Olet täällä

Sijoitusasunnot.com listautuminen - 22.11.2022 08.40

En tiedä, oliko kyseessä ”pump and dump” vai ei. Yritys kiinnosti itseä. Merkkasin pienesti, ajatuksella, lisään jos puheet pitää. Olisin merkinnyt isommin, ellei markkinatilanne olisi ollut mikä on. Isolla merkinnällä nyt voi minusta lähinnä hävitä, kun ei saa mitä pyytää tai jos saa, silloin ei anti ole kiinnostanut ja on selvää että listalta saa halvemmalle.

 

Minusta, vähän harmi homma. No. Kaikkea hyvää yritykselle ja eteenpäin.

Näytä koko viesti
Sijoitusasunnot.com listautuminen - 21.11.2022 04.54

Ei ole kuulunut mitään annin keskeyttämisestä, ensimmäinen mahdollinen hetki oli tänään 16.30. Tästä päätellen anti ei vielä ole täynnä, lisäerineen. Tiedä sitten, vaikuttaako enemmän markkinatilanne vai se ettei yhtiö maistu.

Näytä koko viesti
Sijoitusasunnot.com listautuminen - 17.11.2022 08.50

Sijoitustieto kirjoitti:

ARTIKKELISTA:

Yhtiön johto arvioi oikaistun liikevoiton olevan 8-9 miljoonaa euroa vuonna 2022 ja samalla ensi vuonna samaisen oikaistun liikevoiton olevan 9-14 miljoonaa euroa. Yhtiön mukaan nykyisellään tiedossa olevat hankkeet niin nopean kierron kuin jalostuksen puolella sekä pitosalkun nettovuokratuotot muodostavat erittäin vahvan pohjan ensi vuoden oikaistulle liikevoitolle.

Ongelma sijoittajan näkökulmasta on kuitenkin se, että 9-14 miljoonaa euroa on aivan jäätävänkokoinen haarukka, kun kyse on liikevoitosta. Liikkumatilaa on 50%, joten vaikka yhtiön mukaan pohja tulokselle on vahva, on mielestäni näkyvyys hämmentävän heikko - todennäköisesti siksi, että yksittäisen vuoden liikevoitto on paljon kiinni siitä, miten kerrostalojen myynnit ajoittuvat tilikaudelle.

Tätä harmittelin myös itse, kun yritin laskeskella ensi vuoden P/E:tä. Tähän löysin Tj:n kommentin selattessani yhtiön ketjua Inderesin forumilta. Lainaus(suora) sieltä, yhtiön ketjusta viesti numero 75, Henri_Neuvonen

"Tämän vuoden osalta tulos tulee olemaan alhaisempi kuin edellisvuonna, mutta ensi vuonna haemme selvää ennätystulosta. Ohjeistushaarukan (9-14M€) alalaita on varovaisuuden vuoksi, haemme selvästi 11-14M€ väliin asettuvaa tulosta. Pohja siihen on jo hyvä, kuten olemme tuoneet esille. Vuodet meillä ovat erilaisia, liiketulos ei kasva lineaarisesti, vaan voi joku vuosi laskea ja sitten hypätä taas korkeammalle. Se kuuluu tähän liiketoimintaan, jossa tehdään toisinaan isoja kauppoja. Näin on myös historiassa:"

 

En tiedä, olenko tötö, kun en löytänyt mistään listautumisesitteen tulosennusteesta arviota ensi vuoden voitosta, vain ennusteeet oikaistusta voitosta. Oikaistuilla laskien, kun muuta ei ole tarjolla, jos olettaa vuodelle 2023:

  • 11 milj.€, perus-skenaarioksi, tästä tulisi P/E n.7,27
  • 9 milj. €, negaskenaarioksi(ohjeistushaarukan lattian) P/E 8,88
  • 14 milj. €, posiskenaarioksi(ohjeistuksen katto) P/E 5,7

Nuo siis käyttäen tulosennusteen oikaistua liikevoittoa. Mulla kesti hetki hiffata, mikä on yhtiön kannalta se peruste, miksi oikaistualiikevoittoa halutaan käyttää. Paras referaatti tähän oli taas vihollisen foorumilla, Neuvosen viesti nro 147.  Linkki: https://keskustelut.inderes.fi/t/sijoitusasunnot-com-group-oyj/35942/148... ala koko viestiä tähän kopioida, mutta tuossa perusteellaan oikaistun liiketuloksen käyttämistä rautalangoitettuna sillä, että kuvitteellisessa jalostuskohteessa: saneerauskulut kirjaantuvat miinusmerkkisenä tuloslaskelmaan, mutta kohteen  arvonnousu menee plus-merkkisenä taseeseen, eikä sitä oteta huomioon laskettaessa tulosta, josta syntyy kaksinkertainen oikaistava erotus.

