12.11.2021 - 15:13

Tomi Haataja

OP
+483
Liittynyt:
10.12.2016
Viestejä:
216

Aiempi viesti Hansasta ja muusta aiheesta: https://www.sijoitustieto.fi/comment/77081#comment-77081

Sitten optomedista. Laitan selkeyden vuoksi tämän erilleen.

Olen firmaa seurannut osittain jo ennen listautumista. Katsoisin, että nyt on sekä ajoittamisen että hinnan osalta kypsä aika lyödä vetoa ainakin tuon FDA-approvalin puolesta ja katsoa vähintäänkin alustavasti tuo markkinoille penetroituminen (oletuksella, että lupa irtoaa).

Inderesillä oli mielestäni varsin ansioitunutta analyysiä Optomedista ja sen markkinoista, mutta ajattelin omia ajatuksiani tästä lyhyesti käydä läpi.

Case lyhyesti: Tuottaa (omien sanojensa mukaan) maailman laadukkainta kädessä pidettävää silmänpohjakameraa, jolla voi seuloa esimerkiksi diabeettista retinopatiaa (DR). Tätä tehdään kaikilla diabetesta (tyyppi 1 ja 2) sairastavilla säännöllisin väliajoin eli maailmanlaajuinen seulonnan piirissä oleva väestö länsimaissa on satoja miljoonia potilaita. Tätä laitetta suojaa yli 50 patenttia ja laadusta osoituksena, että maailman johtavat desktop-silmänpohjakameratuottajat kuten Zeiss, Volk, Topcon ja Haag-Streit käyttää optomedin kameraa omissa kannettavissa versioissa. Esim. Volk Picture Plus & Prestige, Topcon Signal, Zeiss Visuscout, and Haag-Streit Fundus Module 300 on kaikki optomedin kameroita, joissa on vaan noiden brändi kyljessä. Nää diilit on siis OEM-periaatteella.

Optomedin kamera on ainoa kannettava silmänpohjakamera, jossa kuvanlaajuus on 50 astetta ja jonka oheen on suunniteltu kuvantunnistusalgoritmi  DR:ää varten. Kaikki kansainväliset retinopatia-suositukset käytännössä määrää, että seulontaa tai diagnostiikkaa ei saa tehdä, jos kuvanlaajuus on alle 50 astettta. Kameralla on FDA hyväksyntä ja lisäksi euroopassa ja aasiassa se on turva-hyväksytty. Welch allynilla on myös hand held -kamera, jossa kuvanlaajuus on 60 astetta. Heillä ei kuitenkaan ole markkinoilla tai edes isommin kehitteillä (tietääkseni) kuvantunnistusalgoritmia.

Miksi tällä on merkitystä: Nykytilanteessa, kun potilas screenataan, niin sen pitää mennä erikoisklinikalle tai sellaiselle optikolle, jolla on iso pöytälaite silmänpohjien kuvaamiseen. Sitten otetaan kuvat ja koulutettu hoitaja/optikko yleensä katsoo kuvat ja tarvittaessa konsultoi silmälääkäriä ja laittaa kuvat sille katsottavaksi. Alalla silmälääkärin tekemää diabeettisen retinopatian diagnoosia pidetään golden standardina ja kaikkien muiden tekemää seulontaa peilataan tähän. Tutkimusten mukaan esim. koulutettu sairaanhoitaja pystyy tekemään seulontaa 91% sensitiivisyydellä ja 98% spesifisyydellä (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16254596/). Toki riippuu kuinka paljon on saanut koulutusta. Suomessa käypä hoito-suositus DR:stä sanoo, että seulontamenetelmien tulee olla vähintään 85% sensitiivisiä ja 95% spesifejä (https://www.kaypahoito.fi/hoi50043#s10)

