554
forum
|

PikkuPro

+5790
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2813

Tein pientä UPM selvittelyä. Mitä syvemmälle tonkii, sitä enemmän kiinnostaa. Kun en saa tästä palkkaa, en jaksa tyylitellä eli lähinnä jotain hajahuomioita ranskalaisilla viivoilla. Miksi tän teen on epäselvää itselle, -EV koska oon yhä ostolaidalla:

- kurssi 12,62. Oma pääoma per osake 14,12e. PE 12.68. (tiedot KL, juokseva 12kk)

- Näkymät vakaat, juokseva tulee yhä vähän kohentumaan koska viimeisen vuoden aikana tuloskunto parantunut. PE lähestyy vuoden lupussa imo 10-11 - jos siis kurssi ei muuttuisi.

- Näkymät eivät ehkä aivan täyttymässä, oletan ylittyvän. Sellu on iso osa liikevoittoa ja sen hintakehitys oli yhä q2 kohoavaa vaikka varoiteltiin muuta. EU paperi taas ennustettiin kohoavaa tulosta (kustannussäästöjen takia) ja jos tämä toteutuu on mainiota koska tekee suurimman siivun liikevaihdosta -> vipuvaikutus tulokseen suuri.

- tarkistin juuri työehtosopimukset. Aikaisintaan 2016 alussa voi tulla korotuksia, jotka yltävät edes inflaatiovauhtiin. 

- firma saattaa nousta balancen listan sijalle 1 pian, en tiedä paljonko vaikuttaa, nyt on sijalla 2 (käytetty kesäkuun vertailussa yli 13e hintaa)

- kurssi noussut vuoden alusta 2%, imo äärimmäisen vähän vs. tuloskunnon parantuminen. Indeksi on noussut samaan aikaan 6%.

- 2013 velloneet huhut EU-paperin yritysjärjestelyistä ovat hiljenneet. Tämä ehkä selittää kurssin sahaamista 12-13 tasolla. Se ei tarkoita, etteikö yritysjärjestely voisi tapahtua ja jos tapahtuisi -> EV joulu.

- (länsimaiden)  paperi toki auringonlaskun ala. Oleellista kuitenkin, että laskun kulmakerroin nyt vain 2% vuodessa joka tarkoittaa sitä, että kapasiteettia voidaan ajaa alas aika hallitusti...varsinkin UPM taseella.

- firmalla hyvä johto, imo.

- osinko 0,60e eli 5%, enempäänkin toki olisi varaa mutta hyvä kun myös investoivat, imo.

- optioita kehittää kierrätettävää kamaa kuten paljon puhuttu mäntyöljy. Imo puu ei metsiin mätäne tulevaisuudessa, ihmisiä tulee koko ajan lisää, uusiutuvat luonnonvarat ei kasva puussa...eiku. Imo toi on ihan saman tason megatrendi kuin se, että paperi vääjäämättä vähenee.

- taala on viime kuukausina vähän vahvistunut. Trendin luulisi jatkuvan nyt kun EKP on laittanut painokoneet päälle, FED päinvastoin.

Riskejä, imo:

- 2016 paperiliitto varmasti ulosmittaa isolla kädellä. Tavallaan on aihettakin, alalla on nyt varaa palkankorotuksiin, taas.

- paperin hiipumista on vaikea mallintaa. esim. sanomalehdet voi loppua yllättävän nopeasti kun kriittinen massa poistuu ja jakelukulut menee kriittisen rajan yli. Tai sitten ei. -> jos paperitehtaita joudutaan jossain vaiheessa sulkemaan taas paniikissa, taseen alaskirjaukset taas vaarana. 

- jos kultakaivos-vesivoimaa aletaan windfall tyyppisesti taas rahapulassa verottaa, toki ikävää

-sellun markkinatilanne varmaankin jossain vaiheessa heikkenee, ei tosin vielä näy, yhä nousee.

- UPM omistaa Pohjolan Voiman kautta 30% TVO3...tässä Mustan Joutsenen riski (ei valmistu koskaan/AREVA voittaa oikeusjutut tms). Koska muut riskit imo maltillisia, ainakin tällä kurssitasolla, niin imo tämä on suurin nega UPM osakkeelle tällä hetkellä. Paskan myivät.

