14.2.2020 - 18:56

Tinggeli

+3010
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938
Civhuk kirjoitti:

jostain ainakin kyhäsivät melkoiset mammonat ja käsitykseni mukaan juuri Windowsin graafisesta käyttöliittymästä.

Menee vähän OT:ksi, mutta ei tehnyt. Massit tuli MS-DOS:ista jonka Bill Gates ujutti jokaiseen IBM yhteensopivaan PC:hen (siihen aikaan 8086 prossulla). Gates ei myynyt MS-DOS käyttistä IBM:lle vaan lisensoi sen eli sai massit jokaisesta myydystä IBM PC yhteensopivasta tietokoneesta. Ja niitä oli paljon.

https://fi.wikipedia.org/wiki/MS-DOS

Apple taas toi markkinoille graafisen käyttöliittymän (tietokoneeseen Apple Lisa) pari vuotta MS-DOS:in jälkeen. Ei tosin Windows nimellä. Sen nimen keksi Billyn Gatesin porukka. Eikä Steven Jobs (Apple) graafista käyttöliittymää ja hiirtä keksinyt. Steven Jobs tiimeineen näki Xeroxin koelabrassa graafisen käyttöliittymän ja hiiren ja omi idean itselleen.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Apple_Lisa

Olen kyllä aivan sanaton tuosta pitkästä vuodatuksestasi (jenkkien salaliitosta muuta maailmaa vastaan).

Mutta eiköhän lopeteta sotkemasta Jensin hyvää blogia tätä enempää.

 

0
0
15.2.2020 - 20:40

Civhuk

-29
Liittynyt:
13.2.2020
Viestejä:
15

Sotken vielä yhden viestin verran.

Historiaa tarpeeksi lukemalla, ymmärtää nykyisyyttä huomattavasti paremmin.

Ensimmäiset monikansalliset yhtiöt perustettiin 1600 & 1602. Ne olivat Englannin ja Hollannin Itä-Intian kauppakomppaniat.

Noista alkaa megakorporaatioiden aikakausi ja globalisaatio toden teolla. Mihin se sitten päättyy niin olettaa sopii että resurssien loppumiseen. Sitä ennen kinastellaan siitä kenelle ne kuuluu, ja miten ne käytetään ja jaetaan.

Englannin Itä-Intian kauppakomppania ryöväsi Intian kansallisaarteet ja kävi oopium sotaa kiinalaisten kanssa. Hollannin vastaava hääräsi Indonesian saariston kimpussa.

Nykyisin USA on yksi iso megakorporaatio. Mutta heiltä on puuttunut visio, ja röyhkeys. Sitä puutetta paikkaamaan on löytynyt Trump. MAGA!! America first! WIN WIN WIN!

https://www.reuters.com/article/us-germany-security/the-west-is-winning…

Ikävään saumaan sattui tuo koronavirus leviämään Kiinassa.. Juuri kun näytti, että US & USD saisi todellisen haastajan Venäjän, Iranin ja Kiinan liittoumasta.

Voisiko joku oikeasti olla niin sairas että levittäisi tarkoituksella virusta? Ei kai sentään.. Ei kai se ole mahdollista. Rauhaa rakastava länsi ei ainakaan voi olla syyllinen. Kiinan hallinto pelännyt omia kansalaisiaan ja kehitellyt ratkaisuja? Joku mennyt taas sekaantumaan eläimiin..? :facepalm: 

Virallista selitystä odotellessa. Ennen sitä en sulkisi pois mitään vaihtoehtoa.

 

 

0
0
16.2.2020 - 08:53

Jack Torrance

-69
Liittynyt:
14.4.2015
Viestejä:
256

Nimenomaan sotkit yhden viestin. Tämä historiasta luennoiminen ja sen vetäminen aasinsiltana johonkin epämääräiseen salaliittoteoriaan on hieno tapa antaa uskottavuutta jos lukijakuntana on aaseja. Sen varmaan itsekin toki tiesit.

0
0
19.2.2020 - 18:47

Civhuk

-29
Liittynyt:
13.2.2020
Viestejä:
15

Koitetaan toisenlaista, vähemmän aggressiivista lähestymistapaa. Jos syntyy mielipahaa niin viestit vaan poistoon ja bannia. En pahastu enkä häiritse enää enempää.

Oletetaan, että Jens on ihminen joka on tehnyt omaisuutensa exploittaamalla vastustajien heikkouksia omahapöydässä. Oletetaan myös, ettei ihminen näe syytä muuttaa omaa toimintaa niin kauan kun toiminta tuottaa halutun lopputuloksen.

Seuraavaksi oletetaan, että Jens menee osakemarkkinoille biittaamaan muita sijoittajia heidän omassa pelissään. Peli, pelialusta ja vastapelaajat eivät ole enää samoja kuin ennen, mutta matemaattis-loogisesti lahjakas Jens on tavoitteensa asettanut. Uusien asioiden oppiminen tuo mielihyvää, ja menestyminen tenteissä uskoa omaan tekemiseen. Tunnusluvut tulevat tutuksi ja analyysi saa kehuja ulkopuolisilta.

Tähän mennessä kaikki vallan mainiosti, eikä mitään syytä muuttaa omaa toimintaa.

Varmaan kaiken opiskelun jälkeen on helppoa nähdä, että osakkeet vaikuttavat olevan varsin yliarvostettuja. Ylisuuria tuottoja ei ainakaan ole tarjolla, paitsi ehkä shorttipuolella? Mikähän olisi kaikista eniten ylihinnoiteltu lappu, ja miksi?

Tesla voisi olla, koska [aseta tähän ne 10000 hyvää syytä miksi näin voisi olla + muiden samanmielisten näkemykset] ja kaiva päälle vielä aloittelevien sijoittajien googlehaut + IG-mallin youtube video.

Pelivalinta ei voisi enää helpommaksi mennä. Kaikki parametrit näyttävät, että Tesla on yliarvostettu.

Minkä takia shorttaajat silti ottivat 8.3 miljardia dollaria pataan aikavälillä 1.1-3.2?

https://www.reuters.com/article/us-usa-funds-tesla/bridgewater-viking-a…

ja muutama iso hedge fund teki ostoksia?

Mene ja tiedä, mutta näkisin suurimpana syynä siirtymisen kohti uusiutuvia. Ja tähän suurimpana syynä sen, ettei öljymarkkina ole enää entisellään. BP iso epäonnistuminen Meksikonlahdella kävi kalliiksi ympäristölle sekä yhtiölle, ja "The King of Oil" Marc Rich on kuollut. Kaveri mm. osti Ayatollah Khomeinilta öljyä salaisen putken kautta Iranista Israeliin. Muutenkin diilasi kaikkien diktaattorien kanssa ympäri maailmaa. ml. Muammar Gaddafi. (lukekaa wikipedia, ihan uskomaton ukko.)

Salainen putki oli tilauksessa myös Syyrian läpi Eurooppaan (googlatkaa: Genie Energy ja katsokaa advisory of board. löytyy aika nimekästä herraa kuten: CIA ex-päällikkö, Jenkkien ex varapressa, Lordi Jacob Rothschild muutamia mainitakseni). Mutta Venäjä puuttui peliin Syyriassa ja putkea ei saatu, ainakaan vielä.

USA blokkasi myös Nord Stream 2 putken valmistumisen ja viimeisteli Brexitin, joista kumpikaan tuskin on avuksi Saksan (auto)teollisuudelle.

Trump on myös paljon puhunut ikävästään Yhdysvaltain autoteollisuutta kohtaan, ja harmitellut miten ihmiset eivät missään aja jenkkiautoilla, vaan jenkeissäkin näkee enimmäkseen ulkomaisia merkkejä liikenteessä.

Teslan sivuilta: "Tesla’s mission is to accelerate the world’s transition to sustainable energy." Ja tässä mielessä, onko missään pörssissä tarjolla vastaavanlaista pakettia? Uusiutuvan energian talteenotto, varastointi, jakelu. Siihen ympärille asunto taikka auto. Aika vakuuttavaa etumatkaa muihin valmistajiin nähden. Yhtiö ei myöskään ole pahasti ryvettynyt, vaan brändi on arvokas ja mediaseksikäs.

