Juha

+1312
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
1459

Betolar suunnittelee listautumisantia ja listautumista Nasdaq First North Growth Market Finland -markkinapaikalle

Betolar Oyj (”Betolar” tai “Yhtiö”), suomalainen rakennusmateriaaliteknologian ratkaisujen edelläkävijä, ilmoittaa suunnittelevansa listautumisantia (“Listautumisanti”) ja osakkeidensa listaamista Nasdaq Helsinki Oy:n ylläpitämälle Nasdaq First North Growth Market Finland -markkinapaikalle (“Listautuminen”). Betolarin Geoprime®-ratkaisu auttaa globaalisti betonituotteiden valmistajia korvaamaan sementtiä ja samalla leikkaamaan hiilidioksidipäästöjään jopa 80 % sekä vähentämään neitseellisten luonnonvarojen käyttöä hyödyntämällä teollisuuden sivuvirtoja raaka-aineena betonin valmistuksessa. Suunnitellusta listautumisannista saadut varat on tarkoitus käyttää muun muassa Yhtiön ratkaisujen jatkokehitykseen sekä kasvun kiihdyttämiseen Yhtiön strategian mukaisesti.

https://www.betolar.com/listautuminen

https://www.betolar.com/itf-tiedote

0
0
18.11.2021 - 16:36

Tinggeli

+3010
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938

Katsoin vähän Betolarin nettisivuilta tietoja ja tässä koonti.  Firman tuote on Geoprime. Geoprime® on uuden sukupolven vähähiilinen innovaatio ja kestävä vaihtoehto sementille. Sivuvirtapohjaisen sideaineratkaisun avulla on mahdollista luoda sementittömiä rakennusmateriaaleja, joiden hiilijalanjälki on jopa 80% pienempi kuin sementtipohjaisten tuotteiden.

Geoprime on lähinnä kaivosteollisuuden sivuvirroista saatava kuona, jolla korvataan sementti. Tuotteen kestävyydessä on vielä parannettavaa eli se on mielestäni merkittävä riski. Lisätietoa: https://www.geoprime.fi/

Käsittääkseni vielä ei ole yhtään varmaa asiakasta tälle tuotteelle, muutama ehdokas kyllä on.

Betolarin aikajana

2016 – Betolar perustetaan

2017 – alkuvaiheen painopisteenä on geopolymeeritutkimus ja -kehitys, Betolar saa ensimmäisen merkittävän rahoituksen Ajanta Oy:ltä

2018 – Betolar jättää ensimmäiset patenttihakemukset

2019 – mediakiinnostus kasvaa, Ylen artikkeli tuo runsaasti näkyvyyttä, Betolar valitaan yhdeksi kiinnostavimmista kiertotalousalan yrityksistä Suomessa ja sille myönnetään ensimmäiset patentit

2020 – mukaan tulee kolme uutta pääomasijoittajaa Voima Ventures, Taaleri ja Valve Ventures

2021 – Betolarin pääomasijoitusta liittyivät vahvistamaan Nidoco, Kiilto Ventures, Kilo Invest ja Ahti Invest

 

Yhteistyösopimukset.