Ymmärrän ja ostan pointin siitä, miksi oikaistu tulos kuvaa paremmin yhtiön toiminnan onnistumista ja raha sisää - ulos - taseen arvostus -comboa. Siitä olen kuitenkin eri mieltä. ettei näin laskettua P:E:tä voi käyttää, ainakaan suoraan arvonmäärityksessä. Ehkä ideaalissa tilanteessa, jos kuvitellaan esim. buy-hold skenaariota, jossa osaketta ei aio koskaan myydä, tuo kuvaa arvostusta parhaiten. Tuohon kuitenkn sisältyy kaksi ongelmaa, ensinnäkin kaikki muut pörssiyhtiötkin arvostetaan oikaisemattomien lukujen perusteella, esim. verrokit. Oikaistuja lukuja voi aina kaunistella tai laskea luovasti tai eriä siirtää kvarttaaleille tiettyihin rajoihin asti. En sano, enkä epäile että Sijoitusasunnot.com:ssa näin tehdään(materiaalit ja johto vaikuttavat luotettavilta), mutta kun noin toimii kaikkien muiden yhtiöiden kohdalla, on minusta reilua/fiksua toimia samoin myös tämän yhtiön kohdalla. Toinen on osakkeen arvostus, jos ei ole ostamassa osaketta tietäen että se menee ikuiseen pitosalkkuun, en usko että markkinatkaan arvostaa yhtiötä pelkästään oikaistun luvun perusteella vaan sorttauslistoille muiden yhtiöiden tavoin tulee viralliset lukemat. Minusta, tässä paras toimintamalli yhtiöltä olisi, kun on avattu miksi oikaistut luvut esitetään. Esittää molemmat viralliset ja oikaistut luvut raporteissa ja myös ennusteissa. Jos/kun yhtiöllä varmasti on kohdelaskentojen perusteella hyvä tuntuma saneerauskustannuksista ja arviot muutoksista tasearvostuksiin, ei molempien esittäminen mitenkään hankalaa olisi.

 

Seuraava isosti mutulla Ns. pikakohteissa, jotka myydään lähes samantien, tämä ei käsittääkseni juurikaan vaikuta. Yhtiöesittteen listauksessa 2023 H/1 valmistuvia saneerauskohteita yhtiön omalla arvostuksella on, 11,8 milj € arvosta(Toritie ja Ronin mäki). Lisäksi aiesopimuksia on vuodelle 2024 valmistuvia on 3kpl Kokkola, Tampere ja Lahti yhteensä 14,6 milj.€

Kuvittelisin, asian menevän niin että kun ostaa vanhan täyssaneerauksen tarpeessa olevan kerrostalon Kokkola, Lahti, Jkl alueilta, ostohinta on  esim. max. puolet noista saneerattujen talojen arvoista ja loppu tulee remontin arvonnousun kautta. Vaikka 2023 valmistuvista asunnoista iso osa remontointikuluista on varmasti 2022 tuloksessa ja 2024 valmistuvista 24 tuloksessa. Voi noista silti päätellä suoraan(ainakin minusta), että kehityskulujen ja tasekorjausten(vaikutus siis kahteen suuntaan), merkitys on helposti useita miljoonia euroja vuodelle 2023. Esim. 6milj. € vaikutus tulokseen, tekisi perusskenaarion P/E:ksi 7,27 -> 16. Varmasti yhtiön toiminnan kannattavuuden kannalta oikaistut luvut kuvaavat paremmin, mutta ei ns. virallisia lukuja voi jättää huomiotta. 