Varmaan enää työntekijöistä kiinni. Jos oikeat ihmiset löytävät tiensä Teslan palkkalistoille,  niin en näe mitään ongelmaa miksei yhtiö voisi lähteä lentoon.

TL;DR jos koitatte shorteilla exploittaa tyhmää rahaa (noviisit, ig-mallit) niin go for it. Jos viisasta rahaa (hedge fundit, ent. öljykihot) niin saattaa näpit palaa.

Buy: Tesla , $ , £

Sell: muut autovalmistajat kuin Tesla, etenkin Eurooppalaiset, €

Mä toivoisin et USA ei höykyttäis noin pahasti muita mitä se nyt tekee mut toivominen ei riitä. Merkelin seuraajalla aika hankalat lähtökohdat.

0
0
19.2.2020 - 20:27

Jeans

OP
+2316
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Civhuk: Teslan shortissani on pelkästään kyse vedonlyönnistä dumb moneyta vastaan. En todellakaan usko, että mulla olisi täysipäiväisen opiskelun ohella ja yksin jakoa isoja jenkkifundeja vastaan. Se, että keskityn sijoitusstrategiassani suomalaisiin pieniin yhtiöihin liittyy hyvin paljolti juuri tähän. Näen Teslassa melko ainutlaatuisen ja hieman samanlaisen tilanteen kuin Mayweather ja Mcgregorin nyrkkeilymatsissa, jota päädyin betsaamaan vaikka en missään nimessä usko biittaavani urheiluvedonlyöntimarkkinoita yleisesti.

Tietenkin on vaikea sanoa johtuuko viimeisin Teslan nousu dumb vai smart moneysta, vaikka itse uskon monesta eri syystä ensimmäiseen. Tää on mielestäni hyvinkin mielenkiintoinen ja tärkeä aihe jos haluaa saavuttaa lisäarvoa sijoittamisessa omalla tekemisellä, ja on ollut tarkoitus jo jonkin aikaa kirjoittaa siitä. Eli tästä lisää jossain vaiheessa.

Sit noin yleisesti, niin vaikka oon pitänyt paljon melua Teslasta niin shortti on salkussani ihan muutaman prossan luokkaa, eli sen vaikutus salkun kokonaistuottoon kävi miten kävi on pieni. Ongelma Teslan shorttaamisessa on, että vaikka yhtiö olisi yliarvostettu, niin ei ole mitään erityistä syytä olettaa, ettei se voisi olla vähintään yhtä yliarvostettu parinkin vuoden kuluttua, kunhan tarpeeksi moni haluaa omistaa sitä hinnasta riippumatta ja Muskilla jatkuu isot lupaukset, jotka ovat aina ihan nurkan takana. Enkä pidä sitä mahdottomana, että se kurssi vielä tästäkin tuplaantuisi ilman uutta informaatiota. Jossain vaiheessa yhtiön on kuitenkin lunastettava pörssikurssiin ladatut kovat odotukset. Tää mun shortti on hyvinkin long-term ja saatan pitää siitä kiinni seuraavat 5v+, ellen ala nähdä sellaisia muutoksia itse yhtiön liiketoiminnassa, jotka osoittaisivat olleeni väärässä. Shorttini myös pienentää hieman salkkuni markkinariskiä ja otan sitä vastaan siten muutaman prossan lisää longiksi jotain yhtiötä, josta diggaan. Jos tekee mieli shortata Teslaa mun perässä niin on myös hyvä huomoida, että tähän mennessä jos pörssikurssia tsiigaa niin oon ollut hyvinkin väärässä yhtiön suhteen. Tosin itse liiketoiminnan kehittyminen ei ole hirveesti eronnut odotuksistani.

0
0
20.2.2020 - 01:17

Roope1248

+136
Liittynyt:
11.1.2020
Viestejä:
207

Mahtava ja inspiroivakin blogi sulla Jens!  Tullut luettua läpi melkein kaikki postaukset vuosien varrella ja seurattua huimaa matkaa, pelailua ja betsailua. Oma innostus sijoittamiseen sai myös lisää puhtia löydettyäni tän blogin (niin kuin varmaan monella muullakin).

Tähän dumb moneytä vastaan betsailuun ajattelin tarttua. On mielenkiintoinen näkökulma ja vaikutti loogiselta päättelyltä esimerkiksi tuossa Mayweather keississä. 

Osakemarkkinoilla näkisin, että tämä dumb money päättely voi mahdollisesti kuitenkin johtaa melkoisiin tappioihin shortatessa. Voi tulla turhan turvallinen tunne omasta positiosta. Koitan selventää argumenttia.

Osakemarkkinoilla usein ne parhaiten menestyneet yhtiöt, kuten Apple,  Google/Alphabet, Amazon jne. ovat olleet myös Dumb moneyn mielikohteita (ja ovat toki edelleenkin). Kaikki nämä yhtiöt ovat historiansa varrella näyttäneet ylihinnoitelluilta ns. Smart Moneyn mielestä. Jos näitä yhtiöitä olisi noin 150 miljardin markkina-arvon tasoilta lähtenyt shorttaamaan, niin ei olisi kovinkaan hyvin keskimäärin käynyt, ellei olisi taitanut ajoitusta ja coverointia. 

On väistämättä melkein niin, että ne peräpeiliin katsottuna parhaiten menestyneet firmat - myös kurssikehityksessä - ovat olleet myös hyvin usein  Dumb moneyn suosiossa, erityisesti jos ne ovat toimineet kuluttajia lähellä olevilla sektoreilla. Parhaat firmat onnistuvat usein saamaan hypeä ja fanaattisia faneja. 

Pointtina se, että dumb moneytä vastaan betsaamis argumentti ei yksinään mielestäni riitä. Siinä on etenkin osakemarkkinoilla iso riski, koska usein Dumb money on myös innostunut näistä jälkikäteen katsottuna erittäin hyvin menestyneistä firmoista. Osakemarkkinoilla tappio voi myös olla väärässä ollessa shortatessa moninkertainen. Tesla on ollut tästä hyvä esimerkki, miten isot tappiot ovat mahdollisia. 

Jos Dumb money argumentilla betsaisi jotain osaketta vastaan, niin sen kannattaisi mielestäni olla mieluummin sellainen, minkä tuotetta kuluttajat eivät ole innoissaan ostamassa. Jonka ympärillä oleva hype ja fanaattinen fanilauma ei edesauta myyntiä. Jonka toimitusjohtajan twitteröinti ei kasvata myyntiä. Ehkä mieluummin esimerkiksi jokin biotech yhtiö tai vastaava, joka olisi Dumb moneyn suosiossa, vaikka puhtaasti gämbläysominaisuuksien vuoksi. 

Markkinariskin pienentämis näkökulma on mielenkiintoinen. Tähän uskon tietysti, että olisi parempia vaihtoehtoja, kuten perinteiset ICE valmistajat. 

Mutta mielenkiintoinen tämä Tesla short näkökulma vaikka sitä luonnollisesti Longina pidän huonona ideana. Tämä dumb money argumentti on mielestani hieman jopa vaarallinen, koska voisi tulla turhan turvallinen ajatus positiosta. Siinä on esimerkiksi se riski, että jos osake sitten nousee, niin sen voi helpommin nähdä Dumb moneyn syynä. Dumb money argumenttiin kun sijoitus jo lähtökohtaisesti perustui ja sitä osaa odottaakkin (ja nousu voi myös osittain sillä selittyäkin!). Voi olla kuitenkin myös se mahdollisuus, että yhtiön fundamentit paranevat kun se saa yhä isomman aseman kuluttajien ostopäätösten kohteena Tuote ja palvelupuolella, ei vain osakemarkkinoilla. 

Mutta mielenkiintoista seurata miten Tesla kehittyy. Pystyykö se seuraamaan Amazonin ja Applen tyyppisiä jälkiä, vai hylkäävätkö ostajat sen sekä Tuote että Osakemarkkinoilla. Betsit pistetty oman näkemyksen mukaisesti. 

