Olet täällä

Lehto Group - 21.1.2021 09.35

Lehto ei ole ainoa toimija, jolla on ollut ongelmia elementtirakentamisen laadun kansssa. Jos toki ongelmia on muillakin, perinteisemmin toimivilla toimijoilla. 

Tehdastuotannon avulla varmasti on mahdollista tehostaa tuotantoa, tehostaahan "liukuhihnamalli" toimintaa kaikessa muussakin tuotannossa. Jo pelkästään se, että raaka-aineliikenne ja varastointi hoituu vakioidusti, on rakentamisessa merkittävä etu.

 

Toisaalta taas. Oma "elementtituotanto" on huonosti säädettävää, syklisessä rakennusteollisuudessa. Lomauttaa voidaan, joo. Mutta kulut juoksevat lyhennyksistä lähes samassa mittakaavassa, huutaa koneisto punaisena tai seisoo. Perinteisemmällä mallilla, jossa tuotanto hoidetaan aliurakoinnilla, voidaan vain jättää työt tilaamatta. Kapasiteetin kasvattaminen vaatii panostusta myös elementtirakentamisessa, mutta tässä en näe hirveän suurta eroa perinteisempään malliin. Siinä ehkä enemmän rajoittavaksi tekijäksi muodostuu osaava henkilökunta ja kumppaniverkosto.

 

 

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 1.4.2020 05.32

Ostettu tänään(ja viime viikolla).

Fortum: @13,06 ja @12,91

Sampo: @27,63 ja @25,68

Macy's @4,55

Näytä koko viesti
Koronavarmat firmat / osakkeet - 9.3.2020 11.12

Teknokraatti kirjoitti:

 

Tince111 kirjoitti:

Itse en oikein hahmota, miksi myös Fortum on ottanut näin paljon hittiä koronasta, että on lasketellut jopa hieman yleisindeksiä enemmän? Osaisiko joku avata tarkemmin Fortumin koronasta johtuvia riskejä

 

Sähkö ja öljy ovat käytännössä sama hyödyke, joten niiden hinnat seuraavat perinteisesti toisiaan varsin tarkasti, kunnes jokin uusi sähkön generointitapa purkaa sähkön öljyriippuvuuden. Siksi öljyn hinnan pudotessa kymmeniä prosentteja kerralla myös Fortum kumartaa vastaavasti. 

 

Lisäksi. Jos tulee isompi shokki/taantuma, joka vaikuttaa reilummin esim. teollisuuteen, myös sähkön käyttömäärät tippuvat. Teollisuus käyttää yllättävän paljon, verratkaa edelliseen taantumaan. Toki teollisuus saa sähköä muualtakin kuin Fortumilta. 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 6.3.2020 02.58

Ruotsissa: Göteborgin seudun tartunnat, alkuun olivat Iranista tulleita. Näistä uudemmista suurin osa Italiasta, hiihtolomalaisia 10k Alpeilla sieltä.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 5.3.2020 10.29

hauturi kirjoitti:

Kuulostaa kuitenkin siltä, että jollain on nyt tosi hyvää tietoa esim. sairastuneiden määrästä. Ehkä jopa parempaa kuin THL:llä.

Viestintä on sitten toinen juttu. Voi olla että sanotaan "ei ole epidemiaa" kun pitäisi sanoa "saattaa olla epidemia / saattaa kohta olla epidemia, mutta meillä ei ole riittävästi dataa voidaksemme varmuudella todeta sen" tms. Joskus saattaa olla myös, että tiedotusvälineet hieman oikaisevat, eivätkä paina sanatarkasti sitä mitä on sanottu.

Nyt olisikin kiva tietää, kun täällä kerran oikeaa tietoa on, että missä kaikissa euroopan maissa on epidemia, ja mihin tietoon ja kriteeristöön perustuen?

