Olet täällä

Kolumnit

Kolumni: Propagandasota hallintarekistereistä

Jaa Twiittaa

Perussuomalaiset pysäyttivät perjantaina hallituksen esityksen arvopapereiden säilytyksen avaamisesta Suomessa kilpailulle. Jos minä olisin Timo Soini, olisin tehnyt saman, koska tässä oli hyvä paikka ottaa poliittisia irtopisteitä kotiin. Alkuviikosta pitäisi tulla persujen oma esitys aiheesta hallituskumppanien pohdittavaksi. Suuri yleisö on saatu uskomaan, että kyseessä on korruptiivisesti valmisteltu suurpääoman hanke omistusten salaamiseksi. Helsingin Sanomat esimerkiksi kirjoittaa ”hallintarekisteröinnin sallimisesta” eikä ”kilpailun avaamisesta”.

Minä kannatan sekä kilpailun avaamista että avointa omistusta. On täysin järjetöntä, että belgialaisella yhtiöllä on monopoli Suomen arvopapereiden säilytysmarkkinoilla. Monopolin purkaminen on lakihankkeen päätarkoituksena. Tämän lehdistö on pääsääntöisesti sujuvasti sivuuttanut.

Huomiota vaille on jäänyt myös, että tälläkin hetkellä minä tai kuka tahansa muu suomalainen sijoittaja voi hallintarekisteröidä omistuksensa ulkomaisten pankkien kautta hyvin helposti. Tämä vaatii ihan tilin avaamista ulkomaiselle välittäjälle.

En kuitenkaan ajatellut veronkiertomielessä tehdä tätä, meni lakihanke läpi tai ei. Rajat ylittävä viranomaisyhteistyö harmaan talouden kitkemiseksi on edennyt finanssikriisin jälkeen hyvää vauhtia, ja verottajalla on viisi vuotta aikaa verotuksen valmistumisesta muuttaa päätöksiään. Kovin pitkiä olisivat minuutit veropetoksen vanhenemista odotellessa. Tarkalleen ottaen tässä tapauksessa pitäisi jännätä kymmenen vuotta, joka on törkeän veropetoksen vanhenemisaika. Mieluummin maksan Suomen verot sovinnolla kuin otan ison riskin saada ehdotonta linnaa.

Sen sijaan minä ja kaikki muutkin sijoittajat ottaisivat mieluusti vastaan kaupankäyntikustannusten alenemisen. Tämän ymmärtävät kaikki. Esimerkiksi valtakunnansyyttäjävirasto katsoi, että uudistuksesta olisi hyötyä vain osakkeiden omistajille, ei yhteiskunnalle. Tässä siis myönnettiin vastustavasta kannasta huolimatta, että osakkeiden omistajille uudistuksesta olisi hyötyä. Käsittääkseni osakkeiden omistajat ovat osa yhteiskuntaa.

Uudistusta ovat nyt vastustaneet ainakin verohallinto, poliisi, syyttäjä ja journalistit. Kaikkien lausunnoista paistaa suloinen ymmärtämättömyys siitä, missä pörssikursseja pidetään. Toimiva ja kilpailukykyinen pörssi on yhteiskunnalle välttämätön. Ilman toimivia pääomamarkkinoita on turha kuvitella mitään talouskasvua koskaan tulevan.

Yhteiskunnan kannalta ei olisi kovin kamalaa, jos suomalaiset sijoittajat, säilyttäjät ja liikkeeseenlaskijat olisivat samalla viivalla ulkomaisten kanssa. Itse asiassa tämä olisi hyvinkin hyödyllistä yhteiskunnalle. Tätä ei pääsääntöisesti ymmärretä.

Finanssialan Keskusliitto on yrittänyt tätä selittää ilmeisen huonolla menestyksellä, kun taloustoimittajatkaan eivät ole uskoneet. Tosin FK:n vuodelta 2014 peräisin oleva selvityksensä ”Miksi finanssiala kannattaa hallintarekisteriä” on niin pitkä, että ei sitä ei keskiverto taloustoimittaja jaksa kahlata edes läpi, saati syventyä siihen.

Olen ollut vähän haluton kirjoittamaan aiheesta, koska tässä leimautuu helposti yhteiskunnan kokonaisedusta välittämättömästä oman asiansa puolesta lobbaajaksi. Politiikassa ja lobbauksessa merkitystä on lähinnä sillä, miltä asiat näyttävät, eikä sillä miten asiat ovat.

