17
forum
|

Aki Pyysing

+12334
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6726

Componentaa olen tavallaan seuraillut 1980-luvulta.

Pankkimme päämeklari oli tykästynyt jostain syystä Santasalo-Vaihteisiin, joka on sama listattu yhtiö kuin nykyinen Componenta. Toimitusjohtajana ja pääomistajana on edelleen sama, Heikki Lehtonen.

Yhtiön talouspäällikkö pelasi samassa lentopallojoukkueessa ja mie ehdotin esimiehelleni (nykyiselle huippupokerireportterille), että eikö mentäisi moikkaamaan ja näin tehtiin.

Heikki Lehtonen teki minuun positiivisen vaikutuksen 1989. Yhtiöllä on tärkeää olla kyvykäs tj. Tosin olisinko oikeasti 1989 erottanut kyvykkään tj:n hyvinpukeutuvasta tyhjäpäästä? Tuskin.

Silloin toki tiesin ja ymmärsin kaikesta kaiken.

Itselläni oli Componentaa PikkuProta beesaten pieni erä, jonka liipaisin pienellä tilillä pois, kun luin antijärjestelyjä viriteltävän. Nyt anti on viety läpi.

Componenta on ollut iloisessa velkalastissa jo pitkään. Suomalaisittain erittäin harvinaisessa operaatiossa velkojat suostuivat konvertoimaan saamisiaan osakkeiksi dilutoimatta vanhojen osakkeenomistajien koko omistusta. Tässä on muuten hierottu kokous jos toinenkin. Vielä on virtaa Lehtosessa.

http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/componentan+anti+lapi+ja+porssiar…
http://summa.talentum.fi/article/ap/uusimmat/83470

En nyt ryhdy päivittämään analyysiäni, koska osakemäärän tuplaannuttua iloisin nousuvipu on obv osakkeesta poissa, jos sillä vaikka kävisi Turkissa hyvät. Ehkä päivittelen tilanneta ensimmäisen annin jälkeisen osarin jälkeen.

Joka tapauksessa vieläkin tässä osakkeessa on ainakin hyvää riskiä jäljellä.

0
0
19.10.2015 - 16:34

Aki Pyysing

OP
+12334
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6726

Componenta tulosvaroitti.

"Uusi ohjeistus vuodelle 2015 on:

Componentan liikevoiton ilman kertaluonteisia eriä ja taseen operatiivisia
valuuttakurssieroja odotetaan jäävän edellisvuodesta. Componenta odottaa
kuitenkin vuoden 2015 tuloksen rahoituserien jälkeen ilman kertaluonteisia eriä
paranevan edellisvuodesta. 

Aiempi ohjeistus vuodelle 2015 oli:

Componenta odottaa vuoden 2015 liikevoiton ilman kertaluonteisia eriä ja taseen
operatiivisten erien valuuttakurssieroja paranevan edellisvuodesta johtuen
toteutettavasta tehostamisohjelmasta."

Viime vuonna liikevoitto oli +17,8M ja tulos oli vajaat 10M pakkasella, liikevaihtoa tämä tekee 500M ja markkina-arvoa on 73M.

Tässä firmassa on hyvää riskiä edelleen tarjolla. Miulla on käynyt tosi hyvät tämän  kanssa: En ole ainakaan vielä ottanut uudestaan. Guidancen muuttaminen viikko ennen osarin julkaisua ei varsinaisesti saanut kättä vielä ostonapille.  

0
0
16.11.2015 - 14:39

Aki Pyysing

OP
+12334
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6726

Tänään päättyi yksi pitkäaikaisin rahamrkkinoiden vapauttamisen jälkeisen ajan suomalaisen pörssiyhtiön toimitusjohtajuus, kun Heikki Lehtonen luovutti toimitusjohtajuuden vanhalle hpj:lle. Luultavasti oli pisin näillä spekseillä. Hän on myös pääomistaja, joten kenkää ei tullut. Betsaan valitettavasti terveydellisiä ongelmia. Siitä on yleensä kysymys, kun pääomistaja väistyy vetovastuusta ja paikalle otetaan lähin kaveri joka löydetään. Tätä tukee, se, että H.L. ei siirtynyt hallitukseen jäähdyttelemään ainakaan suorilta. Voi toki olla jotain muutakin.

1988-2015 on aika pitkä pätkä vetää pörssiyhtiötä, voi käydä jopa pumpun päälle.

