Accounting 101

+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Tämän blogin tarkoitus on toimia minulle sijoituspäiväkirjana, mihin kirjoittelen hankintojani ja niiden yhteyteen analyysini yhtiöstä ja hypoteesini sen upsidesta ja "ennusteet". Kvartaaleittain katson onko yhtiö kehittynyt ennusteiteni ja hypoteesieni mukaisesti ja päivitän sitten ennusteitani. Tämä on helppo paikka minulle sitten joskus palata katsomaan miksi aikoinaan ostin yhtiötä. Toivonkin, että palstalaiset haastaisivat hypoteeseja ja analyysejani, jotta voin niitä sitten parannella ja oppia itsekkin. 

Olen muutama vuosi sitten valmistunut laskentaekonomi. Pääaineena siis laskentatoimi. Olen työskennellyt muutaman vuoden erilaisissa taloushallinnon tehtävissä, joten tilinpäätökset ja muut talouslaskelmat ovat minulle tuttuja.

Ensimmäisenä aion kirjoittaa viimeisimmästä hankinnastani Constista.

0
0
29.7.2018 - 10:25 #20731

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Consti pieni pesimisisesti hinnoiteltu ”nopea käänneyhtiö”

Consti on paininut kannattavuus- ja johtamisongelmien kanssa Q3/17-Q1/18 ja yhtiön kurssi on laskenut sen mukaisesti. Yhtiö pääsi reippaasti voiton puolelle Q2/18 ja johtaja vaihdosten ansiosta tulevaisuus näyttää yhtiöllä valoisalta. Nykyisellä hinnoittelulla yhtiö tarjoaa hyvää upsidea ja pientä laskun mahdollisuutta. Markkina hinnoittelee Constia tällä hetkellä niin, että se ei pystyisi tekemään käännettä. Constin ongelmat ovat kuitenkin ”positiivisen” laatuisia. Putkiremontit ovat olleet yhtiön kipukohta lisäksi yhtiö on tehnyt kannattamattomia sopimuksia tai huonot toimintatavat talotekniikassa ovat tehneet projekteista kannattamattomia. Odotan, että uusilla johtaja vaihdoksilla saadaan suunta käännettyä putkiremonteissa sekä implementoimalla kannattavien liiketoimintojen toimintatapoja, kuten yhtiö on luvannut. Kannattamattomien sopimusten tilanne on helppo korjata hyvästä kysyntä tilanteesta johtuen. Uudet sisäiset kannattavuuslaskelmat on jo otettu käyttöön uusia sopimuksia tehdessä ja tappiollisia sopimuksia ei pitäisi enää syntyä. Tämä muutos näkyikin hyvin yhtiön Q2 luvuissa. Yhtiön mukaan kannattamattomat projektit loppuvat viimeistään vuodenvaihteeseen mennessä. Kertaluontoisia alaskirjauksia voi kuitenkin vielä tulla yhdestä urakasta, mutta itse liiketoiminnan suunta on jo käännetty.

Constin tilauskanta nauttii rakentamisen supersyklistä ja mikä tärkeintä kasvua tuli Constin kannattavilla segmenteillä.

Tämä yhdistettynä uusiin kannattavuustoimenpiteisiin pitäisi kääntää yhtiön tuloksen voimakkaaseen kasvuun. (Talotekniikka on ollut ja osittain on vieläkin Constin riippakivi).

Alla ennusteet miten tämä tulee näkymään Constin tämän vuoden kvartaaleilla

Tappiolliset sopimukset näkyvät 2017 vuoden korkeissa palvelu ja materiaali kuluissa. Uusilla sisäisillä kannattavuuslaskelmilla mitä käytettään tarjouslaskennassa tämä suhde paranee 2018 vuonna ja näkyy myös voimakkaana tuloskasvuna.  Palkat kuitenkin nousevat johtuen uusista korotuksista ja rakennusalan yleisestä suhdannevaiheesta.

 

Seuraavat vuodet ja osakkeen hinnoittelu

Osake on hinnoiteltu hyvin alas tällä hetkellä. Noin 0,23 P/Sales kertoimella, mikä on historiallisen alhainen. Inderes totesi, että mikäli Consti pääsee historiallisille kannattavuus tasoille tämä kerroin voi nousta aiemmalle arvostus tasolle eli 0,48x.

Alla ennusteet yhtiön lähivuosien kehityksestä.

Aineiden ja palveluiden käytön pitäisi pysyä hallinnassa, kun yhtiö pysyy kannattavuussuunnitelmassaan. Kuten aiemmin todettu palkat kuitenkin nousevat rakennusalalla johtuen sovituista korotuksista. Aineet ja palvelut pitävät myös sisällään alihankkijoiden palkkoja, mutta näidenkin kasvu on huomioitu ennusteissa.

2019 ennusteessa on huomioitu tilauskannan kasvun realisoituminen. Tämän jälkeen ei odoteta niin kovaa kasvua yhtiölle enää.

27.7. Constin osake sulki hintaan 8,88 euroa. Yhtiön päästessä ennusteeseen ja mikäli markkinat hyväksyvät yhtiölle taas 0,48 P/Sales kertoimen olisi yhtiön hinta 2020 tilinpäätöksen jälkeen 19,59euroa. Tämä tarkoittaisi 120,6% upsidea. Tämän näen itse kattohintana osakkeelle enkä usko näin korkeaan arvostukseen. Itseäni kiinnostaa vuosi 2019 ja toteutuuko sen ennuste. Tällöin yhtiön ”tavoitehinta” liikevaihtokertoimella olisi 19,2euroa. Itse uskon yhtiölle tulosperusteista arvostusta, koska en usko, että yhtiö enää lähtee hakemaan yhtä aggressiivisesti kasvua ja tällöin näin korkea liikevaihtokerroin ei ole perusteltu vaan yhtiötä hinnoitellaan tulosperusteisesti. Helsingin pörssin keskimääräinen PE-luku on pyörinyt viime vuodet 18-20 välillä. Constin kuitenkin edustaessa syklistä alaa tulee markkina hinnoittelemaan sen alle tämän. Rakennusalan yhtiölle 12PE-luku on melko tyypillinen. Constin kuitenkin ollessa hieman defensiivisempi yhtiö, ottaen huomioon suomen taloyhtiöiden historiallisen korjausvelan voidaan argumentoida, että hieman korkeampi arvostus on markkinoiden hyväksyttävissä 14-15PE. Tällä saadaan osakkeelle 2019 tulokselle 12,88 – 13,80 euron hintahaarukka. Mikä tarkoittaisi 45%-55% prosentin upsidea. Tämä arvostus voidaan kuitenkin saavuttaa jo vuoden 2018 ennusteiden jälkeen, jos yhtö kykenee voimakkaasti parantamaan tulostaan kvartaalista toiseen.

Riskit ja downside

Consti on pienen kokonsa ja vähäisen seurannan takia jäänyt hieman varjoon. Small capit yleensä tarjoavat parhaita ”väärin hinnoiteltuja” ostopaikkoja. Consti on alhaisesti hinnoiteltu sen 0,23x P/Sales kertoimella. Vaikka yhtiö tulos jäisikin pyörimään lähelle nollatulosta. Olisi silti sen downside hyvin rajattu nykyisellä hinnoittelulla. Absoluuttinen alaraja Constille on 0,2x P/sales, koska 0,25x kertoimella se olisi jo hyvin houkutteleva yritysostos isommille toimijoille. Pienestä yhtiöstä olisi helppo saada synergia edut esiin, kun jo Constinkin kokoisella yhtiöllä on oltava liiketoiminnan tukitoiminnot. Isompi toimija voisi hyvin pyörittää Constin liiketoimintaa omilla tukitoiminnoillaan. 0,2-0,25x P/sales 300me liikevaihdolla rajaa kurssin alarajaksi 7,65 – 9,55 euroa tarkoittaen maksimissaan n. 14% downside riskiä nykyisellä kurssitasolla, kun upside on jopa yli 100%. Mahdolliset kertaluontoiset alaskirjaukset riitautuneesta projektista voivat vielä heiluttaa kurssia, mutta jos liiketoiminnan kannattavuuskäänne jatkuu tarjoaa tämä vain hyviä ostopaikkoja.

