Olet täällä

Citycon - 24.11.2021 09.23

Farseer kirjoitti:

Onkohan kanadalaiset myymässä loppuja osakkeita? Voisi olla äärimmäisen positiivinen uutinen hoitaa näin jos Citykani saisi seiskan alle.

 

Ensin mietin että hyvä homma, turhahan tässä on kanin jäädä tuleen makaamaan. Farseerin kommentin jälkeen ajattelin, että menettikö tässä nyt itse kuitenkin mahdollisuuden ostaa osakkeita halvemmalla "dipistä", jos kanadalaiset ovat lemppaamassa omiaan ja yhtiö työntääkin kättä alle. No, jos yhtiö ne ostaa, niin pienen pieni osahan noista itsellekin valuu. 

Näytä koko viesti
Betolar - 19.11.2021 02.15

Katsoin Inderesin Verkun toimarin haastattelun. 

Itse rakennusalaa ihmettelleenä, näen olleellisena kynnysvaiheessa asian jonka Löppönenkin mainitsi, sen, että Betolarin tajoaman konseptin betonin toimivuus ja kestävyys ei vielä riitä, vaan yhtiö tarvitsee myös prosessin joka täyttää asiakkaiden tilaajien ja rakennusalan standardien vaatimukset. Jos tosiaan betonia aiotaan tehdä sivuvirroista, yhden "sivuvirran" standardointi pilotoinnissa tietyn tuotteen vaatimuksille ei vielä riitä lähellekään liiketoiminnan mielekkääseen toteuttamiseen, vaan vaaditaan konsepti joka tarjoaa asiakkaalle säädettävyyttä siten että "sivuvirtoja" voidaan käyttää tapauskohtaisest tarjonnan ja vaaditun betonilaadun mukaan.  

Tämä toki aidosti kiinnostaa, mutta täytyy katsoa uudelleen yhtiöesittelyn ja konkreettisen prospektuksen jälkeen. Tällä hetkellä, – ja jo kauan – betonia valmistetaan ja on valmistettu sementistä, sorasta ja vedestä. Koko rakennusalan toimitusketju (sekä ennen kaikkea standardointi ja vaatimukset) on säädetty tämän mukaan, siksi näkisinkin että pelkästään kaupallisen kannattavuuden lisäksi Betolarilla on vastassa vallihautana nykytilanteeseen ohjaavana ennenkaikkea säädäntö ja standardit, että myös toimitusketjut. Valitettavasti – näin alalta leipänäsä saavana – on joutunut pitkään katselemaan rakennusyhtiöiden murheellista suorittamista, rakennusalan tuotantoa on vaikea monistaa samalla tavalla kuin tehdastuotantoa muuttuvien kohteiden ja vaatimusten vuoksi ja se on näkynyt alan surkeana tuottavuuden kasvuna ja huomaahan sen, kun katsoo jo pelkästään alan yhtiöiden kurssikehitystä: Yit, Srv, Lehto. Tämä on toki siinä mielessä mahdollisuus Betolarille, että ehkä ripaus "out of the box" ajattelua, johon itsekin on vaikea taipua, tuo oikeasti uusia ratkaisuja. Ilman pelottomia avauksia tuskin suurempia askeliakaan saavutetaan.

Nyt puhuttiin pilottituotteiden olevan pihakiviä, yms. ja aiesopimuksista huolimatta, epäilenpä vain, tästä olevan vielä useamman antikierroksen matkaa valmiisiin skaalattaviin ja sivuvirtoihin sekä vaatimuksiin mukautuviin betonielementteihin ja/tai märkäbetoneihin. Pihakiven lujuus- ja kestovaatimukset ymmärrettävästi eroavat aika paljon tornitalon tai rautatiesillan vastaavista.Toki jostakin on pakko aloittaa.

Sinällään listautuminen on varmasti oiva tapa hakea rahoitusta tämän kehittämiseen, epäilen vain kannattaako siinä olla itse ainakan vielä tässä vaiheessa mukana. 