 

Toinen mielenkiintoinen asia tietää, olisi se, että mitä olisi tapahtunut jos Suomessa olisi heti ensimmäisten nettivaatimusten jälkeen lyöty täysi Lock-Down päälle ja Helsinki-Vantaa ja satamat säppiin. Tuskin treidaisi sen korkeammalla OMXH. Mun mielestä, toki voi olla etten ole paras kommentoimaan, viranomaisten toiminta on ollu Suomessa ihan hyvää, kuten yleensäkin. Turha sitä paniikkia on kuukautta etukäteen lietsoa. Kyllähän nyt, kun tauti alkaa tänne päin oikeasti rantautua, tapaukset otetaan tosissaan ja ohjeistusta tulee. Ymmärrn hyvin ettei kaikki puhelimella soittajia testata, ainakaan alkuvaiheessa. Muuten rajallisesta testisetistä olisi käytetty osa jo kun epidemia saapuu, kun moniluulosairaat vanhukset ja nuoret soittelevat ja haluavat testiin heti kun on nuhaa, vaikka eivät olisi nähneet Kiinaa ja Italiaa kuin tv:ssä, edellisellä vuosikymmenellä. Pirun helppoa huudella muiden päitä vadille. Jos heti tammikuussa olisi lyöty Apocalypse-moodi tiedotuksessa päälle, vastaavasti syytettäisiin pelottelusta.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 5.3.2020 10.01

Seattlessa paikallinen labra pääsee aloittamaan testaamisen. Voivat käsitellä alkuun noin 1000 testiä päivässä. Odotettavissa hyvin merkittävää lisäystä varmistettuihin tautitapauksiin, kun testaaminen pääsee käyntiin. Paikalliset asiantuntijatkijn aika huolestuneita. Vanhempia kehotetaan jo välttämään väkijoukkoja ja muuta. Ja jenkeissäkin tiedostetaan se, että samanlainen, tehokas Lock Down joka tehtiin Wuhanissa, on hyvin vaikeaa tehdä jenkeissä.

 

Lähteet Seattle Times:
https://www.seattletimes.com/seattle-news/health/with-seattle-on-the-front-lines-of-covid-19-epidemic-university-of-washington-lab-given-emergency-approval-to-test-for-coronavirus/

https://www.seattletimes.com/seattle-news/response-in-china-slowed-outbreak-of-coronavirus-but-experts-caution-against-extreme-measures-in-seattle/

 

 

Muutenkin, yleensä paikallisten lehtien sivuilta, jos eivät ole maksumuurien takana, saa suht hyvän kuvan tilanteesta paikan päältä. Toki vaikea arvioida paljonko tuolla tartuntoja tällä hetkellä on. Ensi viikon alussa varmaan jo suunta tiedetään.

 

EDIT: Näyttää myös siltä, että jenkit ovat valitettavasti saamassa oman Diamond Princess:in. Tuolla. On potentiaali aika pahaankin jälkeen, kun tietää, tai on joskus käynyt jenkeissä risteilylaivalla ja ottaa huomioon miten iäkästä ja huono kuntoista porukkaa siellä yleensä on. Toki suhteessa populaan laiva-asukkien osuus niin pieni, että nämä varmaankin saadaan hoidettua tehokkaasti.
http://https://www.nytimes.com/2020/03/05/world/coronavirus-news.html?action=click&module=Top%20Stories&pgtype=Homepage

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 6.2.2020 09.49

Itselleni riitti tämä Bilderbergien, Rothschildien ja Uuden Maailmanjärjestyksen juoksupojan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen infotilaisuus, joka mielestäni oli varsin informatiivinen ja löytyy seuraavasta linkistä.

 https://areena.yle.fi/1-50438810

Itseäni enemmän huolettaa se, että käsittääkseni tämän hetkisellä eliniänodotteellani todennäköisyys jonkin näköisen kasvaimen tai syövän sairastamiseen jossain elämänvaiheessa on luokkaa 30-50%. Koronasta en omakohtaisesti osaa olla huolissaan, niin ikävä kuin se kiinalaisille – ja muille maille joihin se mahdollisesti leviää – onkin. Vaikutusta pörssikursseihin en osaa ennustaa, siksi en aio tehdä mitään-

Näytä koko viesti
Lehto Group - 7.11.2019 09.54

Karhula58 kirjoitti:

Ote liiketoimintakatsauksesta tänään. Minulla oli kolme tasapäistä nappia tälle päivälle, myy, pidä ja osta. Nyt jäi jäljelle pidä, perusteluina lähinnä liiketappion suuruus joka oli pettymys mutta taas tase kevenee Q4 eikä omistajan taskulle näillä näkymin ole tarvetta. Ja Hannun vakuuttelut yllä; vaikka luotto johtoon on pientä mutta tuskin valehtelee. Tuttavani sanoin: "Pkele hyvää henkilönkuntaa on vaikea saada" eli ollut talouspuolen ja urakkalaskennan vietävissä. Tämä minun mutu...

Laivan kääntymistä odottaessa seuraaville vuosille. No, päiväkauppaa voi aina tehdä jos vain volaa on. Oliko se tiistai kun ensin lähes +6% ja iltaan -3% smiley

 

Kannattaa myös huomioda osuus.

 

"Hankkeisiin liittyvien toteutusongelmien takia on mahdollista, että Lehdolle syntyy kustannuksia hankkeista vielä vuoden viimeisellä neljänneksellä muun muassa jälkitöiden ja viivästyssakkojen muodossa."

 

Tappio oli isompi kuin ennusteissa. Pidän aika todennäköisenä, että näistä ongelmaprojekteista sakkoja/korjauksia/muita kuluja vielä tulee viimeiselle neljännekselle. Toki, jos nyt operoidaan terveemmällä, kannattavalla pohjalla, jatkaminen on helpompaa. Muuten aika lailla omiin odotuksiin, sanamuotoineen. Töitä tehdään ilmeisesti sen eteen että toiminta saadaan ruotuun. Itse uudistuotanto asuntorakentaminenhan kuitenkin rullaa eteenpäin. Harmillisesti Lehto ei erittele tulosta: korjausrakentaminen, toimitila, uudistuotanto. Periaatteessa, voisin hypätä kyytiin keväällä, jos näyttää siltä, että puheille alkaa olla katetta. Mieluummin katselen ulkoapäin siihen asti, että kääntään näkee tapahtuneen. 

Näytä koko viesti
Lehto Group - 4.11.2019 11.22

Muutama hajanainen ajatus Lehdosta, sivurajalta seuranneena, mutta rakennusalasta jotain ymmärtävänä. Foorumilla kirjoittaa moni paljon paremmin luvuista ymmärtävä, joten koitan vähän kirjoittaa omia ajatuksiani käytännön puolesta. Tosin koko ajan sivurajalta seuraaminen johtuu pääasiassa siitä, että loppu vuodesta 2016 ja alkuvuodesta 2017 ei ollut ns. vapaata lapioitavaksi. Onneksi. Lähinnä olen miettinyt keissiä siltä kantilta, että mikä on Lehdon etu muihin rakennusliikkeisiin. Talousohjattu rakentaminen kuulostaa hienolta, vaikkei ole toiminutkaan. On selvää, että rakennusalalla on epätehokkuutta, paljonkin. Osaltaan Lehto on tätä taklannut tehtaalla valmiiksi tehdyin modulein. Ajatus on hyvä. Märkätilat ja keittiöt ovat ne "kalleimmat neliöt" tehdä ja on varmaankin ihan fiksua tehdä ne tehtaassa, eikä odotella valujen ja vesieristysten kuivumista "työmaalla". No tässä Lehto ei ole ainoa. Tosin suurin osa valmiita elementtejä käyttäneistä on rakentanut omakoti-, rivi- ja erillistaloja. 

 

Mikä on mennyt pieleen? Esim. Kerrostalon rakentaminen kannattavasti ei ole ihan helppoa organisoida aikataulullisesti. Grynderin osa on taas toteutuksellisesti on aika simmpeli. Karsitaan selvyyden vuoksi: rahoitus, markkinointi, tontin hankinta(yms) pois, koska ne ovat kaikille toimijoille aika samanlaisia. Vaikka Lehto suunnittelussa "talousohjattua" -mantraansa onkin minusta aika hyvin toteuttanut. Kämpät peruskuutioita, toimivia, ei oikein mitään ylimääräistä, ei saunoja juurikaan, yms. ja kämppiä on markkinoitu aika pienin omarahaosuuksin ja ilman tontteja, mutta tätä tekevät muutkin.