 

HUOM. Tämä ei ole sijoitussuositus eikä sitä tule pitää sellaisena ja tällä kirjoituksella on lähinnä viihteellistä arvoa allekirjoittaneelle

0
0
29.7.2018 - 12:07 #20732

Daytrader

+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Hyvä avaus! Toivottavasti kirjottelet muitakin yhtiöitä auki. Itsekin ostin vähän Constia tulosjulkistuksen jälkeen. 

Aika samoilla linjoilla arvostuksen suhteen. Osakkeen arvo ei hinnoittele marginaalin palautumista lähellekään aiempaa tasoa. Jos haluaisi saada vielä enemmän odotusarvot puolelleen, pitäisi jutella jollekin, jolla on hyvät kontaktit Constin alalle. Sitä kautta voisi selvitä, onko lisää ongelmia odotettavissa ja mikä olisi realistinen marginaali, mitä odottaa. Sitten osaketta voisi ostaa reilummalla kädellä.

0
0
29.7.2018 - 17:30 #20734

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Kiitokset viestistäsi! Innostuin juuri sinun blogiasi lukemalla pitämään "sijoituspäiväkirjaa". En itsekkään mennyt vielä "All-in" (en koskaan mene yhteen osakkeeseen all in max 20% salkusta). En usko, että Constin kurssi liikkuu juuri minnekkään ennen seuraavaa osaria. Ellei, joku analyysitalo ala sitä hehkuttamaan. Pääsee siis matalammalla riskillä tankkaamaan lisää Q3, jos liiketoiminnan kannattavuuskäänne jatkuu. Nämä vähän seuratut yhtiöt harvemmin raketoivat ellei, joku iso nosta tätä esille ja "instikkaraha" ala ostamaan tätä. Constissa melko minimaalinen vaihto pl. Osaripäivät. Mielenkiinnolla jään seuraamaan miten käänne etenee.

Seuraavaksi ajattelin kirjoitella Admicomista mitä olen tankkaillut pitkin kevättä. Viime osari oli odotuksiani parempi etenkin kannattavuuden osalta ja antoi pientä esimakua siitä miten voimakkaasti heidän ERP softa skaalautuu, jos kasvua vain saadaan.

 

0
0
9.8.2018 - 21:33 #20866

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Admicom päiväkirja päivitys on päässyt venähtämään ja tänään päätin runnoa sen läpi ( syytän lämmintä kesää:). En käsitellyt yhtiötä ihan niin laajasti ja tarkasti kuin olisin halunnut. Tehdään se sitten, kun saadaan yhtiön vuosikertomus ja on tuoretta dataa. Kertauksen vuoksi olen siis tankannut admicomia pitkin kevättä ja se on nyt q2 tuloksen jälkeisten tankkausten jälkeen salkkuni suurin yksittäinen omistus. Kurssikin on muuten kivasti pompannut viime viestistäni. Ilmeisesti ruotsalaiset piensijoittajat ovat kiinnostuneet osakkeesta.

 

Admicom – pieni erittäin kannattavasti kasvava SaaS-yhtiö

 

Admicom on tuore tapaus First Northissa. Se listautui vasta tämän vuoden alkupuolella (9.2.) ja oli listautumisvaiheessa jo erittäin kannattava. Yhtiö on varmaankin monelle tuntematon, joten alla pieni esittely, mikä on lainattu yhtiön listalleottoesitteestä: ”Admicom on vuonna 2004 perustettu nopeasti kasvava toimialakohtaisten toiminnanohjausjärjestelmien tarjoaja, jonka pilvipalveluna toimiva ratkaisu automatisoi työmaan ja toimiston rutiineja saumattomasti taloushallintoon asti. Admicom toimii tällä hetkellä kolmella eri asiakastoimialalla: talotekniikassa, rakentamisessa ja teollisuudessa. Admicomin toiminta pohjautuu pienten ja keskisuurten asiakkaiden kilpailukyvyn parantamiseen tehokkaalla ja monipuolisella toiminnanohjausjärjestelmällä, joka poistaa hallinnosta manuaalisia työvaiheita ja antaa reaaliaikaisen kuvan liiketoiminnasta. Admicomin Software-as-a-Service -liiketoimintamalli perustuu asiakkaalle kuukausiveloitusta vastaan tarjottaviin palveluihin, ja lisäksi Yhtiö tarjoaa järjestelmän käyttöönotto- ja asiantuntijapalveluja sekä tilitoimistopalveluja.”

Olin hieman skeptinen, kun yhtiö listautui – mietin miksi kukaan haluaisi listata tämänlaista jalokiveä näin aikaisessa vaiheessa? Syyksi toimitusjohtaja kertoi tunnettuuden. Tämä ei vielä poistanut minun skeptisyyttäni siitä, että jotain olisi vialla, joten en annin jälkeen ostanut niin paljon kuin olisin ostanut, jos minulla olisi ollut samanlainen usko yhtiön tarinaan kuin nyt. Yhtiön hinta ei poikkeuksellisesti noussut hirveästi annin jälkeen ja olisi tarjonnut hyvän paikan kahmia osaketta edulliseen hintaan. Intoa osakkeeseen taisi myös rajoittaa yhtiön HPJ, joka on tuomittu talousrikoksesta IT kuplan aikoihin. No se jossittelusta.

Itse työskentelen taloushallinnossa, mikä on myös osaltaan toiminnanohjausta ja käytännössä sen ytimessä mitä Admicom digitalisoi ja automatisoi. Koen, että minulla on pieni etu Admicomin arvioinnissa. Admicomin liiketoimintaa tukee taloushallinnon digitalisaatio ja automatisaation megatrendit. Admicom on tehnyt fiksusti, kun se on erikoistunut tiettyihin nicheihin eikä ole lähtenyt kamppailemaan alan jättien kanssa mikä antaa sille kilpailutilanteeksi ”sinisen meren”. Suurimmassa osassa yrityksissä, jopa hyvinkin isoissa yrityksissä pyöritellään vielä melkoisia Excel himmeleitä ja todella moni CFO on valmis maksamaan siitä, että saa työt automaattisemmaksi ja laskelmat reaaliaikaisemmaksi. Yhtiö helpottaa ihmisten elämää ja etenkin asiakasyrityksen ”tärkeiden” ihmisten elämää, joten sen on melko helppo hinnoitella sen palvelut hyvällä katteella. Tämän lisäksi Admicom tuo myös konkreettisia säästöjä asiakasyrityksille toiminnan automatisoinnilla ja asiakkaan työntekijöille jää enemmän aikaa tärkeämpiin ja tuottavampiin tehtäviin. Puhdas win-win tilanne siis. SaaS malli mahdollistaa myös sen, että jokaisen uuden asiakkaan ylläpitokulu on alempi kuin toisen, kun isompi liikevaihto massa kannattelee suhteellisen kiinteää kulumassaa. Yhtiö palvelee pieniä ja keskisuuria yrityksiä mikä on yleisesti eri toimialoilla alipalveltu segmentti. Isoilla kansainvälisillä toimijoilla ei ole kiinnostusta palvella näitä asiakaskuntia markkinan ”pienuudesta” johtuen. Täten Admicom on saanut melko rauhassa kehittää omille nicheilleen erinomaisen palvelun vuosien saatossa, mikä on luonut syvän vallihaudan yhtiön kilpailuedulle. Yhtiöllä on siis paljon ajureita kasvulle ja sen liikevaihto on vielä erittäin pieni, joten ainakaan koko ei tule hetkeen kasvua rajoittavaksi tekijäksi.

