24.2.2020 - 22:35 #32316

Krenjuussa

OP
+121
Liittynyt:
27.10.2016
Viestejä:
186

Tänään oli vilskettä ja vipinää pörssissä. Jänniä aikoja. Onneksi tuli varauduttua tällaiseen tiputtamalla sijoitusaste 130%->80% kuten corona ketjussa kirjoittelin. Markkinoiden reaktio tuli myöhemmin kuin odotin, mutta tuli kuitenkin. Hyvin tyytyväinen että ei koko painolla ja vivulla tullut tähän päivään ajeltua. Lisäksi kulta toimi hyvänä hedgenä tänään.

Toki salkku silti -3% suomalaisen pienyhtiökentän vetämänä. Sinällään hauska sillä suomalainen sisämarkkinalla toimiva pienyhtiö on melko vähän altis maailmantalouden ongelmille (tuotantoketjut) ja koronalle. Eurooppaankin asti levinnyt karanteeni ei vielä juurikaan vaikuta bisnekseen joka pyörii vain suomessa. Toki esimerkiksi Kamux varmaan kärsii reilummin. Ei varmaan kovin päällimmäisenä mielessä auton vaihtaminen monella juuri nyt, tai ainakaan jos tilanne eskaloituu enemmän.

Salkku top5 suuruus järjestyksessä tällä hetkellä muotoa

Harvia

Disney

Kulta

Admicom

Neste

 

Pienemmistä positiosta positiivisena yllätyksenä että Radient Techonologies nousi tänään vastamarkkinaan +13%.  Vittumainen firma siinä mielessä että tiedottaminen on aivan katastrofaalista. Esimerkiksi kvartaalituloksen julkaisupäivä ilmoitettiin ”end of february” ja vieläkään päivämäärää ei ole julkisuuteen annettu.

Käteinen vähän polttelee, kun isoja laskulukuja katsoo, mutta odotellaan nyt vielä.

0
0
4.3.2020 - 00:02 #32810

Krenjuussa

OP
+121
Liittynyt:
27.10.2016
Viestejä:
186

Olipahan taas päivä.

 

Jäsentelen vähän ajatuksia miten tämä viime viikko, ja tämä päivä on mennyt. Uskon että tästä on opittavaa vuosiksi eteenpäin.

 

Aloitetaan ihan ”alusta”. Pari viikkoa sitten markkinoiden suhteen minusta alkoi tuntua että riski/tuotto suhde alkaa olla somewhat fucked. Kiinassa tehtiin todella kovia liikkeitä viruksen taltuttamiseksi ja markkinat eivät juurikaan reagoineet. Tällöin intuitiivisesti ajattelin että nyt on vähintäänkin huono tuotto/riski suhde olla vivulla sisällä. Kevensin siis painoa 130->80%. Kasvatin myös hieman kultalongiani. 

 

En juurikaan treidaa, joten tämä on pääosin ”mutuilua” pikkuprota lainatakseni, olen siis pääosin fundasijoittaja mutta joskus on tehtävä kuten alitajunta kertoo vaikka en osaisi perustella sitä itselleni täysin. 10v pokeria ammatikseni pelanneen olisin merkittävästi rikkaampi jos olisin aina kuunnella intuitiota enkä alkanut perustella ”olen rangen kärjessä ja blokkaan value kädet x ja y” . Uskon että moni pokeriin perehtynyt samaistuu. 

 

Kevensin siis painoa. Tiistaina rupesin sitten ajattelemaan että jos näkemykseni on bearish miksi en shorttaisi markkinaa. Etenkin dax joka on heavily dependant automarkkinoista. Komponentti pula, iso hankinta jota siirretään, Kiinan 95% laskenut myynti jne. Avasin siis tiistain openiin shortin daxiin. 

 

Illalla avasin vastaavan myös sp500. Jos mennään niin mennään sitten näkemyksellä läpi. 

Toki vastaavasti edelleen holdasin pitkän aikavälin lappujani jotka näin jälkikäteen etenkin disney olisi pitäny tiputtaa pois salkusta. 70% on parks and movies tms. Joka täytyy kärsiä todella isosti. Bad move. 