 

Itse rakentaminen taas, siinä Lehdon rooli on lähinnä kilpailuttaa ja valvoa. Kun rakennushommat menee pieleen: aikataulu tai toteutus(kannattavuus) menee pieleen, on kyse tietenkin joko liian optimistista suunnittelusta(budjetti tai aikataulu) tai virheistä rakentamisessa(Lehdon osalta valvonta). Lehto ei juurikaan itse työmaalla rakenna, vaan kilpailuttaa aliurakoitsijat tekemään suuren osan työvaiheista. Lehdon "mestarit" valvovat päältä että hommat tehdään suunnitelmien mukaan, oikein, aikataulussa, eikä laskuteta kovin paljoa ylimääräistä. Jokainen ymmärtää, että tämä on aika tärkeää: jos esim. putkifirma ei tule ajoissa tekemään omia hommiaan(tai pahimmassa tapauksessa tekevät väärin tai vaikka niin että jää piileviä vikoja), kertautuvat ongelmat ja kokonaisuudessa kustannukset saattavat tulla paljon kalliimmiksi kuin koko putkityö. Esim. lattianasentajat eivät pääse töihin, näiden kanssa riidellään siitä pitääkö maksaa jotain, kun eivät ole päässeet töihin silloin kun piti ja sitten kun pääsisivät viimein töihin, ovatkin jo jossain vihollisen työmaalla töissä, kun eivät voineet jäädä odottelemaan. Tässä tullaankin siihen, minkä takia minusta nopea kasvu ei ole välttämättä rakennusalalla kovin hyvä juttu. Kun työ on pääasiassa valvontaa/organisointia/johtoa, on se suht vaativaa(siinä mielessä että tarvitaan ammattihenkilökuntaa jolla on kokemusta) ja koko organisaation täytyy toimia ja vaikka voisi toista kuvitella, on se myös aika huonosti skaalautuvaa. Toki aliurakoitsijoita ja työporukoita voi haalia vaikka mistä, mutta jos ei työmaille saada osaavaa omaa valvontaa/johtoa ja koko organisaatio toimi(rahoitus, luvitus, yms.) karkaavat aikataulu ja kulut. Alalla enemmän sääntö kuin poikkeus on, ettei aikataulua saada kurottua kiinni, ennemmin se tahtoo jäädä lisää. Nopea kasvu, siis kannatta on haasteellisempaa kuin luulisi. Toki se on sitä muillakin aloilla(pl. hyvin skaalautuvat). Alussa toki näyttää hyvältä, kun projekteja alkaa, ne etenevät(vaikka vähän myöhässä) ja kämppiä myydään(jos myydään). Oma, tosin varmaankin aika epäasiantunteva mielipiteeni on, että Lehto on törmännyt isolta osin tähän. Jos toki paljon muuhunkin. Voi hyvin olla, että olen väärässä, joskaan ei olisi ensimmäinen kerta rakennusalalla, kun kova kasvu johtaa siihen, että tehdään kiirellä: osin sutta ja myöhässä.

 

Kokonaan toinen ongelma on sitten se, että julkisuuteen on alkanut nousta Lehdon kohteistakin laatuongelmia. Nämä tukevat näkökantaani, toki voivat johtua muustakin. Ainakaan minä en löytänyt osarista/vuosikatsauksesta näihin mitään varausta, voivat toki olla projekteissa jo sisälläkin. Eikä toki ole varmaa, mutta kun kiireessä tehdään ja kovassa kustannuspaineessa(ongelmia ollut jo jonkin aikaa) en olisi yllättynyt jos näitä tulisi vielä lisää, suurin osa toki kustannuksiltaan "yhden tekeviä" mutta jokainen korjaus syö siivua muutenkin kilpailluista katteista. Ja ainakin tuossa Punkalaitumen tapauksessa vei projektin pahasti miinukselle. Ideaparkin kohdalla lie sama juttu ja jos tämä on isompi ongelma. On siellä myös "kalliita" korjauksia varmasti enemmän kuin riittävästi.

