Aloittelevan sijoittajan töppäilyt

18
forum
|

1UP

+150
Liittynyt:
3.3.2023
Viestejä:
202

Päätin kertoa nyt kokemukseni aloittelevan sijoittajan toimista ja mitä niistä on lyhyen kuukauden aikana oppinut. Sekä myös kysyä neuvoa jatkoon. Sen olen jo huomannut nyt, että lähes jokainen tekemäni toimi on alkanut jälkeenpäin kaduttamaan ja huomasin tehneeni niissä virheitä.

Sain perinnöksi 11000€, jota en muuhun elämään tarvitse. Pankin tilillä inflaatio söisi rahat tai käyttäisin itse johonkin tarpeettomaan, joten päätin sijoittaa pitkäaikaisesti, että ainakin rahat olisi ainakin inflaation verran suojassa. Tavoite siis tosiaankin on alusta alkaen ollut pitkäjänteinen sijoittaminen eikä pikainen rahan kääriminen.

Toimi 1:

Intoa pinkeänä avasin Nordnetin AOT-tilin, koska se tuli netissä vastaan ja kehuttiin halvaksi/toimivaksi. 

Tietämättä yhtään, mihin kannattaisi sijoittaa, ajattelin heti että jotain osakkeita joiden arvo nousisi ja jotka olisivat tulevaisuudessa kysyttyä. Siis pilvipalvelut ja tekoäly, joiden aidosti uskon muuttovan yhdeiskuntaa seuraavan 20 vuoden aikana enemmän kuin internetin tulo. Jostain youtubesta ja netisivuilta löytin analyysejä eri firmoista, katselin niiden tietoja ja kursseja ja hetken mielijohteesta päätin ostaa Palantir Technologiesin ja UiPathin osakkeita molempia tonnilla.

Virhe: Älä koskaan osta mitään mitä et ymmärrä, varsinkaan hetken mielijohteesta, eikä osakkeita kai pieninä erinä muutenkaan kannattaisi ostaa.

Toimi 2:

Karun/typerän alkuoston jälkeen, googletin vähän enemmän ja huomasin, että rahastosäästäminen pitkäaikaisesti on se mitä tarvitsen. Ostin siis Nordnetistä Suomi indeksirahastoa 3000€ summalla ja samaten Ruotsin indeksirahastoa 3000€ summalla. Noissa on pienet juoksevat kulut ja pitkään pitämällä voi saada kohtuullista tuottoakin.

Virhe: Netissä jotkut kritisoivat, ettei näille pienille Suomen ja Ruotsin markkinoille ei välttämättä kannata sijoittaa. Eivät nouse yksin, mutta pystyvät kyllä vajoamaan yksin.

Toimi 3:

Päätin siis seuraavaksi sijoittaa seuraavat rahat isommille markkinoille ja vielä suuremmalla hajautuksella.

Sijoitin loput 3000€ Nordnet One Rohkea rahastoon. Pitäisi hajauttaa laajasti yhdellä sijoituksella.

Virhe: Rahaston jouksevat kulut ovat 0.49, mikä on käsittääksen aika paljon ja halvemmalla olisi jossain toisessa rahastossa päässyt. Lisäksi kyseessä niin uusi tuote, ettei sen tuottavuudesta ole mitään näyttöä. Ajallinen hajautus unohtui myös kaikissa sijoituksissa (tai en sitä silloin älynnyt). Olisi pitänyt kai sijoittaa rahat esim. 1000€/kk niin riski kärsiä olisi ollut pienempi jos nyt tulee romahdus. Ehkä isoin haittapuoli kuitenkin, että tuo on aktiivisesti hoidettu indeksirahasto ja niitä tulisi nettineuvojen mukaan välttää.

 

Jatkossa on tarkoitus säästää 200€/kk automaattisesti jaolla 50€/kk suomi-indeksi, 50€/kk Ruotsi-indeksi, 100€ Nordnet One Rohkea rahastoon.

 

Kysymyksiä: 

Mitä kannattaisi tehdä noille Palantir Technologiesin ja UiPathin osakkelle? Pitäisikö myydä ne nyt heti ja ostaa rahastoja tilalle?

