Arvo Sijoitusosuuskunta (PPO)

+4
Liittynyt:
23.3.2020 - 13:33
Viestejä:
6

KPY:stä täällä on keskusteltu varsin aktiivisesti, mutta onko joukossa Arvoon sijoittaneita? Kyseessähän on Pohjanmaan vastaava, entinen Pohjanmaan Puhelinosuuskunta, jolla voi käydä kauppaa esim. Privanetissä. Itse olen ollut muutaman vuoden kelkassa mukana pitkälti hyvän ja kevyesti verotetun "osingon" (osuuspääoman koron) vuoksi. Vuoden 2019 toimintakertomus on juuri julkaistu, ja perinteiseen malliin mentiin. Tasearvo on ollut laskusuuntainen, mutta nykyisellä n. 0,55 P/B -luvulla en pidä esteenä, vaikka vähän kuormasta syötäisiinkiin. Ajalta ennen omaa sijoitustani laskettaessa tase- ja markkina-arvoja on kyllä syöty paljon reilummin, mikä saa väkisinkin kyseenalaistamaan johdon osaamisen.

Hyvänä puolena pidän Arvon parin vuoden takaista päätöstä laskea finanssisijoitusten painoa 75%--> tavoite 50% (nyt 61%), korkoja ja osakkeita. Lopun 50% tulisi tavoitteen mukaan koostua alueellisista (pohjanmaalaisia yrityksiä, kiinteistöjä) ja valtakunnallisista sijoituksista ja siltarahoituksista. Jälkikäteen tarkasteltuna pörssisjoitusten osuuden pienentäminen vaikuttaa järkevältä ja ajoitus on ollut onnistunut. Alunperin ostosignaali itselleni oli juurikin tuo holdingyhtiöalennus, jolloin karkealla matematiikalla sai Arvon pörssisalkun hinnalla kaupan päälle nuo listaamattomat sijoitukset. Tämä on myös ainoa listaamaton sijoitukseni ja painon siirtyminen pois pörssistä tuo hyvää hajautusta. Osuuskunta on lähes velaton, omavaraisuusaste on n. 90%.

Osuuspääoman korko on sekin ollut viimeiset vuodet laskusuuntainen, tänä vuonna jakavat tuloksesta ulos n. 80% maksaen 40e/osuus. Kauppahinnat pyörivät n. 600 eurossa / osuus, eli tuotto on n. 6,7%, mikä verotuksen erojen jälkeen vastaa reilun 8%:n pörssiosinkoa.

Yhdessäkään kokouksessa en ole käynyt, vaikka maakuntamatka Raaheen olisikin varmasti elämys. Ainoat keskustelut Arvoon liittyen olen löytänyt Suomi24 -laatufoorumilta, josta jäänyt kuva, että pientä erimielisyyttä ollut toiminnasta ja juuri tuosta kuormasta syömisestä, mutta tämä ei luonnollisesti kerro välttämättä yhtään mitään. Parjattu TJ on nyt vaihtunut uuteen.

Olisi mukava kuulla muiden mietteitä, jos omistajia (jäseniä) foorumilla päivystää. Erityisesti kiinnostaa, jos joku on käynyt kokouksissa.

 

Muokattu: korjattu p/b -luku.

6.4.2020 - 14:22
#36778
+6
Liittynyt:
6.4.2020 - 14:00
Viestejä:
16

Terve.

 