En ole sijoitusneuvoja mutta itse ostan. Tarkoittaa siis, että salkusta jo noin 40% tätä ja lisääntyy, lähipäivinä. Jos jotain neuvoisin niin ennen 5.8. osaria ainakin itse lisään. En anna mitään targetteja mutta imo tämän hetken spekseillä tämä on halpa (korkotaso ja lisääntyvä EKP elvytys huomioiden) alle 15e hinnalla, hinnakas alkaisi olla jos kurssi alkaa kakkosella. 2016 asti on imo firmalla kultainen hetki iskeä: sellu ylhäällä, palkat ei nouse, korot alhaalla. Jossain vaiheessa sellun kysyntä ja tarjonta kohtaa, paperiliitto ulosmittaa ja korot nousee. Mutta ei vielä.

0
0
28.7.2014 - 13:32

Aki Pyysing

+12350
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6734

Toistan edelleen, että PikkuPron kama on parempaa kuin pukumiesten.

Nyt taala on vähän vahvistunut lisää, ja noilla vielä on myllyjä Suomessa/euroalueella, joten tämä on jo rahaa pankkiin.

Kevensin tätä joskus ennen osinkoa jotain 12,70, joten lisäämiselle on huonon treiderin este eli pitäisi ostaa myyntihintaa kalliimmalla sisään. Jos menee 12:een ilman olosuhdemuutoksia, otan varmasti. Tätä on vielä ihan hyvästi, joten en itke kurssinousujakaan.

0
0
29.7.2014 - 10:26

TEP1S

+93
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
149

Muutama kommentti:

  • Balancen listan kärkipaikat voi nähdä myös kasvaneena riskinä. Lista katsoo taaksepäin, joten firma nousee listalla, jos menee hyvin. Kun firma on päässyt mitalisijoille, se voi kyllä jatkaa hyvää suoritustaan, mutta mahdolliset yllätykset/muutokset suorituskyvyssä ovat omien kokemusteni perusteella todennäköisemmin negatiivisia kuin positiivisia.
  • Johdon vaihtuminen lähitulevaisuudessa on mahdollista. Pesonen on ollut tj yli 10 vuotta, mikä on nykyään hyvin pitkä aika ison firman toimitusjohtajalle.
  • Kiva energiapositio on ilman muuta plussaa. Vaikka paperin kysyntä laskisikin, niin vähäpäästöiselle energialle löytyy kyllä muuta käyttöä.
0
0
29.7.2014 - 12:10

Aki Pyysing

+12350
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6734

Balancen listasta samaa mieltä. Se on Tasavallan Presidentin vienninedistämispalkinto, hyvin on mennyt ja konkurssi häämöttää. Ja kun olet päässyt ykköseksi, tie on vain alaspäin. Osa tekee ostopäätöksensä tyyliin pelkästään Balancen listoilla.

0
0
29.7.2014 - 15:04

PikkuPro

OP
+5790
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2813

Aki jo toisaalla mainitsi dollarin vaikutuksesta UPM:ään. On toinenkin vaikutus, joka nyt tekee jo q3 tulosta eli ei näy edes 5.8. luvuissa vielä. Sellun hinta nousee yhäkin - vaikka varoiteltiin tarjonnan lisäyksen vaikutuksesta jo q1. Nousun kulmakerroin ei toki suuren suuri enää mutta suunta hyvin vakaasti yhä koilliseen JA taalan vahvistuminen lisää toista kautta vaikuttavuutta, varsinkin q3 (q2 taala vielä heikko) JA vaikutus viivan alle on toki noin 10* merkittävämpi kuin vaikutus liikevaihtoon. Imo alkaa näyttää siltä, että q3 voi olla varsin jäätävä, EKP laulattaa rahapainoa, FED ei. Sellun hinta piikkaa samalla kun taala sukeltaa - perfect storm?

Ilman TVO3 tää olis mulle AI+velkavipu paperi....ei toki kuin pieneltä osin sellun hinnan takia.

http://porssi.taloussanomat.fi/commodities/startel_factsheet_overview.h…

 

0
0
29.7.2014 - 15:12

Doggy

+3
Liittynyt:
2.7.2014
Viestejä:
59

Saako esittää tyhmän kysymyksen? Esitän silti. Jos paperin kysyntä laskee, miksi sellun kysyntä nousee? Eikö näiden pitäis korreloida keskenään?