Kannattaisiko vaihtaa tuo Nordnet One Rohkea johonkin toiseen kuluiltaan halvempaan (passiiviseen) rahastoon nyt heti ja kannattako kolmeen rahastoon säästää samaan aikaan vai olisiko järkevämpää keskittyä vain yhteen. Tavoite pitää noita kaikkia vähintään 10 vuotta, mielellään pidempäänkin.

0
0
7.3.2023 - 10:02

TuuriTuuli

+689
Liittynyt:
16.3.2020
Viestejä:
429

Ei nuo vielä pahoja töppäilyjä ole. Ei mitään syytä olettaa ettet olisi plussalla muutaman vuoden tähtäimellä.

Omat pari senttiä:

Älä usko kaikkea mitä netissä sanotaan. Koskien lähinnä keskustelupalstoja ja niiden nimimerkkien takaa huutelijoita. Analyysipalvelut ja -artikkelit ovat ihan ok, mutta kaikkein paras jos hankkii pari kirjaa kirjanpidosta, tilintarkastuksesta ja rahoitusalasta, ja opettelee lukemaan yhtiöiden omaa raportointia ja vertaamaan niitä analyytikoiden näkemyksiin (tulee mieleen, että vielä pari vuotta sitten eräitä kiinteistöfirmoja hehkutettiin hyvistä kasvuista ihan kuin niillä ei olisi muuttuvakorkoista velkaa lainkaan). Siinä opiskeluiden välissä indeksirahastot ovat ihan hyvä väliaikainen parkkipaikka rahoille. Voitot eivät ole massiivisia, mutta eipä myöskään tule menetettyä rahoja mihinkään konkurssipommeihinkaan.

Jos tutkit itse indeksien kehitystä, niin huomaat että esimerkiksi Ruotsi on pärjännyt viidessä vuodessa ihan hyvin, paremmin kuin Saksa. (perustelematon poliittinen katkeruus on) Suomessa hirttää kiinni hallitus, joka tekee parhaansa että maassa on yritystoiminnan ja pääomien sijasta vain proletariaattia (perustelematon poliittinen katkeruus off). Poliittinen riski, yhteiskuntarakenne, ja liiketoiminnan regulaatio ovat suurempia tekijöitä kuin markkinoiden koko, jonka suurimmat haitat ovat enemmänkin vaihdon määrissä ja sen takia suuremmassa volassa, kuin korrelaatiossa maailman taloustilanteen kanssa. Mutta kyllä se Suomenkin pörssi osaa nousta ajan kanssa, etenkin taantumapohjista.

Palantirista ja UiPathista en osaa sanoa mitään varmaa, ja pysynkin järjestelmällisesti erossa firmoista jotka eivät tee positiivista tulosta. Mutta huomioi, että panoksesi on hyvin pieni (pelkkä kuukausisäästösi kattaa koko potin vuoden sisällä), Palantir on näistä kahdesta se joka on parantanut tulostaan ja päässyt viimeisimmällä kvartaalilla plussalle, ja että jos olet tehnyt sijoituksesi vasta äskettäin (vuoden sisällä) et ole ostanut ainakaan kurssihuipulta.

Indeksirahastoissa ei tosiaankaan kannata rahastonhoitomaksuja maksella, koska indeksisijoittaminen ei ole nyt varsinaisesti hommaa joka hyötyy ylipalkatuista rahoitusalan terävimmistä kärjistä. Aktiivisesti sijoittavat rahastot ovat eri asia, mutta niissä mennään sitten sitäkin enemmän tuurilla miten hyvin niiden sijoitusstrategia toimii. Aikaisempi menestyshistoria sekä rahastoyhtiöltä että rahastonhoitajalta on hyvä selvittää, samoin kuin mitkä ovat rahaston suurimmat sijoituskohteet ja miltä ne näyttävät omiin silmiin. Ehkä Nordnet One Rohkeasta tulee jotain, ehkä ei. Tämä sillä disclaimerilla, että en ole perehtynyt Nordnetin rahastoihin.