Tekoäly: Silmänpohjakuva on yksinkertainen kuva. DR:n tunnistaminen siitä on suht yksinkertaista ja tietokone voidaan machine learningilla kouluttaa helposti tekemään diagnostiikkaa automaattisesti. Tämä ei sinänsä ole kilpailullinen vallihauta, mutta toistaiseksi Optomed on maailman ainoa firma, jolla se on yhdistetty seulonta-kriteerit täyttävään kannettavaan kameraan. USA on tällä hetkellä maailman ainoa merkittävä markkina, jossa tällä hetkellä tekoäly saa tehdä autonomisesti ilman silmälääkäriä DR-diagnoosin. Tällä hetkellä jenkeissä on 2 tekoälyalgoritmia DR:n tunnistamiseen FDA-approved ja näiden yhteydessä FDA on tehnyt linjauksen, että approvalia varten järjestelmän sensitiivisyyden tulisi olla vähintään 85% ja spesifisyys 82.5%. Lisäksi muutama muu kriteeri tuossa on (esim. liian moni vakava DR ei saa mennä ohi), mutta nuo on helppo opettaa tietokoneelle.

Optomed siis kehittää AI-pohjaista algoritmia tunnistamaan autonomisesti DR:n niiden laitteen ottamista silmänpohjakuvista. Tällä hetkellä aiempien tutkimusten perusteella ton algoritmin sensitiivisyys on ollu noin 90 % ja spesifisyys noin 95% eli selvästi yli FDA approval kriteereiden. Lisäksi on paljon tutkimuksia, joissa kuvanlaadullisesti on huonommallakin kameralla (esim. 45 kuvanlaajuudella) otettujen kuvien pohjalta tekoäly saanut 90% sens. ja 98% spesif. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7042314/)

Optomedilla on tutkimus käynnissä (https://clinicaltrials.gov/ct2/show/record/NCT04612868), jossa on 300 diabetesta sairastavaa potilasta ja siinä otetaan kaikilta kuvat sekä optomedin kameralla että desktop kameralla. Optomedin kameran kuvat katsoo firman oma tekoälyalgoritmi ja desktop-kameran kuvat silmälääkäri. Tämän tutkimuksen tulokset raportoidaan 1-2kk sisällä todennäköisesti. Potilasmäärän osalta tässä on riittävä power ja aiempien tutkimusten pohjalta olen vähintään 90% varma, että saavutetaan yli 85% sensitiivisyys ja spesifisyys. FDA-approvalia, joka sitten haettaisiin ensi vuoden aikana, pidän vähintään 80% todennäköisenä ja tutkimustulosten perusteella olen tätä valmis nostamaan ad 95%:

Potentiaali: Firman market cap tällä hetkellä 125M€. Myyntiä tekee 15-20M€ vuodessa, jossa aikalailla 50% on laitteita ja 50% softaa. Tässä huomattava, että optomed osti 2018 Commit Oy:n strategisena ostona. Commit tuottaa lähes kaikkien suomen sairaanhoitopiirien radiologian ja potilastietojärjestelmien kuva-arkistopalvelut (poislukien HUS jossa on Apotti…). Tässä järki on se, että jatkossa Optomed aikoo myydä tekoälyn (Aurora IQ:n) lisäksi myös kuva-arkistojärjestelmää ja käytännössä koko pakettia, jos haluat alkaa palveluntuottajana tekemään DR-seulontaa. Globaalit silmänpohjakameramarkkinat tällä hetkellä tekee 500M€ myyntiä vuodessa ja ennustetaan kasvavan 650M€ p.a vuoteen 2025 mennessä. Lisäksi noiden kameroiden ohella se diagnoostikan teko on aivan valtava markkina. Jenkeissä on tehty kansallinen linjaus Medicaidin, Medicaren ja yksityisten vakuuttajien puolesta, että palveluntuottaja on oikeutettu jatkossa 50 USD:n  reimbursementiin per seulottu potilas, jos tekee seulonaa tekoälypohjaisella softalla. Jenkeissä yksistään tehdään kymmeniä miljoonia seulontatutkimuksia vuodessa joten tästä voi laskea, että jo pelkästään 10-15% markkinaosuudella Optomed voisi tehdä pelkästään jenkeissä 2025 vuonna 75m€ laitemyyntiä ja n. 50M€ softamyyntiä vuodessa. Firmalla on mielestäni ihan relevantti mahdollisuus kasvaa 4-5 vuoden aikana kasvaa yli miljardin arvoiseksi. Tietysti moni näkee tässä (ehkä hieman klisheenä) vertailukohtia Revenioon, mutta suurin osa näistä on minusta aivan perusteltuja.