0
0
29.7.2014 - 15:54

PikkuPro

OP
+5790
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2813

Sellusta tehdään muutakin ja Esim. pakkauspahvin kysyntä on voimakkaassa kasvussa nettikaupan myötä: nettishippauksissahan yleensä laitetaan vielä uusi paketointi alkuperäisen päälle.

0
0
30.7.2014 - 20:13

jarree

+203
Liittynyt:
30.7.2014
Viestejä:
183

Pitkän aikavälin miinuksista:

-Sanomalehti kuoleva tuote.

Lyhyen aikavälin miinuksista:

-Putinin sekoilut voi vaikeuttaa puun tuontia Venäjältä.

 

Omista papereista pidän tätä tällä hetkellä heikoimpana ja mahdollisesti myyntilistalla seuraavana. Mielenkiintoista kuitenkin, että muut tankkaa.

0
0
1.8.2014 - 16:48

Kilppari

+380
Liittynyt:
14.7.2014
Viestejä:
858

TVO:n O3:sta omistaa Pohjolan voima 60,2%. Pohjolan voimasta UMP omistaa 43,3%. Jo tuota kautta UPM:n osuus Olkiluoto 3:sta on yksin 26%. Lisäksi nuo sähköyhtiöt näyttävät omistavan toisiaan ristiin ja uskon, että PP:n mainitsema 30% omistajuus on varmaankin oikea.

O3:n hinta piti olla alunperin 3 miljardia. Nyt viimeisimmät arviot sen hinnaksi ovat 8,5 miljardia. Jostain pitää löytyä lisärahaa 5,5 miljardia. Osapuolten välisen erimielisyyden on kuvattu olevan tällä hetkellä 4,5 miljardia. Asiaan on pyritty saamaan selvyyttä välimiesmenettelyllä. 

Omaan silmääni mielenkiintoisin episodi hankeessa oli alkuvuodesta. Kahtena peräkkäisenä kuukautena ilmoitettiin laitoksen valmistumisaika. Noiden ilmoitusten välillä hanke myöhästyi vuoden. Normaalikäytännön mukaan kuukaudessa voi oikeasti myöhästyä maksimissaan kuukauden ellei jotain ihan ihmeellistä tapahdu. Tuolla ilmeisesti tapahtui, kun normaalisti viivästyksen seurauksena lisätään resursseja, niin tuolla ilmoitettiin huomattavista työmaan tyhjennyksistä. Syyksi ilmoitettiin myöhästyneitä suunnitelmia ym. Itse en usko, että tuolta voi enää suunnitelmia puuttua, aikaa suunnitteluun on ollut alkuperäiseen nähden moninkertaisesti.

Miten rahaliikenne sitten tuolla on toiminut ja miten tänne saakka on päästy? Hankkeen sopimukset eivät ole julkisia eikä julkisuuteen ole kerrottu muuta, kuin TVO:n näkemys siitä, että kyseessä on "avaimet käteen"-/KVR -sopimus. Tuo ei vielä kerro sopimuksen sisällöstä paljoakaan, ei itseasiassa edes sitä, että onko kyseessä joku suomalainen vai ranskalainen sopimusmalli ei ole mielestäni uutisoitu.

KVR:ssä perusta on, että urakoitsija suunnittee ja rakentaa ja maksut maksetaan ennalta sovittujen maksuerien tai valmiusasteen mukaan. Koska muuta ei ole uutisoitu, niin on syytä olettaa, että Areva on maksanut ylittyneitä kustannuksia omasta pussistaan. Lisäksi on mahdollista, että joitain maksueriä on hyväksytty etukäteen. Oli miten oli, niin molemmissa malleissa juuri viimeisten maksuerien kohdalla on vaikeinta joustaa ja riski töiden pysähdykselle on suurin. Oma näkemykseni on, että Areva haluaa tässä vaiheessa takuut sille, että TVO osallistuu ylittyneiden kustannusten maksuun ja kiristää TVO:ta työmaan jäädytyksellä. Muuten tuo työvoiman vähennys ei ole selitettävissä. Viivästyminenhän maksaa tietenkin TVO:lle lisää menetettyinä tuottoina ym. kuluina. 

Kun kiista on 4,5 miljardia, niin TVO:lle on jokatapauksessa tulossa jonkinlainen lisälasku. Alkuvuoden aikana välimiehet ja osapuolet ovat varmasti yrittäneet päästä johonkin sopimukseen tai edes tarkempaan näkemykseen siitä miten tuo kustannusten ylitys jaetaan. Mikäli asia menee oikeuteen, tulee oikeudenkäynnistä varmasti alan pisimpiä ja myös kalliimpia. Lopputulos voi olla käytännössä mitä vaan, mutta todennäköisemmin tyyliin "kirkko keskelle kylää".