 

2018 ennuste ja markkinatilanne

Yhtiön kannattavuus skaalautuu vahvasti SaaS mallista johtuen. Yhtiön muuttuvat kulut ovat melko pienet eivätkä uudet asiakkuudet vaadi käytännössä muuta kuin myynnillisiä panostuksia. Toki tietyin väliajoin on palkattava lisää asiakaspalvelijoita ja teknistä tukea, mutta suhteessa nämä kasvavat paljon hitaammin.

Yhtiön koko on vielä erittäin pieni ja markkinaosuudet liiketoiminta segmenteillä ovat sen mukaiset. 2017 vuoden lopussa Admicomin markkinaosuudet olivat tämänlaiset heidän asiakassegmenteissä:

Kuten taulukosta huomaa Admicomilla on vielä hyvät mahdollisuudet kasvaa sen kaikilla nykyisillä asiakassegmenteillä. Uutena palveluna Admicom on lanseeramassa Admicom liteä mikä on tarkoitettu pienyrityksille. Tämä todennäköisesti avaa myös uusia asiakassegmenttejä. Yhtiön pienen koon ja niche-strategiasta johtuen kasvunäkymät ovat erittäin hyvät.

Yhtiö onkin kasvanut erittäin haipakkaa tahtia. H1/18 vs H1/17 liikevaihto kasvoi 44% ja nettotulos kasvoi 59%. Nettotulosta rasitti vielä listautumiskulut. Listautumiskuluista oikaistu nettotuloksen kasvu on 88%!

Yhtiön EBITDA marginaali myös kasvaa kaiken aikaa yhtiön voimakkaan skaalautumisen johdosta. Tämän lisäksi 90% yhtiön laskutuksesta on toistuvaa, joten voidaan puhua hyvin suhdanne kestävästä yhtiöstä. Kaiken päälle yhtiö on isolla kassalla varustettu nettovelaton yhtiö.

 

Alla minun ennusteeni 2018 H2 kehityksestä:

Kulupuolella olen ennustanut normaalia nopeampaa kasvua adminet litestä johtuen, mikä ei todennäköisesti vielä tänä vuonna tuo suurta muutosta liikevaihtoon. Ennusteeni yhtiön 2018 kannattavuudesta on siis melko pessimistinen. Q2 liikevaihto on suurin tasauslaskutuksesta johtuen. Yhtiö itse ohjeistaa vuodelle 2018 liikevaihdon kasvun olevan 32-36% ja EBITDA marginaalin olevan 30-40%. Vaikka itse ennustan hieman odotettua nopeampaa kulukasvua, on silti ennusteeni EBITDA haarukan ylälaidassa n. 38%. Myös liikevaihto ennusteeni on haarukan ylälaidassa. Yhtiö on kuitenkin performoinut erinomaisesti listautumisen jälkeen, joten en näe mitään syytä miksi näin ei olisi.

2019-2020 kasvun vuodet, mutta mitä sen jälkeen?

Yhtiön on ohjeistanut 18-20 vuosien tavoitteekseen 30% liikevaihdon kasvun. Alla olen ennustanut miltä se näyttäisi yhtiön numeroissa.

2019 vuodelle ennustan 32% liikevaihdon kasvua, kun Adminet lite tuo myös oman osuutensa kasvuun ja yhtiö etenee odotetusta teollisuussegmentillä. Yhtiön skaalautuvuus näkyy hyvin myös vuonna 2019, kun EBITDA marginaali paranee entisestään johtuen hitaammasta kulukasvusta. Lisäksi yhtiön H1 2019 saa lisää kannattavuus boostia, kun sillä ei ole vertailukauden listautumiskuluja rasittamassa sen tulosta.

2020 liikevaihdon kasvu hieman hidastuu 30%. Kannattavuus kuitenkin jatkaa paranemistaan. Tähän toki on sanottava se, että yhtiö ei ole kertonut investointi suunnitelmistaan ja 2020 se joutuu todennäköisesti investoimaan voimakkaammin tuotekehitykseen, jos haluaa jatkaa yhtä voimakasta kasvua. Yhtiön kasvua tukee kuitenkin taloushallinnon digitalisoitumisen megatrendi ja ihan se, että yritykset saavat rahallista ja ajallista hyötyä siitä, että he ottavat Admicomin SaaS ERP käyttöön. Sanottakoon, että vielä Suomessa taloushallinnon digitalisoituminen on melko lapsen kengissä, jopa isoissa yrityksissä. SaaS malli tarjoaa kevyemmän digiloikan kuin pääomaintensiiviset lisenssimallit missä setup kulut voivat olla todella kalliita.

Avainkysymys yhtiön arvostuksessa on kuitenkin se miten kasvu jatkuu vuoden 2020 jälkeen? Olen alle ennustanut miltä yhtiön luvut näyttävät, jos kasvu puolittuu 15% ja siitä hiljenee prosentin vuodessa.

Vaikka kasvu hiljenisi dramaattisesti, kasvaisi EPS silti 17% p.a.  Tällöin yhtiö voisi profiloitua esimerkiksi osinkokoneeksi sen velattomuudesta johtuen. Yhtiö on kuitenkin nykyisellään hinnoittelullaan erittäin herkullinen tapaus minulle vaikka kasvu puolittuisi ensimmäisen kolmivuotisjakson jälkeen. Yhtiö on reippaasta kurssinoususta huolimatta hinnoiteltu alle PEG 1, mikä tarkoittaa kasvua alennuksella ja vielä erittäin kannattavaa sellaista.

Yhtiön arvostus ja riskit

Suurin riski yhtiössä on, että kasvu hidastuisi yhtäkkiä. Tällöin osakkeen hinnasta voisi kadota melko paljon. Admicomin voisi olettaa n. 20 PE arvostukseen tällaisessa skenaariossa, johtuen sen defensiivisyydestä. Tämä tarkoittaisi vuoden 2018 EPS ennusteella n. 12 euron kurssia, mikä antaa yltiö negatiivisessa skenaariossa downsideksi  33% nykyisellä arvostuksella. Upsidea en lähde arpomaan, mutta jokainen ymmärtää, että kasvun realisoituessa on se todella suuri. Kuten yllä todettu yhtiöllä käydään kauppaa alle 1 PEG luvun mikä on melko maltillinen arvostus näin defensiivisille ja hyvän kasvunäkymän omaavalle yhtiölle. Toistetaan vielä kerran, että yhtiön taloudellinen tilanne on erittäin hyvä, sen kassa on suuri eikä yhtiöllä ole korollisia pitkäaikaisia velkoja.

Todettakoon vielä plussanna, että yhtiön toimitusjohtaja omistaa paljon yhtiön osakkeita, joten hänellä suuret interssit pitää kulut tarkassa syynissä ja kannattavuus erittäin hyvänä. Hän on inderesin haastatteluissa todennut, että kaikki mitä Admicom tekee pitää olla heille kannattavaa ja vaikuttaisi siltä, että se mikä on Admicomille kannattavaa on muille erittäin kannattavaa.

 

Tämä ei ole sijoitussuositus vaan minun superbull näkemys erittäin kannattavasti kasvavasta SaaS yhtiöstä.

0
0
12.8.2018 - 17:54 #20916

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Lehto - peesausta viisaampien jalanjäljissä

Ostin lehtoa hintaan 8,6euroa osarin jälkeen, kun olin täällä lueskellut itseäni fiksumpien tekstejä ja osari oli muutenkin odotuksiani parempi ja kurssi on poljettu pohjaan. Kaiken lisäksi yhtiöllä pitäisi olla vielä jonkin näköinen kilpailuetu, kun se on prosessoinut työvaiheita ja siirtänyt vaikeimmat työvaiheet työmailta tehtailla, minkä pitäisi alentaa kuluja. 