Tietysti myös muut silmänpohjaan vaikuttavat sairaudet on optio, mutta en hinnoittele sitä tällä hetkellä nykykurssiin vaan pidän tätä käytännössä ilmaisena optiona.

Arvostus: Näkisin itse, että jos nyt clinical studysta tulee ne tulokset joita odotan (90% odds tälle), niin kurssi voisi nousta 15-16€ tasolle ja ainakin se olisi mielestäni vielä fair valuen piirissä. Sitten jos ensi vuonna saadaan approval FDA:lta (jonka todennäköisyydet vähintään 80%), niin kurssi voisi nousta hyvinkin 25-30€ tasoille tehden firmasta n. 350-450M€ arvoisen.

Kokonaisuus huomioiden heittäisin kuitenkin itse osakkeen nykyisen fairvaluen 13-15 euron haarukkaan (perustuen odotusarvoon lähiaikojen tapahtumista).

Riskit: Toki on paljon kilpailua, mutta tällä hetkellä jenkeissä ei ole esim. yhtään FDA-approved seulonta-algoritmia, jota saisi käyttää kannettavan laitteen kanssa. Lisäksi ei ole yhtään kannettavaa laitetta vielä olemassa (pl.n optomedin laite), jolla saisi tehdä seulontaa virallisten suositusten mukaan. Toki jos joku keksisi tehdä standardit ylittävän laitteen ja olisi nopeasti tehnyt myös FDA-approved algoritmin sille, niin sitten homma menisi hankalaksi. Optomedilla on kuitenkin first mover advantage ja parhaat jakelukanavat, koska sen tuotetta myy Zeissit, Topconit ym. Pidän korkeintaan 30% todennäköisenä, että markkinoille tulee yhtä hyvä kilpailija 3 vuoden sisällä.

Riskit ja potentiaali huomioiden tämän keissin suurin risk-reward on mielestäni nyt seuraavan 12kk tapahtumat. Sen jälkeen toki kilpailua tulee arvioida tarkemmin uudestaan. Ottaen huomioon tutkimusten aikataulut ja muut lupakäsittelyt, niin näkisin mahdollisena, että kilpailija voisi olla markkinoilla aikaisintaan H2/2023 tietäen alustavasti noin 12-18kk etumatkaa optomedille.

Kilpailijat.
 

0
0
23.1.2022 - 20:40

Tomi Haataja

OP
+483
Liittynyt:
10.12.2016
Viestejä:
216

Niin kauan kun korkomarkkina ei reagoi viime aikaiseen osakemarkkinan myllerrykseen, niin pidän nyt koettua kurssilaskua terveenä korjausliikkeenä. Toki korkokäyrät hinnoittelee lievää talouskasvun hidastumista, mutta mitään dramaattista ei ole näköpiirissä. Sen sijaan vaarana tuntuu olevan nyt kuluttajasektori, jos katsoo osakemarkkinan eri komponentteja ja miten ne performoi. Ehkä havainnollistavin esimerkki Amazon, mutta myös indeksit ja erilaiset spreadit. Jos kuluttajapuolella jenkeissä olisi todellinen tai edes näennäinen ongelma (esim. narratiivi voisi olla, että inflaatio painaa kuluttajakysyntää alas), niin se tietysti tietäisi osakemarkkinoille pitempiaikaisia ongelmia ja sen uskoisi näkyvän pian myös korkojen liikkeissä. Ehkä siis lähikuukausina markkinan voisi odottaa reagoivan korostetusti nimenomaan kuluttajadataan. En kuitenkaan vielä ala kunnon karhumarkkinaa manaamaan, vaan toistaiseksi pidän paniikkia vielä hyvänä ostopaikkana, mutta katsotaan miten tilanne kehittyy lähiviikkoina/kuukausina. 

