Olet täällä

Koronavirus Covid-19 - 6.2.2020 09.49

Itselleni riitti tämä Bilderbergien, Rothschildien ja Uuden Maailmanjärjestyksen juoksupojan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen infotilaisuus, joka mielestäni oli varsin informatiivinen ja löytyy seuraavasta linkistä.

 https://areena.yle.fi/1-50438810

Itseäni enemmän huolettaa se, että käsittääkseni tämän hetkisellä eliniänodotteellani todennäköisyys jonkin näköisen kasvaimen tai syövän sairastamiseen jossain elämänvaiheessa on luokkaa 30-50%. Koronasta en omakohtaisesti osaa olla huolissaan, niin ikävä kuin se kiinalaisille – ja muille maille joihin se mahdollisesti leviää – onkin. Vaikutusta pörssikursseihin en osaa ennustaa, siksi en aio tehdä mitään-

Näytä koko viesti
Lehto Group - 7.11.2019 09.54

Karhula58 kirjoitti:

Ote liiketoimintakatsauksesta tänään. Minulla oli kolme tasapäistä nappia tälle päivälle, myy, pidä ja osta. Nyt jäi jäljelle pidä, perusteluina lähinnä liiketappion suuruus joka oli pettymys mutta taas tase kevenee Q4 eikä omistajan taskulle näillä näkymin ole tarvetta. Ja Hannun vakuuttelut yllä; vaikka luotto johtoon on pientä mutta tuskin valehtelee. Tuttavani sanoin: "Pkele hyvää henkilönkuntaa on vaikea saada" eli ollut talouspuolen ja urakkalaskennan vietävissä. Tämä minun mutu...

Laivan kääntymistä odottaessa seuraaville vuosille. No, päiväkauppaa voi aina tehdä jos vain volaa on. Oliko se tiistai kun ensin lähes +6% ja iltaan -3% smiley

 

Kannattaa myös huomioda osuus.

 

"Hankkeisiin liittyvien toteutusongelmien takia on mahdollista, että Lehdolle syntyy kustannuksia hankkeista vielä vuoden viimeisellä neljänneksellä muun muassa jälkitöiden ja viivästyssakkojen muodossa."

 

Tappio oli isompi kuin ennusteissa. Pidän aika todennäköisenä, että näistä ongelmaprojekteista sakkoja/korjauksia/muita kuluja vielä tulee viimeiselle neljännekselle. Toki, jos nyt operoidaan terveemmällä, kannattavalla pohjalla, jatkaminen on helpompaa. Muuten aika lailla omiin odotuksiin, sanamuotoineen. Töitä tehdään ilmeisesti sen eteen että toiminta saadaan ruotuun. Itse uudistuotanto asuntorakentaminenhan kuitenkin rullaa eteenpäin. Harmillisesti Lehto ei erittele tulosta: korjausrakentaminen, toimitila, uudistuotanto. Periaatteessa, voisin hypätä kyytiin keväällä, jos näyttää siltä, että puheille alkaa olla katetta. Mieluummin katselen ulkoapäin siihen asti, että kääntään näkee tapahtuneen. 

Näytä koko viesti
Lehto Group - 4.11.2019 11.22

Muutama hajanainen ajatus Lehdosta, sivurajalta seuranneena, mutta rakennusalasta jotain ymmärtävänä. Foorumilla kirjoittaa moni paljon paremmin luvuista ymmärtävä, joten koitan vähän kirjoittaa omia ajatuksiani käytännön puolesta. Tosin koko ajan sivurajalta seuraaminen johtuu pääasiassa siitä, että loppu vuodesta 2016 ja alkuvuodesta 2017 ei ollut ns. vapaata lapioitavaksi. Onneksi. Lähinnä olen miettinyt keissiä siltä kantilta, että mikä on Lehdon etu muihin rakennusliikkeisiin. Talousohjattu rakentaminen kuulostaa hienolta, vaikkei ole toiminutkaan. On selvää, että rakennusalalla on epätehokkuutta, paljonkin. Osaltaan Lehto on tätä taklannut tehtaalla valmiiksi tehdyin modulein. Ajatus on hyvä. Märkätilat ja keittiöt ovat ne "kalleimmat neliöt" tehdä ja on varmaankin ihan fiksua tehdä ne tehtaassa, eikä odotella valujen ja vesieristysten kuivumista "työmaalla". No tässä Lehto ei ole ainoa. Tosin suurin osa valmiita elementtejä käyttäneistä on rakentanut omakoti-, rivi- ja erillistaloja. 