Useampi rahasto on ihan ok. Ylipäätään hajautuksen idea on, että mitä useampi sijoituskohde, sen paremmin kaikkien sijoitusten nettotulos seuraa maailman keskiarvoa, mutta sillä hinnalla että keskihajonta on pienempi eikä ali- tai ylituotoista ole yhtä suurta pelkoa kuin pistämällä kaiken yhden kortin varaan. Indekseistäkin on vaikea sanoa mikä pärjää parhaiten pitkän ajan kuluessa, joten yhtä hyvin voi veikata jokaista tasaisesti.

0
0
7.3.2023 - 11:54

aku

+8
Liittynyt:
31.5.2018
Viestejä:
33

Tärkein sijoituspäätös on aloittaminen. Nyt, kun se on tehty niin löytyy varmasti helpommin motivaatiota opiskella asoita. En ota kantaa noihin osakevalintoihin sinänsä, mutta Nordnetissä taitaa olla aika rapsakat kulut tonnin kaupoille jenkkeihin.

Pienillä summilla rahastosäästäminen on hyvä vaihtoehto. Nordnet One rohkea voi olla toki ihan hyvä vaihtoehto sinulle, mutta se on "rahastojen rahasto". Kuulostaa tietysti fiksulta, että tulee iso hajautus kerralla, mutta miettisin itse olisiko fiksumpaa valita kuitenkin suoraan joku/jotkut noista alla olevista rahastoista suoraan niin pääsisi vähän pienemmällä kulutasolla. Niissä on loppujen lopuksi todella paljon päällekäisyyttä, kun katsoo mitkä ovat isoimmat sijoitukset noilla alla olevilla rahastoilla.

https://www.nordnet.fi/markkinakatsaus/rahastolistat/17794251-nordnet-o…

 

0
0
7.3.2023 - 12:03

1UP

OP
+150
Liittynyt:
3.3.2023
Viestejä:
202

Kiitos, jatkan siis noihin rahastoihin säästämistä. Olkoon myös nuo Palantir Technologies ja UiPath toistaiseksi myymättä. Asiaa tosiaan helpottaa, että näissä sijoituksissa kiinni oleva raha oli ylimääräistä jota ei näillä näkymin tarvitse mihinkään muuhun pitkään aikaan. 

Kiinnostavaa hommaa kyllä tämä sijoittaminen. Olen alkanut iltaisin lukea alaan liittyvää kirjallisuutta ja blogeja jne. Koko ajan oppii jotain uutta, mikä on mielenkiintoista. Omaa talouttakin tulee tarkasteltua eri perspektiivistä kuin ennen. Mietin hankintoja paljon enemmän ja olen myös vähentänyt mielijohteesta kuluttamista. Laitan mielummin rahaa säästöön kuin turhaan rojuun. Jonkin verran säästän rahaa myös edelleen käteisenä tilille. Ihan vaan yllättävien menojen varalta ja toisaalta jos tulee taas joku 2008 tyylin romahdus tai Putin eskaloi kunnolla Ukrainassa, olisi varoja joita voisi siinä tilanteessa sijoittaa osakkeisiin. 

0
0
7.3.2023 - 12:14

1UP

OP
+150
Liittynyt:
3.3.2023
Viestejä:
202
aku kirjoitti:

Tärkein sijoituspäätös on aloittaminen. Nyt, kun se on tehty niin löytyy varmasti helpommin motivaatiota opiskella asoita. En ota kantaa noihin osakevalintoihin sinänsä, mutta Nordnetissä taitaa olla aika rapsakat kulut tonnin kaupoille jenkkeihin.

Pienillä summilla rahastosäästäminen on hyvä vaihtoehto. Nordnet One rohkea voi olla toki ihan hyvä vaihtoehto sinulle, mutta se on "rahastojen rahasto". Kuulostaa tietysti fiksulta, että tulee iso hajautus kerralla, mutta miettisin itse olisiko fiksumpaa valita kuitenkin suoraan joku/jotkut noista alla olevista rahastoista suoraan niin pääsisi vähän pienemmällä kulutasolla. Niissä on loppujen lopuksi todella paljon päällekäisyyttä, kun katsoo mitkä ovat isoimmat sijoitukset noilla alla olevilla rahastoilla.

https://www.nordnet.fi/markkinakatsaus/rahastolistat/17794251-nordnet-on...