0
0
16.11.2015 - 14:55

TEP1S

+93
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
149
Aki kirjoitti:

... Heikki Lehtonen luovutti toimitusjohtajuuden vanhalle hpj:lle. Luultavasti oli pisin näillä spekseillä. Hän on myös pääomistaja, joten kenkää ei tullut.

Kauppalehdessä Lehtonen itse myöntää, että kenkää tuli. Isoin omistaja taitaa olla nykyisin Erkki Etola.

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/componentan-heikki-lehtonen-sai-potku…

”Tein 27 vuoden aikana kaikkeni yhtiön eteen. Erottaminen toimitusjohtajan paikalta tuli yllätyksenä, mutta ymmärrän kyllä, että hallitus ajaa yhtiön ja osakkeenomistajien etua”, Lehtonen kertoi pian yhtiön pörssitiedotteen julkistamisen jälkeen.

Componenta-konsernia voi edelleen pitää Lehtosen suvun perheyhtiönä, josta Heikki Lehtoselle ja häneen yhtiöilleen kuuluu noin 12 prosentin osuus. Suurin omistaja on Erkki Etolan hallitsema Etra noin 16 prosentilla.

Mutta Componenta on kyllä vuosia henkilöitynyt Lehtoseen, niin johtajana kuin omistajanakin.

 

0
0
27.11.2015 - 11:00

Aki Pyysing

OP
+12334
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6726

Componentalta tuli tulosvaroitus tj:n vaihdon myötä. Nyt myös tuloksen ennen satunnaisia kuluja odotetaan olevan pakkasella. Kun uusi mies tulee ruoriin, kirjataan normaalisti alas kaikki mitä voidaan, kun tämä menee vanhan piikkiin, joten ei kovin iso yllätys.

Mie laitan tämän vähän aktiivisemmalle tarkkailulistalle, kun kurssi kerran roikahti. Markkina-arvo 77M ja liikevaihtoa liki 500M. Velkaa on hyvin, ja omavaraisuusaste 21% pitää konkurssiuhan ilmassa. Turkki ampui yhden lentokoneen alas ja Turkin liira on heikentynyt, joskaan ei ole yhtä heikko kuin pari kuukautta sitten. Componentalla on paljon tuotantoa Turkissa, tosin paljonko tästä menee vientiin ei pikaisella vuosikertomuksen selaamisella selvinnyt. Kaikenlaista vastuullisuuspaskaa oli kyllä paljon.Valuuttavaikutusanalyysiäkään en löytänyt, voi sellainenkin jossain olla, ainakin valuuttakurssit oli mainittu.

En nyt ihan heti ottanut kuitenkaan kun seuraava "positiivinen ajuri" on varmasti surkea Q4. Tässä voi jonkun ison omistajan hermo pettää ja kurssi lähteä vielä alaspäin ja turkin liira voi heikentyä lisää. Dollarin vahvistuminenkin tekee muuten hyvää, pientä vientiä jenkkeihinkin on.

Tässä taas varoitus siitä, että tähän vain rahoja, jotka on varaa hävitä kaikki.

Yhtään osaketta ei tällä hetkellä ole.

 

0
0
14.3.2016 - 01:08

Lucky Luke

+95
Liittynyt:
28.1.2015
Viestejä:
366

Panitteko muuten merkille, että Componenta pökelsi ulos merkillisen pörssitiedotteen merkilliseen aikaan. Tiedote laitettiin liveksi perjantaina kello 19.00 kaikkien lähdettyä jo viikonlopun viettoon. Tarkemmin sanottuna tiedotetta ei signeerannut Componenta vaan sen tilintarkastaja. Voi olla, että tämä on mennyt aika monelta ohi, joten kannattaa olla aamulla hereillä varsinkin jos sitä Componentaa sattuu löytymään salkun pohjalta. Mulla ei osaketta ole enkä aio spekuloida, mutta tässä osakkeessa voi olla liikettä aamusella. Copypastena viimeinen lause pitkään diibadaaban jälkeen. 

"Käsityksemme mukaan mainittujen uudelleenjärjestelytoimenpiteiden ja rahoitusjärjestelyiden onnistumiseen konsernitilinpäätöksen laadintaperiaatteissa kuvatulla tavalla liittyy sellaista olennaista epävarmuutta, joka saattaa antaa merkittävää aihetta epäillä Componenta Oyj:n ja sen tytäryhtiöiden kykyä jatkaa toimintaansa."

 http://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/tiedotteet/porssitiedote.jsp?id=20…

0
0
11.8.2016 - 23:37

vapaaja

Liittynyt:
11.8.2016
Viestejä:
8

Markkina-arvo jo vähän alle 60M€ ja liikevaihtoa edelleen tulossa vajaa 500M€. Velkoja järjestelty ja rönsyjä karsittu. 