 

EDIT. Pidän myös erittäin paljon siitä, että Henri ottaa näillä palstoilla voimakkaasti kantaa. Se saa aikaan myös vaikutuksen: Kun liiketoimintaa on avattu perusteellisesti ja "puhutaan suuria", myös omistajat odottavat että puheet lunastetaan. Tiedän jo osallistuvani antiin, määrä vielä harkinnassa. Mutta jos nyt kuvitellaan että ensi vuonna tulos jäisi tuonne ohjeistuken alalaitaan, syystä tai toisesta, tyyliin. 10milj. olisi se minusta(ilman selvää syytä) aika vahva märkärätti antiin osallistuneiden kasvoille ja myös veisi uskottavuutta tulevilta puheilta siksi aikaa, kunnes puheet uudelleen lunastettu. Mä uskon tekeväni niin että merkitsen jonkin kokoisen avausposition ja lisäilen sitten jos/kun homma etenee arvioiduilla raiteilla ja jos hinta ei karkaa. Uskon että markkinasendimentti voi olla vielä H1/23 vahvasti vastainen ja se saattaa(saattaa) painaa alaspäin ilman yhtiöstä johtuviakin syitä. Toki vapaan vaihdon osuus tässä varmaan pienehkö.

 

Näytä koko viesti
Sijoitusasunnot.com listautuminen - 15.11.2022 01.49

Minä taas olen alustavan tarkasteluni perusteella: markkinointiesite ja yhtiöesittely ja listaesiteen alkupuoli, varovaisen bullissa tästä. Jännä havaita, kun foorumin avasi, että täällä vire pääsääntöisesti toinen. Ehkäpä hyvä ”varoitus” tai ainakin opponointi omaan; suht positiiviseen suhtautumiseen. Olen jollain tasolla perehtynyt asuntosijoittamiseen ja sitä vähän aiemmin kokeillutkin, mutta havaitsin sen sopivan huonosti henkilölle, joka perusluonteeltaan vihaa ihmisiä. 

 

Työn kautta puuhastelen rakennusalalla uudisasuntokohdeprojektien parissa ja omat havainnot jo keväällä-alku kesällä ennustivat asuntokaupan hiljentymistä uudiskohteiden osalta. Uusien kohteiden osalta, pk-seudulla, asuntojen hinnat ovat sen verran korkeita että isolla osalla potentiaalisista ostajista lainoitusaste on korkea ja sitä myötä lainanhoitokulut kuukaudessa ovat kasvaneet merkittävästi. Tähän kun lisää median sotarummutuksen, asumiskulujen inflaation, sähkön hinnan nousun ja pankkien kiristyneen lainoituksen, ei ole ihme että asuntokauppa on hiljentynyt erittäin merkittävästi, vielä kun suurin osa uudiskohteista myydään taloyhtiölainalla ja vuokratontilla(automaationa vuokrankorotus vuodenvaihteessa), yhtälö muuttuu entistä kannattamattomammaksi potentiaalisen kodin tai sijoitusasunnon ostajalle. Yksi asia, jota ei julkisuudessa niinkään aina huomioida, on se että As Oy:n lainojen marginaalit ovat lähtökohtaisesti korkeampia kuin henkilöasiakkaiden, As Oy lainojen kokonaiskorot voivat huidella 4-4,5%:ssa. Tuon vaikutuksen kun laskee vaikka pelkän yhtiölainan osuuden esim. 200k€  kuukausierään tai pk-seudun vuokra-asunto-0sijoittajalle, jossa tuotto muutenkin pientä…

 

Varmasti – ja näin onkin ollut – markkinatilanne on kurittanut myös vanhojen kerrostaloasuntojen kauppaa. Kuitenkaan, asumisen tarve ei mihinkään häviä. Mä olen ainakin miettinyt, että jos sijoittaisin suoraan asuntoihin, ennemmin tilanteessa jossa rahan hinta nousee, sijoittaisin Sijoitusasunnot.com tarjonnan tyyppisiin kohteisiin, joissa asunnonhinta on pienempi joten lainotuksen tarve on sitä myöskin ja jos/kun velkaa mukana on kuitenkin, on helpompi sijoittaa hinnaltaan 4%-rahaa vuokratuotoltaan 10%, kuin 3% tuottavaan kohteeseen. Lisäksi, on myös iso osuus asuntosijoittajia, jotka ovat pitäneet riittävästi marginaalia ja heidän kassavirtansa säilyy positiivisena. Jos eivät käytä kassavirtaansa(oletettavasti ei kaikki) puskureiden kasvattamiseen tai lainojen lyhentämiseen, ne menenevät arvatenkin ennemmin vahoihin kuin uusiin kohteisiin, kun ainakaan minä en, rehellisyyden nimissä saa exelissä pyöriteltyä oikein mitenkään meidän uudiskohteita vuokranantajalle järkeviksi, olettaen että käyttää lainoitusta.