0
0
20.2.2020 - 01:49

Jeans

OP
+2316
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Kiitti! Tarkennan vielä betsini siis perustuvan siihen, että pidän nykyistä valuaatiota päättömänä. Tälle näen oikeastaan vaan kaksi järkevää selitystä. Joko valtava virta dumb moneyta puskee osakkeen hinnan yli sen arvon, tai smart money tietää jotain jättimäistä ei-julkista tietoa, jota minä en. Kummatkin ovat mahdollisia, mutta pidän ensimmäistä huomattavasti todennäköisempänä lukuisten eri syiden takia, joihin en tällä kertaa mene sen tarkemmin, ja siksi uskallan lyödä vetoa asiasta. Nähtäväksi jää, tuleeko Teslasta seuraava Amazon, vai kenties seuraava Tilray. Sehän pörssissä on siistiä, että kaikilla on mahdollisuus lyödä vetoa oman näkemyksensä mukaisesti.

0
0
20.2.2020 - 12:25

Fooler

+27
Liittynyt:
9.2.2020
Viestejä:
40

Vieläkö olet Afarak kelkassa ja onko se mielestäsi edelleen hyvä keissi? Luin tuon Afarak ketjun, mutta en oikein ymmärtänyt, että mihin tuo keissi jäi. Taisi olla, niin että KHOn päätöstä ei ole vieläkään tullut? Itse en ainakaan löytänyt mitään googlailemalla. Mikäköhän siinä kestää kun moni palstalla odotteli päätöstä jo viime vuoden puolelle.

0
0
20.2.2020 - 13:41

Jeans

OP
+2316
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Oon edelleen kyydissä, mutta tein päätöksen, että jätän kirjoittamatta siitä jatkossa. Epävarma, sekava ja riskinen keissi, josta oon kuullut paljon asioita, joista en oo varma mitkä pitävät paikkansa ja jos pitävät niin mistä voi julkisesti kirjoittaa. Ongelmana on myös se, että lappua ei oikein pysty treidaamaan, koska vastassa on paremmin informoitu taho, Aktiiviomistajat-porukka. Mielelläni liittyisin messiin, mutta kun osakkeeni ovat vakuutuskuoren takana niin ei onnistu. KHOn päätöksen ajankohdasta ei oo tarkempaa tietoa mutta tietääkseni ei ole syytä olettaa, etteikö se olisi tulossa minä hetkenä hyvänsä.

0
0
20.2.2020 - 17:26

k70

+245
Liittynyt:
8.2.2020
Viestejä:
155

Kiitti tosi mielenkiintoisesta blogista. Tätä on tullu seurattua pitkään ennen rekisteröitymistä.

Ootko ajatellut muuttaa sijoitustrategiaa mihinkään vai jatkatko edelleen pääpaino vähemmän analysoiduissa suomalaisyrityksissä? Onko paljon yrityksiä, joita seuraat aktiivisesti, mutta et omista? Ja haluatko mahdollisesti kertoa mitkä erityisesti kiinnostaa? Tesla on selkeästi yksi niistä. Ootko miettinyt teknistä analyysiä tai treidaamista?

0
0
20.2.2020 - 21:33

Roope1248

+136
Liittynyt:
11.1.2020
Viestejä:
207

Dumb/smart money suhteesta ja markkinan valuaatiosta ja virhelähteistä.

Voisi olla mielenkiintoista analysoida instituutioiden holdaus astetta proxynä smart ja dumb money suhteelle.

Nasdaqin sivun mukaan instituutioiden prosenttiosuus olisi Teslasta noin 53 %. Muskin osuuden jos poistaa (mikä on mielestäni perusteltua, koska on insider), niin oltaisiin noin 67 prosentin osuudessa – instituutiot omistaisivat selkeästi suurimman osan, jos Muskin osakkeita ei huomioida.

Vertailun vuoksi, Tilrayn instituutio-omistus oli puolestaan nasdaqin sivun mukaan 12.85 %.
Nasdaqin sivulta myös nähdään, että Teslassa Instituutiot ovat kasvattaneet omistustaan (new and sold out positions) 3.8miljoonalla osakkeella  ja myyntiä ollut 1.16 miljoonalla, nettona reilu 2.6 miljoonaa kasvu instituutioiden positioissa (aikaväli ei käynyt Nasdaqin sivulta yhtäkkiä ilmi). 

Eli Tilrayn voisi nähdä isompana Dumb moneyn kohteena kuin Teslan, jos instituutio-omistuksia katsoo. Instituutioiden liikkeillä olisi Teslassa isompi vaikutus. Absoluuttisen Dumb money määrän lisäksi on ehkä hyvä katsoa myös suhteellista. 

Valuaationäkemykseen. Koitan haastaa. Jos olen ymmärtänyt oikein, näet markkinan lähellä tehokasta, et kuitenkaan tehokkaana (eihän muuten olisi järkeä osakepoimia). Jos markkina ei ole täysin tehokas, niin eikö voisi olettaa, että syitä tähän voi olla suuri määrä. On hinnoitteluvirheen lähteitä molempiin suuntiin. Olisiko Teslan tapauksessa siis ainoa epatehokkuuden/hinnoitteluvirheen lähde kuitenkaan tämä Dumb money? Magnitudista voidaan tietysti kiistellä, että Dumb money on esimerkiksi merkittävin hinnoitteluvirhettä aiheuttava tekijä. 

Mielestäni hinnoitteluvirhettä voi olla toiseenkin suuntaan Teslassa. Erityisesti kasvuyhtiöluonteen vuoksi. On huomattavasti vaikeampaa ja ennakoimattomampaa kuinka sitten lopulta todellisuudessa käy. Kasvun kumuloituminen voi helposti viedä arvon huomattavasti korkeammaksi mitä tämän päivän arvo on, jälkikäteen voi näyttää että onpas osaketta saanut joskus halvalla. Kasvun tyssääminen tai lasku puolestaan voi helposti romahduttaa kurssin, jos kumuloitumista on ennakoitu mutta ei tulekaan. Pienikin markkinan tekemä virhe oletuksissa voi aiheuttaa kumuloituvan luonteen takia isonkin valuaatiovirheen. Esimerkiksi jos markkina ei arvosta kasvulukuja ja kannattavuuslukuja kumpiakaan ns. “oikealle tasolle” voisi olla todella iso kerrannaisvaikitus valuaatiovirheenä, ja jos katsoo vielä yli 10 vuoden aikajänteellä, että nämä voisivat jatkaa kasvamistaan markkinan olettamaa pidempään. Valuaatiovirhe voisi kumuloitua yllättävän suureksi. 

Toisin sanoen, mitä isompi kasvuprosentti firmalla sitä isommalla todennäköisyydellä markkina on olut pahasti väärässä kun mennään ajassa kymmenen vuotta eteenpäin ja katsotaan taaksepäin. Jos uskoo, että markkinat eivät ole täysin tehokkaat, niin markkinan ei tarvitse olla kuin ihan vähän väärässä tänä päivänä, on tavallaan iso kerrannaisvaikutus johtuen kumuloitumisesta (toki molempiin suuntiin). 

Pieni sivupolku: vaikka markkinoita aika tehokkaina pitäisi voi aikaperspektiivillä olla merkitystä. Itselle on luonteva katsoa asioita 10 - 30 vuotta eteenpäin ( kun on aika nuorikin vielä). Markkina taas katsoo usein ehkä lyhyemmällä ajanjaksolla. Usein vain kvartaalin pituisin välein. Vuosittain vertaillaan rahastojen tuottoja. Ehkä piensijoittajalla voi tämä aikajänne olla jossain määrin puolella. Jos markkinan aikapreferenssi poikkeaa omasta, niin silloin tällaiset pitkän tähtäimen kasvuyhtiöt voisivat olla hyviä potentiaalisia sijoituskohteita – ja jos rahojakaan ei tarvitse saada ulos pian – eläkeikään kun on aikaa. 

