Olet täällä

Koronavirus Covid-19 - 3.4.2020 03.57

Koronaviruksesta ja pienistä yrityksistä on nyt kirjoitettu paljon eri lehdissä, aika synkillä sävyilläkin. 

Koska korona vaikuttaa nyt lukemattomien yritysten toimeentulooon, monet yrityksistä tarvitsevat nopeaa rahoitusta. Tämä on välttämätöntä, jotta ne juoksevat kulut saadaan hoidettua nollatuloillakin. Hallitus on luvannut tukia, mutta ne tuntuvat olevan aika onnettomia. Monet yrittäjät ovat sanoneet kiitos vain, mutta kädenpuristuksella ei nyt selvitä. 

Toivottavasti perisuomalainen sisu auttaa yrittäjiä jaksamaan hankalien aikojen yli. Suomalaiset ovat jo kauan olleet ahkeraa yrittäjäkansaa, jota ei onneksi helposti lannisteta.

 

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 3.4.2020 03.41

Kyllä on korona sekoittanut koko USA: presidenttivaalit täydellisesti. Trump vähätteli hyvin kauan koko pandemian vakavuutta. Hän halusi USA:n talouden uuteen nousuun välittämättä ihmisuhreista. Onneksi Trump on nyt tajunnut tilanteen vakavuuden, ja taisi jonkun uutisen mukaan vähän kyynelehtiäkin nähdessään kuvat New Yorkin sairaalan ruumispusseista.

Ennen epidemiaa olin aika varma, että Trump saa jatkokauden. Nyt epäilen tätä ja tällä hetkellä luulen, että Joe Biden pääsee kultapaikalle asti. Yhdysvalloilla on edessään ennen näkemätön taloudellinen lama ja työttömyys.

Näytä koko viesti
Stockmann - 25.3.2020 03.16

Stockmannin kurssikehityksen käyrä on karua katsottavaa. Vaikka pientä nousua on aika ajoin tapahtunut, on viimeisen kuukauden sisällä arvonmuutos ollut -48,46 %. Kun katsoo arvonmuutosta viimeisten 10 vuoden ajalta, luku muuttuu niinkin dramaattiseksi kuin -92,24 %.

Onkohan perinteisten Hullujen päivien siirtyminen nettiin koronaviruksen vuoksi aiheuttanut paljon kurssin alenemista myös? Joka tapauksessa Stockmannin tulevaisuuden näkymät eivät varmaan millään mittapuulla ole kovin positiiviset. Rohkeat saavat jäädä uppoavaan laivaan katsomaan, josko se väistäisi jäävuoren loppumetreillä. Minä en kuulu tähän kylmäpäiseen joukkoon.

Näytä koko viesti
Finnair - 25.3.2020 02.54

Finnair pysyttelee jotenkin pystyssä, mutta on peruuttanut 90 % lennoista huhtikuun alusta alkaen. Vain noin 20 eri lentoreittiä jätetään jäljelle, joista vain yksi on kaukolento.

Kuitenkin toimitusjohtaja antoi seuraavan kommentin: "Finnairilla on taloudellisia puskureita kestää koronaviruksen lentoliikenteelle aiheuttamat matkustamisen rajoitukset. Vielä vuoden 2020 alkaessa yhtiöllä oli kassassa rahaa noin miljardin euron verran."

Ei ilmeisesti Finskiä pienet koronaviruksetkaan ihan helposti aja alas. Finnair on pohtinut myös, miten henkilökuntaa voisi hyödyntää sairaaloissa tai hoivakodeissa koronakriisin aikana. Jännittävää seurata miten yhtiön käy.

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 20.3.2020 04.09

Koko autoteollisuus on nyt kovassa kriisisissä. Esimerkiksi EU:n uudet tiukemmat päästörajoitukset ovat ajaneet autonvalmistajia ahtaalle jo ilman koronavirustakin. Samalla ihmisten huomio kiinnittyy entistä enemmän ilmastoasioihin, kun maailmalla uutisoidaan ilmansaasteiden hämmästyttävästä vähentymisestä kovien karanteenitoimien ansiosta. 

Olen samaa mieltä monien kanssa siitä, että uuden Teslan (tai minkään muunkaan auton) ostaminen ei mene ruoan ja vuokranmaksun edelle näinä vaikeina aikoina. Uskon kuitenkin, että Teslan tulevaisuus voi yllättää pahimmatkin skeptikot. Varsinkin jos Tesla pystyy vihdoin valmistamaan kohtuuhintaisia autoja ja lakkaa olemasta "luksustuote".