Kuinka pitkään esimerkiksi UPM voi olla kertomatta julkisuuteen lisäkustannuksista?

Jos UPM esimerkiksi nyt osarissaan ilmoittaa joutuvansa maksamaan lisäkustannuksia vaikkapa yhden miljardin, niin mikä on silloin kurssireaktio?

 

 

0
0
1.8.2014 - 19:06

Aki Pyysing

+12350
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6734

Analyysisi Areva vs TVO on varsin ansiokas. Lisälaskua tulee, ja paljonko se on, jää nähtäväksi. Oma betsini on joka tapauksessa ison ja pitkän oikeusriidan puolella.

Mutta: UPM:n pitää ilmoittaa lähinnä PVO:n osakkeiden arvonalentumisesta. Tästä se tuskin ilmoittaa, koska voimayhtiöosuuksien arvoja reivattiin ylös, kun Olkiluodon ongelmat olivat jo hyvin akuutit. Eli uskon arvoja korotetun hyvin maltillisesti. Tällainen ilmoitus tulee yleensä erillisenä negarina, ei ylläripyllärinä osarissa.

Olkiluodon tilanne ja UPM:n omistus voimayhtiöistä ovat julkista tietoa. Tämä ei toki ole täysimääräisenä markkinoilla. Varmaan moni osakas luulee omistavansa paperiyhtiötä.

Lisäksi jos miljardi lisälaskua ja ilmoitus siitä tulisi, ensinnäkin se ei olisi suoraan tulosvaikutteinen, vaan kyseessähän on investointi, jonka arvoa tarkastellaan erikseen. Vaikka kyseessä olisi kulu, se veisi opo/osaketta kaksi euroa pienemmäksi, eli UPM treidaisi sitten melko parissa opoonsa nähden. Huomattavaa on, että on suuri ero tehdä jatkuvasta liiketoiminnasta miljardi kuraa per vuosi kuin ottaa jaardin pikaisku. UPM:llä rahat jaardiinkin riittävät anyways.

Eli en usko osarissa olevan arvonalennusta. Jos olisi, olisi sen kurssivaikutus negatiivinen, mutta ei kyllä suuruusluokkaa kaksi euroa.

0
0
2.8.2014 - 09:28

PikkuPro

OP
+5790
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2813

Arvokas viesti, Kilppari.

Tosiaan itse(kin) näen TVO3 omistuksen UMP:n suurimpana riskinä. Nykyisellä kurssitasolla kuitenkin siitä huolimatta itken itseni uneen joka ilta kun UPM laskee...koska juuri nyt ei ole paukkuja lisätä. Jos EV lisälasku on miljardi UPM:lle niin sekään ei imo tee paperista vielä hintavaa, ei sinepäinkään.

Tiistaita odotellessa.

 

0
0
3.8.2014 - 00:01

PikkuPro

OP
+5790
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2813

Joudun vieläkin hypettämään tätä, sry:

Mietin, että onkohan EU:n Venäjäpakotteet itse asiassa hyvä uutinen UPM:lle?

- lähes takaa EKP:n toimien kanssa Euron heikentymisen taalaan nähden (joka jo tähän mennessä merkittävää ja vaikuttaa erityisesti q3)

- UPM kauppa Venäjän kanssa ei kai hirvittävän suurta (toki en jaksa tarkistaa..)

0
0
3.8.2014 - 17:18

jarree

+203
Liittynyt:
30.7.2014
Viestejä:
183

- UPM kauppa Venäjän kanssa ei kai hirvittävän suurta (toki en jaksa tarkistaa..)

Nuo ei taida ilmoittaa lukuja, enkä UPM:stä nimenomaan tiedä, mutta yleisesti tiedän alalta että puuta tuodaan hyvin paljon Venäjältä. Pakko olettaa, että myös UPM tuo merkittävästi. Lisäksi Venäjältä tuotu puu vaikuttaa huomattavasti suomalaisen puun hintaan (Venäjältä tuotu puu on halvempaa, joskin mekaanisen metsäteollisuuden tarpeisiin myös usein heikkolaatuisempaa). Suomalaiset sahat ovat jopa laittaneet linjoja kiinni viime vuosina kalliin puun takia, joten mahdolliset rajoitukset Venäjältä puun tuomiseen ei mitenkään voi olla positiivinen seikka.