 

Perjantaina myös kulta laski koko ajan. Tämä tuntui päättömältä niin lisäsin sitä laskuun tasaisesti prosentin välein. Joku minua fiksumpi kirjoitti myöhemmin että lasku johtui margin calleista, ja että realisoidaan mitä vaan jotta likviditeetti säilyy. Tiedä totuudesta mutta holdasin omiani yli vkl. 

 

Perjantaina jenkkien auettua noin 16.45 suljin molemmat shortit. En halunnut pitää niitä auki koska viikonlopun aikana voisi tulla monenlaista uutista suuntaan tai toiseen.  Ajattelin tekeväni uuden arvion markkinoista uutisvirran pohjalta. 

 

Maanantaina heräsin noin 2.00 yöllä ja en saanut enää unta. Tässä vaiheessa mieleeni hiipi Akin ”treidaa optiota ja ei nukuta eikä nälätä” quote. En treidannut optiota mutta isolla vivulla silti. Luin koko yön markkinoihin liittyviä artikkeleita ja olin varma että jotain outoa on tekeillä. Suunnitelmani oli siis avata shortti daxiin uudelleen jos avataan plussalle. 

 

En tätä kuitenkaan tehnyt, olin lopulta kiinni töissä asiakkaan kanssa ja tilanne meni ”ohi” suun. Sinällään ei mitään ihmeellistä.

 

Olin siis seurannut koko viimeviikon hyvin aktiivisesti price actionia ja mielestäni myynti tuntui todella bearishilta. Lukemattomia eri syitä voisin tämän syyksi kertoa, mutta pääosin kyse oli varmasti intuitiivisesta tunteesta. Ja en voinut vastustaa kiusausta shorttaa sp 500 illalla markkinan avautuessa pienelle plussalle. Tarkoitukseni oli myydä positio pienehköön laskuun koska oletin jenkkimarkkinan tekevän samat kuin dax, joka avasi vahvasti ja painui miinukselle iltapäivällä. Tähän liittyen puhuin asiasta monen ystäväni kanssa jotka a) varoittivat tekemästä näin ja b) olivat huolissan syistä miksi näin tein. Mutta tunne siitä että olin ”oikeassa” ja että markkinat tulevat vielä laskemaan oli liian vahva. Samaan aikaan olin koko ajan huolissani siitä että joudun taistelemaan keskuspankkeja vastaan. Not a good gameplan. 

 

Tämän jälkeen toki markkina alkoi fronttaa korkojen laskua ja ehkäpä osittain bernien nominationin todennäköisyyksien laskua. Markkina rallaa +5%. Koko ajan saan turpaan shortissani. 

 

Keskiviikkona aamulla mietin että myynkö shortin pois ja hyväksyn noin 25% tappiot. (5x vipu). Mielestäni markkina ei silti vielä reagoi riittävästi, rate cut tai ei koronaan, joten en myy vielä. Odotan g7 mooveja. Kultalongeja  holdaan edelleen. 

 

G7 tulee ja menee ja ilman konkreettista sanomaa. Sanoin aiemmin lounaan aikaan ystävälleni että uskon g7 callin olevan sanomaltaan tyhjä, mutta että FED leikkaa sen jälkeen 25bps.

 

No kun tiedote tulee ympäripyöreänä huttuna, tuplaan samantien shorttini. Olen varma että markkinat ottavat tämän negatiivisesti koska etenkin 10y yield eilen hinnoitteli laskun jo sisään samoin kuten +5% noussut equity Markets. Tyytyväisenä katselen kun futuurit kääntyvät +0,8% > -1%. Ajatuksena myydä positio pois about -2%. No FED päättää työntää kapuloita rattaisiin tekemällä emergency cutin 50bps ja markkina nykäisee -1 —>+1%. Tähän myyn shorttini kokonaan koska en todellakaan halua taistella fediä vastaan. 

 

Rest is history sort of. Markkina clousaa -3 % ja olen ehkä ainut shortti jokapaikan näpeilleen tänään. Olkootkin että tuplaamani possa jäi be futuurien ollessa + 0,8% kun shortin tuplasin. 