 

 

Ainahan listautujan toimari ja pääomistaja omaansa kauppaa(vaikka ei myy), että siltä osin kannattaa suhtautua ”hevoskauppias”-varauksella, kuitenkin minä saan Neuvosesta käsityksen: suhteellisen rehellisenä(kehu – sanomisiin voi luottaa kun ottaa normaalin markkinoinnin pois) ja ahkerana, kädet savessa omaa firmaansa kasvattaneena kaverina. 

 

Ja uskon kyllä Neuvosen viestiin: (jos ei nyt, niin ainakin kohta) on ostajan markkina, jos/kun kohteita saa edullisemmin ja muita ostajia on vähemmän. Lisäksi uskon siihen, että yhtiöllä on kilpailuetua, kun yksittäiset kerrostalot ovat suurimmalle osalle muista markkinatoimijoista kohteena joko liian isoja tai pieniä, lisäksi uskon myös että omalla osaavalla koneistolla: kohdevalinta, välitys- ja rakennustoiminta sekä erityisesti myyntikanavat, voi tehdä merkittävää tuottoa. Tästä minusta yhtiöllä on selvää näyttöä. Sen verran suoritin tutkivaa toimintaa, että juttelin yhden ystävän kanssa joka on pari kohdetta Sijoitusasunnot.com:lta hankkinut, tuntui olevan tyytyväinen puljun toimintaan: ymmärtää asuntosijoittajan toiminnan ja tarpeet ja valmis käyttämään jatkossakin.

 

Sen verran muuten, kun rakennusmarkkinasta puhutaan pelkkää pimeyttä tulevaisuuteen, että korjausrakentamiseen nimenomaan rakennuttajan näkökulmasta tästä voi olla hyötyäkin. Materiaalien hinnat ovat jo kääntyneet laskuun, kun myös raaka-aineet ovat tehneet niin ja kun monet tukut ja liikkeet tilasivat varastot täyteen kun saatavuus oli epävarmaa ja haluavat ne nyt tyhjentää kun kohteita on vielä massiivisesti käynnissä. Lisäksi, ihan ”puhelinindeksi” tukee tätä myös: siis paljonko soittoja tulee puhelimeen erilaisilta suunnittelu ja rakennusyrityksiltä, aiheella: ”Moi! Mitenkäs teillä tilanne, me tarjotaan palvelua x! Ajattelin soitella ja esittäytyä ja kysellä teidän hanketilannetta”. Ei ole salaisuus alalla, että vielä monella tilanne työputken suhteen hyvä, kun aiemmin aloitetut hankkeet ovat käynnissä ja kohteiden kestot tyyliin 9-18kk, mutta talvelle ja keväälle, kun putki alkaa tyhjenemään, monen näköistä tarjoajaa löytyy ja varmaan ensi vuonna osaavia tekijöitä saa ja ostajan ei enää samassa mitassa tarvitse kilpailla hinnalla tai ottaa tarjottuja hintoja automaationa sisään. Kuvittelisi tämän mahdollisesti hyödyttävän tuon kaltaisessa gryndaustoiminnassa, jota yhtiö touhuaa.

 

Mietin tuota, että miksi tehdä noin ”pieni” anti, rahaa sisään, n.8milj. (miinus kulut: yhtiöesittelyn kommenttien perusteella noin milj. mahdollisesti), kun listautumisvaluaatio n. x10. Tähän Neuvonen vastasi, että liian suuri anti painaisi omanpääoman tuottoa, jos kohteita ei heti löydy. Toinen mitä pidän, on listautumiskuluja liian korkeina suhteessa pääomaan.

 

+Minusta liikevaihto/liikevoitto/kasvu, suhteessa hintaan on suhteellisen maltillinen: 44milj/11milj/voimakas kasvu. Yhtiö kuitenkin kasvaa kannattavasti ja markkinaa(Suomessa vanhoja kerrostaloja) riittää vähintään riittävästi.  

 

+Pidän ajatuksesta: nyt ei ole oikea aika myydä vaan ostaa ja pidän myös fiksuna osallistua antiin tällä ajatuksella, huolimatta markkinatilanteesta.

+Johto näkee tilanteen markkinoilla aika samoin kuin itse näen. Tosin osaa selittää asian selvemmin.

+Myös Neuvosesta saan, kuten kirjoitin luotettavan kuvan ja johto on samassa veneessä sijoittajan kanssa kun omistusta jää merkittävästi.