 

Mikä on mennyt pieleen? Esim. Kerrostalon rakentaminen kannattavasti ei ole ihan helppoa organisoida aikataulullisesti. Grynderin osa on taas toteutuksellisesti on aika simmpeli. Karsitaan selvyyden vuoksi: rahoitus, markkinointi, tontin hankinta(yms) pois, koska ne ovat kaikille toimijoille aika samanlaisia. Vaikka Lehto suunnittelussa "talousohjattua" -mantraansa onkin minusta aika hyvin toteuttanut. Kämpät peruskuutioita, toimivia, ei oikein mitään ylimääräistä, ei saunoja juurikaan, yms. ja kämppiä on markkinoitu aika pienin omarahaosuuksin ja ilman tontteja, mutta tätä tekevät muutkin.

 

Itse rakentaminen taas, siinä Lehdon rooli on lähinnä kilpailuttaa ja valvoa. Kun rakennushommat menee pieleen: aikataulu tai toteutus(kannattavuus) menee pieleen, on kyse tietenkin joko liian optimistista suunnittelusta(budjetti tai aikataulu) tai virheistä rakentamisessa(Lehdon osalta valvonta). Lehto ei juurikaan itse työmaalla rakenna, vaan kilpailuttaa aliurakoitsijat tekemään suuren osan työvaiheista. Lehdon "mestarit" valvovat päältä että hommat tehdään suunnitelmien mukaan, oikein, aikataulussa, eikä laskuteta kovin paljoa ylimääräistä. Jokainen ymmärtää, että tämä on aika tärkeää: jos esim. putkifirma ei tule ajoissa tekemään omia hommiaan(tai pahimmassa tapauksessa tekevät väärin tai vaikka niin että jää piileviä vikoja), kertautuvat ongelmat ja kokonaisuudessa kustannukset saattavat tulla paljon kalliimmiksi kuin koko putkityö. Esim. lattianasentajat eivät pääse töihin, näiden kanssa riidellään siitä pitääkö maksaa jotain, kun eivät ole päässeet töihin silloin kun piti ja sitten kun pääsisivät viimein töihin, ovatkin jo jossain vihollisen työmaalla töissä, kun eivät voineet jäädä odottelemaan. Tässä tullaankin siihen, minkä takia minusta nopea kasvu ei ole välttämättä rakennusalalla kovin hyvä juttu. Kun työ on pääasiassa valvontaa/organisointia/johtoa, on se suht vaativaa(siinä mielessä että tarvitaan ammattihenkilökuntaa jolla on kokemusta) ja koko organisaation täytyy toimia ja vaikka voisi toista kuvitella, on se myös aika huonosti skaalautuvaa. Toki aliurakoitsijoita ja työporukoita voi haalia vaikka mistä, mutta jos ei työmaille saada osaavaa omaa valvontaa/johtoa ja koko organisaatio toimi(rahoitus, luvitus, yms.) karkaavat aikataulu ja kulut. Alalla enemmän sääntö kuin poikkeus on, ettei aikataulua saada kurottua kiinni, ennemmin se tahtoo jäädä lisää. Nopea kasvu, siis kannatta on haasteellisempaa kuin luulisi. Toki se on sitä muillakin aloilla(pl. hyvin skaalautuvat). Alussa toki näyttää hyvältä, kun projekteja alkaa, ne etenevät(vaikka vähän myöhässä) ja kämppiä myydään(jos myydään). Oma, tosin varmaankin aika epäasiantunteva mielipiteeni on, että Lehto on törmännyt isolta osin tähän. Jos toki paljon muuhunkin. Voi hyvin olla, että olen väärässä, joskaan ei olisi ensimmäinen kerta rakennusalalla, kun kova kasvu johtaa siihen, että tehdään kiirellä: osin sutta ja myöhässä.