Teslan osalta oma näkemys on se, että silloinkin vaikka Dumb money hinnoitteluvirhetta olisi, niin sen enemmän kuin kompensoi markkinan kasvun ja kannattavuuden aliarvostus. Konkreettisena yhtenä (Polarisoivanakin) esimerkkinä otetaan johdon uskottavuus. Uskon, että markkina ei anna Muskin sanoille niin paljon luottoa kuin pitäisi – mielestäni tulisi antaa, varsinkin jos aikajänne on pidempi. Teslan suunitelmanahan on kasvaa maailman jopa suurimmaksi yhtiöksi. Muskin incentive plan on 650 miljardin markkinaarvoon 2028 mennessä. Vasta tällöin hän saa koko palkkion. Muskin masterplan 2 on kaikkien luettavina ja hän omistaa Teslasta sen 20 prossaa -  Insentiivi nostaa tätä arvoa on suuri, Mars suunnitelmien hinta kun otetaan huomioon. Millä muulla yhtiöllä on yhtä isot konkreettiset suunnitelmat kasvaa?

On väistämättä iso kerrannaisvaikutus valuaatioonkin jos Muskin sanoihin uskoo 10 % versus jos uskoo vaikka 70 %. Mikä olisi se ns. “tehokkaiden markkinoiden arvo”? Uskon että markkina voi olla tällaisissa hankalissa ja korkeiden kerrannaisvaikutusten arvioinneissa pitkällä tähtäimellä pahastikkin väärässä (toisaalta menee toiseenkin suuntaan, jos Musk olisikin Fraudi). 

Miksi kurssi on sitten noussut näin äkkiseltään? Eikö se indikoi kuplaa? Yksi selkeä ja iso tekijä on mielestäni se, että konkurssiriskin on laskenut huomattavasti Teslalla. kysyntäpelko 2019 q1 kvartaalin jälkeen on myös hälventynyt, tuotannon nostonopeuspelko on pienentynyt Shanghain myötä, rahanpolttopelko on pienentynyt, kun jo tehdään voittoa peräkkäisillä kvartaaleilla kassavirran ollessa erinomainen jne. Valtava määrä erilaisia Bear argumentteja on menettänyt uskottavuutta. On tapahtunut iso aalto sentimentin muuttumisessa erittäin negatiivisesta siihen, että Cramerkin suitsuttaa Teslaa. Sitten on paljon kaikenlaisia vahvistavia kehiä. Kun osakekurssi kasvaa niin konkurssiriskin pienenee, kun convertiblet eivät tuota enää mitään ongelmia jne. Kun voitollisuus toistuu ja tasetta parannetaan luottoluokitukset tulevat paranemaan parantaen entisestään voitollisuutta. Uskottavuus johtoon paranee. Rahaa saadaan halvemmalla. Instituutiot alkoivat myynti kannalta siirtymään ostokannalle. Ehkä olisi tapahtunut kollektiivinen uudelleenarviointi - eihän Tesla olekaan menossa konkkaan vaan siitähän on kasvanut ja kasvaa todella iso peluri.

Se lähtökohta mistä Tesla lähti käänteeseen oli myös poikkeuksellisen negatiivinen sentimentiltään ja kurssi mateli pohjalukemissa historiallisesti (alle 200) tämä saa tämän päivän nousun näyttämään paljon isommalta. 

 

 

0
0
21.2.2020 - 17:13

Jeans

OP
+2316
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Tuttavalta löytyi tallenne MTV3 45 minuuttia Pokerinaamat-dokumentista vuodelta 2009.

Valmistuin ylioppilaaksi kesällä 2008 ja menin suoraan 6kk inttiin, josta pääsin ulos 2009 tammikuussa. Kööpenhaminan turnauksen voitto tuli kuukautta myöhemmin ja siitä kuukausi niin tää dokkari tuli ulos. Hieman erilainen startti aikuiselämään. laugh

0
0
22.2.2020 - 16:51

Jeans

OP
+2316
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076
k70 kirjoitti:

Kiitti tosi mielenkiintoisesta blogista. Tätä on tullu seurattua pitkään ennen rekisteröitymistä.

Ootko ajatellut muuttaa sijoitustrategiaa mihinkään vai jatkatko edelleen pääpaino vähemmän analysoiduissa suomalaisyrityksissä? Onko paljon yrityksiä, joita seuraat aktiivisesti, mutta et omista? Ja haluatko mahdollisesti kertoa mitkä erityisesti kiinnostaa? Tesla on selkeästi yksi niistä. Ootko miettinyt teknistä analyysiä tai treidaamista?

Kun opinnot ovat ohi ja vapautuu enemmän aikaa sijoittamiseen niin aion ehdottomasti laajentaa sijoitusstrategiaani. Koska aika tällä hetkellä riittää max muutaman kymmenen yhtiön seuraamiseen niin näen nykyisen sijoitustyylini optimaalisena. Tästä tosiaan pitää kirjoittaa jossain vaiheessa tarkemmin, ja liittyy tavallaan dumb money vs smart money -keskusteluun. Seuraan siis suurimmaksi osaksi vaan pienempiä Helsingin pörssin yhtiöitä. Tesla on yksi harvoja isoja yhtiöitä, joita on tullut seurattua syvällisesti, ja pikemmin ihan vaan mielenkiinnon kuin sijoituskohteen löytämisen takia. Treidaaminen kiinnostaa ehdottomasti ja harrastan sitä nyt jo jonkin verran.

Oon maininnut aiemminkin sen, että olen skeptinen teknisen analyysin suhteen. Tai riippuu vähän siitä, mitä kaikkea lasketaan, että siihen kuuluu. Kerroin täällä joskus aiemminkin tämän, mutta ystävystyin Susquehanna International Groupissa harjoitteluaikanani 20v uran siellä tehneen treiderin kanssa, joka tuli pari kesää sitten moikkaamaan mua Suomeen. Tuli silloin mieleen, ettei harjoitteluaikanani muistaakseni kertaakaan mainittu teknistä analyysia ja päätin kysyä häneltä miksei. En muista tarkkaa vastausta, mutta jotain tyyliin, että hänen ja Susquehannan näkemyksen mukaan se ei toimi, eikä tuo lisäarvoa treidaamiseen. Lisäsi, että riippuu mitä sillä tarkoitetaan, esim kyllä hän hyödyntää tukitasoja, mutta ei ajattele niitä teknisenä analyysina vaan ihmisten biasien hyödyntämisenä.

Ihan maalaisjärjellä ajateltuna mun on vaikea nähdä, että nykyään sellaisista asioista, joita on helppo automatisoida, olisi tarjolla merkittävää etua treidaamisessa. Esim. jos jotain S&P 500 -hintaindeksin kynttilöitä treidaamalla voisi saada etua, niin mulla kyllä aikalailla romahtaisi uskomus mihinkään, mitä koen ymmärtäväni sijoittamisesta. Ihan vaan jo sen takia, että joku Susquehannan tyylinen yhtiö voisi nopeasti tienata strategialla miljardeja. Varmaan tässäkin tosin pätee se, että mitä epälikvidimpiin ja pienempiin markkinoihin mennään niin sitä paremmin tällainen saattaa toimia. Tarkoitus on kyllä vielä perehtyä tarkemmin tekniseen analyysiin.

 

Roope1248: Pahoittelut mutta oon jo kirjoittanut sen verran Teslasta, ettei enää koulun ohella riitä aika ja energia tähän vääntöön. Oon myös seurannut lähes neljä vuotta aktiivisesti beareiden ja bullien vääntöä aiheesta ja todennut, ettei se selvästikään johda mihinkään. Oon lukenut viestisi Tesla-ketjussa ja oon monesta asiasta hyvinkin eri linjoilla. Koska kuitenkin laitat selvästi vaivaa ja ajatusta viesteihisi niin vastaan instikkaomistuskohtaan, koska se on hyvä pointti ja periaatteessa järkevä proxy dumb vs smart moneylle:

Tietääkseni mainistemasi omistuslistat päivittyvät viiveellä, etkä varmaan huomannut, että mainitsemasi tilanne on vuodenvaihteesta. Tästä ajankohdasta Teslan osakkeen hinta on vielä yli tuplaantunut ilman juuri minkäänlaista uutta julkista informaatiota. Listasta pitäisi myös pystyä erottamaan indeksirahastot ja market makerit aidosti näkemystä ottavista instikoista. Osakkeissa, joissa on vilkasta optiotreidausta niin market makerithan sekoittavat listaa kahdella eri tapaa. Todennäköisesti suurimmaksi osaksi dumb money ostaa call-optioita Teslaan, koska haluavat vivulla gämblätä osakkeen nousun puolesta vaikka maksaisi hieman market makerille välistä. Nämä call-optioiden omistukset eivät näy Teslan osakkeen omistuslistalla, vaikka ovat käytännössä sama asia kuin omistaisi osaketta option deltan verran. Samaan aikaan market maker joutuu ostamaan Teslan osaketta hedgatakseen delta riskinsä, mikä taas näkyy omistuslistalla ja nostaa institutional holdings prosenttia, koska market makerit ovat instikoita. Lisäksi shortit pitäisi ottaa huomioon ja uskoisin, että suurempi osa short interestista on instikkaa kuin retailia.