 

-Pitäisin siitä, jos pitokohteiden osuus olisi suurempi(jatkuvaa kassavirtaa enemmän). Tähän kommentoi johto castissa, että pitokohteilla ei voida saavuttaa oman pääoman tuottotavoitetta. Joten oletettavaa että entistä enemmän yhtiö keskittyy kehitykseen myyntiin. 

 

-Voi hyvin olla, että olen väärässä mutuiluni kanssa ja myös vanhojen kohteiden markkina tippuu kuin uudiskohteiden. Tai että tässä toimintamallissa ostaa iäkkäitä kiinteistöjä myyntiin/kehitykseen on riskejä joita en havaitse.

 

-Vaikka iso osa yhtiön ”gryndaamista” ja myymistä kohteista on kassavirtamielessä hyviä, on nuo ”vanhat” kerrostalot lähiöissä korjattuinakin kuitenkin sellaisia, missä on vähintään kohtuullinen taseriski, markkinan mukana

 

Täytyy vielä kahlata listaesite loppuun ja yrittää haarukoida noita kohteiden arvostuksia, joita yhtiö on kirjannut taseeseen sekä käydä yhtiön ketju läpi Inderesin -foorumilta. Alustavasti olen kyllä positiivisin ajatuksin tämän kanssa ja luultavasti osallistun. Tässä myös se, että liiketoiminta itselle paljon ymmärrettävämpää, kuin isolla osalla kevään/viime vuoden listautujista, joka ei ainakaan haittaa.

 

Näytä koko viesti
Citycon - 10.11.2022 11.40

Vuokrien indeksitarkistukset pääsääntöisesti vuoden vaihteessa. Siis Q4:n jälkeen pitäisi saada lisää helpotusta kun 92%:sesti indeksoiduista vuokrista tarkistetaan suurin osa. 

 

Kuvittelisin, että vuokrat ainakin Suomessa on sidottu Kiinteistöjen ylläpidon kustannusindeksiin. Käsittääkseni (toivottavasti linkaaminen menee oikein), https://www.stat.fi/julkaisu/ckg6hvtyw005401516y6prp58 on turvallista odottaa siis lähes 10% korotuksia vuokriin, tuosta jos lyhyellä matematiikalla laskee konservatiivisesti ja huomio osan soppareista olevan tehty kesken vuotta, keskimääräinen neliövuokra(23,6€) voisi asettua ensi vuodelle ainakin johonkin 25,5€ tasolle, edellyttäen että vuokralaismyynnit pysyvät vahvana. Ensi vuonna tosin kustannusinflaatiokin tullee jatkamaan tuottojen syömistä, kohtuullisetihan tämä menee nytkin Q3:lla, vaikka vielä indeksitarkistuksia ei ole tehty, toki muuten keskimääräinen vuokra noussut.

 

Lainaus CEO Ball: "Nykyinen inflaatioympäristö tulee realisoitumaan Cityconille vuokrien nousuna vuoden 2023 ensimmäisellä vuosineljänneksellä, sillä 92 % vuokristamme on sidottu inflaatioon. Markkinoidemme ennustettu inflaatiotaso on noin 7-8 %, mikä enteilee hyvää kasvua vuodelle 2023 Huomionarvoista on, että vuokralaisillamme vuokran osuus liikevaihdosta on yksi markkinoiden alhaisimmista. Ylläpito- ja palvelukulut sisältävä keskimääräisen vuokran osuus liikevaihdosta on portfoliossamme 9,0 %, mikä mahdollistaa vuokrien korottamisen erityisesti vuokralaisten myyntien kasvaessa. Lisäksi keskuksiemme vuokralaiskannasta johtuen keskustemme tarjoamat tuotteet ja palvelut ovat vähemmän riippuvaisia harkinnanvaraisesta kulutuksesta kuin perinteinen, muotivetoinen vähittäiskauppa."  https://www.inderes.fi/fi/tiedotteet/citycon-oyjn-osavuosikatsaus-11-3092022-nettovuokratuottojen-kasvu-jatkui-vahvistaa

 

Muuta: Lippulaivan yhteyteen valmistuvien kerrostalojen (2022-2024) myynti/vuokraus on varmasti asia, joka aiheuttaa harmaita hiuksia yhtiössä, kun markkina on aikalailla jäissä. Mielenkiintoista nähdä, mihin hintaan nuo kaksi muuta, rapsassa mainittua ja myynnissä olevaa kauppakeskusta menevät - ja mitkä ne tulevat olemaan. En olisi surullinen, jos toinen niistä olisi Mölndal Galleria.