Niissä tonnin kaupoissa taisi olla Nordnetin uutena asiakkaana tarjous, että pystyi käymään kaksi ensimmäistä täyttä kalenterikuukautta kauppaa hinnaston edullisimmalla tasolla 1.

Vaihtoehtona tuolle Nordnet Onelle mietin lähinnä Handelsbankin USA indeksiin vaihtamista tai jopa Selingson & Co Top 25 brands rahastoon säästämistä. Nuo ei ole niin hajautettuja, mutta saattaisivat olla tuottavampia. Ehkä olisi helpompi pysyä vaan Nordnetin sisällä tässä vaiheessa. 
0
0
7.3.2023 - 15:51

aku

+8
Liittynyt:
31.5.2018
Viestejä:
33
1UP kirjoitti:

Niissä tonnin kaupoissa taisi olla Nordnetin uutena asiakkaana tarjous, että pystyi käymään kaksi ensimmäistä täyttä kalenterikuukautta kauppaa hinnaston edullisimmalla tasolla 1.Vaihtoehtona tuolle Nordnet Onelle mietin lähinnä Handelsbankin USA indeksiin vaihtamista tai jopa Selingson & Co Top 25 brands rahastoon säästämistä. Nuo ei ole niin hajautettuja, mutta saattaisivat olla tuottavampia. Ehkä olisi helpompi pysyä vaan Nordnetin sisällä tässä vaiheessa. 

Mun käsitys on, että USA-hinnasto on 15€/kauppa minimi myös 1 tasolla.

USA Rahastoista olen itse päätynyt myös tuohon Handelsbankeniin. Rahasto on nykyisin ESG, mikä on kyllä aika yleistä noissa muissakin. Jos valita voisi niin ottaisin oikean indeksirahaston mitä tuo oli muistaakseni aiemmin.

0
0
10.3.2023 - 12:10

1UP

OP
+150
Liittynyt:
3.3.2023
Viestejä:
202

Nuo Nordnet One Rohkea on aktiivinen rahasto, jonka salkunhoitaja on Henrik Wiklund. Sama kaveri vastaa myös Nordnetin indeksirahastoista.

Minkä verran näette arvoa tuolle aktiiviselle hoitamiselle passiivisen indeksirahaston sijaan? Nordnet One Rohkea juoksevat kulut on 0.49%, mutta passiivisiin hajauttamalla esim. USA ja Eurooppa pääsisi helposti tuollaiseen 0.20-0.25% kuluihin eli tuon Rohkean pitäisi tuottaa vähintään sellaiset 0.3% paremmin aktiivisen hoitamisen ansiosta, että kannattaisi. Mitä mieltä?

0
0
10.3.2023 - 12:40

Aki Pyysing

+12376
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6741
1UP kirjoitti:

Nuo Nordnet One Rohkea on aktiivinen rahasto, jonka salkunhoitaja on Henrik Wiklund. Sama kaveri vastaa myös Nordnetin indeksirahastoista.

Minkä verran näette arvoa tuolle aktiiviselle hoitamiselle passiivisen indeksirahaston sijaan? Nordnet One Rohkea juoksevat kulut on 0.49%, mutta passiivisiin hajauttamalla esim. USA ja Eurooppa pääsisi helposti tuollaiseen 0.20-0.25% kuluihin eli tuon Rohkean pitäisi tuottaa vähintään sellaiset 0.3% paremmin aktiivisen hoitamisen ansiosta, että kannattaisi. Mitä mieltä?

En ota mitään kantaa Henrik Wiklundiin, jota en yhtään tunne. Mutta yleisesti ottaen aktiiviselle rahastolle kannattaa maksaa enemmän kuin passiiviselle rahastolle vain jos tietää salkunhoitajan Warren Buffetin ja George Soroksen homoliiton tuotokseksi. Ellei tunne yhtään, oletuksena voi pitää, että kaveri häviää indeksille vain vähän.