Tämän vuoden puolella rajun hinnan nousun yhteydessä monena tradingpäivänä 10-20% koko Teslan ulkona olevasta osakemäärästä on vaihtanut omistajaa. Siten on mahdollista, että omistuslistat näyttävät hyvinkin erilaisilta. Mutta siinä mielessä sulla on hyvä pointti ja proxy, että jos vaikka Q2 jälkeen call-optioiden kysyntä on rauhoittunut, Nasdaqin instikkaomistusluvut eivät juurikaan pienentyneet, ja esim Renaissance ja Bridgewater näkyvät omistuslistalla eikä nämä ole mitään suojauspositioita, niin joutuisin kyllä kovasti miettimään uusiksi dumb money -hypoteesiäni.

Ja tähän vielä lyhyesti, vaikka on jo vähän itseni toistamista aiemmista viesteistäni:

Roope1248 kirjoitti:

Mutta mielenkiintoista seurata miten Tesla kehittyy. Pystyykö se seuraamaan Amazonin ja Applen tyyppisiä jälkiä, vai hylkäävätkö ostajat sen sekä Tuote että Osakemarkkinoilla. Betsit pistetty oman näkemyksen mukaisesti. 

En missään nimessä väitä, että ostajat hylkäävät Teslan tuotteet ja se olisi syy miksi shorttaan. Uskon, että Tesla tulee menestymään hyvin. Mun pointti on, että nykyarvoistuksella hyvin ei riitä alkuunkaan. Mun suurin epäilys on riittääkö maapallon kysyntä 5-10 miljoonaan Teslan autoon per vuosi, jonka näen nykyarvostuksen vaativan. Toki nykyarvostuksessa on varmasti paljon myös sitä, että sijoittajat olettavat Musk vetää kanin hatusta. Alkaa myymään akkuja muille autonvalmistajille, ratkoo itseohjautuvien autojen teknologian ongelmat muutamaa vuotta ennen kilpailua tai keksii jotain uusia liikeideoita Teslan ympärille, joita ei osata vielä ajatellakaan. Tilray-vertaus oli semiläppää, mutta niin näen kyllä Teslan vertaamisen Amazoniinkin.

Jos haluat vastata tähän viestiin niin pyydän, että teet sen Tesla-ketjussa. Blogissani alkaa olla jo turhan paljon aiheesta.

0
0
24.2.2020 - 19:02

Civhuk

-29
Liittynyt:
13.2.2020
Viestejä:
15

Kiitän vastauksista. Heitetään vielä keskustelun pohjalta virinneet ajatukset Teslasta ja smart v dumb moneysta.

Jos näkee Teslan Muskin johtamana sähköautoyhtiönä, niin Tilray vertaus voi olla hyvinkin perusteltu.

Jos näkee Teslan markkinoiden ykkösveturina viemässä maapalloa kohti uusiutuvia, niin osake voi olla pahastikin alihinnoiteltu.

Spekulointi siitä kumpaa se sitten on, on aika turhaa ilman sisäpiiritietoa. Revitäänkö siellä etumatkaa kilpailijoihin, kehitetään uusia tuotteita/toteutustapoja, patentteja ymv? 

Kristallipallo kertoisi vastaukset noihin kysymyksiin. Sitä kun ei ole niin joutunee tyytymään vakoilemaan Teslan työpaikkailmoituksia. Onko siellä oikeat ihmiset firmassa hoitamassa hommia, vai HR-tiimi odottelemassa työhakemuksia sormet ristissä.

En jaksa kaivella miltä siellä näyttää, mut jos olisi aikaa ja kiinnostusta niin noita kyttäisin.

Mulle ei henk.koht ole merkitystä kuka kehittää vaihtoehtoisen tavan toteuttaa liikenne, energian keruu, varastointi ja jakelu. Kunhan päästäisiin vain tästä saastuttamisesta eroon.
Riippuvuus kivihiilestä ja öljystä on jo aiheuttanut valtavaa harmia ~kaikille. Ja kierrettä näyttää olevan hyvin vaikea pysäyttää.

Veikataan lopuksi oma arvaus, että voidaan nauraa näille vuosien päästä: Tesla tekee Applet eli pöllii muiden patentit, kiinalaisten ja suomalaisten raaka-aineet ja päätyy lopulta tarjoamaan Goldman Sachsin kanssa korkeakorkoisia kulutusluottoja. Miksi muuttaa hyvin toimivaa konseptia? Vihreät myy Suomen malmit päästäkseen hyvesignaloimaan Teslan ratin taakse. Wolt kuljetukset edelleen polkupyörillä. 2035 tämä.

Se siitä. Oikeasti näyttää vain miten vähällä järjellä ja kovalla kiireellä tätä kehitystä viedään eteenpäin. Tästä onkin hyvä jatkaa aiheeseen smart money vs dumb money.

Äärimmäisen mielenkiintoinen aihe kyseessä ja olen kiinnostunut kuulemaan kaikkien näkemyksiä aiheesta. Onko Jensin blogi oikea alusta tälle keskustelulle? Ei tämä ainakaan kaukana ole siitä. Aloitetaan.

Smart money arvonimen ansaitsemiseen on tarvittu eri aikoina eri asioita. Rothschildien pankkiirisuvun dynastia olkoon lähtökohta tähän keskusteluun. Historian luennot eivät kelpaa joten.. ¯\_(ツ)_/¯ En tiedä, kuvitelkaa vaikka että joku pankkiirisuku olisi jakanut keskenään informaatiota esim. Napoleonin sotien tilanteesta ja tehnyt paremmin informoituna (smart) päätöksiä hyväksikäyttäen muiden (dumb) vähäisempää informaatiota samoista tapahtumista.

Jes. Kuvitelkaa, perehtykää oikeasti aiheeseen, idgaf (I don't give a fuck).

Rothschildin pankkiirisuvun dynastian perusperiaatteet ovat kuitenkin niin mahtavia ettei niiden hyvyyttä kykene kyseenalaistamaan. Kaikessa yksinkertaisuudessaan:

Informaation nopeus, laatu, ja käyttö.

Informaatio saapuu sinun tietoosi ennen muita =  sinulla tietenkin etulyöntiasema.

Saamasi informaation laatu on parempaa kuin muilla = helppoo

Samat infot samaan aikaan kaikilla MUTTA, osaat hyödyntää sitä paremmin kuin muut = $$$

Siinä se on kaikessa yksinkertaisuudessaan.

Smart money arvonimi oli pitkään noiden pankkiirisukujen, vapaamuurarien / ties minkä Illuminatin hallussa johtuen juurikin paremmista infoista. On kuitenkin merkkejä siitä, että Smart Money arvonimi on siirtynyt/siirtymässä nimenomaan heidän haltuun, ketkä osaavat hyödyntää informaatiota parhaalla tavalla.

Kvantit, astrofyysikot ja matemaatikot. Nää on ne kaverit kenen näkemyksiin ja malleihin luotetaan nykyaikana. Kun puhutaan smart moneysta, en näe mitään syytä miksi näin ei kuuluisi olla.

Toki näille ihmisille olisi käyttöä muuallakkin, ja ihmiskunnan tulevaisuuden turvaamiseksi heidän näkemykset asteroidien torjumisesta olisi oikeasti huomattavasti arvokkaampaa kuin valuutta- ja osakemarkkinoiden biittaaminen.

Mut elämä on. Ja markkinatalous ja statuskilpa  jne. Asteroidin torjumisesta ei makseta samalla tavalla kuin markkinoiden murskauksesta, joten näillä mennään.