 • 2021/11. Materiaaliteknologian lisenssisopimus Intialaisen Tara:n kanssa (Intia pyrkii vähentämään riippuvuuttaan perinteisistä, paljon hiilidioksidipäästöjä aiheuttavista poltetuista tiilistä, erityisesti maaseutualueilla).
 • Uutinen 2021/09. Uutinen 2021/11. Lujabetoni ja Betolar ovat tehneet intensiivistä kehitystyötä lujuuden kehittymisen nopeuttamiseksi vähähiilisessä betonissa, jonka valmistuksessa käytetään GGBFS-tyyppistä masuunikuonaa sisältävää CEM III -sementtiä. Masuunikuonan luontaisten ominaisuuksien vuoksi varhaislujuuden muodostuminen on perinteisiä teknologioita hitaampaa, mikä luo haasteen koko rakentamisen prosessille. Lujabetoni ja Betolar ovat kehittäneet ratkaisua jo liki vuoden ajan.
 • 2021/09. Materiaaliteknologiayritys Betolar ja tanskalainen betonivalmistaja IBF ovat aloittaneet yhteistyön vähähiilisten betonituotteiden tuomiseksi markkinoille. Betolar ja IBF ovat toteuttaneet teollisen mittakaavan testiohjelman betonituotteiden lujuuden ja kestävyyden varmistamiseksi. Testiohjelma kattaa pihalaattojen ja kattotiilien tuoteryhmät. IBF valmistaa lähes kaikkia erilaisia betoniteollisuuden tuotteita, mukaan lukien valmisbetoni ja betonielementit. Pian aloitettava vähähiilisten betonituotteiden teollinen valmistus on suunnattu ensisijaisesti Tanskan markkinoille. 
 • 2021/09. Materiaaliteknologia yritys Betolar ja betonialaa uudistava JA-KO Betoni auttavat Kaustiselle litiumkaivosta valmistelevaa Keliberiä hyödyntämään kaivosteollisuudessa tyypillisesti syntyviä massiivisia sivuvirtoja. Keliberin rikastusprosessin sivuvirtana syntyvää rikastushiekkaa sekä myöhemmin litiumin tuotantoprosessissa syntyvää analsiimihiekkaa tullaan käyttämään betonin valmistuksessa runkoaineena JA-KO Betonin tehtaalla Kokkolassa. Betolarin kehittämän Geoprime®-ratkaisun avulla korvataan betonin valmistuksessa sideaineena käytetty sementti Raahessa terästeollisuuden sivuvirtana syntyvällä masuunikuonalla.
 • Tätä aikaisempia en uutisista löytänyt.

 

Rahoituskierroksia.

 • 2021/09. Materiaaliteknologiayritys Betolar keräsi suomalaisilta ja kansainvälisiltä sijoittajilta juuri päättyneellä rahoituskierroksellaan viisi miljoonaa euroa tuotekehitystyönsä nopeuttamiseksi ja markkina-asemansa vahvistamiseksi. Rahoituskierroksen suurimpina sijoittajina ovat olleet Nidoco, Kiilto Ventures, Ahti Invest ja Kilo Invest.
 •  2020/11. Betolar sai ankkurisijoittaja Voima Venturesin kanssa päätökseen kahden miljoonan euron rahoituskierroksen. Sijoituskierrokseen osallistuivat myös Taaleri Sijoitus Oy, Taaleri Impakti sekä Valve Ventures.

 

Tulevaisuus

Betolarin liikevaihto vuonna 202 oli 13 k€ (tappio 1 miljoona). Kyseessä on siis vielä "start-up" yhtiö. Riskiä on siis...

Betolarilla on seuraavat lyhyen aikavälin (1-2 vuoden) liiketoiminnalliset tavoitteet:

 • 10-15 pilottihanketta vuosittain uusien merkittävän volyymipotentiaalin asiakkaiden kanssa, pohjautuen Yhtiön yli 150 potentiaalisen tunnistetun asiakkaan joukkoon
 • Ensimmäiset kaupalliset asiakassopimukset

Keskipitkällä aikavälillä (4-6 vuotta) Betolarilla on seuraavat liiketoiminnalliset tavoitteet:

 • Betolarin ratkaisujen globaali skaalaaminen
 • 100 kaupallisen sopimuksen saavuttaminen

Pitkällä aikavälillä (10 vuoden kuluessa) Betolarilla on seuraavat liiketoiminnalliset tavoitteet:

 • Tuotekehitysmenot noin 5 prosenttia suhteessa Yhtiön tavoittelemaan liikevaihtoon
 • Geoprime®-brändi yksi johtavista ympäristöllisesti kestävien tuotteiden keskuudessa rakennusmateriaaliteollisuudessa

Liiketoiminnallisten tavoitteiden lisäksi Betolarilla on sen skaalautuvaan liiketoimintamalliin perustuen seuraavat keskipitkän ja pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteet:

 • Keskipitkä aikaväli: Liikevaihto 200 miljoonaa euroa ja positiivisen liiketoiminnan rahavirran saavuttaminen vuoteen 2026 mennessä
 • Pitkä aikaväli: Liikevaihto yli miljardi euroa ja 30 prosentin käyttökatemarginaalin saavuttaminen 10 vuoden kuluessa

Eli taas näitä myyntikäyrien pohjois-koilliseen näyttäviä tavoitteita. Jos tuohon 10 miljardiin uskoo, niin varmasti kannattaa omistaa yhtiötä silloin. Mutta siirtyäkö omistajaksi annin kautta vai vasta annin jälkeen kun alkaa olemaan näyttöä että betoni on lujaa ja asiakkassopimuksia tulee? Siinäpä kysymys.

