kauppaa. Yksi öljyfutuuri vastaa 1000 tynnyriä öljyä. Sijoittajat voivat ostaa futuureita joiden toimitusaika on kuukausien tai jopa vuosien päässä. Suurin volyymi futuurikaupassa osuu seuraavan kolmen kuukauden aikana erääntyviin sopimuksiin, mutta likviditeetti on vähintäänkin kohtuullinen myös pidempiaikaisilla sopimuksilla. 

Öljyfutuurimarkkinoilla pääasiassa kauppaa käyvät yritykset, jotka haluavat öljyfutuurien avulla suojautua öljyn hinnan epäsuotuisia muutoksia vastaan. Luonnollisesti markkinoilla löytyy myös spekulantteja, jotka ottavat näkemystä öljyn hinnan tuleviin muutoksiin. Spekulantit tarjoavat likviditeettiä futuurimarkkinoille.

Öljyfutuurit selvitetään fyysisellä toimituksella, eli futuurin ostanut saa haltuunsa tuhat tynnyriä öljyä. Useimmiten markkinaosapuolet kuitenkin sulkevat positionsa ennen selvitystä vastakkaisella toimeksiannolla ja "rullaavat" sijoituksensa pidempiaikaiseen futuuriin välttyäkseen fyysiseltä toimitukselta.

Öljyyn sijoittaminen osakkeiden avulla

Öljy-yhtiöiden osakkeet ovat toinen tapa ottaa näkemystä öljyn hintaan. Öljyosakkeilla on volatiilin öljyn hintariskin lisäksi tietysti mukanaan myös yhtiökohtainen riski, joka sijoittajan tulee huomioida sijoituksia pohtiessaan. Ostamalla öljy-yhtiön osakkeita sijoittaja vahvan korrelaation öljyn maailmanhintaan ilman että tarvitsee lähteä futuurimarkkinoille. 

Kansainvälisiä tutustumisen arvoisia öljy-yhtiöitä ovat esimerkiksi Exxon Mobil, British Petroleum, Conoco Phillips National Oilwell Varco, Statoil ja Seadrill. Helsingin pörssin listoilta löytyy Neste Oil Oyj, joka öljynjalostajana tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa öljyyn välillisesti. 

Öljy ja ETF-rahastot

ETF (Exhange Traded Fund) lienee helpoin ja samalla erittäin kustannustehokas tapa sijoittaa öljyyn. Öljyyn näkemystä ottavat ETF:t sijoittavat joko öljy-yhtiöiden osakkeisiin tai öljyyn perustuviin johdannaisiin. Yksi suosituimmista öljy-ETF:stä on USO (The United States Oil ETF). USO ei omista öljyä, vaan rakentaa rahastonsa sijoittajamalla öljyyn, maakaasuun ja petroliin kohdistuvilla johdannaisilla kuten futuureilla ja optioilla. 

ETF-sijoituksen etuna kustannustehokkuuden lisäksi on sijoittamisen helppous. Markkinoilta löytyy lukuisia öljyyn kohdistuvia rahastoja, joista sijoittaja voi valita mieleisensä. Monet ETF:t sijoittajat laajemmin energiasektoriin sen sijaan että keskittyisivät esimerkiksi ainoastaan yhteen öljylaatuun, joten tätä kautta sijoittaja saa energiasektorin hajautushyötyä avukseen niin halutessaan.

Kaikkien edellämainittuihin tuotteisiin ja osakkeisiin pääset sijoittamaan Saxo Bankin kautta.

Keskustele energiasta ja öljystä Sijoitustiedon foorumilla