Pointti mitä yritän tehdä; smart vs dumb money taistossa oot aika suurella todennäköisyydellä dumb moneyn riveissä ellet ole kvantti, astrofyysikko tai matemaatikko. Siinäkin tapauksessa että olet, tarvitset paljon laskentatehoa (aka. alkupääomaa vehkeisiin) ellet halua antaa etumatkaa muille.

Tässä suhteessa pikkutreidaajan kannattaakin keskittyä pienempiin markkinoihin / yhtiöihin kuten Jens on useampaan kertaan maininnut.

"Pick your battles" kuvastaa hyvin tilannetta.

Mikä itseäni riivaa tässä kaikessa, on se, miten markkinatalous palkitsee ihmisten heikkouksien hyväksikäyttämistä. Helppo ja paras esimerkki on varmaan sokeri ja tupakka. Kumpikaan ei tarjoa käyttäjälleen mitään oikeasti arvokasta, vaan päinvastoin.

Tämänlaisten tuotteiden myyminen kannattaa ainoastaan, jos nk. tyhmien ja heikkojen halutaankin kuolevan pois sairauksiinsa. Esim. Suomessa tämä ei todellakaan ole tilanne, ja ihmettelen suuresti sitä, miksi Veikkaus/Alko/Fazer/Tupakkayhtiöt ovat niin tervetulleita sairastuttamaan kansaamme, kun kärsimme niistä järisyttävät vahingot sairauksina ja poissaoloina. Huumeista ja mielialalääkkeistä puhumattakaan.

Markkinatalouden soisi toimivan nimenomaan päinvastaisella tavalla, missä aidosti hyvää tekevät yhtiöt menestyisivät, ja huonot yhtiöt kuolisivat pois. Nythän tää on lähinnä sotaa, öljyy, aseita, hävittäjiä, ohjusjärjestelmiä, lääkkeitä, päihteitä, uhkapelejä ja vähän doupattuja urheilijoita siinä sivussa että saadaan varmasti epärealistiset kuvitelmat ihmiskehosta kaikille.

Somenkin pohjalta löytyy aika sairaat setit. Statushakuiset ihmiset (~90% meistä?) seuraavat elintasokilpailun etenemistä ja luovat itselleen mielipahaa. (Ihmisillä on siis luontainen taipumus kohti kärsimystä koska sitä ihmiselämä on ~aina ~ollut ~9/10 meistä). Mielipahaa lievittämään on sitten vippimainos ja jotain ostettavaa sillä vipillä minkä luulet nostavan statustasi.

Tragedia. Sääli.

Vielä makroanalyysit tosta covid-19 vaikutuksesta markkinoihin = maailmantalouden taantuma oli odotettavissa (rajaton talouskasvu - rajalliset resurssit dilemma) mutta mikä on syy ja ketkä ottavat damaget? covid-19 ja kiinalaiset on varmaan kaikille ihan ok? Sitä minäkin.

Aurinkoista kevättä kaikille jotka jaksoitte lukea! Ja muillekin!

 

0
0
24.2.2020 - 21:18

Fooler

+27
Liittynyt:
9.2.2020
Viestejä:
40

Olet puhunut SP500 ja Teslan shorttaamisesta ja että se toimii mielestäsi hyvänä markkina hedgenä. Tänään kun on tällainen haista p*ska päivä niin osaatko sanoa että onnistuitko itse vähentämään tappioita huomattavasti näiden positioiden avulla. Olen nimittäin itse kanssa miettinyt jonkin tyyppistä hedgeä salkulle. Minua vain hieman arvelluttaa tämä shorttaaminen kun täällä on tuntunut olevan niin vahvoja argumentteja puolesta ja vastaan.

0
0
26.2.2020 - 16:47

Jeans

OP
+2316
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076
Fooler kirjoitti:

Olet puhunut SP500 ja Teslan shorttaamisesta ja että se toimii mielestäsi hyvänä markkina hedgenä. Tänään kun on tällainen haista p*ska päivä niin osaatko sanoa että onnistuitko itse vähentämään tappioita huomattavasti näiden positioiden avulla. Olen nimittäin itse kanssa miettinyt jonkin tyyppistä hedgeä salkulle. Minua vain hieman arvelluttaa tämä shorttaaminen kun täällä on tuntunut olevan niin vahvoja argumentteja puolesta ja vastaan.

Shorttaaminenhan on periaatteessa vaan täysin vastakkaisen position ottamista siihen, että olisit longina. Jos shorttaat osaketta, joka laskee 10%, sinulle syntyy 10% tuottoa. Eli kyllä on toiminut. Siitä olen eri mieltä ovatko shorttaamista vastaan täällä esitetyt argumentit olleet vahvoja, mutta ei tökitä muurahaispesää sen enempää. Jos shorttaamista harjoittaa optimaalisesti niin mielestäni ainoa järkevä argumentti sitä vastaan on se, että näkee markkinat liian tehokkaina, jotta tarpeeksi ylihinnoiteltuja hyviä shorttikohteita ei löydy shorttamisen kulujen ja siihen käytetyn ajan jälkeen. Lisätään nyt silti, että suosittelen shorttaamista hyvin harvalle, sillä pidän itse markkinoita hyvinkin tehokkaina ja järkevien shorttikohteiden löytämistä vaikeana. Erityisesti kun se aika on pois longien etsimisestä.

Koronavirukseen liittyen on pakko nostaa hattua petterille. Hyvää analyysia alusta asti, betsasi selvästi näkemyksensä puolesta ja pysyi siinä. Olin hyvinkin samoilla linjoilla mutta viikkoa liian aikaisin S&P500 shortilla ja ehdin ostaa sen kiinni ennen laskua. Arvioni mukaan kriittiseen tilaan viruksen takia joutuneita olisi jo silloin pitänyt alkaa löytymään reippaasti Aasian ulkopuolelta. Arvioni aikajanasta taisi kyllä olla hyvä kun nyt ollaan jo tilanteessa, jossa Italiasta ja Iranista tulee kuolemantapauksia, mutta aliarvioin selvästi miten paljon virusta yritetään testaamalla löytää maailmalla. Viruksen äärimmäisestä tarttuvuudesta oli hyvää dataa esim. Diamond Princessiltä ja kaiken järjen mukaan virus oli leviämässä Aasiasta muualle maailmaan, mutta samaan aikaan S&P500 sen kuin jatkoi nousuaan niin menin vaan epävarmuuteen, että kai markkinat sitten tietää tämänkin asian paremmin. Varmasti oli myös huonoa tuuriakin matkassa, sillä kyllä Italiasta tai Iranista olisi helposti voinut löytyä tapaus jo viikkoa aikasemmin, joka nopeasti olisi johtanut siihen, että tapauksia olisi löytynyt enemmänkin. Yritän tässä juuri miettiä onko kursseihin jo hinnoiteltu sitä, että tätä löytyy jenkeistä, vai aiheuttaako se sitten taas -3% laskun.

Tesla-shortti on sentään hieman toiminut. Näen koronaviruksen erityisen haitallisena Teslalle. Teslalla on tällä hetkellä selkeetä etumatkaa kilpailijoihin nähden sähköautojen valmistamisessa, ja juuri kun ovat pääsemässä hyödyntämään etuaan kunnolla niin koronavirus iskee. Kiinan automyynti -92% ja tehtaan aukeamisen lykkäämistä. Kilpailijoilta on tulossa massiiviset määrät sähköautomalleja markkinoille parin vuoden sisään muuttaen kilpailutilannetta, joten parin kvartaalinen lykkääntyminen Aasian myyntien suhteen viruksen takia olisi todella paha Teslalle. Sen lisäksi tietenkin mitä nopeammin Tesla pääsee skaalautumaan sen parempi, erityisesti softakehityksen takia. Mulla on epäilys, että autojen softapuolessa tulee itseohjautuvuuden mukana käymään kuten kännyköissä, että muutama softavaihtoehto voittaa kilpailun, jota kaikki alkaa käyttämään. Volvo ilmoitti tulevan Polestar autonsa käyttävän Googlen Android platformiin perustuvaa softaa. Näissä on tietenkin isot skaalaedut ja network effectit. Appien kehittäjät haluavavat kehittää appinsa myytäväksi sinne, missä on eniten potentiaalisia asiakkaita, softan kehityskulut voidaan jakaa per sitä käyttävä auto jne. Mitä kauemmin Teslalla kestää kasvaa isommaksi, sitä huonompi mahdollisuus sillä on pärjätä tässä kilpailussa.