Pitäisi olla kuitenkin ihan ymmärrettävissä, että kun jo nykytilanteessa halutessaan voi piilottaa omistuksensa, ei tapahdu ainakaan mitään uutta vahinkoa, vaikka jatkossa voisi hallintarekisteröidä myös kotimaisten pankkien kautta. Nämä lisäksi antavat kaikki mahdolliset tiedot viranomaisille pyydettäessä ja esityksen mukaan muutenkin tiedot julkaistaisiin neljästi vuodessa. Lisäksi tiedot tulisivat nettiin suoraan, eikä tarvitsisi enää kaivaa Euroclearin päätteiltä.

Täysin selvää on, että Suomen intresseissä ei ole, että belgialainen yhtiö tekee valtion myöntämällä monopolilla 39,5 miljoonan euron liikevaihdolla 18,8 miljoonan liikevoiton. Ymmärrän, että Euroclear itse on eri mieltä. Sen sijaan Suomen intresseissä on houkutella maahan mahdollisimman paljon ulkomaisia investointeja ja pitää pörssi mahdollisimman kilpailukykyisenä. Globaalissa maailmassa kilpailukyvytön pörssi kuihtuu.

Kuten sanoin, olen pörssiomistusten avoimuuden kannalla. Harvat suomalaiset lienevät hallintarekisteröineet omistuksiaan, vaikka se helppoa onkin. Sen sijaan vakuutuskuoriin piilottaminen on yhä suositumpaa. Niissä pääsee näppärästi eroon sekä uteliaista toimittajista että pitää verottajan loitolla kuoren avaamiseen asti.

Tässä olisikin jollekulle poliitikolle erinomainen irtopisteiden keräämisen paikka. Näiden vakuutuskuorten veroedun poistaminen olisi kansan keskuudessa varmasti suosittua. Vakuutusyhtiöt eivät varmasti tykkäisi, mutta kuka tykkää vakuutusyhtiöistä? Rahansa kuoreen tyrkänneet eivät hekään kiljuisi riemusta, mutta heitä on äänestäjistä häviävän pieni murto-osa. Lisäksi tämä olisi kansantaloudellisesti perusteltua, toisin kuin arvopapereiden säilytyksen monopoliaseman purkamisen vastustaminen.

FK on jo hävinnyt propagandasodan hallintarekistereistä. Vaikka lakiesitys menisi läpi persujen vieläpä parantelemana versiona, jää kansa käsitykseen, että tässä pankit ja poliitikot taas kähmivät keskenään. Vasemmisto tulee muistuttamaan aiheesta vielä vuosikausia, kävi niin tai näin.

Mutta propagandasota vakuutuskuorien veroedun purkamisesta olisi varmasti voitettavissa. Vastapuolella toki olisi Finanssialan Keskusliitto, mutta sen tiedottaminen vaikuttaa olevan lehdistön ja kansan silmissä jo valmiiksi epäuskottavaa.

P.S. Esimerkki propagandasta, jota kansalle syötetään:

”Hallintarekisteri on eräs tapa salata rahan alkuperäinen omistaja, jolloin riskit veronkiertoon, sisäpiirikauppoihin, epämääräiseen poliittiseen peliin ja jopa rahanpesuun lisääntyvät huomattavasti. Viime aikoina tapahtuneen yhä laajentuneen veroparatiisien avautumisten seurauksena yrittävät osakepääoman omistajatahot eri maissa (mm. pohjoismaissa) ajaa läpi lakeja, joilla varat saataisiin piilotettua jo kotimaassa”

Tämän voisi kuvitella olevan Kansan Uutisista, mutta se on oikeasti suora lainaus Wikipediasta. Sieltä aloin aiheesta hakea lisätietoa minäkin. Aika pahasti on FK propagandasodassaan ottanut takkiin, kun lähtökohtaisesti neutraali Wikipediakin on vastapuolella.

Perussuomalaisilta valmistuu oma esitys hallintarekisterilaiksi HS 16.10.2015

Pienemmät kulut ja mahdollisuus piilottaa omistukset HS 8.10.2015

Toimittajayhdistykset vastustavat hallintarekisteröinnin laajentamista HS 8.10.2015

Emme kannusta ketään piilottamaan omistuksiaan TE 7.10.2015

Sipilä puolustelee hallintarekisteriä HS 6.10.2015

Miksi finanssiala kannattaa hallintarekisteriä 1? FK 15.7.2014:

Miksi finanssiala kannattaa hallintarekisteriä 2? FK 15.7.2014

Keskustele hallintarekisteristä tässä ketjussa