Kolumnit

Kolumni: Kesko - Makkara menee aina kaupaksi

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

On vaikea keksiä epäseksikkäämpää osaketta kuin Kesko. Joskus 80-luvun loppupuolella kaverini osti sitä 25 markan hintaan. Perusteluksi hän kertoi, että kun suhdanteet kääntyvät, sellun hinta syöksyy, mutta makkara menee edelleen kaupaksi.

Olen pitänyt tämän mielessä ja minullakin on ollut Keskoa moneen otteeseen. Olen irroittanut ainakin kolmessa syklissä voitolla ja ostanut myöhemmin halvemmalla takaisin.

Osakemarkkinoiden ihmeellisyyksiä on, että kun Dow Jones roikahtaa rapakon takana, laskee myös Kesko Suomessa. Viisi vuotta sitten osake maksoi alle 20 euroa. Neljä vuotta sitten hinta oli yli 35 euron. Kolme vuotta sitten oltiin taas alle 20 euron. Alkuvuodesta osake kävi yli 32 euron. Tällä hetkellä hinta on vähän vajaa 30 euroa.

Yhtiö on ollut pyöreästi sama kioski koko matkan. Vuosittain on tosin jaettu osinkoa reilu euro per osake. Arvostus on vain vaihdellut. Yhden hintapiikin osakkeessa selittää tuolloin korkealle arvostetut Venäjän-seikkailut. Tosin Keskonkin ulkomaanseikkailuista on tullut enemmän surua ja murhetta kuin voita leivän päälle makkarasta puhumattakaan.

On tosin vaarallista ajatella, että helppo nakki, sen kun ostaa alle 20 euron ja sitten myy taas yli 30:n ja välissä nostelee osinkoja. Yritys ei välttämättä pysy samana koko matkan ja jälleen kerran historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

Kesko tänään

22.7.2014 julkaistussa osavuosikatsauksessa Kesko ennakoi liikevaihtonsa ja voittonsa pysyvän samalla tasolla seuraavat 12 kuukautta, ellei yleinen kulutuskysyntä heikkene merkittävästi. Näistä jälkimmäinen lause ärsyttää minua muuten joka kerta lukiessa. Kai melko äkkinäinenkin sijoittaja ymmärtää, että jos kulutuskysyntä heikkenee merkittävästi kauppa ottaa iskua?

Yhtiö tarkastelee aina liukuvaa 12 kuukautta eikä kalenterivuotta, mitä itse asiassa pidän sivistyneenä. Eli pyöreästi yhtiö ennakoi tekevänsä samaa tulosta heinäkuussa alkaneen 12 kuukauden aikana, kuin sitä edeltäneenä 12 kuukautena. Tämä antaisi osakekohtaiseksi tulokseksi kalenterivuodelle 2014 reilut 1,5 euroa, analyytikot odottavat enimmäkseen samaa kuin kalenterivuodelta 2013 eli noin 1,7 euroa. Joka tapauksessa Keskon P/E 2014 lienee vähän alle 20 tai hiukan yli 15.

Minä en ole osinkojen perään ollenkaan yhtä kiimainen kuin Kim Lindström. 80-90-luvun vaihteessa kävimme paljon samoissa sijoittajatilaisuuksissa ja Kim kysyi kerran kerrasta yhtiön osinkopolitiikkaa. Minä yritin udella seuraavan vuoden näkymiä. Kukin toki saa kysellä itseään eniten kiinnostavia asioita.

Mutta osingoissa on puolensa niissäkin. Kesko ilmoittaa jakavansa vähintään 50% osakekohtaisesta tuloksesta osinkoina. Käytännössä viimeiset viisi vuotta on jaettu lähelle sataa prosenttia. Viime vuonna tulos per osake oli 1,68 euroa ja osinko 1,40 euroa. Tämä antaisi osinkotuotoksi nykykurssilla 4,8 prosenttia, mikä on aika paljon enemmän kuin riskitön korko. Vaikka teoreettisesti on sama jakaako yhtiö tuloksensa osinkoina vai ei, muodostaa käytännössä korkea osinkotuottoprosentti pohjaa osakekurssille eli pitää downside-riskiä pienempänä.

Keskolla on paljon parjattu melko brutaali yrityskulttuuri. Jos kauppa ei kannata, se suljetaan, oli se sitten koti- tai ulkomailla. Sijoittajan kannalta on erinomainen asia, jos yritys ei tee tappiota sovinnolla.

Keskolla on omaa pääomaa 21,86 euroa per osake. Tämä oma pääoma on enimmäkseen erinomaisilla paikoilla olevia kiinteistöjä. Tässäkään suhteessa osake ei ole ainakaan hypehinnoissa.

Joka tapauksessa minä pitäisin rahojani mieluummin Keskossa kuin pankkitilillä. Minulla onkin pieni määrä osaketta. Pari vuotta sitten oli merkittävästi enemmän. Jos osake liikahtaa reippaasti ylöspäin, saatan hyvinkin irroittaa. Jos taas tulee joku perusteeton lasku, saatan ottaa lisää.

Sekä ruokakaupassa että pörssikursseilla käydessä kannattaa ostaessa katsella hintoja. Keskon hinnan tarkkailu tosin voi tuottaa paremmin kuin maidon hintojen vertailu.

Anna kommenttisi tai keskustele kolumnista foorumilla klikkaamalla tästä.