0
0
3.8.2014 - 22:35

Doggy

+3
Liittynyt:
2.7.2014
Viestejä:
59

Paperin vienti Venäjälle ei ole merkittävää.
Puuta tuodaan paljon, mutta huomattavasti vähemmän kuin 7 vuotta sitten. Puun tuonnin vaikeutumisen vaikutukset erityisesti Itä-Suomen koivukuitua käyttäville tehtaille merkittävät. Tuotu puu on pääasiassa koivukuitua. Halpaa tai halvempaa kuin Suomessa se ei ole, mutta tuonnin tyrehtyessä noita volyymeita ei kotimaan puulla voida korvata. Uruguyayn tai Brasilisian eucallabtoki voidaan, mutta se on kannattavampaa jalostaa selluksi paikan päällä.
Kalliilla sahatukilla ei ole UPMn bisneksiin kovin suurta suoraa vaikutusta. Välillisesti asia toki raaka-aineen hankintaan vaikuttaa.

0
0
4.8.2014 - 02:34

Osake

-2
Liittynyt:
18.7.2014
Viestejä:
57

Itsekin luin, että puu on kalliimpaa tuotuna kuin kotimaasta ostettu. Mutta juurikin volyymit tekevät puun tuomisen välttämättömäksi.

 

Voisin ottaa muutaman tonnin, vaikka 5 tonnin gämboolin tiistaille. Mikä warrantti / johdannainen olisi paras? 11.50 toteutuksella ei kyl uskalla ostaa ennen iltaa(poltin jo isosti 12 knokin warrella kassaa pois). Mutta onko tuo 11.50 pelipaperina paras?

0
0
5.8.2014 - 10:09

Late

+415
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
446

Mutta markkina ei tykkää :(

Noh, kyllä näillä spekseillä pidän lähes hymyssä suin laput tallessa.

0
0
5.8.2014 - 10:17

JL

+26
Liittynyt:
5.8.2014
Viestejä:
101

Joo ei näköjään (tällä hetkellä -4,8%). Täytyy varmaan sitten ostaa pieni erä lisää, kun halvalla saa.

0
0
5.8.2014 - 10:25

Late

+415
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
446

Lähes käsittämätön reaktio :|

Maiskutellaan tätä nyt hetki - jäihän tulos ennustetusta joten siinä se syy kai sitten oli.

0
0
5.8.2014 - 10:55

PikkuPro

OP
+5790
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2813

Musta pieni pettymys - ja laiskuuskämmi miulta. Kämmi se, että kattellut jotain/jonkun sellun hintakehitystä ja näköjään se ei ole 1/1 se, mitä UPM myy. Pitäis olla selluasiantuntija meitillä täällä. 

Sellu ja vesivoimakin jossain määrin nihkeitä nyt ja osin ennusteissa. Taala sensijaan tukee - vaikka sitä ei hypetettykään. Pidemmällä tähtäimellä (6-9kk) kurssia tukee vihjaus osingon nostosta. Miuta se ei sinällään lämmitä (kertoo myös siitä, että firma ei löydä innostavia investointikohteita) mutta kurssia kylläkin.

Kivaa se, että tulosta selittämässä oli ihan järkeviä kertaluontoisia tekijöitä (huoltoseisokki). Pesonen ei ole tyhjän selittelijä. Tulos sinälläänhän oli about odotettu, mie vaan odotin parempaa.

Pihvi on kuitenkin se, että vaikka UPM lukuja miten pyörittelisi niin halpa tämä on näillä koroilla jos ei metsäteollisuuden maailmanloppuun usko.

Miun line: holdaan/lisään. Ja seurailen taalaa.

 

0
0
5.8.2014 - 10:58

Kilppari

+380
Liittynyt:
14.7.2014
Viestejä:
858

Itselleni pettymys, että ei sanaakaan Olkiluodosta, Aki oli oikeassa, ei niitä tuossa mainita. Eipä tuota varmaan kukaan kysäise iltapäivän kyselytilaisuudessakaan. Nyt meni sormi suuhun warrejen kanssa, möisikö pienellä voitolla vai odottaisiko vielä...