Oma miete: Juna puksuttaa - seuraavana Riihimäki. Inderesin mukaan konsensus odotti vähän parempaa.  Lähden siitä, että tässä ajassa raiteilla pysyminen on ilon aihe.

 

Näytä koko viesti
Citycon - 9.11.2022 12.26

petteri kirjoitti:

 

Negatiivisella puolella ovat sitten tasearvot, riippumatta siitä miten Citycon kiinteistöjään tasekäsittelee kiinteistöjen arvoissa on nyt voimakkaita laskupaineita ja vähemmän houkuttelevien kiinteistöjen exitit ok hintaan ovat nyt hankalia. 

Toisaalla negatiivisella puolella ovat verrokkien osakekurssit, REIT-markkinassa on erityisesti USA:ssa nähty sellaista pörssikurssien teurastusta ja paniikkimyyntien aaltoa, että Citycon ei laajempaan verrokkiryhmään verrattuna enää näytä halvalta, kuten oli tilanne vielä alkukeväällä. Cityconin kurssiin paineet kohdistuvatkin nyt ehkä enemmän REIT toimialan yleisistä arvostuksista kuin Cityconin omista luvuista. Yleisilmeeltäänhän Citycon on minusta oikein hyvin hoidettu kiinteistösijoitusfirma.

 

Hyvä summaus. Tosin.  Mä pidän tasearvojen kehitystä tässä tilanteessa enemmän ”kohinana”. Okei, ne varmasti vaikuttavat osakkeen hinnoitteluun ja laskupainetta on, yleisen- ja kiinteistömarkkinan johdosta, mutta kassavirtavaikutusta niillä ei ole. Enemmän olen huolissani vuokralaisten vuokranmaksukyvystä. Ankkurivuokralaisilla; duopolin ruokakaupoilla ja kuntien kirjastoilla ja yhteispalvelukeskuksilla ei varmaan hätää ole, niillä riittää kassaa maksella indekseihin sidottujen vuokrien korotuksia, mutta monien ravintoloiden ja kulutustavaratuotekauppojen uskon olevan ensi keväänä, jos ei ongelmissa, niin ainakin mollivoittoisessa tilanteessa kun kuluttajien käytettävissä olevaa rahamäärää syö moni muukin(tärkeämpi) asia, kuin kauppakeskuksessa syöminen tai farkkuvaraston tai wokkipannukokoelman päivittäminen. 
 

Olisikin keväällä tai loppuvuodesta mielenkiintoista saada tietää, samaan tyyliin kuin yhtiö kertoi koronassa, että onko keskiostos kehittynyt kuinka ja lisänä vielä mieluusti kuinka ne ovat jakautuneet päivytäistavarakauppojen ja muiden liikkeiden kesken. 
 

Varmasti tasearvotkin ovat tärkeitä - ja kukaan meistä ei taida varmuudella tietää mikä korkotaso tai kiinteistömarkkinan tilanne on esim. 12kk päästä, mutta mä luotan siihen, että niiden kauppakeskusten jotka ovat hyvillä sijainneilla(Cityllä pääasiassa on) arvo on, jos ei hyvin suojassa, ainakin kohtuullisesti yli ajan. Uskon että kuitenkin pitkällä tähtäimellä ihmiset haluavat asua esim. metroradan-varressa ja keskustoissa. Jokainen pelaa tyylillään, ja ainakin mulle tässä tilanteessa kassavirta on tärkeämpää kuin tase, vaikkei nämä vastakkain tappele. 
 

Voi hyvin olla, että tässä on jotain mitä en hahmota, mutta minusta Cityn asema, markkina- ja maailmantalouden tilanne huomioiden on hyvä, kun ottaa huomioon isolta osin kiinteäkorkoisen lainoituksen ja sidotut vuokrat. Ainakin, jos sitä vertaa osakkeen arvostukseen sekä näkymiin/arvostukseen niistä muista yhtiöistä joita aktiivisesti yritän seurata. Kun omat ostot perustuvat suurelta osin kuukausittaisiin palkkatuloihin, näillä näkymillä ja hintatasolla tämä on vielä minulla ainakin lisäyksessä. Osinkokin on tietenkin mukava lisä, mutta minun näkemyksen mukaan Cityn hintaa painaa eniten yleisesti suhtautuminen nyt kiinteistösektoriin, ylemmissä viesteissä kirjoitettukin Reit:stä. Toki riskejä on tässäkin, mutta minusta tämä painunut muiden mukana, vaikka keskimääräistä paremmin suojassa.

