Olet täällä

Ex-ekspatriaatin spekuloinnit

5.1.2021, 13:51
#1
Käyttäjän Juha X kuva
OP
+20
Liittynyt:
28.12.2020, 12:56
Viestejä:
10

Hyvääkin parempaa uutta vuotta 2021! Ja kiitos kiinnostuksesta blogiini.

Vuoden päivät keskusteluja sivusta seurattuani ajattelin aloittaa lokikirjan navigoinnistani markkinoiden myrskyissä ja myötätuulissa. Sijoitusmaailmassa matkaa olen taittanut vuodesta 1984 ja sen ulkopuolella runsaat puoli vuosisataa. Palkkatyön kolmesta vuosikymmenestä kului ulkomailla 23 vuotta. Yksityissijoittajan ura jatkuu toivottavasti vielä uudetkin vuosikymmenet.

Portfolioni jaan arvopaperisalkkuun ja asuntosijoituksiin. Allokaatio on noin 60/40. Arvopaperisalkun muodostavat osakkeet, indeksiosuudet (etf) ja rahastot. Asunnoista kolme on Suomessa ja neljä ulkomailla. Asuntosijoitukset ovat passiivisia osta-ja-unohda -vuokrakohteita. Arvopaperisalkkua hoidan aktiivisemmin.

Sijoitustyylini voi tiivistää kaavaan: ROI > 15%. Toisin sanoen tavoitteena on kasvattaa arvopaperisalkun arvoa yli 15% per annum. Tavoiteen mukaisesti salkkuun poimitaan yrityksiä/arvopapereita, joiden pääoman tuotto ylittää pääsääntöisesti tuon kriteerin. Muuten filosofiaksi kelpaa Feyerabendin ”anything goes”, jos se toimii. Arvo-, kasvu-, laatuyhtiö- tms. sijoistusstrategia käy, jos se näyttää tuottavan tulosta.

Vieraillessasi blogissa kerro pari sanaa itsestäsi tai vaikka muutama raskainta sijoitustasi, jolla lähdit uuteen vuoteen.

4
+1
0
-1
4
0
6.1.2021, 12:21
Käyttäjän Juha X kuva
OP
+20
Liittynyt:
28.12.2020, 12:56
Viestejä:
10

Sijoittelun tavoitteita on varmaan yhtä monta kuin sijoittelijoitakin.

Sijoittajaprofiileissa kysyttyjen sijoitustavoitteiden tavoite on toki ensisijaisesti täyttää viranomaisvaatimus. Yleinen vaurastuminen, pahan päivän varalle säästäminen, hankintaan etukäteen varautuminen tai perinnön kerryttäminen lapsille yms. tavoitteet eivät vielä kummemmin sijoittelua ohjaa.

Palkkarenkisalkunhoitajat vertaavat suoriutumistaan useimmiten indeksiin. Tämä kannustaa jossain määrin piiloindeksointiin ”aktiivisestikin” hallituissa rahastoissa: salkkua ei suuresti poikkeuteta vertailuindeksistään. Jos taas rahaston strategia on erikoinen, saattaa olla vaikea löytää sille osuva indeksi. Silloin kasvaa kiusaus valita vertailukohdaksi sellainen indeksi, joka on helppo lyödä. Itse olen käyttänyt indeksiä tai indeksiosuutta lähinnä kirittäjänä ja ”nice-to-know -tietona”. Esimerkiksi Suomi-salkkuani vertaan OMXH25-etf:ään; se olisi vaivaton vaihtoehto, jos en viitsisi sijoittaa listattuihin osakkeisiin suoraan. Jos tarjolla olisi laajempi Suomi-etf, se sopisi kaiketi paremmin hajautetumman salkkuni vaihtoehdoksi.

Absoluuttisen tuoton rahastoissa tavoite taas tuntuu paremminkin rajoitteelta: kaikissa markkinaolosuhteissa pyritään saamaan aikaan positiivista tuottoa. Tällainen tavoite ohjaa sijoituksia ehkä liiaksi ”riskittömiin” kohteisiin. Tuoton maksimoinnin sijasta tappioiden minimointi hallitsee ajattelua. Vipurahastoista (hedge fund) tuttu 2/20 palkkioperuste ja tulospalkkion laskenta kurssikäyrän edellisen lakipisteen (high-water mark) mukaan sopisivat mielestäni laajemminkin rahastonhoitajien kannusteeksi, vaikkapa 1/10-muodossa. Edelleenkin rahastojen juoksevat kulut sekä merkintä-, hallinnointi- ja lunastuspalkkiot lasketaan liian usein rahaston koon perusteella – ja liian korkeiksi. Se kannustaa enemmän myyntipuheisiin kuin tuotontavoitteluun.