Kierrätettävyyden, vastuullisuuden ja hiilijalanjäljen arvioinnista: ne ovat mittauskyvymyksiä. Itse en niitä ala arvioimaan, jokainen tarjoaja ja rakentaja korostaa omien valintojensa ympäristöystävällisyyttä ja vähättelee hiilijalanjälkeä. On varmasti totta että betonin valmistamisen päästöt ovat korkeita, jos toki rakennussektorin koko myös on valtava ja lähtökohtaisesti rakennusten elinkaari pitkä. Oman kokemukseni mukaan, rakennusalalla tähän saakka isolta osalta teot ovat suurelta osin olleet kauniilta kuulostavia puheita. Miellään toki näihin tutustuu, kun vain saataisiin ulkopuolisten arvioimia ratkaisuja(tähän tapaukseen viittaamatta), muitakin kuin myyjäpuolen kauniita puheita "vähentää hiilijalanjälken x%". Yleisellä tasolla, betonin valmistamisessa ja käytössä valtaosa päästöistä syntyy sementin valmistamisesta sekä rahdeista. Sementin valmistamisen osalta Betolarin ratkaisu varmasti saattaa olla toimiva ja lähellä nollapäästöjä ainakin materiaalien suhteen, toki rahdit sitten erikseen. Joka tapauksessa näiden tarkempi arviointi on sen verran vaikeaa etten siihen itse lähde. Toki kannattaa samalla myös muistaa, että kiertotalousratkaisuista, tms. hyötymiseen ei tässä maailmanajassa vaadita välttämättä sitä että ratakaisu oikeasti elinkaaren aikana leikkaa päästöjä tai vähentää ympäristövaikutuksia, voi hyvin riittää kun tätä pystytään markkinoimaa uskottavasti tai saadaan rakennettua tarpeeksi vahva esg-leima.

Ehkä tästä nyt tuli vähän pessimistisempi kirjoitus kuin oli tarkoitus. Onhan tässä potentiaalia ja tämä oikeasti kiinnostaa, mutta pessimisti ei pety :D. Lisäinfoa odotellessa.

 

Näytä koko viesti
Citycon - 27.10.2021 10.48

Jos nyt käsitän tämä oikein, myydään asetti hinalla joka ylittää tasearvon ja saaduilla rahoilla ostetaan omia osakkeita alle tasearvon. En mökötä.

Näytä koko viesti
Citycon - 6.10.2021 04.57

von Fyrckendahl kirjoitti:

 

On hiukan epätäsmällistä ajatella, että Citycon rakentaisi kauppakeskuksen ympärille, jos se rakentaa kauppakeskuksen tilalle. Isomyyrin kunto ja vuokrausaste on Cityconin mukaan sellainen, että sen vuoksi puuhataan tilalle jotain muuta. Tikkurilan suojelukohde toki on kauppakeskuksen vieressä, mutta Dixi ei ole Cityconin vaan eQ:n kauppakeskus. 

Tavallaan. Tavallan ei. Isomyyrin purku on minusta Cityconin kannalta fiksua. Ostari on rähjääntynyt ja vieressä toinen yhtiön keskus Myyrmanni. Mä ainakin näen Myyrmäen keskustan kehittämisen/kehittymisen aika No Brainerinä Cityconille. Alueelle on tulossa "pilvenpiirtäjä" ja paljon uusia kerrostaloja ja muuta vanhojen 70-luvun betonitalojen tilalle, joissa on ollut toimisto ja liiketiloja pääasiassa. Alue muuttuu paljon viihtyisämmäksi ja aika todennäköisesti tämä vaikuttaa myös jäävän kiinteistökannan arvonkehitykseen positiivisesti. Toinen asia on sitten se, että kauppakeskuksen omistajana jos minulta kysytään: "Suostunko siihen että kauppakeskukseni viereen rakennetaa tuhansia uusia asuntoja?" En näe vaihtoehtoa, vastata: -Ei

 

Myyrmannin vähäistä asiakasvirtaa vähän voivottelin pari vuotta sitten, sillon kun päivittäistavaraostokset pääsääntöisesti siellä tein. En oikein näe vaihtoehtoa, etteivät nämä Myyrmäen uudistus- ja rakennushankkeet tukisi Myyrmannin asukasvirtaa ja sitä kautta liikkeitä ja myös nostaisi alueen arvoa.

 

Isomyyrin purun ja paikalle rakentamisen voi kyllä minusta nähdä Myyrmannin ympärille rakentamisena.

Näytä koko viesti
Veikkaus, rahapelimonopoli - 16.4.2021 07.31

Ainakin viime vuonna puhuttiin, Veikkauksen vähentävän automaattien määrän 10500:ään, 2020-loppuun mennessä. Tiedä sitten, toteutuiko tuo? 
Veikkauksen kannalta harmillista, jos ehtivät jo vähentää määrää aiemmin, eivätkä näitä "voi" laskea "omiksi" vähennyksiksi. Matteuksen esille tuoma määrä 250kpl, on vähennyksenä kuitenkin jo Veikkaukselle merkityksellinen, jos määrä tosiaan tuon n. 10 500kpl. Ei toki mikään maailmanloppu.