Itse povaan käännettä ensi vuodelle ja kurssin pohjia tälle kuukaudelle 0,43€. Mikä on akin analyysi nykytilanteesta?

0
0
20.9.2016 - 14:39

Lucky Luke

+95
Liittynyt:
28.1.2015
Viestejä:
366

Niinhän siinä kävi, kuten keväällä oli ounasteltavissa tilintarkastajan lausunnosta. Tämän kuun alussa tuli ilmoitus hakeutumisesta velkasaneeraukseen. Kurssi käväisi ilmeisesti 0,15x tasoilla alimmillaan.

Pääomistaja Sampo on keventänyt omistustaan. Tämä lienee suoraa seurausta varovaisuusperiaatteista. Mielenkiintoista sen sijaan on, että firman toimitusjohtaja kasvattaa omistustaan.http://www.kauppalehti.fi/uutiset/toimitusjohtaja-suutari-kasvattaa-omistustaan-componentassa/DHjnYzxi

Aikaisemmin tässä kuussa hän mielestäni mainitsi jossain uutishaastattelussa, että valimot ovat kannattavia. Tämä tarkoittaisi sitä, että velkajärjestelyyn päästään suurella todennäköisyydellä. Tappiollisista osista varmaan jotenkin koitetaan hankkiutua eroon. Niin ja Hollannin yksikköhän päästettiinkin jo konkurssiin.

Myös Suomen Teollisuussijoitus kasvattaa omistusta reilusti: https://cns.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=7… Sanottakoon, että organisaatio taitaa olla valtio-omisteinen, joten se hieman heikentää transaktion ennustearvoa.

Lisäksi Componenta sai neuvoteltua asiakkaiden kanssa maksuaikataulut uusiksi, jotta saadaan turvattua asiakkaiden toimitukset.http://www.taloussanomat.fi/porssi/2016/09/15/componenta-sopi-rahoituks…

Sanoisin, että näiden viimeaikaisten käänteiden jälkeen Componenta on muuttunut strong avoid lapusta vähintäänkin mielenkiintoiseksi pelipaperiksi. Pienen siivun hankin tänään. Uskon, että negatiiviset uutiset on nyt julkistettu ja yritys pääsee saneeraukseen, joka tuo vielä nostetta kurssiin tämän päivän jälkeenkin.

 

0
0
20.9.2016 - 17:55

Aki Pyysing

OP
+12334
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6726

Teollisuussijoitus vaihtoi pääomalainaa osakkeiksi, liittynee rahoituspakettiin. Suutarin ostot tietysti vahva positiivinen signaali. Mie jään tarkkailemaan tilannetta. Aika usein velkasaneerattava pelipaperi päätyy lopulta nollaan ja tällaiseen pelaamiseen taidan olla liian vanha. Suutarilla on kyllä vahvat näytöt osaamisestaan, joten tässä voi käydä hyvätkin.

0
0
4.8.2017 - 15:00

Aki Pyysing

OP
+12334
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6726

Componentasta on tullut lappu, johon sijoittavat ne, joille 20% vuosituotto ei riitä mihinkään, eikä mikään sijoitus ole niin iso, että jaksaisi kohteeseen perehtyä.

Tänään tuli ilmoitus Turkin tytäryhtiöstä luopumisesta. Onko joku laskeskellut, mitä Componentaan jää, jos Turkin kauppa menee maalin?

Dollarin vahvistuminen ei ole voinut mitenkään tukea Componentan näkymiä, joten en jaksa itse vääntää, kun tulos hyvin todennäköisesti on "en ota".

0
0
7.8.2017 - 16:22

Turrewtf

Liittynyt:
7.2.2017
Viestejä:
1

Itse pelailin pienet voitot, jotka jätin kasvamaan/heitin roskiin. Viellä kun ei voi tietää :)

Componentalle jää nyt Främmestadin konepaja, Karkkilan ja Porin valimot.

Liikevaihtoa jää n.110- 130milj. Käyttökate ilman vertailukelpoisuuteen vaikuttavia eriä odotetaan olevan 4 - 6 Me.

Nyt sitten odotellaan, että pääseekö suomen valimot saneeraukseen.

0
0
5.10.2020 - 16:40

The Fisherman

+7
Liittynyt:
12.2.2020
Viestejä:
8

Ajatuksia päivän tapahtumista?