 

Eihän nyt osakkeen arvo vielä "nolla" ole, mutta en ainakaan minä näe tapaa jolla Lehto voisi välttää uuden rahan ottamisen annilla tai lainalla, kun kassaa on poltettu tuota tahtia. Joku voi korjata, jos olen väärässä, mutta sain osarista sen käsityksen että lainan saanti vaikeutuu tai ainakin ehdot huomattavasti huononevat - nyt kun luvutkin huononevat. Pahimillaan tämä johtaa uusien kohteiden lykkääntymiseen ja/tai vanhojen keskeytymiseen.Ja kun johdon puheisiin ei voi luottaa, eikä projekteihin ole sijoittajalla ymmärrettävästikään läpinäkyvyyttä, eikä voi tietää kuinka paljon ongelmia ja rakennusvirheitä on tullut(äsken selitin miksi oletan niitä kuitenkin tulleen) ja mitkä niiden kustannukset ovat, pysyn sivurajan ulkopuolella jatkossakin, kunnes Lehto pystyy osoittamaan että osaa rakentaa oikein/kannattavasti tai johto on osoittanut että sen lupauksiin tästä voi luottaa. Toki, kun näin käy, joutuu osakkeestakin varmasti jo maksamaan enemmän. 

 

En nyt varsinaisesti usko että case Lehdossa mitään suoranaista kusetusta on ollut: viittaan Sisco tyyliseen rakentamiseen tai antiin ja kurssin pumppaamiseen suoraan valehtelemalla ja kikkailemalla. Mutta ei tämä nyt hyvältäkään näytä, kun ensin "höyryttiin" kuin viimeistä päivää eteenpäin. Johto luopui melko lailla huipulla ennen dippiä, varmasti sielläkin oli ongelmat ainakin jollain tasolla tiedossa. Kun luottamus on menetetty, on se mennyt. Ja on sekin huomioitava.

 

Edit.

 

Mikä äsken jäi sanomatta, oli se, että jatkuva tulosvaroittelu johtuu mielestäni joko vielä huonommasta vaihtoehdosta a) tahallisuus tai vain vähän huonommasta b) johdolla ei ole mitään käsitystä siitä mitä työmailla tapahtuu. Joko "valehdellaan" tai sitten organisaatio ei toimi: ollaan liian optimistisia tilanteen suhteen tai sitten johdolla ei vain ole luotettavaa käsitystä siitä missä vaiheessa projektit ovat: koska valmistuvat, mikä on myyntitilanne ja paljonko tulee kuluja. 

 

 

 

Näytä koko viesti
Veikkaus, rahapelimonopoli - 24.10.2019 12.39

Aki Pyysing kirjoitti:

Katsoin MOT:n, joka oli paljon "parempi" kuin odotin, ja Paateron A-Studiossa, joka antoi tukitulta uudelle kansalaisaloitteelle ja edesauttoi vuosien päästä ehkä tulevaa veikkaushäviövarojen sirtymistä valtion budjettiin enemmän kuin kukaan muu tähän asti. Tämä ei toki ollut tarkoituksensa.

 