En ole käynyt kokouksissa silloin kiivaimpina muutosaikoina. Osuuskunnassa oli reikälevypuhelinten perua omistajia hivenen alle 30.000 kpl. Muutokselle oli kovia vastustajia ja osa olisi ollut valmis polttamaan, vaikka omaisuuden loppuun puhelinliiketoiminnalla ja osa realisoimaan koko omaisuuden. Asiasta tehtiin valituksiakin ja taidettiin oikeuttakin käydä. Noista taisteluista savu on hälvennyt ja pöly laskeutunut. Omaisuuden realisoinnilla olisi käsittääkseni ollut kohtuulliset veroseuraukset. Nythän siitä alkuperäisestä osuudesta on jaettu ensin 1/3 osuuspääoman korkona ja ihan hyviä tuottoja useana vuonna päälle. Osuuden tasearvo on ollut ennen tätä koronakriisiä noin 1000 €/osuus. Nyt osuudella käydään kauppaa 520 - 600 välillä. Itse olen omistanut koko kaupankäynnin historian ja vähän lisäillyt pitkin matkaa possan nyt ollessa varmaan 10 - 20 % pakkasella. Näen tämän "korkopaperina", millä pitäisi toivottavasti saada tulevaisuuteen peilaten 4 - 6 % tuotto jopa tuolle korkeammalle arvostukselle. Aika näyttää toteutuuko oma tavoitteeni. Yrityksen kulurakenne ja sijoitusportfolio tuskin pystyy juurikaan korkeampaa tuottoa tarjota. Nyt tämä koronakriisi tarjoaa tällekin hyvän happotestin. Velkaa on vähän ja toivotaan että menee kohtuullisilla luottotappioilla. Vaikea ennustaa miten onnistuvat hyödyntämään vahvaa tasetta tätäkin kriisiä todennäköisesti seuraavassa nousumarkkinassa 3 - 7 vuoden aikajänteellä. Itse pidän tätä yhtenä osakesijoittamiseen pohjautuvan salkkuni hajautuskohteena, kuten esimerkiksi PYN Eliten.

6.4.2020 - 18:11
#36800
OP
+4
Liittynyt:
23.3.2020 - 13:33
Viestejä:
6

Kiitos historiakatsauksesta!

Meillä on selkeästi aika sama ajatus taustalla tämän omistamisesta. Itseäni ei juuri liikuta hinta, jolla laput omistajaa kulloinkin vaihtavat. Ostomielessä korkeintaan, mutta toistaiseksi itselleni sopiva paino. Ja osuuspääoman korosta nautittaneen vielä pitkän aikaa, vaikka pääomaa siinä samalla syötäisiin. Kun arvostus on tuo n. 0,55x oma pääoma, siinä on mielestäni ihan mehukas holdingyhtiöalennus, mikä takaa myös riittävän turvamarginaalin.

25.11.2020 - 00:18
#60463
+11449
Liittynyt:
16.12.2013 - 13:48
Viestejä:
6474

Tapasin kuukausi sitten Arvo Osuuskunnan toimitusjohtajan Jari Pirisen. Hän oli lukenut https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/eivatko-savolaiset-halu…, jossa kirjoitin "Olen itse väistänyt sekä MPY:n että PPO:n (nykyisin Arvo Sijoitusosuuskunta) omistamisen kokonaan, koska rikollisliigojen kanssa en mielelläni asioi. Tässä puhun jostain historiallisista ajoista, nykytilanteestaan en tiedä. Voihan noihin olla vuonna 2020 palkattu joku puolittaisella omatunnollakin varustettu." Halusi jostain syystä puhdistaa osuuskunnan mainetta😲.

Onnistuikin siinä, nykyisen osuuskunnan osalta. Ja kuten aiemminkin olen sanonut, yhtiöitä ei kuulu vihata. Joitain niiden historiallisia tapahtumia kyllä, mutta yhtiöt muuttuvat jossain määrin joka päivä ja uusi johto voi muuttaa liki kaiken. Arvohan mitätöi ns. lisäosuudet 2013 palauttaen nimellisarvot. https://www.arvosijoitus.fi/arvo/ajankohtaista/riitautus-lisaosuuksien-… Tähän oli juridinen oikeus, kun kerran tuli välimiesoikeudessa sijoittajille pataan. Mutta ei moraalista oikeutta ainakaan omasta perspektiivistäni.

Olin jo ennen tapaamista tehnyt sen verran selvitystyötä, että hallituksen puheenjohtajana toimii Reijo Tauriainen, Technopoliksen ex-CFO. En oikein näe Reijoa mitätöimässä mitään osuuksia, vaan yrittämässä lähinnä osuudenomistajille lisäarvoa.

Sama vaikutelma tuli Pirisestä. Lisäksi nykyiset säännöt https://www.arvosijoitus.fi/arvo/osuuskunnan-saannot eivät nykyisten jäsenten osuuksien mitätöimistä salli, ellei "jäsen aiheuttaa osuuskunnalle tai sen konserniyritykselle huomattavaa vahinkoa tai muutoin toimii näiden etujen ja tarkoitusperien vastaisesti." Jäin pohtimaan, voisikohan vihamielinen kolumni olla sellainen huomattava vahinko😎.