Biotech-sektorilla taas voi jo melkein sanoa veren virtaavan kadulla. Kyseessä on tällä sektorilla yksi pisimmistä ja syvimmistä karhumarkkinoista tähän mennessä. Katsomalla eri biotech-indeksejä ei välttämättä saa edes käsitystä siitä, millaista laskua small - ja midcap puolella on ollut, mutta laitetaan tähän nyt kuitenkin havainnollistavaa grafiikkaa XBI vs. S&P500: 

Laskulle voi aina etsiä perusteita, tiukentunut ilmapiiri regulaation suhteen, muutaman isomman projektin epäonnistuminen, toki myös yleisesti tech-sektorin kurssilasku näkyy vielä voimakkaammin biotechissa. Ehkä voisi myös ajatella, että korkojen nostot vaikuttavat biotech -sektorilla enemmän, kun kassavirrat ovat epävarmempia ja diskontataan huomattavasti kauemmaksi, pre-kliiniseen vaiheen firmoissa jopa kymmenien vuosien päähän.

Jos inflaatio jää edes hetkeksi aikaa 2.5-4% tuntumaan, mutta nominaalikorot pysyttelevät alle 2%:ssa ja korkokäyrä flattina, niin volatiliteetin rauhoittuessa pääoma ajautuu ennenpitkää takaisin tech-sektoreille. Markkina ehkä tällä hetkellä mielummin ylihinnoittelee keskuspankkien koronnosto ja rahapolitiikan tiukentamisaikeita. Inflaatio-odotuksethan ovat nyt tasaantuneet ja jopa kääntyneet laskuun.

Kun perceptive advisorsin kaltaiset rahastot tekevät ennätystappioita ja päteviä pipelineja arvostetaan markkinoilla tällä hetkellä lähes käteisarvoon, niin silloin tekee kyllä mieli lähteä aggressiivisesti ostolaidalle. Olen pysytellyt viimevuodet pääosin aika pienellä painolla biopharma-sektorilla, mutta nyt todennäköisesti on hyvä hetki aloittaa varovasti ostamaan laadukkainta tavaraa, mitä on myyty eniten laitaan.

Ohessa pari viimeaikaista poimintaa:

Roivant – Vahva pipeline ja asymmetrinen upside koronarokote-keissistä

Enterprise valueen (2.7B USD) nähden kyseessä on erittäin aliarvostettu. Käteistilanne 2.5mrd + n. 850MUSD listattuja pörssiomistuksia. Huomioiden vahva track record ja miten laadukas portfolio firmalla on, niin Genevantin myötä tuleva erikoistilanne huomioiden valuaatiota voisi pitää nyt suorastaan halpana.

Lähiaikojen catalystit:

  •  Genevantin/Arbutuksen patenttikiistan eteneminen Modernan kanssa.
  • Tapinarof psoriasis indikaatioon PDUFA date Q2/22 ja data readout atooppiseen ihottumaan tämän vuoden aikana. Riskiadjustoinnit approvalille 90% (psoriasis) ja 60%(atopia)
  • Batoclimabin faasi 3 käynnistyminen. Kyseessä vastaavalla mekanismilla toimiva FcRn -inhibiittori kuin mikä on kyseiseen indikaatioon jo hyväksytty (Argenx, efgartigimod). Koska batoclimabin target on jo kliinisesti validoitu, niin annan hetkellä varsin optimistisen 70% riskiadjustoinnin approvalille, kun tyypillisesti neurologisissa sairauksissa se on faasi 3 vaiheessa luokkaa 50% (60% faasi 3 success rate ja 85% regulatory approval).

 

Olen jo pitempään seurannut Covid RNA-rokotteisiin liittyvää patenttikeskustelua sivusta. Alan ammattilaisten ulkopuolella aika harva on kiinnittänyt huomiota siihen, miten olennainen lipidinanopartikkeliteknologia (LNP) rokotteiden toimivuuden kannalta on. Tämän teknologian osalta patenttiasioihin voi perehtyä syvemmin esim.