Listautumisesta.

Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen, tietyt SP-Rahastoyhtiö Oy:n hallinnoimat rahastot, Ahlström Invest B.V., Nidoco AB, Merimieseläkekassa, ja S-Pankki Fenno Osake, ovat sitoutuneet, tietyin edellytyksin, merkitsemään osakkeita listautumisannissa yhteensä noin 24 miljoonalla eurolla enintään 70 miljoonan euron listautumista edeltävällä koko osakekannan arvostuksella.

0
0
18.11.2021 - 16:47

Tinggeli

+3010
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938

Olet katsonut liikaa Kummeleita wink

JA-KO Betoni on kohtuu pieni putiikki. Lv n. 12 miljoona viiden vuoden ajan (yksi vuosi n. 17 milj).  JA-KO Betonilla on viisi betoniasemaa Kokkolassa, Pietarsaaressa, Seinäjoella, Närpiössä ja Mustasaaressa Vaasan kupeessa.

Ja-Ko Betoni on Ruskon betonin itsenäinen tytäryhtiö, jolla onkin jo paljon enemmän liikevaihtoa (x7) ja  enemmän toimintaa (yli 30 betoniasemaa hyvillä sijainnilla).

JA-KO nimi? Tulisiko Jakobstad - Kokkola sanosita?

0
0
19.11.2021 - 14:15

Alangolla

+60
Liittynyt:
22.1.2018
Viestejä:
45

Katsoin Inderesin Verkun toimarin haastattelun. 

Itse rakennusalaa ihmettelleenä, näen olleellisena kynnysvaiheessa asian jonka Löppönenkin mainitsi, sen, että Betolarin tajoaman konseptin betonin toimivuus ja kestävyys ei vielä riitä, vaan yhtiö tarvitsee myös prosessin joka täyttää asiakkaiden tilaajien ja rakennusalan standardien vaatimukset. Jos tosiaan betonia aiotaan tehdä sivuvirroista, yhden "sivuvirran" standardointi pilotoinnissa tietyn tuotteen vaatimuksille ei vielä riitä lähellekään liiketoiminnan mielekkääseen toteuttamiseen, vaan vaaditaan konsepti joka tarjoaa asiakkaalle säädettävyyttä siten että "sivuvirtoja" voidaan käyttää tapauskohtaisest tarjonnan ja vaaditun betonilaadun mukaan.  

Tämä toki aidosti kiinnostaa, mutta täytyy katsoa uudelleen yhtiöesittelyn ja konkreettisen prospektuksen jälkeen. Tällä hetkellä, – ja jo kauan – betonia valmistetaan ja on valmistettu sementistä, sorasta ja vedestä. Koko rakennusalan toimitusketju (sekä ennen kaikkea standardointi ja vaatimukset) on säädetty tämän mukaan, siksi näkisinkin että pelkästään kaupallisen kannattavuuden lisäksi Betolarilla on vastassa vallihautana nykytilanteeseen ohjaavana ennenkaikkea säädäntö ja standardit, että myös toimitusketjut. Valitettavasti – näin alalta leipänäsä saavana – on joutunut pitkään katselemaan rakennusyhtiöiden murheellista suorittamista, rakennusalan tuotantoa on vaikea monistaa samalla tavalla kuin tehdastuotantoa muuttuvien kohteiden ja vaatimusten vuoksi ja se on näkynyt alan surkeana tuottavuuden kasvuna ja huomaahan sen, kun katsoo jo pelkästään alan yhtiöiden kurssikehitystä: Yit, Srv, Lehto. Tämä on toki siinä mielessä mahdollisuus Betolarille, että ehkä ripaus "out of the box" ajattelua, johon itsekin on vaikea taipua, tuo oikeasti uusia ratkaisuja. Ilman pelottomia avauksia tuskin suurempia askeliakaan saavutetaan.