SIjoituskohteena kuitenkin miulle vähän liian epäselvä. Pitäisi tutkia, mitä ovat alueelliset (25%), valtakunnalliset (25%) ja finanssisijoitukset (50%). Näitä ei ole vuosikertomuksessa http://www.e-julkaisu.fi/arvo_sijoitusosuuskunta/vuosikertomus-2019/mob… turhan tarkasti edes eritelty. Ja sitten pohtia niiden näkymiä.

Joku ahkera tai onnekas voi hyvin löytää tästä itselleen sopivan sijoituskohteen. Kurssikehitys Privanetissa on ollut viimeiset viisi vuotta maltillista:

Miun Kampin kioskissani ei juuri nyt ole vapaata analyytikkoa tätä tarkemmin tutkimaan. Privanetissä https://privanet.fi/stock/ppo_arvo oli kolme ostossa @650 ja kolme myynnissä @675 ja näiden takanakin melko lähellä enemmän tavaraa. Eli listaamattomaksi semilikvidi lappu, päättelen. Toki käy lähinnä pitkähköön salkkuun, kuten yleensä kaikki muutkin pörssin ulkopuoliset.   

 

4.12.2020 - 09:58
#61042
OP
+4
Liittynyt:
23.3.2020 - 13:33
Viestejä:
6

Tämä on täysin totta, puolisokkonahan tätä joutuu ostamaan. En oikein ole ikinä ymmärtänyt, miksei näitä voisi tarkemmin avata. Tietoa sijoituksista tihkuu lähinnä tiedotteiden sekä pari kertaa vuodessa kotiin kannettavan, varsin symppiksen Arvo Uutiset -lehden kautta. Siellä sitten esitellään vähän näitä listaamattomia tai kerrotaan, kuinka hyvää perunaa Pohjois-Pohjanmaalta tulee. Pörssisijoituksien osalta pääosan muodostavat kolmelle (vai kahdelle, en jaksa nyt tarkistaa) pankille annetut täyden valtakirjan salkut.

Kiitos Akille näkemyksistä. Etelästä on turhan pitkä matka kokouksiin, vaikka suunnitelmissa on monta vuotta jo ollutkin lähteä maakuntamatkalle haistelemaan tunnelmia.

20.6.2023 - 17:19
#99493
-68
Liittynyt:
31.3.2020 - 15:23
Viestejä:
478

Kaupankäynti Arvon osuuksilla on Nasdaq Helsinki Oy:n ylläpitämällä Nasdaq First North Growth Market Finland markkinapaikan Osuuskunnat -segmentillä on alkanut tänään klo 10.00.

Mielenkiintoista nähdä mihin tämän hinta pörssissä asettuu. Pienellä vaihdolla menty ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä (n. 600 osaketta) määräpainotetun keskihinnan ollessa n. 84 euroa. Tämä vastaa aika hyvin Privanetin aikaisia hintoja!

4.11.2023 - 16:05
#102362
+6
Liittynyt:
6.4.2020 - 14:00
Viestejä:
16

Mikä on näkymä nyt? Markkina on harjoitellut ARVO:n osuuden arvonmääritystä, ja laskettelua on riittänyt nykytasolle koko ajan.  Korkomarkkina on hivenen koholla ainakin nollakorkoajoista (ARVO:n) korkosijoitukset mahtanevat olla pääosin vaihtuvaa, mutta inflaatio on käynyt kurkistamassa korkosijoitusten pääomiin. ARVO:a pääomasijoittajana on hivenen koeteltu 2022 isommilla luottotappioilla, mutta tulostaso pysynyt vaikeammassakin markkinassa selkeästi positiivisena. Omistajakunta on laaja, mistä ainakaan puolella ei tieten ollut ennen suunniteltua listautumista arvo-osuustiliä. Nyt reidataaan tasossa 56 €/kpl, eli lähellä Pivanetajan koronan keskellä käytyjä pohjia. Löytyykö tällaiselle vähemmän tunnetulle ja epälikvidille osuudelle kovaa maata ennen kuin omistajakunta on kaventunut. Sen osuuden mikä ei ole kiinnostunut sijoittamisesta, on päästävä omista osuuksistaan eroon?