Oma hypoteeseni tässä sijoituksessa on q4 hillotolpan rahastus ihan kuin Soini konsanaan (hän tosin rahasti hieman erilaisen hillotolpan). Saa nähdä jääkö minun hillotolppani haaveeksi.

 

 

Mikäli historia toistaa itseään on tämä hyvä case näillä kertoimilla. Katsotaan sitten Q4 tuliko hillotolppaa ja rahastetaanko se heti.

Tämän sijoituksen taustalla ei ole sen suurempaa analyysia, toki Q2 raportti on luettu läpi. Hauska nähdä miten tämä sijoitus pärjää verrattuna kahteen aikaisempaan (Consti ja Admicom) joita olen mielestäni syvällisemmin analysoinut ja pohtinut.

0
0
28.8.2018 - 14:16 #21202

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Salkussa oli pieni slice technopolista. Vaihdettu ne tänään Cityconiin. Perusteena hyvinkin yksinkertainen EPRA NAV q2 2018 2.68euro vs kurssi 1,88euroa.

EPRA NNNAV 2.38euroa. 

 

"When calculating the EPRA NNNAV in accordance with EPRA’s recommendations, the shareholders’ equity is adjusted using EPRA’s guide
lines so that bonds are valued based on secondary market prices. In accordance with Citycon’s accounting policies, the carrying amount and
fair value of bonds are different from this secondary market price. The difference between the secondary market price and the fair value of
the bonds was EUR 65 .4 million (98.1) as of 30 Jun 2018"
 
Ainoa kysymysmerkki on myisikö Gazit Globe naviin tätä?
0
0
4.9.2018 - 17:19 #21328

Krenjuussa

+121
Liittynyt:
27.10.2016
Viestejä:
186

Täällä olikin hyvää settiä. Heti seurantaan tämä blogi kun kerkesin perehtymään kirjoituksiin paremmin (Y)

 

 

0
0
8.9.2018 - 12:07 #21378

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417
Krenjuussa kirjoitti:

Täällä olikin hyvää settiä. Heti seurantaan tämä blogi kun kerkesin perehtymään kirjoituksiin paremmin (Y)

 

 

 

Paljon kiitoksia! On mukava tietää, että joku muukin on nämä tekstit lukenut läpi kuin allekirjoittanut.

 

Loudspring - Median ja keskutelupalstojen päähänpotkittu hylkiö

Viime aikoina Loudspringin niskaan on satanut paljon kuraa Nocartin takia ja kurssi on ottanut enemmän osumaa kuin ehkä olisi ollut tarpeellista. Välillä tuntuukin, että on unohdettu heidän portfolion sisältävän muitakin yhtiöitä. Toki aiemmin Nocart muodosti suurimman osan Loudspringin arvosta. Olen alle hahmotellut Loudspringin arvoa ilman Nocarttia.

 

 

Olen arvostanut yhtiöt vielä alemmilla kertoimmilla kuin Inderes. Eagle kohdalla odotuksena on 2Me EBITDA 2020 ja Nuukalla 4Me liikevaihto 2020. Diskonttokorkona olen käyttänyt 12%. Näin konsernikulut huomioiden yhtiön arvoksi saadaan 0,515senttiä ilman Nocarttia. Tämä hyvin konservatiivisilla arvioilla.

Sijoitusyhtiöpreemio on ehkä ollut vähän hankala käsite tässä yhteydessä. Minun mielestä Inderesin olisi pitänyt netottaa se konsernikuluihin niin ei olisi tullut niin hirveää mökää tästä. Itse olen laskenut yhtiön arvoon 5% "sijoitusyhtiöpreemion", koska sijoitusyhtiö selvästi luo arvoa mihin yksityissijoittaja ei itse pääsisi, kuten sijoitukset erittäin alhaisella arvostuksella (Nuuka ja Eagle). Lisäksi sijoittamalla Loudspringiin saa "suuren" hajautuksen listautumattomiin yrityksiin, mikä muuten voisi olla kallista ja hankalaa. Konsernikuluista johtuen itse NAV:llahan ei ole oikeasti preemiota, kun konsernikulut ovat tätä preemiota suuremmat. Minun laskelmissa Loudspringin NAV ilman Nocarttia on 0,74senttiä. 

Minulla oli aiemmasta jo salkussa keräily erä Loudspringiä hintaan 2,6e, kun uskoin Nocartin Afrikan valloitukseen. Nyt kun kursilla on pyyhitty lattiaa ja Nuuka on kehittynyt lupaavasti (erittäin isoja referenssi asiakkuuksia). Olen lisännyt Loudspringiä hintaan 0,8e ja 0,59e. Nuukan arvo voi helposti moninkertaistua laskelmissani, jos kasvu tulee sieltä läpi. Tämää johtuu melko korkeasta diskontosta ja multippeli ekspansiosta. 

 

Toivon etenkin tälle tekstille haastoa ja perusteluita miksi asiat eivät ole näin. Nocartista ei tarvitse vääntää, kun sille ei tässä arvoa anneta. 

 

 

 

0
0
30.9.2018 - 12:56 #21620

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Se olisi Q3 paketissa. Tässä inspiroituneena päätin julkaista salkkuni sisällön tänne, jotta voin itsekin seurata miten se kehittyy ja minkälaisilla painoilla näitä viestejä kirjoitellaan. 5% paino on alaraja, että ilmoitan täällä omistuksen suuruuden. Salkussa on muutama vanhempi isompi omistus mistä en ole kirjoitellut tänne, mutta voin toki kirjoittaa, jos jotain sattuu kiinnostamaan hypoteesit niiden takana. Laitetaan jatkossa, joka kvartaalin päätteeksi salkun sijoitukset tänne.

 

 

Tavoitteena on pienentää tuo muut palikka 15% jollakin aikavälillä. 

 

Ensi viikon perjantaina tulee Admicomin q3 liiketoimintakatsaus, sitten pääsee kirjoittamaan tänne jotain asiapitoista. 

0
0
3.10.2018 - 10:58 #21658

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Inderes ennakoi Admicomille 2,6me liikevaihtoa q3 ja 0,8m EBITDA eli hieman pessimistisemmällä kannalla kuin allekirjoittanut. Perjantaina nähdään sitten mihin arpa osuu.

0
0
4.10.2018 - 15:43 #21697

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

https://www.kauppalehti.fi/porssitiedotteet/positiivinen-tulosvaroitus-…

 

BOOM. indereksen "päihittäminen" tuntuu myös makealta.

EDIT:

Näyttäisi siltä, että adminet liten panostukset kasvattavat kuluja huomattavasti hitaammin kuin olen olettanut ja kontribuoivat jo kasvuun. EPS ennuste tulee kyllä nousemaan roimasti tälle vuodelle. Katsotaan huominen osari ennen ennusteiden päivitystä.

 

0
0
4.10.2018 - 15:57 #21700

Krenjuussa

+121
Liittynyt:
27.10.2016
Viestejä:
186

Tää on kyllä mukava lappu ollut holdaa. Ainut harmi on se miten vähän annista sain :) 

0
0
4.10.2018 - 16:05 #21701

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Olet harvinaisen oikeassa, on kyllä mukava lappu holdata. Itse olen joutunut ostamaan suurimman osan antihintaan kalliimmalla. Hintahaitari on onneksi ollut nykykurssia alempi 11-16euroa. Pitää osarin jälkeen tarkastella, josko ottaisi lisää kyytiin, vähän riippuen sitä mihin nuo uudet EPS estimaatit asettuvat. Tänään olisi todennäköisesti järkevämpi ostaa, kun huomenna Inderes nostaa tavoitehintaa, mikä todennaköisesti aiheuttaa huomenna kurssille nousupaineita. En nyt kuitenkaan lähde ostamaan ennen kuin näen osarin luvut niin saa tarkemmat estimaatit.