 

Näytä koko viesti
Citycon - 24.11.2021 09.23

Farseer kirjoitti:

Onkohan kanadalaiset myymässä loppuja osakkeita? Voisi olla äärimmäisen positiivinen uutinen hoitaa näin jos Citykani saisi seiskan alle.

 

Ensin mietin että hyvä homma, turhahan tässä on kanin jäädä tuleen makaamaan. Farseerin kommentin jälkeen ajattelin, että menettikö tässä nyt itse kuitenkin mahdollisuuden ostaa osakkeita halvemmalla "dipistä", jos kanadalaiset ovat lemppaamassa omiaan ja yhtiö työntääkin kättä alle. No, jos yhtiö ne ostaa, niin pienen pieni osahan noista itsellekin valuu. 

Näytä koko viesti
Betolar - 19.11.2021 02.15

Katsoin Inderesin Verkun toimarin haastattelun. 

Itse rakennusalaa ihmettelleenä, näen olleellisena kynnysvaiheessa asian jonka Löppönenkin mainitsi, sen, että Betolarin tajoaman konseptin betonin toimivuus ja kestävyys ei vielä riitä, vaan yhtiö tarvitsee myös prosessin joka täyttää asiakkaiden tilaajien ja rakennusalan standardien vaatimukset. Jos tosiaan betonia aiotaan tehdä sivuvirroista, yhden "sivuvirran" standardointi pilotoinnissa tietyn tuotteen vaatimuksille ei vielä riitä lähellekään liiketoiminnan mielekkääseen toteuttamiseen, vaan vaaditaan konsepti joka tarjoaa asiakkaalle säädettävyyttä siten että "sivuvirtoja" voidaan käyttää tapauskohtaisest tarjonnan ja vaaditun betonilaadun mukaan.  

Tämä toki aidosti kiinnostaa, mutta täytyy katsoa uudelleen yhtiöesittelyn ja konkreettisen prospektuksen jälkeen. Tällä hetkellä, – ja jo kauan – betonia valmistetaan ja on valmistettu sementistä, sorasta ja vedestä. Koko rakennusalan toimitusketju (sekä ennen kaikkea standardointi ja vaatimukset) on säädetty tämän mukaan, siksi näkisinkin että pelkästään kaupallisen kannattavuuden lisäksi Betolarilla on vastassa vallihautana nykytilanteeseen ohjaavana ennenkaikkea säädäntö ja standardit, että myös toimitusketjut. Valitettavasti – näin alalta leipänäsä saavana – on joutunut pitkään katselemaan rakennusyhtiöiden murheellista suorittamista, rakennusalan tuotantoa on vaikea monistaa samalla tavalla kuin tehdastuotantoa muuttuvien kohteiden ja vaatimusten vuoksi ja se on näkynyt alan surkeana tuottavuuden kasvuna ja huomaahan sen, kun katsoo jo pelkästään alan yhtiöiden kurssikehitystä: Yit, Srv, Lehto. Tämä on toki siinä mielessä mahdollisuus Betolarille, että ehkä ripaus "out of the box" ajattelua, johon itsekin on vaikea taipua, tuo oikeasti uusia ratkaisuja. Ilman pelottomia avauksia tuskin suurempia askeliakaan saavutetaan.

Nyt puhuttiin pilottituotteiden olevan pihakiviä, yms. ja aiesopimuksista huolimatta, epäilenpä vain, tästä olevan vielä useamman antikierroksen matkaa valmiisiin skaalattaviin ja sivuvirtoihin sekä vaatimuksiin mukautuviin betonielementteihin ja/tai märkäbetoneihin. Pihakiven lujuus- ja kestovaatimukset ymmärrettävästi eroavat aika paljon tornitalon tai rautatiesillan vastaavista.Toki jostakin on pakko aloittaa.

Sinällään listautuminen on varmasti oiva tapa hakea rahoitusta tämän kehittämiseen, epäilen vain kannattaako siinä olla itse ainakan vielä tässä vaiheessa mukana. 