 

Kokonaan toinen ongelma on sitten se, että julkisuuteen on alkanut nousta Lehdon kohteistakin laatuongelmia. Nämä tukevat näkökantaani, toki voivat johtua muustakin. Ainakaan minä en löytänyt osarista/vuosikatsauksesta näihin mitään varausta, voivat toki olla projekteissa jo sisälläkin. Eikä toki ole varmaa, mutta kun kiireessä tehdään ja kovassa kustannuspaineessa(ongelmia ollut jo jonkin aikaa) en olisi yllättynyt jos näitä tulisi vielä lisää, suurin osa toki kustannuksiltaan "yhden tekeviä" mutta jokainen korjaus syö siivua muutenkin kilpailluista katteista. Ja ainakin tuossa Punkalaitumen tapauksessa vei projektin pahasti miinukselle. Ideaparkin kohdalla lie sama juttu ja jos tämä on isompi ongelma. On siellä myös "kalliita" korjauksia varmasti enemmän kuin riittävästi.

 

Eihän nyt osakkeen arvo vielä "nolla" ole, mutta en ainakaan minä näe tapaa jolla Lehto voisi välttää uuden rahan ottamisen annilla tai lainalla, kun kassaa on poltettu tuota tahtia. Joku voi korjata, jos olen väärässä, mutta sain osarista sen käsityksen että lainan saanti vaikeutuu tai ainakin ehdot huomattavasti huononevat - nyt kun luvutkin huononevat. Pahimillaan tämä johtaa uusien kohteiden lykkääntymiseen ja/tai vanhojen keskeytymiseen.Ja kun johdon puheisiin ei voi luottaa, eikä projekteihin ole sijoittajalla ymmärrettävästikään läpinäkyvyyttä, eikä voi tietää kuinka paljon ongelmia ja rakennusvirheitä on tullut(äsken selitin miksi oletan niitä kuitenkin tulleen) ja mitkä niiden kustannukset ovat, pysyn sivurajan ulkopuolella jatkossakin, kunnes Lehto pystyy osoittamaan että osaa rakentaa oikein/kannattavasti tai johto on osoittanut että sen lupauksiin tästä voi luottaa. Toki, kun näin käy, joutuu osakkeestakin varmasti jo maksamaan enemmän. 

 

En nyt varsinaisesti usko että case Lehdossa mitään suoranaista kusetusta on ollut: viittaan Sisco tyyliseen rakentamiseen tai antiin ja kurssin pumppaamiseen suoraan valehtelemalla ja kikkailemalla. Mutta ei tämä nyt hyvältäkään näytä, kun ensin "höyryttiin" kuin viimeistä päivää eteenpäin. Johto luopui melko lailla huipulla ennen dippiä, varmasti sielläkin oli ongelmat ainakin jollain tasolla tiedossa. Kun luottamus on menetetty, on se mennyt. Ja on sekin huomioitava.

 

Edit.

 

Mikä äsken jäi sanomatta, oli se, että jatkuva tulosvaroittelu johtuu mielestäni joko vielä huonommasta vaihtoehdosta a) tahallisuus tai vain vähän huonommasta b) johdolla ei ole mitään käsitystä siitä mitä työmailla tapahtuu. Joko "valehdellaan" tai sitten organisaatio ei toimi: ollaan liian optimistisia tilanteen suhteen tai sitten johdolla ei vain ole luotettavaa käsitystä siitä missä vaiheessa projektit ovat: koska valmistuvat, mikä on myyntitilanne ja paljonko tulee kuluja. 

 

 

 

Näytä koko viesti
Veikkaus, rahapelimonopoli - 24.10.2019 12.39

Aki Pyysing kirjoitti:

Katsoin MOT:n, joka oli paljon "parempi" kuin odotin, ja Paateron A-Studiossa, joka antoi tukitulta uudelle kansalaisaloitteelle ja edesauttoi vuosien päästä ehkä tulevaa veikkaushäviövarojen sirtymistä valtion budjettiin enemmän kuin kukaan muu tähän asti. Tämä ei toki ollut tarkoituksensa.