0
0
6.10.2018 - 11:46 #21754

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Admicom Q3 – Kasvuun investoidaan, kulut tippuvat

 

Liikevaihto ennuste osui melko hyvin, mutta suurin yllätys raportissa tuli kulujen kohdalla. Toimitusjohtaja oli aiemmin kertonut, että kulut kasvavat nyt, kun investoidaan adminet liteen. Kulut tippuivat kuitenkin huomattavasti, jopa verrattuna Q2. Raportissa mainittiin, että uusi tiimi aloitti 2.10.(Oulussa ei adminet lite) joten tämä todennäköisesti selittää, miksi kulut tippuivat. Annettaan TJ:lle nyt synninpäästö ja uskotaan ettei hänellä Q3 alussa ollut ihan tarkkaa tietoa, koska adminet lite alkaa generoimaan kuluja (Lite pilotoitiin Q3) ja kaikki muutkin kasvupanokset tulevat kuluksi, kuten esimerkiksi Oulun tiimi. Tiedotteen sana käänteistä voi päättellä, että Liten coretiimi on ollut jo pidempää palkkalistoilla.

 

Alla miten ennusteeni erosi toteutuneista luvuista:

 

*Näitä lukuja admicom ei raportoi tulostiedotteessaan vaan olen itse ne päätellyt.

Kulut tippuivat Q2 vs Q3 huomattavasti, yhteensä 237 tuhatta euroa vaikka toimitusjohtaja lupaili kulujen kasvavan. Tästä syntyi huomattava tulosparannus ennustettuun verrattuna. EBITDA % oli jopa 49% Q3 aikana! Tämä kulujen väheneminen näkyi myös merkittävänä osakekohtaisen tuloksen kasvuna ja nosti EPS ennustetta myös Q4.

Alla ennusteeni loppuvuodeksi:

2018 ennuste menee Admicomin ohjauksen ylälaitaan, EBITDA % jopa hieman yli. Yhtiö on kuitenkin osoittanut hieman pessimistisesti arvioivansa kehitystään, joten en ihmettelisi vaikka tulisi vielä kerran positiivinen tulosvaroitus Q4. Viimeiselle kvartaalille on taas kasattu adminet liten aiheuttamaa kulujen kasvua. Katsotaan nyt sitten, kuinka paljon sieltä loppujen lopuksi realisoituu kulujen kasvua. EPS ennuste nousi mukavasti 60 sentistä 72 senttiin.

 

Kannattavuuden ja kasvun parantuminen nosti myös lähivuosien ennusteita:

 

2019 Liikevaihdon ennustettu kasvu nostettiin 32% à 34% ja 2020 kasvu 30% à 31%. Nämä toki näkyvät myös osakekohtaisen tuloksen kasvuna, kun kulut eivät kasva yhtä nopeasti kuin liikevaihto. Näkemykseni on, että Admicom tulee ohjeistamaan taas 32%-36% liikevaihdon kasvua vuodelle 2019. Vanhat hypoteesini ovat vielä voimassa, joten lisää pureksintaa numeroista saa aiemmasta blogi postauksesta.

 

Mittatikkua osakkeen arvostukselle

 

Admicomin kurssi on noussut reippaasti tänä vuonna. Listautumishinta oli tosin erittäin halpa, mikä osaltaan selittää roimaa kurssinousua erinomaisen suoriutumisen lisäksi. Kurssinoususta johtuen päätin laskea DCF arvon osakkeelle. Diskonttaus on tehty 10% tuottovaatimuksella.

 

Hypoteesina on, että tulos on vuoden 2023 jälkeen sama siitä ”ikuisuuteen”. Ei kovin järkevä oletus, mutta antaa lukijalle kuvan siitä, että yrityksen arvo on paljon suurempi, jos kasvu jatkuu ja toisaalta taas paljon pienempi, jos homma ei mene lankulle. 21-23 ennusteet on tehty samoin kuin aiemmin eli 2021 liikevaihdon kasvua tulee 15% ja siitä se hidastuu prosentin vuodessa.  Näillä hypoteeseilla saadaan osakkeen DCF arvoksi 23,35 euroa. Tässä on hyvä huomioida, että vuosi 2018 on melkein paketissa ja kun se menee lankulle siirtyvät isommat kassavirrat vuoden lähemmäksi, mikä tulee nostamaan jonkin verran DCF arvoa.

Tästä päästään siihen, että en tule nyt nykykurssilla tankkaamaan osaketta (5.10. 23,50euroa). Vaan haluan vähintään 10% turvamarginaalin minun ennusteisiini, joten tankkaus tulee tapahtumaan 21,25 eurossa, jos kurssi siellä tulee enää käymään. Muuten lisäykset menevät q4 jälkeen.

DCF mallista myös näkee sen, että osake ei missään nimessä ole vielä kuplahinnoissa, kun ei tuohon hintaan ole vielä kasattu kummoisia kasvuodotuksia vuosille 21-23. Sitten, kun näihin vuosiin diskontataan 30% kasvua voin harkita osakkeen keventämistä. Tällöin pitää kuitenkin ottaa kaikki muutkin asiat huomioon, kuten kasvu träkki ja näkymät, joten keventäminen ei välttämättä silloinkaan tule kysymykseen, mutta katsotaan sitä sitten.

Admicom on hieno esimerkki siitä, että nämä softat ovat varsinaisia rahakoneita, jos kysyntää niiden tuottamalle palvelulle vain on, tällöin skaalatuminen on erittäin vahvaa.

 

 

HUOM. Tämä ei ole sijoitussuositus vaan lähinnä viihdearvoa kirjoittajalle

0
0
11.10.2018 - 10:47 #21842

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Ostettu aamun rytäkästä törkeän halpaa Constia. Suomessa on jäätävä historiallinen korjausvelka, monta miljardia, joten Constia ei voi syklisyydellään suoraan rinnastaa muihin rakennusfirmoihin. Lehtoa otettu myös vähän lisää pelihengessä. Constia pidän varmempana casena, koska putkiremontit yms. on vain pakko tehdä, mutta uusia rakennuksia voidaan, jopa huputtaa ennen valmistumista.

0
0
17.10.2018 - 22:30 #21964

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Voihan talotekniikka!

 

Constilta tuli tulosvaroitus koskien Q3 raportointi ajanjaksoa:

” Consti-konsernin liiketulos heinä-syyskuulta 2018 muodostuu tappiolliseksi johtuen Talotekniikka-toimialaan sisältyvän Talotekniikkaurakointi-yksikön sekä Julkisivut-toimialaan sisältyvän Asuntokorjaus-yksikön projektitoimitusten odotettua heikommasta kannattavuudesta.

Consti-konsernin heinä-syyskuun 2018 alustava liikevaihto on 78,9 miljoonaa euroa ja alustava liiketulos -1,4 miljoonaa euroa. Vuonna 2017 Consti-konsernin heinä-syyskuun liikevaihto oli 77,8 miljoonaa euroa ja liiketulos -0,8 miljoonaa euroa.”

Talotekniikan mahdollinen huono suoriutuminen oli mainittu jo puolivuotiskatsauksessa.

