Olet täällä

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 19.2.2020 06.47

Koitetaan toisenlaista, vähemmän aggressiivista lähestymistapaa. Jos syntyy mielipahaa niin viestit vaan poistoon ja bannia. En pahastu enkä häiritse enää enempää.

Oletetaan, että Jens on ihminen joka on tehnyt omaisuutensa exploittaamalla vastustajien heikkouksia omahapöydässä. Oletetaan myös, ettei ihminen näe syytä muuttaa omaa toimintaa niin kauan kun toiminta tuottaa halutun lopputuloksen.

Seuraavaksi oletetaan, että Jens menee osakemarkkinoille biittaamaan muita sijoittajia heidän omassa pelissään. Peli, pelialusta ja vastapelaajat eivät ole enää samoja kuin ennen, mutta matemaattis-loogisesti lahjakas Jens on tavoitteensa asettanut. Uusien asioiden oppiminen tuo mielihyvää, ja menestyminen tenteissä uskoa omaan tekemiseen. Tunnusluvut tulevat tutuksi ja analyysi saa kehuja ulkopuolisilta.

Tähän mennessä kaikki vallan mainiosti, eikä mitään syytä muuttaa omaa toimintaa.

Varmaan kaiken opiskelun jälkeen on helppoa nähdä, että osakkeet vaikuttavat olevan varsin yliarvostettuja. Ylisuuria tuottoja ei ainakaan ole tarjolla, paitsi ehkä shorttipuolella? Mikähän olisi kaikista eniten ylihinnoiteltu lappu, ja miksi?

Tesla voisi olla, koska [aseta tähän ne 10000 hyvää syytä miksi näin voisi olla + muiden samanmielisten näkemykset] ja kaiva päälle vielä aloittelevien sijoittajien googlehaut + IG-mallin youtube video.

Pelivalinta ei voisi enää helpommaksi mennä. Kaikki parametrit näyttävät, että Tesla on yliarvostettu.

Minkä takia shorttaajat silti ottivat 8.3 miljardia dollaria pataan aikavälillä 1.1-3.2?

https://www.reuters.com/article/us-usa-funds-tesla/bridgewater-viking-am...

ja muutama iso hedge fund teki ostoksia?

Mene ja tiedä, mutta näkisin suurimpana syynä siirtymisen kohti uusiutuvia. Ja tähän suurimpana syynä sen, ettei öljymarkkina ole enää entisellään. BP iso epäonnistuminen Meksikonlahdella kävi kalliiksi ympäristölle sekä yhtiölle, ja "The King of Oil" Marc Rich on kuollut. Kaveri mm. osti Ayatollah Khomeinilta öljyä salaisen putken kautta Iranista Israeliin. Muutenkin diilasi kaikkien diktaattorien kanssa ympäri maailmaa. ml. Muammar Gaddafi. (lukekaa wikipedia, ihan uskomaton ukko.)

Salainen putki oli tilauksessa myös Syyrian läpi Eurooppaan (googlatkaa: Genie Energy ja katsokaa advisory of board. löytyy aika nimekästä herraa kuten: CIA ex-päällikkö, Jenkkien ex varapressa, Lordi Jacob Rothschild muutamia mainitakseni). Mutta Venäjä puuttui peliin Syyriassa ja putkea ei saatu, ainakaan vielä.

USA blokkasi myös Nord Stream 2 putken valmistumisen ja viimeisteli Brexitin, joista kumpikaan tuskin on avuksi Saksan (auto)teollisuudelle.

Trump on myös paljon puhunut ikävästään Yhdysvaltain autoteollisuutta kohtaan, ja harmitellut miten ihmiset eivät missään aja jenkkiautoilla, vaan jenkeissäkin näkee enimmäkseen ulkomaisia merkkejä liikenteessä.