Nyt puhuttiin pilottituotteiden olevan pihakiviä, yms. ja aiesopimuksista huolimatta, epäilenpä vain, tästä olevan vielä useamman antikierroksen matkaa valmiisiin skaalattaviin ja sivuvirtoihin sekä vaatimuksiin mukautuviin betonielementteihin ja/tai märkäbetoneihin. Pihakiven lujuus- ja kestovaatimukset ymmärrettävästi eroavat aika paljon tornitalon tai rautatiesillan vastaavista.Toki jostakin on pakko aloittaa.

Sinällään listautuminen on varmasti oiva tapa hakea rahoitusta tämän kehittämiseen, epäilen vain kannattaako siinä olla itse ainakan vielä tässä vaiheessa mukana. 

Kierrätettävyyden, vastuullisuuden ja hiilijalanjäljen arvioinnista: ne ovat mittauskyvymyksiä. Itse en niitä ala arvioimaan, jokainen tarjoaja ja rakentaja korostaa omien valintojensa ympäristöystävällisyyttä ja vähättelee hiilijalanjälkeä. On varmasti totta että betonin valmistamisen päästöt ovat korkeita, jos toki rakennussektorin koko myös on valtava ja lähtökohtaisesti rakennusten elinkaari pitkä. Oman kokemukseni mukaan, rakennusalalla tähän saakka isolta osalta teot ovat suurelta osin olleet kauniilta kuulostavia puheita. Miellään toki näihin tutustuu, kun vain saataisiin ulkopuolisten arvioimia ratkaisuja(tähän tapaukseen viittaamatta), muitakin kuin myyjäpuolen kauniita puheita "vähentää hiilijalanjälken x%". Yleisellä tasolla, betonin valmistamisessa ja käytössä valtaosa päästöistä syntyy sementin valmistamisesta sekä rahdeista. Sementin valmistamisen osalta Betolarin ratkaisu varmasti saattaa olla toimiva ja lähellä nollapäästöjä ainakin materiaalien suhteen, toki rahdit sitten erikseen. Joka tapauksessa näiden tarkempi arviointi on sen verran vaikeaa etten siihen itse lähde. Toki kannattaa samalla myös muistaa, että kiertotalousratkaisuista, tms. hyötymiseen ei tässä maailmanajassa vaadita välttämättä sitä että ratakaisu oikeasti elinkaaren aikana leikkaa päästöjä tai vähentää ympäristövaikutuksia, voi hyvin riittää kun tätä pystytään markkinoimaa uskottavasti tai saadaan rakennettua tarpeeksi vahva esg-leima.

Ehkä tästä nyt tuli vähän pessimistisempi kirjoitus kuin oli tarkoitus. Onhan tässä potentiaalia ja tämä oikeasti kiinnostaa, mutta pessimisti ei pety :D. Lisäinfoa odotellessa.

 

0
0
8.12.2021 - 10:54

Opiskeleva sij…

+11
Liittynyt:
15.3.2021
Viestejä:
32

Rippusia käteen piensijoittajille tästäkin annista, katsotaan mihin huomenna lähtee suunta First Northilla.

 

Betolar keräsi listautumisannissa 35 miljoonan euron bruttovarat

 Betolar julkisti keskiviikkona First North -listautumisantinsa lopullisen tuloksen. Listautuminen toteutetaan suunnitellusti ja osakkeiden kaupankäynnin odotetaan alkavan pörssin First North -listalla torstaina 9.12.202.

Yhtiö saa listautumisannista noin 35 miljoonan euron bruttovarat ja yli 4 300 uutta osakkeenomistajaa.

Kiinteä merkintähinta annissa oli 5,74 euroa osakkeelta, ja yhtiön osakekannan markkina-arvo on merkintähinnalla noin 105 miljoonaa euroa.

Yleisöannissa tehdyt sitoumukset hyväksytään kokonaan 50 tarjottavaan osakkeeseen saakka ja tämän ylittävältä määrältä noin 6 prosentin osalta annetuista merkintäsitoumuksista.

0
0