”Vuoden toisen neljänneksen liikevaihtomme ylsi lähes vertailukauden tasolle ja oli 77,8 miljoonaa euroa. Liikevaihdon kasvu jatkui vahvana Julkisivut-liiketoiminnassa, mutta Talotekniikka-liiketoiminnan toisen neljänneksen volyymissa heijastuivat edelleen loppuvuonna 2017 aloitettu liiketoiminta-alueen uudelleenorganisointi, uusien toimintamallien käyttöönotto sekä asuintalopalveluissa sovellettu valikoivampi tarjoustoiminta. Liikevoittomme parani selkeästi edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Vaikka pystyimme näkemään tekemiemme korjaavien toimenpiteiden vaikuttavan jo positiivisesti tulokseemme, kannattavuuttamme heikensivät kuitenkin edelleen aikaisemmin matalakatteisiksi todetut projektit sekä erään Korjausurakointi-toimialan projektin työsuoritteiden loppuun saattaminen katsauskauden aikana.”

Q2 raportissa oli varoitus, että talotekniikan kääntäminen positiiviseksi kestää odotettua pidempään ja nyt se realisoitui negatiivisen tulosvaroituksen muodossa.

” Odotan vahvan tilauskantamme yhdessä suorituskykyä parantavien toimenpiteidemme kanssa edesauttavan tuloskäänteemme saavuttamista vuoden toisella puoliskolla, vaikka Talotekniikka-liiketoiminnan suorituskyvyn palautuminen vaaditulle tasolle tuleekin kestämään jonkin verran arvioitua kauemmin.”

 

Q3 raportissa tärkeintä on tarkastella, johtuuko tulosalitus vanhoista kannattamattomista projekteista vai onko kyseessä uudet ongelmat.  Constin tarina käänteistä ei vielä mennyt pilalle, mutta happani ainakin. Itse katson Q3 raportin ennen kuin teen myynti tai ostopäätöksiä Constin suhteen. Yhtiön antamat näkymät kannattavuus käänteestä on tärkein tieto ja parasta tietenkin olisi, jos he voisivat tarkentaa vuoden 2018 ohjeistusta.

Alla uudet ennusteet. Vanhassa ennusteessa liikevaihto meni vain 0,5% päästä ennustetusta, mutta muuten homma meni reisille. Nyt ennusteet on hilattu melko pessimistisiksi.

2018 kvartaali ennusteet:

 

Lähivuosien ennusteet:

 

Palataan asiaan tarkemmin, kun saadaan yhtiöltä lisää inputtia Q3 raportin yhteydessä.

0
0
19.10.2018 - 18:07 #22015

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Ja Lehdolta myös negari. Myyty puolet positiosta 5,93 ja ostettiin takaisin 5,52. Nyt ei enempää moovseja katsellaan maanantaina uudestaan miten maailma makaa. Jos jotain positiivista tuosta negarista haluaa kaivaa niin pohtivat voivatko luopua tappiollisista toiminnoista. Surkein viikko koskaan omalle salkulle, kun melko isot omistukset (Consti 8%) ja (Lehto 6%) molemmat antoivat negarin. Eipä enää hirveästi houkuta rakennusalalle sijoittaminen, mutta katsotaan tilanne uudestaan myöhemmin ilman minkäänlaista tunnelatausta.

0
0
22.10.2018 - 22:25 #22083

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Myyty 1/3 consti positiosta riskienhallinta mielessä hintaan 7,04e. Lehto oli hyvä muistutus siitä, että korjausrakentamisessa on näkyvyys erittäin huono ja umpisurkealla Q3:lla Consti on pedannut paikan vielä toiselle negarille, kun se ei laskenut ohjeistusta. Pelkään pahoin, että tulos vajoaa lähelle vuoden 17 tulosta. Pahimmassa tapauksessa alle sen, jos huonoista projekteista tulee enemmän kuraa uikkariin kuin johto oli ajatellut. Constissa on kuitenki hyvää tulosvipua, kuten H1 näytti, jos homma saadaan hallintaa ja huonot projektit saadaan päätökseen. Negarin lisäksi, kirsikkana kakun päälle on vielä tämä Hotelli St. Georgen lakiriita, missä pelissä 15Meur. Tämän casen voittaminen tervehdyttäisi huomattavasti Consti talouslukuja. Nettovelkaisuus laskisi roimasti ja niin edelleen. Katsotaan mitä tuleva tuo - hyvin kriittisesti. Tästäkin voi pahimmassa tapauksessa  tulla kurauikkariin ja todella paljonkin, jos esim todetaan, että Constin työ vastaakin vain 10Meur. Minun on kuitenkin pakko todeta, että näitä lakiriitoja en osaa yhtään arvioida. Olisi kiva, jos joku voisi kertoa, jonkun esimerkki tapauksen, miten tämän tyylisissä caseissa on yleensä käynyt.

0
0
23.10.2018 - 20:07 #22116

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Myyty puolet Lehto positiosta hintaan 4,9. Ideana on se, että pääsisi hieman halvemmalla ostamaan takaisin. Lisäilty Admicomia 20,9-21,5e hintahaarukassa. Minua ei haittaisi, jos Admicom dippaisi isomminkin ILMAN mitään uutisia. Tällöin tankkaisin aika röyhkeästi ja keventelesin sitten myöhemmin.

0
0
24.10.2018 - 21:22 #22139

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Vähän lisää Admicomia hintaan 20,5 ja Lehdot takaisin kyytiin 4,67 hintaan, säästyipä siinä veivissä muutama penni. Voipi vielä laskea, kun on paljon vihaisia sijoittajia liikenteessä ja yleinen markkinadippi käynnissä.

0
0
30.10.2018 - 21:31 #22253

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Consti Q3 – Ei enempää kuraa uikkariin 2019?

 

Constin orastava kannattavuuskäänne suistui raiteiltaan Q3 raportin muodossa ja orastava tulosvaroitusriski on Q4, koska Consti ei muuttanut ohjeistustaan viimeisimmän tulosvaroituksen myötä. Positiivistä Q3 raportissa oli kannattavuus ongelmien avaaminen ja se, että nämä projektit saadaan pääsääntöisesti valmiiksi 2018 aikana. Tämä toisaalta oli käänteisesti hieman negatiivinen uutinen lyhyellä aikavälillä. Se käytännössä teki mahdolliseksi sen, että Q4 voi vielä tulla kuraa uikkariin tulosvaroituksen yhteydessä. Kirsikkana kakun päällä on vielä St. George hotelli- riita.

Palkkakulut kehittyivät maltillisesti Q3 aikana ja kuluylitys tulikin aineitten ja tarvikkeiden muodossa. Tämä on sinänsä positiivista, koska näiden laskeminen on ainakin teoreettisesti helpompaa kuin palkkakulujen.

Huonoja projekteja oli kommentoitu näin Q3 raportissa:

”Kannattavuusongelmat koskevat rajattua joukkoa vuonna 2016 ja alkuvuonna 2017 alkaneita projekteja, jotka tullaan saattamaan loppuun pääsääntöisesti kuluvan vuoden aikana - lukuun ottamatta muutamaa Asuntokorjaus-yksikön projektia, joiden luovutus ajoittuu vuoden 2019 puolelle.”

Itseäni ei haittaisi vaikka Constin liikevaihto hieman laskisi, jos ne huonoimman tuottopotentiaalin projektit jäisivät välistä.

Raportin seassa oli yksi hieman huvittava lausekin:

”Tammi-syyskuun liiketulostamme heikentää olennaisesti kahden vaativan käyttötarkoitusmuutosprojektin 4,0 miljoonan euron negatiivinen tulosvaikutus. ”

Nämä ovat aina sellaisia ceteris paribus tilanteita eikä näistä voi iteroida mitään johtopäätöksiä Constin tulevasta kannattavuudesta. Tätä korporaatio jargoniaa käytetään erityisesti yritysten sisäisessä raportoinnissa. ”Hauska” nähdä sitä nyt myös ihan osavuosikatsauksessa asti.