 

Treidaaminen ei ole helppoa vaikka olisit ”oikeassakin”. Siitä tämä on hyvä muistutus. Sinällään olen tyytyväinen siitä että luin markkinaa oikein sen ollessa tyytymätön FED konkreettiseen ilmoitukseen g7 suhteen. Eipä vaan se auta. 

 

Onnekseni perjantaina ladatut kulta longit joita holdaan edelleen korjasivat salkun plussalle. Mutta shorttini olisi voinut olla isosti voitollinenkin. Nyt myin about huonoimpaan mahdolliseen aikaan.

 

Mutta sellaista se on, ei ole helppoa. Nyt aion odotella ja katsoa tilannetta. Käteistä on reilusti ja kullan voi muuttaa myös jos ostopaikka tulee. Mutta voi olla että tämä on laskun alkua vasta. Emergency rate cut on usein huono merkki. Saa nähdä.

 

Toivottavasti tästä jää jotain käteen jollekkin. Uskoisin että itse opin paljon. 

 

 

 

0
0
30.12.2023 - 14:07 #103996

Krenjuussa

OP
+121
Liittynyt:
27.10.2016
Viestejä:
186

2023 recap.

Kirjoitellaanpas pientä koontia menneestä vuodesta. Ei ole paljoa tullut henkilökohtaisia kirjoiteltua ST kun asiakkaille tuottaman sisällön määrä kasvanut. Intressi kirjoitella vastaavaa sitten omalla ajalla on ollut vähän kateissa, mutta voisin yrittää aktivoitua nyt tänä vuonna.

Viimevuosi tulee todennäköisesti jäämään historiaan oman elämäni parhaana sijoitusvuotena prosentuaalisesti. Ja hyvin isolla marginaalilla toisiksi parhaaseen vuoteen. Toki -22 olikin hyvin heikko, että palautuminen olikin tarpeen. Vuosituotto osakesalkulle +76%. Lisäksi BTC positio nousi, mutta en laske sitä mukaan tuottoihin kumpaankaan suuntaan. BTC positio saa odotella lähemmäksi eläkeikää, katsotaan miten käy.

Muutamia poimintoja onnistumisista ja epäonnistumisista tänä vuonna.

Osakepuolella aivan erinomainen vuosi. Tässä paljon toki tekemistä on hyvin heikosti menneen 2022 palautumisen ja isojen laskijoiden tankkaus pitkin vuotta. Mutta sekään ei toki itsestään selvää ja harvinaisen onnistuneita operaatioita on ollut muitakin. Salkun isoimmat positiot vuoteen lähtiessä olivat Palantir (+167%) Harvia (+53%) (Terveystalo +24%)

Vuoden aikana on tehty myös tavallista enemmän aktiivisia operaatioita. Isoin ja varmasti suhteessa isompiin projekteihin mitä tulen ikinä tekemään salkullani oli Credit Suisse ja SVB pankkikriisin aikana salkun vivuttaminen niin paljon kuin mistään irti sain. Paikoitellen salkun lainoitus lähenteli 400% ottaen huomioon ”vivun vivun” mitä sijoituslainalla osakkeita ostamalla ja niitä vastaan lainoitusarvolla lisävivun ottamisella saa aikaiseksi. En tätä kyllä suosittele kenellekään, vaikka oma projekti erittäin hyvin onnistuikin. Onnea varmasti mukana myös paljon. Pokeritausta auttanee ja itseluottamus siihen, että operaation mennessä päin reisiä pohjalta voi uudestaan kammeta itsensä ylös jos omaa kompetenssia siihen mitä tekee. Tässä on silti hyvä muistaa että jos oma identiteetti on kiinni joko onnistumisesta tai varallisuudesta niin suosittelen välttämään liian isoja liikkeitä. Voitettavaa on suhteessa liian vähän. Tuskin tulen tekemään uudestaan vastaavassa mittakaavassa eläessäni enää. Pääomien toivottavasti kasvaessa ja rajahyödyn tullessa nopeammin vastaan on tuskin yhtä houkuttelevaa paikkaa vaikea löytää.

