7
forum
|

KepilläJäätä

+538
Liittynyt:
11.1.2015
Viestejä:
401

Jonkinlainen velkapositio itselläni on jo olemassa. Lisävipua on hyvin saatavilla ja riskipreemio mahdollisten uusien sijoituskohteiden tuoton ja velkavivun kustannuksen välillä on vähintään houkutteleva, joten sijoitusposition kasvattaminen velalla yhä houkuttaa. Kyseessä siis kiinteistösijoitukset. Pankin tarjoama kiinteä korko ei kiinnosta, koska siinä tulee yleensä takaisinmaksurajoituksia mukana ja lisäkustannukset voivat olla merkittäviä jos kesken korkokauden maksaa velan pois. Korkokatoista ja -putkista ym. hilavitkuttimista en myöskään innostu, koska yleensä pankit rahastavat näillä extraa.

Mikä olisi sopiva instrumentti käytettäväksi jos ajatuksena olisi ostaa "vakuutus" korkojen nousun varalle? Eli kehitys suurinpiirtein flättiä jos korkotaso säilyy nykyisellään, instrumentin hinta nousee jos korot nousevat ja laskee jos korot laskevat. Siis käytännön päinvastaisesti kuin peruskorkorahastoissa. Mieluummin sellainen instrumentti jota ei tarvitse jatkuvasti seurata, eikä vaadi jatkuvio positioiden avaamisia ja sulkemisia. 

Pankeillahan taitaa olla koronvaihtosopimuksia ja nopealla googletuksella esim. Taalerilla jonkinlainen tuote tähän: https://www.taalerivarainhoito.com/ajankohtaista/sijoitusblogit/kuinka-suojautua-koronnousulta. Onko arvon foorumilaisilla kokemuksia käyttökelpoisista tuotteista?

 

0
0
18.11.2019 - 11:19

Eurotehdas

+12
Liittynyt:
9.1.2019
Viestejä:
25

Olen joskus itsekkin miettinyt miten esim. asuntolainan korkojen nousulta voisi suojautua. Ajattelin aikaisemmin että ostaa vain pankkien osakkeita mutta tietysti sitten tulee ne yhtiöriskit mukana. Ehkä joku pankki-etf voisi tavallaan sopia, mutta sitäkin olisi seurattava ja oltava vähän perillä mitä markkina hinnoittelee pankkeihin sisään. 

Ainakin oman pankin korkosuojatuote on sen verran hinnakas että sen sai unohtaa saman tien asuntolainatarjousta lukiessa. 

0
0
25.5.2020 - 19:40

Timola

+8
Liittynyt:
28.5.2019
Viestejä:
37

Periaatteessahan asuntolainan korkojen nousulta ei voi täysin "suojautua", ainakaan ilman korkokattoa. Suomalaisten asuntolainoista suurin osa on sidottu 12 kuukauden euriboriin, jolloin lainan korko tarkistetaan kerran vuodessa.

 

Lainan ottamisessa pitääkin aina huomioida korkojen jatkuva eläminen ja muuttuminen. Toisaalta koronankin myllätessä pääkaupunkiseudulla asuntoja haluttaisiin ostaa yhä enemmän mitä niitä on markkinoilla.

 

Itse en asuntosijoittajaksi uskalla ryhtyä, vaan luotan pitkällä aikatähtäimellä säästämiseen. Tällöin tapahtuu maailman kahdeksas ihme ja pääomani tuottamat korot alkavat kasvattamaan itsessäänkin korkoa. Toivoisin että olisin hoksannut tämän jo 10 vuotta sitten.

0
0
25.5.2020 - 20:12

lee2sos

+32
Liittynyt:
5.9.2019
Viestejä:
36

Joo tuli kieltämättä mietittyä ketjun otsikon kysymystä myös itse. Kultaa harkitsin yleisenä inflaatiosuojana, mutta ongelma siinä on ehkä se, että korot juoksee koko laina-ajan (mun tapauksessa sen 20v) kun taas kullan arvonnoususta saisi vain kertaluontoisen korvauksen - sekin tietty tyhjää parempi. Toinen vaihtoehto voisi sitten olla kullan tuottajiin sijoittaminen. Jos inflaatio/korot/kullan hinta pysyy korkealla tuottajat tekevät hyvin rahaa josta tuloutuu omistajille jatkuvaa kassavirtaa osinkojen muodossa. (Tietty ETF-muodossa vain kirjanpidollisesti).