 

Alle olen ennustanut tulevaa kehitys Q3 osarin tiedoilla vuosille 2019 ja 2020:

 

Ennusteissa on huomioitu rakennusalan palkkainflaatio ja Constin mahdollinen tulosparannus, mikä syntyy kehnojen projektien päättymisestä. Tätä ajaa myös talotekniikan laskenut tilauskanta.

 

Alla vielä uusittu Q4 ennuste:

 

Tässä mennään siis hyvin lähelle tulosvaroituksen rajaa todennäköisesti Q4 osalta. Constin hinnoittelu on, jo niin alhainen, että mitään Lehdon kokoista downsideä en tässä näe vaikka kuraa tulisikin tulosvaroituksen täydeltä. Rima on nyt viritetty alas, mutta katsotaan kompastutaanko, jo siihen.

Q4 hyväksyn vielä ”välikvartaaliksi”, mutta 2019 Q1 pitää alkaa tapahtumaan kannattavuuden osalta tai laput lähtevät vaihtoon.

Ps. Tankkasin muuten eilen Nordeaa hintaan 7,62. Historiallisesti on ollut kannattavaa ostaa Nordeaa alle sen oman pääoman, mikä nyt pyörii 7,9 euron paikkeilla.

Pps. Toivon, että Lehto avaa myös yhtä avoimesti Q3 raportissaan, mistä sen kannattavuus ongelman kumpuavat ja miten ne tullaan mahdollisesti ratkomaan. Jotain tämän suuntaista yhtiö lupaili jo tulosvaroituksen yhteydessä.

0
0
17.11.2018 - 13:57 #22601

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Q3 reflektointia

 

Tarinoihin sijoittaminen on kallista, jos tarina kehittyy väärään suuntaa ja jostain ihmeen syystä päättää kuitenkin istua käsiensä päällä. Tästä hyvänä esimerkkinä omassa salkussa Next Games ja Loudspring, jotka molemmat kelasivat miehekkäät miinukset sisään. Vaaran merkkejä oli kuitenkin ilmassa. Next Games ei saanut Our Worldiin mitään uusia ominaisuuksia ja serverit sakkasivat. Loudspringin ”kruununjalokivi” oli konkurssin partaalla + Ehnroothin vaatima erityistilintarkastus, johon ei suostuttu. Näistä signaaleista päätin syystä tahi toisesta uskoa, että homma kääntyy yhtäkkiä. On hyvä pitää mielessä, että nämä olivat sijoituksia houkuttelevaan narratiiviin, mikä levisi sitten käsiin. Onneksi olin näissä melko pienellä painolla ennen romahduksia. (NG 5% ja LS 3%). Loudspringit myin pois 0,43 hintaan ja siirryin tarkkailu asemiin. NG on vielä muistutuksena salkussa, mitä käy, kun sijoitat tarinaan ja se ei kehity odotetusta ja silti jäät istumaan possan päälle.

Salkun pääomistusten kohdalla Q3 oli ihan ok. Nordea hieman pehmeä. Reveniolta uusia aihioita ja niistä odotellaan nyt sitten tuloksia (Cutica). Admicomilta aivan loistava Q3. Kurssi kirmasi osarin jälkeen, mutta laski sitten samoihin lukemiin, missä oli ennen positiivista tulosvaroitusta. Admicomia ja Nordeaa onkin tullut lisättyä salkkuun, kuten aiemmin blogissa mainittu. Admicomissa näen hyvää lyhyen aikavälin nousuvaraa, etenkin Q1 vertailukausi on pehmeä listautumiskuluista johtuen.  

Nokian renkaita myös eksynyt salkkuun Q3 pieksännän jälkeen. Tästä toimialahajautusta salkkuun ja arvostuskin on tulospohjaisesti melko maltillinen.

0
0
26.11.2018 - 17:53 #22712

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Myyty vähän Lehtoa ja Constia, kun ETLA näkee kristallipallostaan rakennusalan ajautuvan taantumaan. Näillä rahoilla ostettiin Finnairia hintaan 7,5euroa. Tämä on puhdas "momentum" sijoitus. Oletan öljyn pysyvän nyt hetken alhaalla, kun kaikki indikaattorit osoittavat alaspäin. Mikäli hinta pysyy tuossa 50USD kieppeillä takoo Finnair hyvin rahaa.

0
0
29.12.2018 - 12:09 #23160

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

2018 pakettiin

 

2018 starttasi hyvänä sijoitusvuotena minulle, mutta Lehdon, Constin, Nordean ja Next gamesin romahdukset tuhosivat salkun tuoton. Tämän lisäksi Revenio ”romahti” kurssi huipuistaan 16,5 à 12,5 euroon, mikä edesauttoi salkun huonoa suoriutumista. Nordean osuutta on kasvatettu, mutta muiden osuudet ovat tippuneet myyntien ja kurssilaskun kautta häviävän pieneksi. Minulla on kaksi salkkua yksi OP:ssa ja yksi Nordnetissä. OP salkun tuotto vuonna 2018 -17,5%, kun samaan aikaan OMXH GI tuotti -5,95%. Nordnetin salkku onneksi menestyi paremmin kuin OP:n salkku. Sen tuotto vuonna 2018 6,5%. Pääoma jakautui näiden salkkujen kesken seuraavasti: 18,5% pääomasta Nordnetissä ja 81,5% pääomasta OP:lla. Näin yhdistetyksi ”kokonaissalkun” tuotoksi saadaan -13,06%, eli indeksiin verrattuna tuli kunnolla turpaan. Tämä onkin huomioitu salkun allokaatiossa ja odotan ensi vuodelta paljon parempaa suoriutumista.

 

Salkun allokaatio nyt:

 

EXR ja O eivät ole uusia tulokkaita, mutta niiden osuudet salkussa ovat nousseet, kun niiden kurssit ovat nousseet samalla, kun muiden sijoitusten kurssit ovat tippuneet. Nokian renkaat ovat uusi tulokas ja matalasta arvostuksesta johtuen odotan siltä hyvää suoriutumista vuonna 2019. Finnair on salkun jokeri. Öljy on laskenut voimakkaasti ja jokaisesta 10% laskusta pitäisi tulla vuositasolla 32me lisää EBIT Finnairille. Tämän lisäksi Finnair toimii kuluttaja segmentillä, joiden taloudessa palkankorotukset alkavat vasta nyt tuntua ja tämän pitäisi näkyä Finnairin matkustajaluvuissa. Reveniolta odotan tasaista 15-20% liikevaihdon kasvua ja se onkin hyvä kivijalka salkulle. Nordean arvostus on nyt painettu pohjamutiin, mutta en osaa sanoa korjaantuuko se vielä 2019 vuoden aikana. Selvää on, että kurssi lähtee nousuun, kun IT projekti saadaan onnistuneesti maaliin. Tällä hetkellä Vallilassa häärää iso määrä Accenturen konsultteja, mikä on erittäin iso kulutaakka firmalle ja jo näiden poistuessa nähdään merkittävää kulujen laskua.

Vuoden 2019 voittajaosakkeeksi valitsen Admicomin. Sen EPS tulee kasvamaan n. 50% vertailukaudesta ja kurssi tätä enemmän tai vähemmän.

Mielestäni salkkuni riskipitoisuus on nyt laskenut huomattavasti, kun ei ole enää tarinaosakkeita tai syklisiä rakennusalan osakkeita. Seuraan kuitenkin tiiviisti Lehdon osaketta ja jos käänne tapahtuu, olen valmiina hyppäämään mukaan. Lehtoa on edelleen salkussa mausteena. Lähden tällä allokaatiolla hyvin luottavaisin mielin vuoteen 2019.

0
0
2.1.2019 - 14:24 #23216

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

https://www.kauppalehti.fi/porssitiedotteet/admicom-oyj-admicomin-2018-…

 

Miniposari Admicomilta, kyllä kelpaa!