* CapManin rahasto myi kaiken omistuksensa Kyösti Kakkosen ja Erkki Etolan sijoitusryhmälle (n. 15% kaikista osakkeista, @ 0,04€/osake, yht. 1,5M€)

* Ylimääräinen yhtiökokouskutsu, jonka tarkoitus valtuuttaa hallitus merkintäetuoikeusantiin (1 uusi osake á 0,04€/osake), ja reverse split (50 to 1)

Annin tuloilla on tarkoitus maksaa saneerausvelat pois ja siten parantaa mm. yrityksen rahoitusehtoja. 

https://www.componenta.com/sijoittajat/porssitiedotteet/?releaseid=3790689

 

Markkinat reagoi aamulla aika voimakkaasti, ainakin jossain vaiheessa oli yli -15% (@ 0,0520€). Nyt kuitenkin jo päivä plussalla (@ 0,0640€).

Olettaen että hallituksen valtuutus ja toteutus etenee suunnitellusti, niin mielestäni konkurssiriski pieneni merkittävästi. Toisaalta samoin osakekohtaiset kassavirrat. Nämä kai ihan hyviä omistajia pienomistajan kannalta (?). Itse en pääse sinuiksi sijoituksen kanssa, koska en ole aiemmin ollut tekemisissä merkintäoikeusoptioiden kanssa. En halua kasvattaa omistustani suhteutettuna portfoliooni, joten vaihtoehtoni olisivat varmaankin optioiden tai koko position myynti. Kuinka arvostan/myyn optiot? Kokeneempien kommentit tervetulleita.

0
0
6.10.2020 - 01:10

Aki Pyysing

OP
+12334
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6726
The Fisherman kirjoitti:

Ajatuksia päivän tapahtumista?

* CapManin rahasto myi kaiken omistuksensa Kyösti Kakkosen ja Erkki Etolan sijoitusryhmälle (n. 15% kaikista osakkeista, @ 0,04€/osake, yht. 1,5M€)

* Ylimääräinen yhtiökokouskutsu, jonka tarkoitus valtuuttaa hallitus merkintäetuoikeusantiin (1 uusi osake á 0,04€/osake), ja reverse split (50 to 1)

Annin tuloilla on tarkoitus maksaa saneerausvelat pois ja siten parantaa mm. yrityksen rahoitusehtoja. 

https://www.componenta.com/sijoittajat/porssitiedotteet/?releaseid=3790689

 

Markkinat reagoi aamulla aika voimakkaasti, ainakin jossain vaiheessa oli yli -15% (@ 0,0520€). Nyt kuitenkin jo päivä plussalla (@ 0,0640€).

Olettaen että hallituksen valtuutus ja toteutus etenee suunnitellusti, niin mielestäni konkurssiriski pieneni merkittävästi. Toisaalta samoin osakekohtaiset kassavirrat. Nämä kai ihan hyviä omistajia pienomistajan kannalta (?). Itse en pääse sinuiksi sijoituksen kanssa, koska en ole aiemmin ollut tekemisissä merkintäoikeusoptioiden kanssa. En halua kasvattaa omistustani suhteutettuna tttportfoliooni, joten vaihtoehtoni olisivat varmaankin optioiden tai koko position myynti. Kuinka arvostan/myyn optiot? Kokeneempien kommentit tervetulleita.

Merkintäoikeudet voi myydä pörssissä. Niille tulee oma noteeraus. Kannattaa kuitenkin laskea, kannattaako esim. myydä osaketta ja pitää merkintäoikeudet, jos haluaa pitää sidotun rahasumman ennallaan. Riippuu hinnoista, mutta usein näin päin.

0
0
21.12.2020 - 14:02

Acumen

+219
Liittynyt:
7.4.2016
Viestejä:
489

Tässä on hyvä esimerkki miten nurinkurisia tilanteita kauppojen perumiset voivat aiheuttaa. Componentan aamun kaupankäynnissä joku Nordean kautta kauppaa käyvä huolella hölmöili myyntitoimeksiantojensa kanssa. 3 eri kertaa osakkeessa triggeröityi huutokauppa (Vol guards). Vaikka huutokaupoissakin on hyvin aikaa perua toimeksianto niin silti sama toistui tuon 3 kertaa.