 

Näin näen itsekin, nyt kun kohu on noussut tälle asteelle, lienee selvää että muitakin muutoksia tulee kuin pari tuhatta jassoa pois tuulikaapeista ja "eettinen neuvosto". Paatero esiintyi niin hönösti, kuin vain demarilta ja vuosikausia edunsaajapuolella olleelta voi odottaa. Kuten sanoit, saatetaan jopa mahdollisesti nähdä sekin päivä, kun veikkaushäviövarat siirretään valtion budjettiin. En tosin pidä sitä vieläkään todennäköisenä, vain paljon vähemmän epätodennäköisenä kuin kuukausi takaperin. En siihen oikein usko, lähinnä siitä syystä, että nytkin ministerin tv:ssä hönöilyn jälkeen oppositiopuolueet ovat olleet käsittämättömän hiljaa. Olisin esimerkiksi odottanut, että suosikkini puolueiden "Gooneista", Ben, olisi suolannut ministerin puoli-asiallisilla kärjistyksillä välittömästi. Varmaankini, suuri osa kansanedustajista: ei vain tiedä, ei ole huomannut mitä oikeasti tapahtuu tai on vuosikausia kuunnellut kritiikittä V:n ja edunsaajien lobbausta ja uskonut kuulemansa. Kuitenkin, käytännössä puoluekurin ansiosta asioista puolueissa päättävät sisäpiirit ovat varmasti enemmän kuin tietoisia "maan tavasta". En mitenkään usko, että tästä näppärästä tavasta jakaa piilotettua puoluetukea luovutaan vapaaehtoisesti, ei ennen kuin on ase ohimolla, jos sittenkään. Ennemmin keksitään jotain muuta: kuunnellaa etelän median v****lua, tehdään jotain muuta tai annetaan vain olla.

 

Kieltämättä, veikkaushäviövarojen siirto valtionbudjettiharkintaan pitäisi tehdä, mielellään heti. Onko se sitten hyvä juttu? Ja mihin se johtaa? Tätä yhden kolmen sormen levyisen iltapaukun ajan mietin ja tulin tulokseen: n.65-70% todennäköisyydellä, ei mihinkään hyvään jos katson asiaa omalta kantiltani: tappiollisen viihdevedonlyöjän kantilta. Perustelen lyhyesti.

Case a) Ei tapahdu mitään. No silloin ei tapahdu mitään

Case b) Peliongelmiin puututtaan, esim. Jassot viedään saleihin, yms. Kun alkaa olla muutenkin todennäköistä, että joitain oikeitakin toimia peliongelmaisten auttamiseksi tulee, tarkoittaa se välttämättä tappiovarojen pienenemistä, edunsaajat ja myös hallitus koittavat varmasti löytää kaikki mahdolliset keinot joilla tätä pienemistä voidaan loiventaa, ja mitä kaivetaan hiasta. Asiantuntijakuulemisissa kuullaan luonnollisesti Veikkausta ja edunsaajia. Kansanedustajat kuulevat stereona sanan: Blokit. Blokit ovat siinämielessä helppo vaihtoehto hallitukselle, että niitä voidaan perustella myös pelihaittojen vähentämisenä(totta tai ei), voittojen ulkomaille valumisen estämisenä(totta tai ei). Myös kun edunsaajat ja Veikkaus joutunevat "luopumaan" jostakin, blokit ovat helppo "kompensaatio". Jo valtioneuvoston mediatilaisuudessa tj. Koski näitä ruinasi, en muista sanoiko suoraan, mutta antoi erittäin vahvasti ymmärtää.

 

Case c) Veikkaustappiovarat siirretään valtion budjettiin. No näin varmasti pitäisikin tehdä. Mutta. Mitä kuvittelette? Jos näin oikeasti tehtäisiin, ja jompi kumpi Koski livauttaa Rinteen korvaan: "Niin. Blokit olis hyvä, tulee mahdollisesti lisää tuloja, nehän tulee sitten tästä lähtien sulle, budjettiin". Antti laskee välittömästi 1+1, siis budjettiin ja tällä taloudenpidolla meritoitunut hallitus. Siinä vaiheessa blokit tulevat alta aikayksikön. Niillähän vaikka rahoittaa jonkin kivan vaalilupauksen.