0
0
5.8.2014 - 12:02

Osake

-2
Liittynyt:
18.7.2014
Viestejä:
57

Ei tämä kyllä halpa ole, sellut painuvat lähes nollaan vuoden loppuun mennessä (toki taala saattaisi pelastaa paljon). Kapasiteettia tulee lisää muillekkin ja hintakehitys on laskeva myös tulevaisuudessa. Energian hinta tippunut reilusti viimeaikoina. Paperi (sekä Eurooppa & Aasia) teki loistavaa tulosta ja muodostavat ylipuolet liikevaihdosta ja nyt pitkästä aikaa myös ylipuolet tuloksesta. Mutta kun näissäkin odotetaan volyymin laskevan... Tarrat ja vanerit takovat ihan ok tulosta vielä, mutta 100M€ vuodessa ei ole kovin paljon yritykselle, jonka markkina-arvo huitelee yli 6Mrd:ssa.

Polttoaineet voisivat pelastaa tulevaisuuden, mutta Nesteenkin marginaali oli tippunut uusiutuvissa jo kovasti. Mistään en ole löytänyt tietoa paljollako UPM saa tuotettua polttoainetta, mutta ainakaan loppuvuodesta firman tiedotuksen mukaan ei näistä juuri voittoa ole odotettavissa.

Osake toki tulee pysymään 10€ molemmin puolin tulevaisuudessakin, mutta ei tästä kurssirakettia saa oikein millään.

Ja sitten vielä se ydinvoimalakuvio sekoittamassa.

 

Toivon, että palstan gurut opettavat noviisia ja kertovat mikä tässä meni väärin??

0
0
5.8.2014 - 13:15

PikkuPro

OP
+5790
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2813

Ei tämä kyllä halpa ole, sellut painuvat lähes nollaan vuoden loppuun mennessä  ja hintakehitys on laskeva myös tulevaisuudessa. 

Toivon, että palstan gurut opettavat noviisia ja kertovat mikä tässä meni väärin??

Guruja odotellessa oma 2c:

- ei mikään mennyt väärin, markkinareaktio oli vahva -%. Sellaista sattuu, en voi muuta sanoa, aina ei ole mitään hopealuotia sille, miksi markkina short run reagoi kuten tekee...tai no, syy kurssilaskuun: myyjät on tänään innokkaampia kuin ostajat. (mustakin oli kyllä lievä pettymys q2, markkinareaktio imo ylireagoi).

- En haluaisi negailla mutta ei minulla ainakaan ole vastausta kysymykseen, joka kuuluu: Ei tämä kyllä halpa ole, sellut painuvat lähes nollaan vuoden loppuun mennessä  ja hintakehitys on laskeva myös tulevaisuudessa. 

On mahdotonta vastata kysymykseen, joka esitetään totena mutta jonka totuutta en allekirjoita. Kiinnostaisi kylläkin kuullu perustelusi tuolle toteamuksellesi. Oma näkemykseni on, että sellun markkinahinta seilaa niinkuin se aina tekee, ylös ja alas, kysynnän ja tarjonnan mukaan. Sellun kysyntä on kuitenkin kasvussa, tämä on hyvä trendi samoin kuin on huono trendi se, että peperin kysyntä on laskussa.

Tällä hetkellä näyttää, että osakekohtainen tulos 2014 on yli 1e ja reilusti yli 2013 tason. Osinko varmaankin nousee, en näe mitään motiivia Pesosen sellaista turhaan vihjata. En minä näe tässä kriisiyhtiötä, todellakaan, ja siksi en pysty vastaamaan kysymykseesi "mikä tässä meni väärin??". Minusta neutraali estimaatti on olettaa 1e tason tulosta per osake lähivuosina joka nykyisellä kurssilla antaisi pe 11,5 eli 8-9% tuotto sijoitukselle. Lainaa saa huomattavasti halvemmalla.

Arvostan kuitenkin näkemystäsi ja kun/jos sijoitamme omia rahoja, jokaisella on oikeus omaan totuuteensa. Miulta paloi tänään 5fig tähän, sellaista sattuu, luotan yhä sijoitukseeni.

 

 

 

 

0
0
5.8.2014 - 13:41

Osake

-2
Liittynyt:
18.7.2014
Viestejä:
57

Sellutehtaisiin on investoitu paljon ja investoidaan edelleen, tässä muutama (ja siis vain "suomalaiset"): http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/stora+enso+rakentaa+kartonki+ja+s…

Ja

http://www.tekniikkatalous.fi/metsa/metsateollisuuden+historian+suurin+…

(ainakaan ei pääse pula iskemään muutamankaan vuoden päästä)

+UPM oli anonut ja saanut lupia lisätä sellun tuotantoaan.