Kriisin aikana tästä puhuttiin paljon ja en ala koko ajatus prosessia tähän avaamaan. Mielestäni hetkellinen maailmanlopun paniikki oli verrattavissa koronakriisiin sekä asiaa peilattiin finanssikriisin alkuun. Kumpikin mielestäni tuntui ylimitoitetulta ja päätin silloin nostaa osakepainon niin korkealle kuin pystyin. Ostin ”mummosalkkua” vastaavia yhtiöitä silloin. Sampoa, Nordeaa, UPM, Neste jne. Näitä keventelin sitten isommin Heinä-Elokuussa ja nyt loppusyksystä. Nyt on lainoitusaste maltillisempi 160%. Mutta edelleen siis on vipua sisällä. Tarkoitus on laskea sitä 120% tasolle pikkuhiljaa. Se on itselle luonteva normaalitaso.

Muita hyvin onnistuneita lyhyitä operaatioita on ollut tänä mm. 
Activision Yrityskauppa peli. Tällä teki nopeahkot pikavoitot ostaessa 74 tasolta ja myydessä 91 tasolta. (Hieman liian aikaisin toki)

Mandatumin listautuminen. Tässä tarkoitukseni oli ottaa firmaa sisään muutenkin, mutta nousi salkussa 15% painolle tilapäisesti ensimmäisten päivien kurssilaskun myötä. Keventelin ensimmäiset 3,85 tasolta. Long term aion näiltä tasoilta pitää salkussa 6-8%. Nyt 13%.

Yhtiö on hyvässä vedossa ja mielestäni sille ei tällä hetkellä anneta riittävää preemiota suhteessa eläkerahojen erilaiseen kannattavuuteen ja ”pysyvyyteen”.

UPM ostin myös keväällä ja kesällä ylipainoon sellun heikkouteen ja yleiseen suomilaskuun. Nämä tuli myytyä lähinnä koska halusin ostaa Mandatumia lisää sitten tuossa syksyn mittaan. (liian aikaisin).

Gambling Grouppia ostin juteltuani siitä paremmin perillä olevien kaverien kanssa. Ostin tuloksen jälkeen yhtiön hyvään suoritukseen ja vaisuun reaktioon. Swingi onnistui erinomaisesti 10 sisään ja 14 ulos. Yhtiön viimeinen tulos petti markkinat ja osake ropsahtanut alle 10, tässä suunnitelmissa uusi entry mitä todennäköisemmin piakkoin.

Kaikki eivät toki ole onnistuneet. Scatec on ollut surkea tänäkin vuonna. Positio on kuitenkin jo surkean viimevuoden jälkeen niin pieni että ei ole paljon vaikuttanut lopputulokseen. Myin position osittain vapauttaakseni pääomaa Mandatumin listautumiseen, mutta myös realisoidakseni verotappiot. Toki lähes päivälleen meni markkinan pohjaan ja missasin loppuvuoden ponnistuksen. Toki mandatum operaatio onnistui hyvin joten ei täysi katastrofi.

Muita ei niin hyvin menneitä on Yara. Tässä kurssi on toki pitänyt hyvin ja isot osingot (13%) on pahimpia tappioita paikannut, mutta NOK heikentynyt niin paljon suhteessa EUR että positio on reilusti pinnan alla. Olenkin sitä ostellut lisää pitkin vuotta. Pidän defensiivisestä yhtiöstä ja valuaatioon lasketaan tulostason reilua laskua koronavuoden ja inflaation myötätuulen aiheuttamasta mixistä. En usko tuloksen laskevan niin paljon kuin markkina ennustaa vaan näkisin firman pystyvän ylläpitämään osan marginaaleista. Kilpailu etu venäjän suhteen pitäisi auttaa. Tämän lisäksi kruunu jos palautuu lähemmäs normaalimpaa tasoa saa valuuttavivun. Loppuvuonna NOK onkin hieman vahvistunut, joskin on vieläkin matalalla. Yaraa voisin avata hieman enemmän laajemmassa kirjoituksessa. Voisin ottaa tammikuun tavoitteeksi kirjoittaa Yarasta ajatuksien laajemmin auki. Almanakka on sen verran ansioituneesti alkanut aktivoida foorumia, joten pitää kantaa oma pieni korteni kekoon.