Teslan sivuilta: "Tesla’s mission is to accelerate the world’s transition to sustainable energy." Ja tässä mielessä, onko missään pörssissä tarjolla vastaavanlaista pakettia? Uusiutuvan energian talteenotto, varastointi, jakelu. Siihen ympärille asunto taikka auto. Aika vakuuttavaa etumatkaa muihin valmistajiin nähden. Yhtiö ei myöskään ole pahasti ryvettynyt, vaan brändi on arvokas ja mediaseksikäs.

Varmaan enää työntekijöistä kiinni. Jos oikeat ihmiset löytävät tiensä Teslan palkkalistoille,  niin en näe mitään ongelmaa miksei yhtiö voisi lähteä lentoon.

TL;DR jos koitatte shorteilla exploittaa tyhmää rahaa (noviisit, ig-mallit) niin go for it. Jos viisasta rahaa (hedge fundit, ent. öljykihot) niin saattaa näpit palaa.

Buy: Tesla , $ , £

Sell: muut autovalmistajat kuin Tesla, etenkin Eurooppalaiset, €

Mä toivoisin et USA ei höykyttäis noin pahasti muita mitä se nyt tekee mut toivominen ei riitä. Merkelin seuraajalla aika hankalat lähtökohdat.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 15.2.2020 08.40

Sotken vielä yhden viestin verran.

Historiaa tarpeeksi lukemalla, ymmärtää nykyisyyttä huomattavasti paremmin.

Ensimmäiset monikansalliset yhtiöt perustettiin 1600 & 1602. Ne olivat Englannin ja Hollannin Itä-Intian kauppakomppaniat.

Noista alkaa megakorporaatioiden aikakausi ja globalisaatio toden teolla. Mihin se sitten päättyy niin olettaa sopii että resurssien loppumiseen. Sitä ennen kinastellaan siitä kenelle ne kuuluu, ja miten ne käytetään ja jaetaan.

Englannin Itä-Intian kauppakomppania ryöväsi Intian kansallisaarteet ja kävi oopium sotaa kiinalaisten kanssa. Hollannin vastaava hääräsi Indonesian saariston kimpussa.

Nykyisin USA on yksi iso megakorporaatio. Mutta heiltä on puuttunut visio, ja röyhkeys. Sitä puutetta paikkaamaan on löytynyt Trump. MAGA!! America first! WIN WIN WIN!

https://www.reuters.com/article/us-germany-security/the-west-is-winning-...

Ikävään saumaan sattui tuo koronavirus leviämään Kiinassa.. Juuri kun näytti, että US & USD saisi todellisen haastajan Venäjän, Iranin ja Kiinan liittoumasta.

Voisiko joku oikeasti olla niin sairas että levittäisi tarkoituksella virusta? Ei kai sentään.. Ei kai se ole mahdollista. Rauhaa rakastava länsi ei ainakaan voi olla syyllinen. Kiinan hallinto pelännyt omia kansalaisiaan ja kehitellyt ratkaisuja? Joku mennyt taas sekaantumaan eläimiin..? :facepalm: 

Virallista selitystä odotellessa. Ennen sitä en sulkisi pois mitään vaihtoehtoa.

 

 

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 14.2.2020 01.00

Ok, mun paha. Joku muu teki ja Gates/Microsoft veti massit siitä? Jostain ainakin kyhäsivät melkoiset mammonat ja käsitykseni mukaan juuri Windowsin graafisesta käyttöliittymästä.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 14.2.2020 12.27

En väitä. Väitän enemmänkin että koko maailmantalous on varsin hämärää puuhastelua nykypäivänä.

Mitä ootte mieltä tästä tämän päivän HS uutisesta?

https://www.hs.fi/talous/art-2000006406802.html

Onko jenkkien talous ja noi yhtiöt jossain kuplassa mikä puhkeaa kohta? Ja sitten oikeus tapahtuu ja markkinatalous korjaa itsensä? Bitcoin sijoittajat julistautuvat voittajiksi? Siirrymme uuteen aikaan, missä maanviljelijät vaihtavat maataloustuotteitaan experience pointseihin virtuaalipeleissä?