Näin näen itsekin, nyt kun kohu on noussut tälle asteelle, lienee selvää että muitakin muutoksia tulee kuin pari tuhatta jassoa pois tuulikaapeista ja "eettinen neuvosto". Paatero esiintyi niin hönösti, kuin vain demarilta ja vuosikausia edunsaajapuolella olleelta voi odottaa. Kuten sanoit, saatetaan jopa mahdollisesti nähdä sekin päivä, kun veikkaushäviövarat siirretään valtion budjettiin. En tosin pidä sitä vieläkään todennäköisenä, vain paljon vähemmän epätodennäköisenä kuin kuukausi takaperin. En siihen oikein usko, lähinnä siitä syystä, että nytkin ministerin tv:ssä hönöilyn jälkeen oppositiopuolueet ovat olleet käsittämättömän hiljaa. Olisin esimerkiksi odottanut, että suosikkini puolueiden "Gooneista", Ben, olisi suolannut ministerin puoli-asiallisilla kärjistyksillä välittömästi. Varmaankini, suuri osa kansanedustajista: ei vain tiedä, ei ole huomannut mitä oikeasti tapahtuu tai on vuosikausia kuunnellut kritiikittä V:n ja edunsaajien lobbausta ja uskonut kuulemansa. Kuitenkin, käytännössä puoluekurin ansiosta asioista puolueissa päättävät sisäpiirit ovat varmasti enemmän kuin tietoisia "maan tavasta". En mitenkään usko, että tästä näppärästä tavasta jakaa piilotettua puoluetukea luovutaan vapaaehtoisesti, ei ennen kuin on ase ohimolla, jos sittenkään. Ennemmin keksitään jotain muuta: kuunnellaa etelän median v****lua, tehdään jotain muuta tai annetaan vain olla.

 

Kieltämättä, veikkaushäviövarojen siirto valtionbudjettiharkintaan pitäisi tehdä, mielellään heti. Onko se sitten hyvä juttu? Ja mihin se johtaa? Tätä yhden kolmen sormen levyisen iltapaukun ajan mietin ja tulin tulokseen: n.65-70% todennäköisyydellä, ei mihinkään hyvään jos katson asiaa omalta kantiltani: tappiollisen viihdevedonlyöjän kantilta. Perustelen lyhyesti.

Case a) Ei tapahdu mitään. No silloin ei tapahdu mitään

Case b) Peliongelmiin puututtaan, esim. Jassot viedään saleihin, yms. Kun alkaa olla muutenkin todennäköistä, että joitain oikeitakin toimia peliongelmaisten auttamiseksi tulee, tarkoittaa se välttämättä tappiovarojen pienenemistä, edunsaajat ja myös hallitus koittavat varmasti löytää kaikki mahdolliset keinot joilla tätä pienemistä voidaan loiventaa, ja mitä kaivetaan hiasta. Asiantuntijakuulemisissa kuullaan luonnollisesti Veikkausta ja edunsaajia. Kansanedustajat kuulevat stereona sanan: Blokit. Blokit ovat siinämielessä helppo vaihtoehto hallitukselle, että niitä voidaan perustella myös pelihaittojen vähentämisenä(totta tai ei), voittojen ulkomaille valumisen estämisenä(totta tai ei). Myös kun edunsaajat ja Veikkaus joutunevat "luopumaan" jostakin, blokit ovat helppo "kompensaatio". Jo valtioneuvoston mediatilaisuudessa tj. Koski näitä ruinasi, en muista sanoiko suoraan, mutta antoi erittäin vahvasti ymmärtää.

 

Case c) Veikkaustappiovarat siirretään valtion budjettiin. No näin varmasti pitäisikin tehdä. Mutta. Mitä kuvittelette? Jos näin oikeasti tehtäisiin, ja jompi kumpi Koski livauttaa Rinteen korvaan: "Niin. Blokit olis hyvä, tulee mahdollisesti lisää tuloja, nehän tulee sitten tästä lähtien sulle, budjettiin". Antti laskee välittömästi 1+1, siis budjettiin ja tällä taloudenpidolla meritoitunut hallitus. Siinä vaiheessa blokit tulevat alta aikayksikön. Niillähän vaikka rahoittaa jonkin kivan vaalilupauksen.

 

Ironista siis, että ainakin minä näen asian niin, että jos tappiovarat siirretään budjettiin, kuten pitäisi tehdä, lisää se myös blokkien todennäköisyyttä. Huolimatta siitä etteivät ne välttämättä edes oikeasti mitään tuloja kovin paljoa lisäisi. Ja siinä vaiheessa jos näin käy, blokkeja varmasti perusteltanee myös pelihaittojen vähentämisellä. Silloin vastaan sotiminenkin on myös paljon vaikeampaa. 

Näytä koko viesti