 

Toinen mikä tuli mieleen oli ihan vain kiinteistöjen shorttaaminen. Jos euriborit nakuttaisi vaikka kolmea prosenttia iskisi se heti asuntojen hintoihin ikävästi, koska vivuttavilla kiinteistösijoittajilla ei olisi varaa sijoittaa samaan malliin. Jotenkin tämä tuntuu vähän elegantimmalta ratkaisulta, koska kullan hinta on omaan makuun vähän turhan volatili. Varsinaisia sijoitustuotteita ei ole tähän hätään tullut vielä katsottua - mahtaako niitä edes löytyä kovin helposti?

0
0
25.5.2020 - 22:43

Mesut Özil

+69
Liittynyt:
29.12.2017
Viestejä:
41
lee2sos kirjoitti:

Toinen mikä tuli mieleen oli ihan vain kiinteistöjen shorttaaminen. Jos euriborit nakuttaisi vaikka kolmea prosenttia iskisi se heti asuntojen hintoihin ikävästi, koska vivuttavilla kiinteistösijoittajilla ei olisi varaa sijoittaa samaan malliin. Jotenkin tämä tuntuu vähän elegantimmalta ratkaisulta, koska kullan hinta on omaan makuun vähän turhan volatili. Varsinaisia sijoitustuotteita ei ole tähän hätään tullut vielä katsottua - mahtaako niitä edes löytyä kovin helposti?

 

Entäs kun inflaatio lähtee laukalle ja korot nousevat tämän vuoksi? Tällöin voi hyvinkin asuntojen nimellisarvo nousta.

0
0
25.5.2020 - 23:09

Tomi Haataja

+483
Liittynyt:
10.12.2016
Viestejä:
216

Jos ei halua pankin kautta mitään korkosuojausta niin mielestäni mikään ETF tai muu kikkailukaan ei sitten kannata vaan se on sama sitten suoraan treidata  euriborfutuureita. Ainakin Interactive brokersilla pystyy treidaamaan 3kk euriborfutuureilla ja niiden optioilla. Tässä varmaan suoraviivaisin ratkaisu shortata futuuria tai sitten rakentaa jokin optioviritelmä (vaikka put spread). Pisimmät optiot erääntyy reilun 600 päivän päästä. Toki en tiedä millaiset optiomarkkinat (laidat) näille löytyy tuolta kun en juurikaan ole näitä itse sen kummemmin treidannut. Miettinyt toki vaihtoehtona asuntolainan korkosuojalle itsekin näitä futuureita /futuurioptioita.

Ajattelisin kuitenkin pankin korkosuojauksen olevan se yksinkertaisin, ei ainakaan mitään muuta järkevää vaihtoehtoa tule mieleen näiden lisäksi. 

0
0
26.5.2020 - 00:22

Tinggeli

+3010
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938
lee2sos kirjoitti:

Toinen mikä tuli mieleen oli ihan vain kiinteistöjen shorttaaminen. Jos euriborit nakuttaisi vaikka kolmea prosenttia iskisi se heti asuntojen hintoihin ikävästi, koska vivuttavilla kiinteistösijoittajilla ei olisi varaa sijoittaa samaan malliin. Jotenkin tämä tuntuu vähän elegantimmalta ratkaisulta, koska kullan hinta on omaan makuun vähän turhan volatili.

Minusta tuo taas tuntuu enemmän riskiseltä kuin elegantilta. Vai mihin ajatuksesi perustuu että korot nousisvat edes kolmeen prosentiin, kun kaikenmaailman asiantuntijat ennustavat että korot eivät nouse ennen ensi vuosikymmentä?  Ja eikä ne lainan stressitestit ole yleensä tehty jollain 5% korkotasolla?

Sitten taas jos koron sijaan inflaatio laukkaa, niin asuntojen hinta lähtee mukaan ylös ja shortti iskee näpeille.

Melkoinen tupla-riski.

 

EDIT: kas muut olivatkin jo tuonneet tuon inflaatioriskin mukaan myös.Enpä huomannut kirjoittaessa.

0
0