0
0
27.2.2020 - 18:51

Fooler

+27
Liittynyt:
9.2.2020
Viestejä:
40

Onko Jens näkemystä että kannattaako olla myymättä positioida ja paikkailla tappioita hedgaamalla vai onko parempi lähteä myymään? Atm ei nimittäin näytä kauhean mukavalta  omalta osaltani :(

0
0
27.2.2020 - 22:51

Artsipappa

+2060
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1916
Fooler kirjoitti:

Onko Jens näkemystä että kannattaako olla myymättä positioida ja paikkailla tappioita hedgaamalla vai onko parempi lähteä myymään? Atm ei nimittäin näytä kauhean mukavalta  omalta osaltani :(

Niin, tuskin näyttää kenelläkään jolla normisalkku. Kukaan ei tiedä miten tästä eteenpäin, mutta oma veikkaus että laskua vielä tulee kohtuu reippaasti. Pientö pomppua voi ottaa tässä jonain päivänä mutta luulen että sitä saa punaista katsella aika usein. Itse tein pienet muuvi salkkuu, tesla short, Dax short, SP500 short ja Bull gold. Muuten näyttää toimivalta paitsi kulta ei ainakaan vielä ole päässyt pahemmin irti.

Paha kenenkään on neuvoja tässä tilanteessa antaa, aika pitkälti tilanne jossa ei ole koskaan ennen oltu.

0
0
28.2.2020 - 00:28

Fooler

+27
Liittynyt:
9.2.2020
Viestejä:
40

Artsipappa saat tietenkin sanoa ja kommentoida vapaasti, mutta totta puhuakseni mielipiteesi ei kyllä kiinnosta minua yhtään. Olet jatkuvasti jakelemassa täällä neuvoja ja negatiivisuutta, vaikka et taida kyllä ymmärtää tai tietää läheskään yhtä paljon kun muut etabloituneet kirjoittajat.

En kaipaa mitään sijoitusneuvoja keneltäkään, mutta Jens on kirjoitellut paljon esim. tästä Teslan shorttaamisesta ja siitä että se on hyvä juttu koska toimii market hedgenä (itse taisit neuvoa jossain että Tesla nousee vielä tuosta 900 taivaisiin.. ei mennyt ennustus ihan nappiin). No ainakin tällä hetkellä se onkin ollut aika nerokas liike, kun Teslaa shorttaamalla on voinut tehdä hyviäkin tuottoja vaikka markkinat ovat laskeneet. Tämän takia kysyinkin tarkentavan kysymyksen että onko se Jensin mielestä parempi suojata salkkua on/off vai yrittää aina myydä kun näyttää huonolta ja sitten osta takaisin halvemmalla.

0
0
28.2.2020 - 00:48

Artsipappa

+2060
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1916
Fooler kirjoitti:

Artsipappa saat tietenkin sanoa ja kommentoida vapaasti, mutta totta puhuakseni mielipiteesi ei kyllä kiinnosta minua yhtään. Olet jatkuvasti jakelemassa täällä neuvoja ja negatiivisuutta, vaikka et taida kyllä ymmärtää tai tietää läheskään yhtä paljon kun muut etabloituneet kirjoittajat.

En kaipaa mitään sijoitusneuvoja keneltäkään, mutta Jens on kirjoitellut paljon esim. tästä Teslan shorttaamisesta ja siitä että se on hyvä juttu koska toimii market hedgenä (itse taisit neuvoa jossain että Tesla nousee vielä tuosta 900 taivaisiin.. ei mennyt ennustus ihan nappiin). No ainakin tällä hetkellä se onkin ollut aika nerokas liike, kun Teslaa shorttaamalla on voinut tehdä hyviäkin tuottoja vaikka markkinat ovat laskeneet. Tämän takia kysyinkin tarkentavan kysymyksen että onko se Jensin mielestä parempi suojata salkkua on/off vai yrittää aina myydä kun näyttää huonolta ja sitten osta takaisin halvemmalla.

Oho. Piti oikein lukea mun viesti uudestaan, mutta mielestäni mun vastaus ei nyt ollut kovin negatiivinen. Ja ilmeisesti et ole kovin tarkkaan seurannut mitä olen kirjoitellut. Voitko näyttää missä olen sanonut että tesla raketoi vielä 900 ylöspäin? Mulla on Tesla shortti päällä, ja olen Tesla ketjussa siitä useamman kerran puhunut. En nyt kyllä tiedä mitä sekoilet. 

Siinä olet oikeassa että täällä on varmasti minua fiksumpaa väkeä, mutta näyttää siltä että myös enemmän kujalla olevia. Mutta olenkin täällä oppimassa, ja toivottavasti joskus edes johonkin keskusteluun jotain annettavaa. Jos ei niin voit ohittaa Artsipapan viestit sellaisen huomatessasi.

Jos et kaipaa keneltäkään sijoitusneuvoja niin miksi Jensiltä kyselet selkeästi kuitenkin juuri sijoitusneuvoja?

 

0
0
9.3.2020 - 17:33

Civhuk

-29
Liittynyt:
13.2.2020
Viestejä:
15

Hieno peli toi Stock Market. Algot myy, kaupankäynti keskeytyy, ja ihmiset panikoi. Kaunista on maailman meno. En malta odottaa seuraavia käänteitä..

Onkohan Jutta koskaan konsultoinut Elon Muskia Afrikan mantereesta ja sen mahdollisuuksista?

https://yle.fi/uutiset/3-11247306

Älykaupungit Afrikkaan t:Jutta.

https://yle.fi/uutiset/3-11240460

Droonit ilmaan t:Elon

¯\_(ツ)_/¯

0
0
9.3.2020 - 19:09

laaseri17

-1
Liittynyt:
13.1.2017
Viestejä:
3

Mites täällä ei ole korona keskustelu jo täydessä vauhdissa? Mikä pettymys, kun tulet etsimään tasokasta pohdintaa markkinoiden reagoinneista, mutta kukaan ei ole kirjoittanut juuri mitään :)

0
0
10.3.2020 - 00:25

-JM-

Liittynyt:
9.3.2020
Viestejä:
3

Moi Jens!

Kiitokset hienosta blogista jota on tullut lueskeltua aktiivisesti läpi, sekä onnistuneista sijoitusvinkeistä mm. Kamuxiin liittyen.

Nyt kun kaikki pörssit näyttää punaista niin kiinnostaisi aiheesta toiseen kuulla aiempien vuosien tapaistasi pientä yhteenvetoa edellisvuoden pokeripeleistä, sekä onko sille saralle suunnitelmia kuluvalle vuodelle mm. netti- ja liveturnausten osalta?

 

0
0
11.3.2020 - 21:57

Jeans

OP
+2316
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076
laaseri17 kirjoitti:

Mites täällä ei ole korona keskustelu jo täydessä vauhdissa? Mikä pettymys, kun tulet etsimään tasokasta pohdintaa markkinoiden reagoinneista, mutta kukaan ei ole kirjoittanut juuri mitään :)

Voin vähän mainita tästä kun sain tärkeimmän operaation maaliin, eli Nohot myytyä. Oon ihmetellyt miten Noho ei ole viime aikoina laskenut juurikaan indeksiä enemmän vaikka veikkaisin, että se on yksi Helsingin pörssin kovimpia kärsijöitä koronaviruksesta. Yökerhoilla ja ravintoloilla tulee olemaan rankka vuosi, eikä tase ole mitenkään erityisen kovassa kunnossa. Tulipa hyvä fiilis kun osake tänään otti 6,5% indeksiä enemmän laskua juuri kun sain myytyä vikat lappuni. Tämä on yksi syistä, miksi keskityn pienempiin suomalaisiin yhtiöihin. On paljon realistisempi mahdollisuus oivaltaa jotain ensimmäisten joukossa. Vaatii myös paljon vähemmän ymmärrystä olla yksi parhaiten koronavirukseen perehtyneitä omistajia Nohossa kun esim Applessa. Kai jengi tänään heräsi siihen, että virus tulee Suomeenkin kun tartuntamäärät pompahti reippaasti, yli kuuteenkymmeneen. Tämä on kuitenkin ollut selvää jo pidemmän aikaa ja ainakin ihan viimeistään kun Pohjoismaissa alkoi todennetut tartuntamäärät nousemaan.