Ehh.. empä tiedä.

FED painaa USD ja USD takana on jenkkiarmeija. Jenkit on maapallon ainoa supervalta tällä hetkellä. Etenkin kun Kiina on karanteenissa ja Venäjän kansaa tuskin houkuttaa paljoakaan taistella Putinin käskystä. (Venäjän armeijan johto teetättää varusmiehillä taloja itselleen, varusmiehet tekevät itsemurhia, tappavat toisiaan kasarmeilla :s)

Entisaikaan ryöstäminen oli sentään rehtiä. Vietiin omaisuus ja naiset vahvemman oikeudella. Oli hienot laivastot ja niin edespäin.

WW2 oli sitten sen luokan hävitys, että tyhmempikin tajusi ettei tämä ole enää sitä mitä ennen. Joukkotuhoaseita kehiteltiin kilpaa ja jenkit veti tässäkin pidemmän korren. Pelisäännöt muuttuivat.

Mutta muuttuivatko ihmiset?

Olen kiitollinen kaikille, ketkä ovat osallistuneet nykyisen maailman kehittämiseen ja rakentamiseen. Rahoitusmarkkinat osana sitä. Joku kehitti tietokoneen ja Bill Gates väsäsi siihen graafisen käyttöliittymän. Pisteet siitä ja niin edelleen.

Microsoft on ohjelmistoillaan tienannut sievoisia summia, mutta onko tekstinkäsittely ohjelmat merkittävästi parantuneet enää viimeaikoina? Onko Microsoftin tuotteita käyttävät yhtiöt ja henkilöt saavuttaneet merkittävää kilpailuetua käyttämällä Microsoftin tuotteita? Vai onko "kaikilla" nyt Win10 käyttöjärjestelmän myötä vakoiluohjelma valmiiksi asennettuna koneessaan?

Pitääkö kaikki yrityssalaisuudet / liikeideat kertoa ensin Googlelle, Microsoftille ja Yhdysvaltain tiedustelupalveluille ennen kuin niitä sopii yrittää tuoda käytäntöön?

Vaikeuttaa huomattavasti kilpailua yhdysvaltalaisia yrityksiä vastaan kun he voivat lukea kaiken aikaa muiden ihmisten viestinvaihdon ja tarvittaessa vaan tapattaa kenet huvittaa.

Sellainen täyskäsi heillä on tällä hetkellä hallussaan, että vaatisi ihmeitä tuon aseman menettämiseen. Putin siihen pyrkii. Ihmeaseen tekemiseen mutta veikkaan että yritykseksi jää.

EU kärkimaat Brexitin jälkeen = Saksa ja Ranska eli ei täällä hyvin mene. Ranska haluaisi olla jokin supervalta Macronin johdolla, mutta keltaliivithän ne siellä vain marssii.

Kunnollinen liittouma USA-UK-Pohjoismaat-Venäjä ja ehkä jotain nykyisiä EU maita niin alkaisi lyyti kirjoittaa. Kylmän sodan ajan vastakkainasettelu US vs USSR varsin puuduttavaa touhua kaikille joten kättä päälle ja ruvetaan porukalla ryöväämään luonnonvaroja muilta ja ajelemaan sitten sähköautoilla älykaupungeissa ja pohtimaan että mitäs sieltä ulkoavaruudesta haluttiinkaan.

Karkasi ehkä VÄHÄN aiheesta, mut saas nähdä miten noi automarkkinat tästä kehittyy.

 

 

 

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 14.2.2020 08.36

Perehdyin yllä mainittuun supply chainiin, (oli toimitusketju suomeksi) sekä vapaakauppaan.

Sen lisäksi luin parit Trumpin uhkaukset EU:n suuntaan mitkä horjuttivat ainakin omaa uskoani vapaakaupan tulevaisuuteen.