 

Vai raahataankohan nämä jassot sitten muualle? No kiirettä nyt ei varmaan ole, taitavat olla vielä automaatitkin kiinni kuitenkin koronan takia

Näytä koko viesti
Orthex - 18.3.2021 04.48

Kiitokset ketjuun IPO:a kommentoineille. Tässä ja Inderes:in foorumin vastaavassa paljon hyvää keskustelua aiheesta.

 

Lukujen perusteella, P/E n.16 ja tulos 7,69milj vs, valuaatio 121 milj. ja ev/ebit n.9 , ei mikään halpa, etenkään kun ottaa huomioon korona-ajan kotoilutrendin tuoman myötätuulen viime vuoden lukuihin. Pidän selviönä luopuvan pääomistaja tätä "ehostaneen" ennen listautumista.

 

Näistä huolimatta, osallistuin tähän. Oma "trackini" nyt näiden IPO:n kanssa ei niin häävinen ole ollut, jätin mm. osallistumatta: Harviaan(saunat ei kasvumarkkina), Kotipizzaan(ei kilpailuetuja) ja Hoivatiloihin. Tässä markkinassa pidän ylimerkintää lähes selviönä, kun Nightingale:kin ylimerkittiin(smiley)siitä huolimatta  otan tämän lähtökohtaisesti pitoon. 

 

Perusteina:

- Suht defensiivinen ja ennustettava 

-Mahdollisuus kuitenkin reippaaseen kasvuun(vs. salkun suurimmat Sampo&Fortum&Nordea&Citycon&At&t&Altria) toki riski' tähänkin liittyy. 

-Johdon esiintyminen webcastissa: jotenkin sytyin rakennettuun sijoittajatarinaan(olkoonkin että normaali vastuullisuus klausuuli vaikutti ihan yhtä päälleliimatulta kuin muissakin vastaavissa esityksissä). Toimarin esiintyminen oli selkeää, vakuuttavaa ja perustelut valitulle strategialle mielestäni fiksuja. Orgaaninen kasvu(omat myyntimiehet ja organisaatio) sekä suunnitelmat markkinan konsolidoinnista. Tässä toki riskinä, että lähdetään tekemään hankintoja ylihintaan.

- Vaikea kuvitella, että muovikipoilla nyt hääviä kilpailuetua olisi, kurisioteettinä, ensimmäisenä webcastissa muuten pisti silmään toimarin takana taustalla näkynyt roskien säilytys tms. boksi, samanlainen jonka ex avopuoliso laittoi minut joku kuukausi sitten noutamaan, kun juuri sellainen piti saada kun on niin käytännöllinen. Smart Store -collectit vaikutavat kyllä fiksuilta ja hyvin mietityiltä kokonaisuuksilta, hinnasta sanoisin, että jos perus muovikipot tuon maksavat, jää niistä vielä valmistajallekin kohtuullinen siivu.  Kävinpä aamulla ohi ajaessa parissa jälleenmyyjäliikkeessä pällistelemässäkin, ihan hyvin vaikuttavast hyllytilaa saaneen.

 

Riskejäkin toki on: 

-öljyn hinta ja sen vaikutus tuotantoon (toimari muuten sanoi castissa, etteivät ole suojautuneet valmistuksessa, mutta hinnoittelussa käsittääkseni jonkin verran varaa on), Kierrätysmateriaaleja kovin mainostettiin, mutta ne eivät vielä kovin merkittävää osaa kuitenkaan kokonaisuudesta näytelleet.  

-Rahastusanti (vaikka pääomistaja myy, kukaan castissa esiintyneistä johtoryhmäläisistä ei ollut myymässä)

-Koronabuumin loputtua huono tulos vs. vertailukausi.

-Itse pidän suurimpana riskinä, epäonnistuneet yritysostot jos lähdetään niiden kautta laajentumaan(toisaalta nyt jo tehdyt hankinnat Ruotsissa vaikuttavat onnistuneilta.)

 

Tällaisin miettein tein itse tähän saakka suurimman Ipo-merkintäni, katsellaan sitten, minkä verran osakkeita saa ja kuinka yhteiselämä tämän kanssa listalla lähtee sujumaan. En pidä pääomistajan suurmyyntiä kuitenkaan niin isona uhkana, kun kuitenkin lähtökohtaisesti varmastikin ovat tämän kehitettäväksi hankkineet. 

 

Näytä koko viesti
Citycon - 18.3.2021 03.23

Tankkasimpa minäkin eilen tätä lisää syksyllä avatun position kaveriksi, tosin ehkä vähän hätäilin, kun tein sen jo kurssilla 7,48. No en jaksa murjottaa, alun perin meinasin lisäillä jo +0,5€ kalliimpiin kursseihin. Ja eipä näissä pohjille helpolla osu. 