Oheinen kuvio avaa tähän liittyvien patenttiasioiden monimutkaisuutta

 

Roivant omistaa Genevantista 76%, jolle Arbutus on lisensoinut LNP teknologiaa koskevat patentit, joita kiistan mukaan Mordernan covid-rokotteet rikkovat. Jos Arbutus / Genevant tästä selviää voittajana ulos, niin se tietäisi  n. 4-4.5B USD rojaltituottoja Genevantille, josta edelleen n. 70% Roivantille. Olen tehnyt tälle skenaariolle 30% riskiajdustoinnin ja timeline 3 vuoden sisään. Luonnollisesti Genevantin laajalla LNP -patenttisalkulla on vahva arvonluontipotentiaali myös muista RNA-pohjaisista terapioista, jotka saavat yhä enemmän jalansijaa markkinoilla.

BridgeBio

Koko portfolio on jo itsessään hyvin kiinnostava, mutta ohessa nyt lähiaikojen kannalta tärkeimmät pointit:

  • ATTR-kardiomyopatia-datan ja sektorin yleisen laskutrendin myötä muista indikaatioista alkaa paljastua arvoa, kun tätä on myyty ihan reippaalla kädellä (toki on se arvokin laskenut tuon ATTR:n failuren myötä, mutta ei nyt enää ihan yhtä paljon kuin osakekurssi)
  • ATTR:n suhteenkaan en silti heittäisi vielä toivoa, koska oli jo ennalta oletettavaa, että kävelytestissä eron saaminen placeboon on haastavaa ja N-määrä ei riitä. Faasi 3B :n kuolleisuusdata (2023) on lopulta olennaisinta approvalin kannalta. Tässä kuitenkin oma riskiadjustointi pysyy aika maltillisena 15-20%:ssa toistaiseksi.
  • Infigratinibin osalta faasi 2 dataa odotettavissa H1/2022
  • Encaleret data ADH1:een ensi vuonna
  • Geeniterapiaputkesta starttaamassa Orphan drug designaatiolla terapia congentiaaliseen adrenal hyperplasiaan, josta faasi 1/2 dataa jo tämän vuoden puolella.

Jo pelkästään ilman ATTR-indikaatiota peak sales edellä mainituista tulee olemaan n. 8B USD:n luokkaa. Käytännössä lasken, että nykyisellä arvostustasolla kaikki muu tulee melkein jo tähän päälle ilmaiseksi. Kyseessä siis potentiaalinen ten bagger lähivuosille.

Lisäksi nyt myös avasin varovaiset aloituspositiot Intelliaan (kehittää geenisaksiin perustuvaa geeniterapiaa) ja C4 therapeuticsiin, jonka osalta tärkein leadi on CFT7455 hematogisten maligniteettien osalta. Lisäksi Rocket pharmaceuticals, Veru ja Revolution medicines vaikuttaa kiinnostavilta kohteilta.

Hansa biopharmassa ja optomedissa ollaan edelleen pohjoismaiden osalta mukana. 

Vaikka lasku on jo ollut etenkin biotech -sektorilla aika rajua, niin en silti vielä tartu ämpäriin. Jotenkin sellainen fiilis, että tämä trendi ei tästä ihan heti kuitenkaan tee käännettä ja markkina yleensäkin on nyt sellaisessa tilanteessa, että vasta lähiviikot näyttää mihin suuntaan mennään.

0
0
11.5.2022 - 17:12

Fossa

+2
Liittynyt:
9.6.2018
Viestejä:
1

Nyt kun ollaan taas muutaman kuukauden verran viisaampia, niin olisi jälleen mielenkiintoista kuulla ajatuksiasi markkinasta. Varsinkin biotech sektorilla on tultu  kovaa vauhtia alaspäin ja varmasti joissain tapauksissa se lapsikin mennyt jo pesuveden mukana.

0
0