JA

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mets%C3%A4/upm-investoi-kymin-sellut…

Elleivät kartellia saa aikaan, niin minun laskuopillani liikevoittoprosentti pitäisi lähestyä rahanhintaa?

ENERGIA:

En löydä taulukkoa jossa oli pörssihinta kuvattuna todella hyvin, mutta trendi oli huimasti laskeva. Olikohan hinta n. 20% alhaisempi kuin viimevuonna.

Paperi:

Tulevaisuuden jokeri, tuontantoa on ajettu alas ja nyt näyttää että kysyntä ei laskekkaan älyttömiä.

Vanerit ja tarrat tuskin paljoa pystyvät parantamaan, mutta ilmeisesti melko varmaa tuottoa ainakin vähäksi aikaa näissä.

 

 

0
0
5.8.2014 - 14:19

Aki Pyysing

+12350
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6734

Kuuntelin webcastin. http://wms.magneetto.com/webcasts/hd1/upm/2014_0805_q2/Attachment/Q2_20…
Hauskaa oli kaksi asiaa: monet anaalit kyselivät monenlaista asiaa esityksen ulkopuolelta. Pesonen sanoi aina "we don't disclose". Tuolta ei helpolla inside-tietoa irtoa. Lisäksi sekä Pesonen että CFO puhuivat söpöä , mutta korrektia suomienglantia, jossa ei ole mitään vikaa. Ei meidän tarvitse häpeillä olevamme Suomesta. Mie laitoin äiskän salkun sitten täyteen UPM:ää. Sillä on vahvasti hajautettu salkku KPY, Sponda, Technopolis ja UPM tasapainoilla. Mitään en helpolla myy, koska luultavasti joutuisin täyttämään veroehdotuksen. Toki nyt sitten myyn, jos tulee jotain ylilyöntiä, tai alkaa heinäsirkat taas uhkaamaan.

Näkemys ennallaan: tämä on hyvin hoidettu yhtiö matalahkolla arvostuksella, ja jos dollari vahvistuu, tekee vielä sellaista tiliä, että Casimirin ajan huippuvuodet, kun Erotiikan maailmakin siirtyi LWC:hen, kalpenevat. Toisaalta miulle riittää holdiin nykytulostasokin. Euro vuodessa ja hinta 11,65 käy ihan hyvin. En toki mitään tuplia odota, mutta ei näin vanhan miehen tarvitsekaan.

0
0
5.8.2014 - 14:54

PikkuPro

OP
+5790
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2813

Mie laitoin äiskän salkun sitten täyteen UPM:ää. Sillä on vahvasti hajautettu salkku KPY, Sponda, Technopolis ja UPM tasapainoilla.

 

Kas kun et samantien EFT-sijoita, hajauttaisi riskiä vieläkin enemmän. ;D  

 

Miulla Vaimon salkku hajautettu näin: UPM 99,97%, cash 0,03%. Osa salkun sijoituksista otti tänään hieman osumaa, onneksi en ole provikalla (:  ..ja sitäpaitsi, toinen osa menestyi ihan odotusten mukaisesti.

 

0
0
5.8.2014 - 17:44

Osake

-2
Liittynyt:
18.7.2014
Viestejä:
57

Olisi kyllä kiva kuulla millä tuotteilla jatkossa UPM takoo sen 700M€/vuosi. Itsellä paloi kaikki warret tänään ja tappio oli todella iso versus salkun kokoon. Odotin, että vielä olisi sellu painanut sen 80-100M tulosta, jolloin olisi kurssireaktio ollut aivan toinen. Mutta nyt en koske osakkeisiin enkä warreihin ennenkuin osake on 8.5€ tai vaihtoehtoisesti joku kertoo mulle mistä tulee tulosta 700M€ ensi vuonna. Itse sanoisin mutuna, että 400M€ voi olla jo kova saavutus.

Huomasittehan, että sellun toimitusmäärät olivat nousseet, mutta kun hinta laskee ei volyymilla helpolla paikata. Energian suojaushinnat n. 15% alhaisemmat kuin vuosi sitten (vähintään puolet voitosta suli siinä).  

1
0