0
0
10.3.2023 - 23:11

1UP

OP
+150
Liittynyt:
3.3.2023
Viestejä:
202
Aki Pyysing kirjoitti:

 

1UP kirjoitti:

Nuo Nordnet One Rohkea on aktiivinen rahasto, jonka salkunhoitaja on Henrik Wiklund. Sama kaveri vastaa myös Nordnetin indeksirahastoista.

Minkä verran näette arvoa tuolle aktiiviselle hoitamiselle passiivisen indeksirahaston sijaan? Nordnet One Rohkea juoksevat kulut on 0.49%, mutta passiivisiin hajauttamalla esim. USA ja Eurooppa pääsisi helposti tuollaiseen 0.20-0.25% kuluihin eli tuon Rohkean pitäisi tuottaa vähintään sellaiset 0.3% paremmin aktiivisen hoitamisen ansiosta, että kannattaisi. Mitä mieltä?

 

En ota mitään kantaa Henrik Wiklundiin, jota en yhtään tunne. Mutta yleisesti ottaen aktiiviselle rahastolle kannattaa maksaa enemmän kuin passiiviselle rahastolle vain jos tietää salkunhoitajan Warren Buffetin ja George Soroksen homoliiton tuotokseksi. Ellei tunne yhtään, oletuksena voi pitää, että kaveri häviää indeksille vain vähän.

Siis juuri kuten arvelinkin. Eli siis varmasti myös Seligson & Co rahastot ovat luultavasti huonoja sijoituksia pienikuluisiin Nordnet indeksirahastoihin verrattuna? Niissä näytti myös olevan nuo juoksevat kulut aika suuria verrattuna Nordnetin kuluihin.
0
0
11.3.2023 - 07:50

Kalle

+142
Liittynyt:
6.8.2020
Viestejä:
135

Oletuksena kannattaa sijoittaa vain passiiviseen koko maailmaa seuraavaa matalakuluiseen indeksiin. Tällä pääset nauttimaan osakemarkkinoiden tuotoista.

Tämän jälkeen voit opiskella ja jos tuntuu siltä että markkinatuotto ei riitä ja on valmis ottamaan riskiä niin alkaa kohdentamaan sijoituksia hieman tarkemmin.

Ei kannata lukittautua sijoituskohteisiin vai siksi että sattumalta niitä päätti ensiksi ostaa.

0
0
11.3.2023 - 10:06

Bingo53

+3008
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2109
1UP kirjoitti:

Nuo Nordnet One Rohkea on aktiivinen rahasto, jonka salkunhoitaja on Henrik Wiklund. Sama kaveri vastaa myös Nordnetin indeksirahastoista. Minkä verran näette arvoa tuolle aktiiviselle hoitamiselle passiivisen indeksirahaston sijaan?

Nordnet One Rohkea on indeksiyhdistelmää seuraava sateenvarjorahasto.  Avaintietoesitteestä: "Rahaston osakemarkkina-altistus on aina vähintään 80 prosenttia rahaston arvosta. Vähintään 80 prosenttia varoista on oltava sijoitettuna muihin rahastoihin."

Rahaston vertailuindeksi on yhdistelmäindeksi, "joka edustaa rahaston pitkän aikavälin strategista sijoitussuuntautuneisuutta ennen palkkiovähennyksiä." Eli vertailuarvona käytetään useamman indeksin yhdistelmää - the funds benchmark index - jotka on mainittu yllä olevan kuvan oikeassa reunassa.

Rahasto on viime kesällä aloitettu, joten vertailua yhdistelmäindeksiin ei ole edes saatavilla miltään osin. Tämä on vaikeasti löydettävissä, mutta löytyi Nordnet Funds sivuilta osiosta https://nordnetab.com/wp-content/uploads/2022/12/Historical-Performance…

Rahaston hyvyyttä tai huonoutta ei juuri voi osoittaa vertailemalla. Yksittäistä summakäyrää tällaiselle on vaikea hakea, joten käytetään sitä mitä on - eli verrataan jenkkeihin (punainen) ja Helsinkiin (alla vihreä käyrä).