Oon tavallisesti selvästi ajoittamisen yrittämistä vastaan pörssissa, ja siksi liikun normaalisti 100% osakepainolla mutta tästä joskus toiste lisää. Uskon kuitenkin, että joskus tosi harvoin pörssi voi tarjota ajoittamiseen liittyviä mahdollisuuksia uusissa ja vieraissa tilanteissa, joita kukaan ei ymmärrä erityisen hyvin. Nykyisen tilanteen olen nähnyt juuri sellaisena. Oon Nohon lisäksi muutenkin keventänyt hieman osakeriskiä suunnitelmana iskeä lähiviikkoina kiinni kun Jenkeissä viimein aletaan testaamaan ja löytämään älyttömiä määriä tartuntoja ja lock-downeja alkaa tulla kaupunkeihin Euroopassa ja Jenkeissä. Tämän ajattelisi olevan jo hinnoissa mutta jatkuvasti korkean todennäköisyyden negatiiviset tapahtumat ovat yllättäneet pörssiä ja uskon, että tässä saadaan vielä parin seuraavan viikon aikana pahempi paniikki aikaseksi kun tilanne selviää laajalle yleisölle ja sairaalat alkavat ruuhkautumaan kunnolla kaikkialla. Uskon silti, että tämä tulee olemaan vaan väliaikainen, ehkä vuoden mittainen ongelma. Korot pysyvät tämän takia entistä kauemmin alhaisina, mikä ei jätä osakkeille hirveästi vaihtoehtoja. En usko, että olen ainoa suunnitelmani kanssa, jengi venaa kyllä tällä hetkellä ostopaikkoja. Eli en todellakaan näe näillä tasoilla mitään vikaa ostamisessa. Itse yritän gämblätä vielä hieman paremman diilin puolesta. Toki kalastelen nyt jo jotain epälikvidejä pikkuyhtiöitä, jotka ovat mielestäni laskeneet liikaa, mutta en voi näistä mainita kun projekti on vielä meneillään.

Löin myös 85k euroa Bidenille presidentiksi @2,26. Trumppi on ryssinyt tilanteensa niin pahasti "ei tässä mitään hätää"-kannallaan, että siinä vaiheessa kun jengiä alkaa Jenkeissä kuolla koska teho-osastoilla ei ole tilaa niin ei ole vaikea arvata ketä lähdetään syyttämään. Ja sinänsä ihan syystäkin. Toivotaan vaan, että Sleepy Joe ei delaa vanhuuteen tai koronaan tässä seuraavan 8kk aikana. Veikkaan kyllä, että Bidenin tiimi tekee tällä hetkellä kaikkensa estääkseen tartunnan. Trumpista en olisi niinkään varma kun kyseessä on niin itsepäinen kaikkitietävä ukko.

Jos joku on katellut maailmanlopun odottajat -ohjelmaa niin tuli just mieleen miten muna pystyssä ne on varmaan tällä hetkellä kun pääsee sinne bunkkeriinsa syömään purkkiruokaa. laugh

0
0
11.3.2020 - 22:15

Artsipappa

+2060
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1916
Jeans kirjoitti:

Löin myös 85k euroa Bidenille presidentiksi @2,26. Trumppi on ryssinyt tilanteensa niin pahasti "ei tässä mitään hätää"-kannallaan, että siinä vaiheessa kun jengiä alkaa Jenkeissä kuolla koska teho-ostastoilla ei ole tilaa niin ei ole vaikea arvata ketä lähdetään syyttämään. Ja sinänsä ihan syystäkin. Toivotaan vaan, että Sleepy Joe ei delaa vanhuuteen tai koronaan tässä seuraavan 8kk aikana. Veikkaan kyllä, että Bidenin tiimi tekee tällä hetkellä kaikkensa estääkseen tartunnan. Trumpista en olisi niinkään varma kun kyseessä on niin itsepäinen kaikkitietävä ukko.

Jos joku on katellut maailmanlopun odottajat -ohjelmaa niin tuli just mieleen miten muna pystyssä ne on varmaan tällä hetkellä kun pääsee sinne bunkkeriinsa syömään purkkiruokaa. laugh

Jeps, hyvä muuvi. Samalla ajatuksella liikkeellä, tosin layasin Trumppia eli lyön fieldin puolesta (Tosin Bidenä olen lyönyt 10+ kertoimella jo v.2019 lähtien. Näytti jo pahalta). Mielestäni Bidenin lyömisessä tai Trumpin layaamisessa ei ole juurikaan downsidea, koska en näe mikä tässä tilanteessa tiputtaisi Trumpin kerrointa, mutta näen paljon skenaarioita joissa Trump joutuu kautensa isoimpaan myrskynsilmään.

Sille että jompi kumpi, Trump tai Biden saa koronan on mielestäni varsin korkea. Trumpilla luultavasti korkeampi. Molemmat ikänsä puolesta riskiryhmässä, ja Trumpilla oletettavasta muitakin riskejä. Ylipaino nyt ainakin. Se on tämän kaverin mukaan iso ongelma ja jenkit kusessa: https://www.youtube.com/watch?v=E3URhJx0NSw <- Suosittelen katsomaan jos asia kiinnostaa, ainakin ensimmäiset 20 minuuttia. Aika monet poliitikot ovat jo saaneet, ja ei ihme koska he tapaavat valtavan määrän ihmisiä perus jamppaan verrattuna.

 

 

0
0
11.3.2020 - 23:23

tiger

+1
Liittynyt:
10.12.2018
Viestejä:
2

Mielestäni ihan hyvä betti tuo biden-veikkaus tuolla kertoimella, mutta mielestäni Bidenin chäänssit voittaa Trump ovat pienemmät kuin yleisesti uskotaan, erityisesti vieraissa maissa. Trumpilla on lojaali äänestäjäkunta ja Biden tulee ottamaan kovasti turpiin Trumpilta elokuussa alkavissa väittelyissä. 
 

Uskon että Trumpin voitto tulee olemaan selkeämpi, kuin vuonn 2016. Tosin jos talous nyt todella heikkenee pitemmäksi aikaa juuri ennen vaaleja niin se kyllä satuttaa Trumppia.

0
0
12.3.2020 - 18:01

Jeans

OP
+2316
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Noniin, menihän London School of Economicskin kiinni ja opetus siirtyy nettiin koronaviruksen takia. Kesän tenttikauteenkaan ei näköjään tarvitse tulla, vaan ne suoritetaan etänä tai "by methods of alternate assessment". Jännä nähdä, millä tavalla ne hoituu. Ei tässä sinänsä ollut kuin kolme viikkoa luentoja jäljellä ennen lukuloman alkua kesän tenttejä varten, joten ei erityisemmin muuta suunnitelmiani. Jännä vaan miten nopeasti tää virus konkreettisesti vaikutti omaan elämään, kun vielä muutama viikko sitten se tuntui niin etäiseltä, vaikka oon seurannut sen kehitystä päivittäin. Jengi tulee kyllä rajusti heräämään virukseen laajemmin tulevien viikkojen aikana.

Kun sitten jossain vaiheessa selvitään tästä viruksesta niin menee mielenkiintoiseksi nähdä, pystyvätkö nämä huippuyliopistot ylläpitämään jättimäisiä lukukausimaksujaan, jos netin kautta opetus sujuu hyvin.

0
0
12.3.2020 - 18:40

k70

+245
Liittynyt:
8.2.2020
Viestejä:
155

Sama huomio. Tavallaan on tiedostanut tilanteen, mut silti tuli yllättävän nopeasti tämä täydellinen paniikki. 

Ootko muuten aikeissa sijoittaa suurempiin yrityksiin laskuista? Onko ollut mielessä jotain tai haluatko mainita? Lukujen perusteella hinnoittelu alkaa olemaan houkuttelevampaa kurssien laskun jatkuessa. 

0
0