Sen jälkeen kävin läpi Thomson Reutersin ansiokkaasti kokoaman analyysin aiheesta: "Will electric vehicles really create a cleaner planet."

https://www.thomsonreuters.com/en/reports/electric-vehicles.html

Selkeästi ja kattavasti ovat käsitelleet aiheen kokoa ja kompleksisuutta.

Akkumateriaalien louhinta, jalostus ja jatkojalostus autoiksi on vasta alkusoittoa. Sähkön tuotanto on todella iso kysymys tässä kokonaisuudessa.

Ei nyt mennä siihen, vaan pysytään näissä autoissa ja shorteissa. Daimler aka Mercedes Benz julistanut 2018 esim.

https://www.thedrive.com/tech/25414/daimler-is-buying-a-massive-23-billi...

Ostavansa 23 mrd. €uron edestä akkuja, ja tekevänsä sitä ja tätä sille mallistolle ja 2030 asti on tehty diilejä akkuvalmistajien kanssa mutta eivät kuitenkaan kerro, kuka tämä valmistaja on.

Ei vakuuta sijoittajia tuollainen viestintä, ja se näkyy yhtiön kurssikehityksessä 2018 eteenpäin. Tesla sen sijaan porskuttaa ihan sama mitä se Musk suustaan päästää tai mitä polttelee MMA podcastissa.

Herää melkein epäilys, et tietääköhän ne jotain tulevaisuudesta mitä muut ei? Tesla ja sen gigafactoryt on too big to fail ja muut automerkit voi vaikka jäädä historiaan tai nuolla näppejään ketä kiinnostaa ¯\_(ツ)_/¯

Ainut jos muilta valmistajilta tulee joku ylikylän innovaatio tohon akkuteknologiaan, minkä onnistuvat vieläpä pitämään salassa niin sitten voidaan ehkä puhua kilpailusta. Sama se mulle niin kauan kun jalat toimii. Ja mukavaa kevään odotusta kaikille.

 

 

 

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 13.2.2020 05.07

Mihin shorttinne perustuu? Oletan, että Teslan ylihinnoittelemiseen markkinoilla. (Teidän näkemys vs. markkinan näkemys)

Mihin Teslan hinta perustuu? Oletuksiin yhtiön tuloksentekokyvystä, nyt ja tulevaisuudessa.

Mihin Teslan tuloksenteko perustuu? Kyvystä muokata raaka-aineista sähköakkuja & sähköautoja ja niiden myymisestä. (Varmaan huoltavat kans ja ostavat käytetyt takas & uusiokäyttävät jotenkin, en tiedä miten pitkälle ovat miettineet)

Pääsy akkumateriaaleihin on siis elinehto Teslan liiketoiminnalle. Pääsyyn vaikuttaa hyvin vahvasti se, 'minkä lipun alla seilaat'. Vai minkä takia Eurooppalaiset autoyhtiöt eivät kilpaile Teslan kanssa pääsystä Kiinan materiaaleihin?

Ehkä siksi, että realistista mahdollisuutta tähän ei ole? Koska takana ei ole sitä sotakoneistoa? Huhhuh, kun miettii tulevia "kauppasotia / neuvotteluja" Trumpin ja EU-edustajien välillä. Mitä EU voi tehdä, paitsi nyökkäillä ja hyväksyä mitä ikinä sieltä tulee?

https://www.theverge.com/2019/4/19/18508066/audi-etron-delay-batteries-l...

Sähkökäyttöisten Audien tuotanto myöhästyy koska akkumateriaaleja ei oo saatavilla. Pitäiskö päästää Suomen maaperään käsiksi, vai pyrkiä saamaan Teslan akkutehdas tänne? Ihan sama kunhan päästäis jo kuopankaivuu hommiin.