Vertailu S&P500 indeksiin ja Helsingin osakeindeksiin osoittaa rahaston jäävän pääindeksejä jälkeen.

Vastaava 80/20-allokaatiolla oleva rahasto on esimerkiksi Vanguard LifeStrategy 80% Equity UCITS ETF - (EUR) Acc (V80A), jonka juoksevat kulut ovat 0,25%. Sekin löytyy Nordenetistä, on etf-muotoinen sateenvarjorahasto ja kuluja siihen tuo toisaalta hankinnan välityspalkkio ja spreadi, koska osuudet ostetaan pörssistä.

Nordnet One Rohkeassa en osaa arvata kuinka paljon yhdistelmäindeksimuotoinen vertailuindeksi ja rahaston toteutus sateenvarjorahastona jättää tilaa 'aktiiviselle rahastonhoidolle'. Nordenet ei edes väitä rahastoa aktiiviseksi, vaan: "rahastot perustuvat indeksisijoittamiseen, mutta niitä tasapainotetaan jatkuvasti, eli salkunhoitaja varmistaa, että haluttu jakauma ja valittu riskitaso säilyy."

Rahastonhoitaja ei tässä NN One Rohkeassa ole mitään itsenäistä osakepoimintaa toistaiseksi osoittanut tekevänsä eikä sen sääntöjen mukaan voisikaan, joten miksi sitä pitäisi esittää argumenttina.

Nykyisen 3000 euron position veivaaminen toisiksi rahastoiksi tuo vain kuluja. Vähäkuluisimpaan ratkaisuun pääsee asettamalla tälle ruudulla kuukausisäästöohjelman ja keräämällä siihen muutama vuosi lisää varoja. Kun summa on tarpeeksi suuri ja vertailuarvoja on syntynyt, tuottavuuden voi ratkaista uudelleen.

0
0
11.3.2023 - 10:14

tappio

+605
Liittynyt:
25.5.2019
Viestejä:
339
Bingo53 kirjoitti:

Kun summa on tarpeeksi suuri ja vertailuarvoja on syntynyt, tuottavuuden voi ratkaista uudelleen.

Eiköhän vertailuarvoja synny näissä rahastoihin sijoittavissa rahastoissa aika helposti kun pääsee maksamaan hallinnointikuluja hallinnointikulujen päälle.

0
0
11.3.2023 - 19:22

1UP

OP
+150
Liittynyt:
3.3.2023
Viestejä:
202
tappio kirjoitti:

 

Bingo53 kirjoitti:

Kun summa on tarpeeksi suuri ja vertailuarvoja on syntynyt, tuottavuuden voi ratkaista uudelleen.

 

Eiköhän vertailuarvoja synny näissä rahastoihin sijoittavissa rahastoissa aika helposti kun pääsee maksamaan hallinnointikuluja hallinnointikulujen päälle.

Olen ymmärtänyt, että tuo NN One Rohkean 0.49% on ainut kulu, eikä niistä alirahastoista tule mitään siihen lisää.
0
0
11.3.2023 - 19:31

1UP

OP
+150
Liittynyt:
3.3.2023
Viestejä:
202

Lisäkysymys jatkon kannalta. Suvun kanssa päätettiin laittaa suvun kesämökki myyntiin ja ostajakin on jo saatu. Minun osuus on puhtaana käteen 25000€.

Viisi tonnia pidän tilillä ihan rahana. Miten se loput 20000€ kannattaisi nyt sijoittaa jatkon kannalta säästöön? Tykittää noihin samoihin rahastoihin  lisäpanostusta esim 2000€/kk (Suomi 500€, Ruotsi 500€, Rohkea 1000€) vai erikseen esim. johonkin globaalisti hajauttavaan iShares ETF:ään? 

0
0
11.3.2023 - 19:33

JR

+5155
Liittynyt:
30.6.2014
Viestejä:
1538
1UP kirjoitti:

 

tappio kirjoitti:

 

Bingo53 kirjoitti:

Kun summa on tarpeeksi suuri ja vertailuarvoja on syntynyt, tuottavuuden voi ratkaista uudelleen.