 

Näin tuumailinkin Q3 rapskan jälkeen:

" 2018 ennuste menee Admicomin ohjauksen ylälaitaan, EBITDA % jopa hieman yli. Yhtiö on kuitenkin osoittanut hieman pessimistisesti arvioivansa kehitystään, joten en ihmettelisi vaikka tulisi vielä kerran positiivinen tulosvaroitus Q4 "

0
0
10.1.2019 - 17:23 #23396

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Myyty tänään Finnairi pois 1/3 positiosta @ 7,1euroa. Muutamia syitä: Melko pehmeä matkustajadata joulukuulta ja öljy vaikuttaisi olevan jonkinlaisessa nousupaineessa, mikä syö momentum sijoitukselta pohjaa. Kaatunut maito: Olisi pitänyt eilen myydä huonon rapskan jälkeen, kun sai vielä 7,5euroa parhaimillaan, mutta minkäs teet, kun hidas olen.

0
0
13.1.2019 - 12:03 #23443

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Admicom Q4 – Liikevaihto ja kulut roimassa kasvussa

 

Liikevaihdon kasvu ylitti ennusteeni, mikä on tärkeintä, kun kyseessä on SaaS-mallilla toimiva yritys (Tuotot ovat jatkuvia). Q3 kaivattu kulujen kasvu realisoitui nyt Q4 aikana ja ylitti ennusteeni melko roimasti. Kulujen kasvun olisi voinut ennakoida paremmin etenkin palkkojen osalta, kun Q3 raportissa kerrottiin uuden tiimin aloittaneen 2.10. Adminet liten lanseerauskulut ajoittuivat siis pääasiallisesti Q4 aikana. Asiakasmäärään odotettua kovempi kasvu oli erittäin positiivinen signaali yritykseltä. Odotettua kovempi asiakasmäärän kasvu luo hyvän pohjan liikevaihdon kasvulle 2019.

 

Alla miten ennusteeni erosi toteutuneesta (Huom. tämä ennuste tehtiin ennen Admicomin liikevaihto ohjauksen nostoa):

 

Uusi taloudellinen ohjeistus vuodelle 2019

Liikevaihto ennustetta ei muutettu vaan Admicom piti sen ”yli 30% kasvua”. Kannattavuus ohjeistusta taas muutettiin: ” Alkuvuonna 2018 listautumisen yhteydessä kerroimme liikevaihdon kasvutavoitteeksi yli 30 % seuraavat kolme vuotta. Pidämme tämän ohjeistuksen vuodelle 2019 ennallaan. Sen sijaan kannattavuutta koskeva ohjeistuksemme 30-40 % käyttökate eli EBITDA -tasosta nostetaan välille 35-45 % vuodelle 2019.”

Tämänlaista ohjeistuksen nostoa olinkin ounastellut jo pidempään. Tämä nosto oli mielestäni vielä suhteellisen varovainen.

Vuoden 2018 uusasiakashankinta ei ihan ollut mieleeni, kun suurin asiakasryhmä oli rakentaminen, mikä on mielestäni Admicomin asiakassegmenteistä kaikkein riskillisin:

Uusasiakashankinnan keskittyminen kyseiseen segmenttiin nostaa hieman riskiprofiilia, kun tässä segmentissä tapahtuu kaikkein eniten konkursseja (Pitää seurata tarkasti tilastokeskuksen rakentamisen liikevaihtotilastoja, kun niitä julkaistaan kuukausittain). Talotekniikkaa pidän melko tasaisena ajurina lähivuodet, kun Suomen korjausvelka luo suurta kysyntää LVIS-yrityksille. Suurimalla osalla talotekniikka firmoista on kirjat täynnä, jopa puoleksi vuodeksi eteenpäin.

 

2019

Ennustan, että yhtiö ylittää hieman kannattavuus ohjauksensa 2019. Tämä johtuu lähinnä siitä, etteivät he budjetoi nettolaskutuksen muutosta. Liikevaihdon kasvuksi ennustan noin 36% tämä voi ylittyäkin, jos Adminet Lite kehittyy yhtä hyvin kuin loppuvuonna.

 

Alla kvartaali kohtaiset ennusteet:

 

EPS tulee kasvamaan 69% ja osakeanti kuluista oikaistu EPS kasvaa 57%. Mikäli suotuisa kehitys jatkuu voimme nähdä yli 30e hintoja jo ensimmäisen kvartaalin jälkeen. Isoin tuloskasvu ajoittuu juuri tällä ajalle (Q1) listautumiskulujen ajoituksesta johtuen. Vaikka rakentamisen sykli heikkenee, ennustan laskutuksen tasauksen nettomuutoksen olevan positiivinen, koska paljon projekteja tuloutuu vielä vuoden 2019 aikana, hyvästä syklistä johtuen. Näillä oletuksilla EBITDA % tulee olemaan noin 46.

 

Alla ”strategia” kauden (2018-2020) ennusteet, 2020 ennustan 31% liikevaihdon kasvua:

 

Ennusteeni vuosille 21-23 eivät ole muuttuneet fundamenttiensa pohjalta: kasvua 15%, 14% ja 13% viimeiselle vuodelle. Toki ennusteita on muutettu samalla tavalla kuin 19 ja 20 on muutettu liikevaihdon ja kulujen pohjalta.

 

Mittatikkua osakkeen arvostukselle

Olen laskenut osakkeelle DCF arvoa yllä mainituin perustein. DCF laskennassa olen olettanut, että kasvu on 0% vuoden 2023 jälkeen ja tuloskin pysyy samana (Sama oletus kuin Q3 jälkeisessä DCF laskennassa). Tämä ei ole järkevä oletus, mutta antaa kuvan lukijalle, että osakkeen arvo on tätä DCF arvoa paljon suurempi, jos uskoo kasvun jatkuvan tai 21-23 vuosien kasvun olevan suurempi ja päinvastoin paljon pienempi.

 

Näillä hypoteeseilla ja 10% diskonttokorolla saadaan osakkeen arvoksi 25,6 euroa. Osakkeen arvostus on näillä olettamilla siis neutraali. Olen itse valmis ostamaan osaketta, jos hinta taas notkahtaa 20-22euron välille ilman negatiivisia yhtiökohtaisia uutisia.

En näe vieläkään Admicomin kasvun hidastumiselle suuria syitä, koska laskutuksen, taloushallinnon ja resurssien hallinnan digitalisaatio trendi on edelleen vahva. Admicomin ERP järjestelmän avulla on mahdollista saada suuria taloudellisia hyötyjä, joten sen käyttöönotto pitäisi olla suurimalle osalle no brainer. Suhdanteen hidastuminenkaan ei ole suuri riski, koska Admicomin palvelu on liiketoiminta kriittinen järjestelmä, joten siitä tinkiminen on viimeisenä listalla varsinkin, kun sen avulla saadaan vielä kustannussäästöjä ja vapautetaan resursseja tuottavampaan työhön.

Uusi positiivinen ajuri osakkeelle olisi laajentuminen uuteen asiakassegmenttiin, jossa heidän ERP järjestelmästä saa vastaavia hyötyjä. Tilinpäätöksessä oli maininta, että tätä mahdollisuutta tutkitaan aktiivisesti.

 

ps. tämä ei ole sijoitussuositus

0
0
15.1.2019 - 10:06 #23483

Accounting 101

OP
+754
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
417

Constilta eilen negari. Tätä aavistelinkin jo aiemmin ja onneksi toimin sen mukaan ja kevensin positiota korkeammilla hinnoilla. On kiva huomata päiväkirjan hyödyn, kun toimii sitten vielä oman analyysinsa mukaan eikä istu vain käsien päällä. Katsotaan nyt näkymät Constilta ja sitten, että myydänkö possa vai pidetäänkö vielä.

0
0