Näytä koko viesti
Öljysota - 20.3.2020 03.45

Öljyn hinta on nyt ennätyksellisen alhaalla. Monet pienemmät öljy-yhtiöt eivät selviä, jos tilanne pitkittyy. Öljyn hinta on tippunut noin 40 %, mikä kuulostaa aivan käsittämättömältä. Koronan takia tämä on tietysti tapahtunut, mutta tällä hetkellä suuretkin uutiset (niin kuin tämä) jäävät myös koronan takia pimentoon. Ihmisillä on niin sanottu informaatioähky kaikesta meneillään olevasta.

Sijoittajan kannalta tämä on tietysti mahdollisuus, jos osaa pelata korttinsa oikein. Jännityksellä odotan, mihin tilanne tästä kehittyy ja miten maailman johtavien öljyntuottajavaltioiden suhteiden käy.

 

Näytä koko viesti
Kuukausisäästäminen ja sijoittaminen - 14.3.2020 08.13

Helpoin säästökohde kuukausittain on asumisen kustannukset. Mitä pienempi asunto, sitä vähemmän siihen kuluu rahaa. Myös vuokra-asuntojen hinnat vaihtelevat maassamme suuresti: https://www.saldo.com/fi-fi/blog/elinkustannukset-kaupungeittain/

Suurimmalla osalla työssäkäyvistä ihmisistä jää kuitenkin sen verran tuloista käteen, että sijoittaminen kuukausittain on mahdollista. Ehkä asian voi miettiä vaikka näin: Jos asuisin kymmenen neliötä pienemmässä asunnossa, voisin mahdollisesti sijoittaa kuukaudessa 100-200 euroa enemmän?

Niinhän se on, että ei ne suuret tulot, vaan pienet menot. Vaatimattomuus omassa asumisessa on näin ylikulutuksen aikakautena muutenkin positiivista. Myös sijoittamisen kannalta.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 10.3.2020 11.48

Eilen maanantaina 9.3.2020 oli kovin synkkä päivä pörssimarkkinoiden osalta.

Mutta nyt vihdoinkin myös positiivisia uutisia!

Tämä on vasta pientä nousua mutta kuitenkin, pörssimarkkinoiden ja osakkeenomistajien tulevaisuus näyttää taas hieman valoisammalta. Koronaviruksen kaltaisia epidemiota on mahdotonta ennustaa. Tällaiset mahdolliset maailmantaloutta järisyttävät asiat ovat kuitenkin aina mahdollisia. Osakkeenomistajien täytyy vain pitää pää kylmänä, eikä alkaa myymään heti ensimmäisten synkkien lukujen ilmestyttyä.

 

Näytä koko viesti
Nordnet - Kysymyksiä ja vastauksia - 6.3.2020 03.48

Nordnet indeksirahaston aloittaminen

Lueskelin yhtenä päivänä Nordnetin indeksirahastosta ja kiinnostuin ideasta. Ajattelin aloittaa indeksirahastoon sijoittamisen pian, kunhan olen ottanut perusasioista selvää. Sehän on siis entinen Superrahasto Suomi, joka joutui muuttamaan hiljattain nimeään. https://www.hs.fi/talous/art-2000006418804.html

Indeksirahastossa minua kiinnostaa ennen kaikkea sen kuluttomuus ja helppous. Näitä ainakin kovasti mainostetaan. En halua käyttää sijoituskohteiden valitsemiseen paljoa aikaani. Vuorokauden tunnit eivät tunnu muutenkaan riittävän!

Minulla olisi esittää pari kysymystä:

Kuinkahan paljon on sopiva kuukausittainen summa tuollaiseen sijoittaa? Entä minkälaista korkoa voi rahastolta voi odottaa?

 

Näytä koko viesti
Exxon Mobil - 26.2.2020 11.30

Mielenkiintoisia kommentteja Exxonin luvuista, täytyy myöntää, että olen yhtä mieltä monen kanssa. Mukava pikkufirma, joka toimii laskusta huolimatta vielä plussalla. Meillä kuuluu myös Exxon salkkuun siksi, että on Yhdysvalloissa suuri toimija. Saattaapa se siitä pian nousta taas pinnalle ja lähteä noususuhdanteeseen.

http://money.cnn.com/quote/quote.html?symb=XOM

Näytä koko viesti