 

Eiköhän vertailuarvoja synny näissä rahastoihin sijoittavissa rahastoissa aika helposti kun pääsee maksamaan hallinnointikuluja hallinnointikulujen päälle.

 

Olen ymmärtänyt, että tuo NN One Rohkean 0.49% on ainut kulu, eikä niistä alirahastoista tule mitään siihen lisää.

Tietämättä tästä rahastosta yhtään mitään, ihan yleisellä kapitalismilogiikalla veikkaisin, että niillä alarahastoilla on omat normaalit kulunsa.

Olis jonkin verran monimutkaista tarjota kuluttomia versioita omista rahastoista omien kokoelmarahastojen käyttöön. Miksi tehdä erikseen jotain monimutkaista, että asiakkaalta päästään velottamaan vähemmän? Alennus tulisi vielä paikkaan, missä siitä ei olisi mitään markkinointihyötyä - aktiivisten rahastojen ostajat lähtökohtaisesti eivät ole kovin hintatietoista sakkia, ja on paljon parempi vaan näyttää paperilta yhtä kulua, kuin selittää että hei, meillä on lisäks tämmönen systeemi että me itse asiassa ei ryöstetä sua lisää täällä alla, vaikka se ois täysin mahdollista.

0
0
11.3.2023 - 19:55

1UP

OP
+150
Liittynyt:
3.3.2023
Viestejä:
202
JR kirjoitti:

 

1UP kirjoitti:

 

tappio kirjoitti:

 

Bingo53 kirjoitti:

Kun summa on tarpeeksi suuri ja vertailuarvoja on syntynyt, tuottavuuden voi ratkaista uudelleen.

 

Eiköhän vertailuarvoja synny näissä rahastoihin sijoittavissa rahastoissa aika helposti kun pääsee maksamaan hallinnointikuluja hallinnointikulujen päälle.

 

Olen ymmärtänyt, että tuo NN One Rohkean 0.49% on ainut kulu, eikä niistä alirahastoista tule mitään siihen lisää.

 

Tietämättä tästä rahastosta yhtään mitään, ihan yleisellä kapitalismilogiikalla veikkaisin, että niillä alarahastoilla on omat normaalit kulunsa.

Olis jonkin verran monimutkaista tarjota kuluttomia versioita omista rahastoista omien kokoelmarahastojen käyttöön. Miksi tehdä erikseen jotain monimutkaista, että asiakkaalta päästään velottamaan vähemmän? Alennus tulisi vielä paikkaan, missä siitä ei olisi mitään markkinointihyötyä - aktiivisten rahastojen ostajat lähtökohtaisesti eivät ole kovin hintatietoista sakkia, ja on paljon parempi vaan näyttää paperilta yhtä kulua, kuin selittää että hei, meillä on lisäks tämmönen systeemi että me itse asiassa ei ryöstetä sua lisää täällä alla, vaikka se ois täysin mahdollista.

En ole minäkään asiassa asiantuntija, mutta NordNetin sivuilla sanottiin tuosta: 

Nordnet One -rahastojen juoksevat kulut, eli käytännössä vuotuinen hallinnointipalkkio, on 0,49 %. Juoksevat kulut kattavat siis rahaston kaikki kulut, eikä alla olevien rahastojen kuluja peritä erikseen.

Hallinnointipalkkio veloitetaan rahaston arvosta päivittäin suhteella 1/360. Nordnetissä et maksa rahastokaupoistasi merkintä- tai lunastusmaksuja. Emme peri rahastoista myöskään säilytysmaksuja.

0
0
12.3.2023 - 01:28

tappio

+605
Liittynyt:
25.5.2019
Viestejä:
339
1UP kirjoitti:

En ole minäkään asiassa asiantuntija, mutta NordNetin sivuilla sanottiin tuosta: 

Tästä propsit Nordnetille, enpä ole aikaisemmin tuollaiseen törmännyt.

0
0