 

Ironista siis, että ainakin minä näen asian niin, että jos tappiovarat siirretään budjettiin, kuten pitäisi tehdä, lisää se myös blokkien todennäköisyyttä. Huolimatta siitä etteivät ne välttämättä edes oikeasti mitään tuloja kovin paljoa lisäisi. Ja siinä vaiheessa jos näin käy, blokkeja varmasti perusteltanee myös pelihaittojen vähentämisellä. Silloin vastaan sotiminenkin on myös paljon vaikeampaa. 

Näytä koko viesti
Veikkaus, rahapelimonopoli - 16.9.2019 10.51

Slice kirjoitti:

Veikkausta ei tulla koskaan murtamaan. 

 

Minä taas, niin kuin varmaan aika moni muukin, pitää selvänä että Veikkaus tullaan varmasti murtamaan. Milloin? Se on taas sitten ihan toinen kysymys. Tällä vaalikaudella. Ei varmasti. Sivustaseuraajan silmään näyttää siltä, ettei kohu Veikkauksen ympärillä ole vielä laantumassa. Nyt kun julkisuuden valokeilaan on päästy, kaivetaan vanhoista toimintatavoista vielä esille varmasti monenlaista. Sanalla sanoen, osa Veikkausta kritisoineiden tahojen kritiikistä alkaa mennä jo aika naurettavuuksiin, sekaan on kaivettu vaikka mitä, melko "foliohattumaisiakin" syytöksiä. Suuri osa on tietenkin ihan asiaa. Toisaalta voisi nähdä, että juuri tätä V on tilannut, perustelemalla toimintaansa faktoista välittämättä, jankuttamalla: "ollaan hyvällä asialla", "pelihaittoja tässä ehkäistään koko ajan". Vaikka kaikki asiaan perehtyneet ovat varmasti nähneet että ainoa motiivi on ollut maksimoida tulovirta, ongelmista välittämättä. Toki samoin kuin V:tä puolustamaan on lähtenyt monenkirjavaa porukkaa tuensaajista, myös kritisoijissa on porukkaa laidasta laitaan ja sinnekin sopii henkilöitä jotka menevät "tunne edellä". Se mikä itseä ilahduttaa, tässä on aika hyvin onnistuttu pitämään erillään: monopolin purkaminen ja Veikkauksen rooli ja toiminta "vastuullisena valtionyhtiönä". Vaikkei mulla ainakaan mitään syytä ole olla sitä vastaan, että monopoli esim. nettipelien osalta purettaisiin, tämä on kuitenkin eri kysymys kuin se, että a) otetaanko pelikoneet pois kaupoista b) puretaanko edunsaajat lobbaa ja Veikkaus kerää c) politikot on hiljaa tukirahojen menettämisen pelossa -himmeli.

 

Kun nyt itseäni jonkin sortin liberaalina pidän, vähän vaikea sanoa, pitäisikö pelikoneet ottaa pois kaupoista. Aika samanlainen kysymys kuin brenkun kanssa. Jos 5% on ongelmia, täytyykö kaikkien saatavuutta rajoittaa? Sen sijaan. Ajattelen niin, että täysi-ikäisillä kai oikeus halutessaan pelata, jos haluavat. Kunhan V tarjoaa tarpeeksi oikeaa informaatiota pelipäätöksen tueksi. Ensimmäisenä lätkäisisin automaatteihin isot kyltit, tyyliin: Kolikkopelejä pelaamalla häviät enemmän pelatessasi AINA. Mitä enemmän pelaat, sitä varmemmin ja enemmän häviät. Älä yritä voittaa hävittyjä rahoja takaisin. tai Pelaamalla 2 tuntia viikossa häviät 100€ viikossa, onko sinulla varaa siihen, veisitkö ennemmin perheen lomareissulle. -tyyliin.