Meninkö liian pitkälle? Kyllä. Koska en tiedä miten pitkiä positioita teillä on noissa shorteissa. Enkä muutenkaan ymmärrä mitään mistään virtuaalipeleistä minkä osasia nämä shortit ovat. Reaalimaailmasta jotain ymmärrän ja halusin ottaa osaa mielenkiintoiseen aiheeseen (Tesla ja ne akkumateriaalit).

Millä autoilla itse meinasitte ajella v. 2035? 2050? Ite näillä näkymin polkupyörä / kävelyhommia laugh

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 13.2.2020 02.52

Ensinnäkin, todella isot propsit Jens kaikesta mitä oot elämäsi aikana saavuttanut ml. tää blogi. Kiitän ja kumarran.

Sitten pari sanaa noista Tesla shorteista. Mielenkiintoinen yhtiö kyseessä tottavie, kaikinpuolin. En tiedä mitä kaikkia muuttujia otatte huomioon pelipäätöksiä tehdessä, mutta kun ajat on mitä on, niin haluan huomauttaa muutamasta seikasta mitä helposti jättää ajattelematta syystä että: eivät ole kovin mukavaa ajateltavaa.

Jos pyritte exploittaamaan ns. tyhmää rahaa noilla shorteilla, niin go for it. Saattaa kannattaa.

Jos pyritte biittaamaan viisasta rahaa niin saattaa palaa näpit.

Öljy & autoilu ovat olleet yhdessä sanotaan vaikka 150 vuotta. Öljy ja valta taasen on sidottu yhteen viimeistään WWII aikana ja jälkeen. Valta perustuu väkivaltaan ja väkivalta aka sotakoneisto pyörii öljyllä. Siksi kilpailu öljyvarannoista on sotaisaa.

Joka tapauksessa: maailma on jatkuvassa muutoksessa, ja se mikä oli hienoa vuonna 1962 ei välttämättä ole enää vuonna 2020. Tarkoitan tällä sitä, miten ExxonMobil ylpeili v.1962 jäätiköiden sulattamisella. Tässä vain 1 linkki aiheesta: https://thinkprogress.org/50-years-ago-big-oil-bragged-about-being-able-...

Nykyään jäätiköiden sulattaminen ei ole enää niin cool (pun intended). Ja ihmiset etenkin Euroopassa ovat heränneet "vastustamaan ilmastonmuutosta". Konkreettiset keinot on vähissä, mutta markkinavoimiin ja rahan painamiseen tunnutaan luottavan. Uusi EU-komisso ja Triljoona €uroa uusiutuviin.

Olisiko näin käynyt, jos Venäjä ei olisi puuttunut peliin Syyriassa, ja sitä kautta oltaisiin saatu putki mistä imeä lähi-idän öljyt Eurooppaan? Ehkä. Ehkä ei.

Venäjä kuitenkin puuttui, ja tarjosi sen sijaan kaasuputkea. Ei käy terveisin USA. Mitähän Eurooppalaisten autovalmistajien pitäisi nyt miettiä?

Varmaan akkumateriaaleja sähköautoihin. Mistähän niitä löytyy, paljonko maksaa luvat, kaivaminen, jalostaminen ymv.

Autoja osataan tehdä kyllä. Energiasta, ja sen lähteestä tässä on kyse. Ja sitä kautta taas vallasta. Vaikeata on betsata USA sotakoneistoa vastaan. Se on kaikkien jenkkiyhtiöiden takana turvaamassa ja näihin kuuluu myös Tesla.

Aika näyttää miten käy shorttien, jäätiköiden ja autoilun. Halusin vain tuoda esille muutamia seikkoja mitä ei tule kauppalehdessä vastaan.

TLDR; ota huomioon kilpailu maapallon resursseista tehdessäsi sijoituspäätöksiä energiayhtiöihin / yhtiöihin jotka ovat riippuvaisia energiasta.

 

Näytä koko viesti