Kierrätettävyyden, vastuullisuuden ja hiilijalanjäljen arvioinnista: ne ovat mittauskyvymyksiä. Itse en niitä ala arvioimaan, jokainen tarjoaja ja rakentaja korostaa omien valintojensa ympäristöystävällisyyttä ja vähättelee hiilijalanjälkeä. On varmasti totta että betonin valmistamisen päästöt ovat korkeita, jos toki rakennussektorin koko myös on valtava ja lähtökohtaisesti rakennusten elinkaari pitkä. Oman kokemukseni mukaan, rakennusalalla tähän saakka isolta osalta teot ovat suurelta osin olleet kauniilta kuulostavia puheita. Miellään toki näihin tutustuu, kun vain saataisiin ulkopuolisten arvioimia ratkaisuja(tähän tapaukseen viittaamatta), muitakin kuin myyjäpuolen kauniita puheita "vähentää hiilijalanjälken x%". Yleisellä tasolla, betonin valmistamisessa ja käytössä valtaosa päästöistä syntyy sementin valmistamisesta sekä rahdeista. Sementin valmistamisen osalta Betolarin ratkaisu varmasti saattaa olla toimiva ja lähellä nollapäästöjä ainakin materiaalien suhteen, toki rahdit sitten erikseen. Joka tapauksessa näiden tarkempi arviointi on sen verran vaikeaa etten siihen itse lähde. Toki kannattaa samalla myös muistaa, että kiertotalousratkaisuista, tms. hyötymiseen ei tässä maailmanajassa vaadita välttämättä sitä että ratakaisu oikeasti elinkaaren aikana leikkaa päästöjä tai vähentää ympäristövaikutuksia, voi hyvin riittää kun tätä pystytään markkinoimaa uskottavasti tai saadaan rakennettua tarpeeksi vahva esg-leima.

Ehkä tästä nyt tuli vähän pessimistisempi kirjoitus kuin oli tarkoitus. Onhan tässä potentiaalia ja tämä oikeasti kiinnostaa, mutta pessimisti ei pety :D. Lisäinfoa odotellessa.

 

Näytä koko viesti
Citycon - 27.10.2021 10.48

Jos nyt käsitän tämä oikein, myydään asetti hinalla joka ylittää tasearvon ja saaduilla rahoilla ostetaan omia osakkeita alle tasearvon. En mökötä.

Näytä koko viesti
Citycon - 6.10.2021 04.57

von Fyrckendahl kirjoitti:

 

On hiukan epätäsmällistä ajatella, että Citycon rakentaisi kauppakeskuksen ympärille, jos se rakentaa kauppakeskuksen tilalle. Isomyyrin kunto ja vuokrausaste on Cityconin mukaan sellainen, että sen vuoksi puuhataan tilalle jotain muuta. Tikkurilan suojelukohde toki on kauppakeskuksen vieressä, mutta Dixi ei ole Cityconin vaan eQ:n kauppakeskus. 

Tavallaan. Tavallan ei. Isomyyrin purku on minusta Cityconin kannalta fiksua. Ostari on rähjääntynyt ja vieressä toinen yhtiön keskus Myyrmanni. Mä ainakin näen Myyrmäen keskustan kehittämisen/kehittymisen aika No Brainerinä Cityconille. Alueelle on tulossa "pilvenpiirtäjä" ja paljon uusia kerrostaloja ja muuta vanhojen 70-luvun betonitalojen tilalle, joissa on ollut toimisto ja liiketiloja pääasiassa. Alue muuttuu paljon viihtyisämmäksi ja aika todennäköisesti tämä vaikuttaa myös jäävän kiinteistökannan arvonkehitykseen positiivisesti. Toinen asia on sitten se, että kauppakeskuksen omistajana jos minulta kysytään: "Suostunko siihen että kauppakeskukseni viereen rakennetaa tuhansia uusia asuntoja?" En näe vaihtoehtoa, vastata: -Ei

 

Myyrmannin vähäistä asiakasvirtaa vähän voivottelin pari vuotta sitten, sillon kun päivittäistavaraostokset pääsääntöisesti siellä tein. En oikein näe vaihtoehtoa, etteivät nämä Myyrmäen uudistus- ja rakennushankkeet tukisi Myyrmannin asukasvirtaa ja sitä kautta liikkeitä ja myös nostaisi alueen arvoa.

 

Isomyyrin purun ja paikalle rakentamisen voi kyllä minusta nähdä Myyrmannin ympärille rakentamisena.

Näytä koko viesti