Nyt sitten ne, jotka ottivat riskipositionsa noista myynneistä ja kerkesivät myydä vaikka osankaan positiostaan niin ovatkin sitten kauppojen perumisen jälkeen yhtäkkiä osakkeessa lyhyenä. Siitäkin vielä outo tilanne, ettei kyseinen osake edes ole Nordnetilla lyhyeksimyytävien joukossa. Tänään toki DAX:in ollessa -4.18 % laskussa pahimmillaan tähän ei muodostunut merkittävää short squeezea mutta näiden tilanteiden kanssa kannattaa olla varovainen. Säännöt eivät varsinaisesti palkitse riskin kantamisesta, päinvastoin hölmöilystä johtuen tässäkin parempi hinta jos nyt alkaisi Nordea uudelleen myymään. 

0
0
1.10.2021 - 12:10

invst

+140
Liittynyt:
20.11.2020
Viestejä:
32

Yrityssaneeraus hoidettu loppuun ja velat kuitattu annista saaduilla rahoilla. Kakkoset ja Etolat hypänneet isoilla (~12% & ~10%)  osuuksilla hiljattain mukaan. Käyttökatteessa ja liikevaihdossa jos nyt ei selkeää positiivista trendiä, niin ainakin pientä pomppua oikeaan suuntaan. Liikevaihto kasvanut posarin arvoisesti.

Ikävästi ei juurikaan tietoa ketkä ovat asiakkaita-  asiakassegmentit kerrottu ylätasolla, 'maatalouskoneet' ym. Nopealla googlauksella Ponssella tilauskirjat pullistelee ja Valmetin traktoreiden omistajan kurssi on ainakin seurannut indeksiä.  Ei siis tietoa ovatko nämä Componentan asiakkaita, mutta antavat ainakin viitteitä mitä toimialalle kuuluu. Avoimissa työpaikoissa näkyy 6 avonaista roolia, joista kolme on monikossa, 'CNC-koneistajia' 2x sekä Kurikkaan että Jyväskylään, 'Valimotyöntekijöitä' Karkkilaan.

Osa- ja vuosikatsauksissa kerrotaan ainakin panostavan tärkeisiin asioihin, kuten myyntiin ja kustannustehokkuuteen. Kohonneet raaka-ainekustannukset saadaan indeksointisopimuksilla siirrettyä jonkinlaisella viiveellä lopulta hintoihin. 

Uusi TJ hypännyt ruoriin 2020. Johtoryhmällä ei valitettavasti juurikaan osakeomistusta, enkä löytänyt tietoa millainen kannustinohjelma johdolle on, vai onko mitään.

Ei siis mitään selkeää merkkiä käänteestä vielä, mutta yllä mainitut hatarat perusteet riittävät jo itselle siivun ostamiseen. 

 

Onko palstalla muita omistajia? Mielipiteitä ja näkemystä yrityksestä ja sen tulevaisuudennäkymistä ja riskeistä?

0
0
4.10.2021 - 15:52

invst

+140
Liittynyt:
20.11.2020
Viestejä:
32

Tarkentava lisäys: Konsernin saneerausohjelma on saatu päätökseen, mutta tyttären Componenta Casting Oy saneerausohjelma jatkuu vielä vuoteen 2023. Componenta Casting vastaa siis puolta koko konsernin liikevaihdosta ja työntekijöistä. Mikäli Castingin luvut paranee oleellisesti siitä millaisiksi ne on arvioitu saneerausohjelmassa, luonnollisesti joudutaan maksamaan enemmän takaisin velkojille.

Castingin selviytyminen saneerausohjelmasta on merkattu Componentan suurimmaksi riskiksi. 

0
0
14.12.2021 - 23:01

eshata20

+28
Liittynyt:
29.2.2020
Viestejä:
12

Vuosikymmenen pulkkamäki on kyllä saanut aikaan sen että tämä lentää kyllä täysin tutkan alla. Ja ihan syystäkin, on kyyti ollut sen verran kylmää. Konsernin ja Castingin saneeraukset saatu päätökseen ja velat kuitattu ennenaikaisesti. Tase alkaa jo olemaan sen näköinen ettei mahda nurin enää mennä ellei kysyntä sakkaa täysin. Tilauskanta tuplat viime vuoteen loppuvuoden osalta. Saattaa olla että tälle vuodelle saa jo tuloksen punnerrettua plussalle. Suomen valimotoiminta ollut käsittääkseni koko ajan kannattavaa ja kylkeen liitetty Komas mahdollistaa kokonaistoimitukset koneistuksineen sopimusvalmistuksessa. Tämä on mielestäni ihan fiksu veto. Jos pitemmällä aikavälillä päästään tekemään 5% liiketulosmarginaalia on tämä edullisesti hinnoiteltu. En malttanut olla ostamatta näillä hinnoilla. Onko muilla ajatuksia tästä?  

0
0