Muitakin mörnijöitä on tullut tankattua. Nestettä eniten. Se onkin salkun kolmanneksi isoin tällä hetkellä. Neste on myös eniten position kokoa nominaalisesti ostoilla kasvanut. Pidän long term kuvaa edelleen suotuisana ja markkinoiden pelkoja kannattavuuden heikkenemisestä ylimitoitettuna. Saa nähdä.

Disneyssä on tappiota sisällä mutta annan Bob Igerille mahdollisuuden kääntää laiva. Potentiaalia yhtiössä on, jos sekoilut jätettäisiin vähemmälle. 

Palantir on toki kantanut salkun suorittamisesta leijonanosan. Yhtiö on tällä alkuvuoden lisäostojen ja sen jälkeisen 175% kurssinousun myötä noussut salkussa selkeään ylipainoon. Harkitsen pientä viilausta tähän mutta aion pitää +20% yhtiössä niin kauan kuin suorittaminen on oikeaan suuntaan. Volatiili lappu mutta pidän yhtiöstä ja näkymistä paljon.

Tällä salkkukokonaisuudella lähdetään vuoteen 2024.

Palantir 25%

Mandatum 13%

Harvia 11%

Neste 12%

Terveystalo 10%

Yara 8%

Disney 7%

Sampo 6%

Aallon Group 4%

Käteinen 4%

Näistä Mandatum lähimpänä myyntiä ja Yara eniten lisäysvaiheessa.

Menestyksekästä sijoitusvuotta 2024 kaikille! 

10
0
31.12.2023 - 07:26 #104004

Almanakka

+437
Liittynyt:
16.11.2023
Viestejä:
236

Olipas mielenkiintoinen vuosikatsaus, kiitos siitä. Tajuttoman hyvä vuosi kyllä, ja olisithan voinut tuon bitcoininkin tuohon laskea mukaan numeroita parantamaan :) Hienoa, jos aktivoidut foorumilla! Tuo Yara kiinnostaisi itseänikin lueskella läpi. Meillä on muutama yhteinenkin omistus, mikä on hauska yhteensattuma kahdessa suht konsentroituneessa salkussa.

2
0
3.1.2024 - 10:48 #104066

Krenjuussa

OP
+121
Liittynyt:
27.10.2016
Viestejä:
186

Thanks,

En oikee laske bitcoinia sijoitukseksi ja ei ole tarkoitus tehdä asian kanssa mitään. Lasken sen hieman vakuutukseksi tai vastaavaksi. Olkoot siellä. En tee ajatustyötä ja pyri ymmärtämään keissiä kovin syvällisesti (mitä nyt bitcoin standard kirjan luin, ja uutisointia otsikkotasolla seuraan). Joten sen trackkaaminen tuloksiin ei olisi mielestäni mielekästä. Menee se sitten hyvin tai huonosti. 

Manta pinnisti eilen ylös muutaman pinnan (ehkäpä KL uutisiin tms) niin päädyin tekemään pienen vaihdon. 30% Manta positiosta ulos ja ostin niillä Yaraa, kuten olin jo hieman kaavaillutkin. Pieni positio käteistä silti vielä odottamassa sopivaa peliliikettä. 

0
0
6.2.2024 - 16:52 #105148

Krenjuussa

OP
+121
Liittynyt:
27.10.2016
Viestejä:
186

Palantir eilen vahva Q4 tulos AH. Tällä hetkellä noin 25% nousussa. Hyvin pyyhkii siis kun salkun isoin positio ottaa nousukiitoa. 

Tuloksessa ei oikeastaan heikkoja rivejä ja etenkin commercial sektorin veto vahvaa. Siellä kiitorataa onkin oltava kun valuaatiota katsoo. Harvoin on nähnyt noin bullish CEO juttuja kuin Karp conference callissa. Tosin kun numerot tukevat suoritusta niin miksikäs ei olla kyydissä. 

Muuten ei tuloskausi oikeastaan ole vielä salkkuun osunut. Disney, Harvia, Neste, Yara kaikki tulossa tällä viikolla. 

1
0