 

Ehkä olen vähän naivi, jos kuvittelen että oikea tarjottu tieto estää peliongelmien muodostumista. Äänestettiinhän Usa:ssakin Trump valtaan ja meillä Rinne. No idealisti saa aina olla. Toki tämä ei varmasti koukussa jo olevia pelasta, käsittääkseni, kun ongelma on jo muodostunut, puhutaan sairaudesta, jolloin tarjotaan hoitoa. Toisaalta, saleihin siirtämisellä ainakin estettäisiin alaikäisten pelaaminen tehokkaasti, jonka pitäisi kai olla jonkinlainen V:n tarkoitus.

 

Itseä vähän huvittaa, kun Veikkauksen veljet mainostavat omana vastuullisuutenaan: pelirajoja ja tunnistautumista, kun näitä harkittaessa kamppailivat kaikin voimin molempia vastaan.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 9.1.2019 08.20

BCH_PLS kirjoitti:

Yrittäppä sanoa, että nykyinen pankkijärjestelmä on hyvä esim. Venezuelan ihmisille, kun bolivarin inflaatio huitelee 1 000 000 % pahemmalla puolella ja joutuvat tappamaan eläintarhan eläimiä saadakseen ruokaa. Siellä on kyllä huomattu ihan käytännössä mihin tämä nykyinen pankkijärjestelmä johtaa.

Vuodesta 2002 lähtien mekin olemme menettäneet reaalista ostovoimaa euroissa jo yli 20% http://apps.rahamuseo.fi/rahanarvolaskin#FIN

 

Venezuelan ongelmat johtuvat kyllä jostain ihan muusta, kuin pankkijärjestelmästä. Taloudellinen romahtaminen sosialismikokeiluiden aloittamisesta ja ihmisten massapaot liian vähästä piikkilangasta.

 

Mitä taas tulee inflaatioon, kannattaa lueskella tätä sijoitustieto-foorumia aktiivisesti, täältä löytyy apua inflaatiolta suojautumiseen.

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon kysymysketju - 28.12.2018 11.12

Diletantti kirjoitti:

"""""Keinotekoiset luovutustappiot, jotka on tehty muun omaisuuden luovutuksesta syntyvästä voitosta menevän veron välttämiseksi, eivät ole vähennyskelpoisia. Tästä voi olla kysymys esimerkiksi silloin, kun verovelvollinen myy osakkeet tappiolla ja ostaa samat (samanlajiset) osakkeet samana päivänä takaisin samaan tai lähes samaan hintaan. Jos tällaiselle edestakaiselle osakekaupalle ei selvitetä muuta todellista syytä kuin luovutustappion aikaansaaminen, luovutustappio ei ole verotuksessa vähennyskelpoinen""""""

Verottaja sanoo ylläolevan mukaisesti.

Jos ostat takaisin eri päivänä niin ei verottajalla pitäisi olla mitään sanomista.  

Dile

Kiitokset. Tuossahan tuo lukee selvästi. Eli ei pitäisi olla ongelmaa, jos ostaa takaisin eri päivänä. 

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon kysymysketju - 26.12.2018 07.13

Pieni kysymys veromyynneistä. Jos myyn tappiolla olevia osakkeita ja ostan parin pörssipäivän päästä saman määrän tai vähän enemmän saman yhtiön osakkeita takaisin, onko tämä verottajalle ok? Olen itse ymmärtänyt, että verottaja voi näihin jossain tapauksissa puuttua, varsinkin jos kyseisellä osakkeella ei ole käynyt juurikaan muuten kauppaa verovuoden aikana. Nyt kun pörssissä on volaa, näitähän voisi periaatteessa perustella uskolla siihen, että samoja osakkeita voi ostaa parin päivän päästä halvemmalla takaisin. 

 

 

Näytä koko viesti
Amer Sports - 11.9.2018 12.02

En tiedä onko relevanttia ostotarjouksen kannalta, mutta Anta oli Kiinan joukkueen pääsponsori Riossa, seuraavat talvikisat on Kiinassa ja Amerilta löytyy mm. Atomic ja Salomon, jotka ovat ”vahvoja” talvilaji brandejä.

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 7.9.2018 06.14

Lisätty Nordeaa, 4*minifuutilla. 

Näytä koko viesti