 

Ehkä tämä on tuulipuvun suhinaa, ehkä ei. Mutta en vaan näe, useamman vuoden tähtäimellä mukana olevalla omistuksella Cityconin arvon tipahtaneen eilen yli 7%. Käsitykseni mukaan kanukki omistaja on ollut mukana jo useamman vuoden, eikä kehitys heidän sisällä olon aikana ole ollut mitenkään maireaa. Näkisin, että siellä voi helposti(todennäköisesti) olla muitakin syitä luopumiseen(uudelleen allokointi&tms.) kuin se että tästä ei irtoaisi sellainen 5-6% tulevina vuosina, joka itselle kelpaa tällä riskiprofiililla(enemmän on sitten extraa). Jos myyjä olisi ollut pääomistaja, tilanne varmaankin olisi ollut toinen. Näen tämän, aikalailla malliesimerkkinä siitä, mitä tarkoittaa kurssiliike joka ei perustu liiketoiminnan näkymien muuttumiseen. 

 

 

 

 

Näytä koko viesti
Privanet - 17.3.2021 05.54

riko kirjoitti:

Voi hyvänen aika, että kaupallisen yhteistyön takia pitää nolata itsensä ja pahasti näillä kommenteilla...

Kommenttisi, että sekoitan noteeraamattomien kauppapaikan ja koko yhtiön toiminnan on todella koominen. Annat ymmärtää, että tässä olisi isompikin rahoitusalan toimija kyseessä, vaikka totuus on, että Myllypuron Mäkkärikin on isompi bisnes kuin Privanet. Toki Myllypuron Mäkkäri tuskin pystyy tekemään noin tuhtia turskaa.

 

Haluaisin ystävällisesti huomauttaa, että Myllypurossa ei ole McDonaldsia. Hesburger kyllä löytyy.

 

 

Näytä koko viesti
Reddit Wallstreetbets - 28.1.2021 09.41

Pari ajatusta.

 

Kun huuma on noussut tälle tasolle, en usko sen laantuvan. Sitä, mitä tapahtuu GME:n, Nokian, tai BB:n kurssille tai liiketoiminnalle, en osaa tietenkään ennakoida.

 

Sen käsityksen mukaan, joka minulla on, tämä Yhdysvalloista alkanut "squeez"-sijoittaminen/optio treidaaminen tai miksi ikinä tätä haluaakin kutsua, on myös alkanut rantautua Suomeen. Ensimmäiset, sijoittamisesta innostuneet nuoret/nuoret aikuiset ovat kertoneet massiivisista voitoistaan toisille, jotka ovat lähteneet mukaan ilman tietämystä ja houkutelleet mukaan seuraavan, kolmannen kierroksen. 

 

Wallstreetsbets rajoituksilla ehkä nyt "haltattujen" osakkeiden kehitys taittuu tai sitten ei. Noviisit sijoitusmarkkinoilla voimakkaasti vivutettuna tai muuten vain, sanotaanko, alla olevien yhtiöiden liiketoimintaan huomiota kiinnittämä spekuloimassa, kuitenkaan tuskin poistuu Yhdysvalloissa ja se ruokkii kehitystä myös meillä. Oma veikkaukseni on, että vastaava rantautuu "massiivisesti" Suomeen jo kuluvan vuoden aikana, jos ei se täällä jo ole. 

Näytä koko viesti
Lehto Group - 21.1.2021 09.35

Lehto ei ole ainoa toimija, jolla on ollut ongelmia elementtirakentamisen laadun kansssa. Jos toki ongelmia on muillakin, perinteisemmin toimivilla toimijoilla. 

Tehdastuotannon avulla varmasti on mahdollista tehostaa tuotantoa, tehostaahan "liukuhihnamalli" toimintaa kaikessa muussakin tuotannossa. Jo pelkästään se, että raaka-aineliikenne ja varastointi hoituu vakioidusti, on rakentamisessa merkittävä etu.

 

Toisaalta taas. Oma "elementtituotanto" on huonosti säädettävää, syklisessä rakennusteollisuudessa. Lomauttaa voidaan, joo. Mutta kulut juoksevat lyhennyksistä lähes samassa mittakaavassa, huutaa koneisto punaisena tai seisoo. Perinteisemmällä mallilla, jossa tuotanto hoidetaan aliurakoinnilla, voidaan vain jättää työt tilaamatta. Kapasiteetin kasvattaminen vaatii panostusta myös elementtirakentamisessa, mutta tässä en näe hirveän suurta eroa perinteisempään malliin. Siinä ehkä enemmän rajoittavaksi tekijäksi muodostuu osaava henkilökunta ja kumppaniverkosto.

 

 

Näytä koko viesti