Oma tavoitteeni on kasvattaa sijoitussalkkua verrattain nopeasti eli yli 15% vuosivauhtia. Tasaisen tahdin taulukolla se tarkoittaa salkun arvon kaksinkertaistumista viiden vuoden välein.

3
+1
0
-1
3
0
6.1.2021, 15:38
+2
Liittynyt:
8.6.2018, 01:54
Viestejä:
3

Hyvä blogiavaus. Nämä ovat mielenkiintoista, pohdittua sisältöä Sijoitustietoon. Kiitos vaivannäöstäsi!

Kirjoitit: "Oma tavoitteeni on kasvattaa sijoitussalkkua verrattain nopeasti eli yli 15% vuosivauhtia."

Aiotko avata seuraavissa kirjoituksissa miten itse lähdet tätä tavoitetta vuosi vuoden perään tavoittelemaan?

Ajatukset valintojesi taustalla, sijoitusprosessi jota sovellat, jne, olisivat mielenkiintoisia lukemista ja pohdittavaa. Kuinka paljon tuo itsellesi asettama tavoite ohjaa valintojasi, erityisesti kun kirjoitit alussa, että osa sijoituksistasi on ETF:ssä ja rahastoissa - haet ilmeisesti siis ETF:iä joiden uskot kasvavan nopeammin kuin tuo 15% p.a? Teetkö paljon allokaatiomuutoksia esim niin, että kotiutat koko Tech ETF:ssä olevan potin käteiseksi ja uudelleensijoitat sen vaikkapa Energy ETF:ään kun uskot, että jatkossa jäljempi tuottaa enemmän kuin ensin mainittu (valitut toimialat kuvitteellisia tässä esimerkissä)? Eli suoritatko ns. toimiala/markkina-alue/tms-rotaatiota ETF:llä ja rahastoilla vai ovatko ne omassa strategiassasi vain säästöpossuja, joihin allokoit uutta pääomaa kulloisenkin tulevaisuuden uskon mukaan ajatuksella "uudet pääomat nouseviin, taantuviin ei enää uutta", mutta et varsinaisesti myy vanhoja pääomia uudelleensijoitusta varten? Onko omassa strategiassasi erikseen kohteita joiden tehtävä on vain säilöä kertynyttä varallisuutta ja siihen päälle kohteita, joilla haet tuon tuottotavoitteen saavuttamista? Miten allokaatiot eri elementtien välillä olet ajatellut.

Tarkemmista tiedoista kuten performanssistasi, varallisuudestasi, jne ei ole niin väliä, sillä eihän se minuun vaikuta mitenkään, mutta itse sijoitusprosessiin liittyvistä pohdinnoista yritän löytää opittavaa omaan toimintaani eri blogikirjoituksista. 

1
+1
0
-1
1
0
6.1.2021, 17:03
Käyttäjän Juha X kuva
OP
+20
Liittynyt:
28.12.2020, 12:56
Viestejä:
10

Kiitokset kiitoksista!

Lyhyesti: kyllä, aion avata ajatteluani ja sijoitustyyliäni seuraavissa blogikirjoituksissa, mm. noiden mainitsemiesi seikkojen osalta.

Millaisella aikataululla ehdin jatkossa päivittää blogia, jää nähtäväksi.

2
+1
0
-1
2
0
10.1.2021, 14:16
Käyttäjän Juha X kuva
OP
+20
Liittynyt:
28.12.2020, 12:56
Viestejä:
10

Miksi 15%? Tavoitteena 14% keskimääräinen vuosituotto olisi eineen liian pieni ja 16% inan verran liian suuri. Mutta 15% vuosituotto kaksinkertaistaa salkun viidessä vuodessa liki pilkulleen (2,0).

Toisaalta 20% vuosituotto kaksinkertaistaisi salkun neljän vuoden välein. Ja 100% tuotto joka vuosi. Näitäkin on kokeiltu kurjassa nuoruudessa. Siksi ymmärrän hyvin kaksikymppisiä, jotka iskevät 80% salkusta kiinni Bitcoiniin tai Teslaan.

Mutta osakesalkkuni tavoitteeksi tuo 15% p.a. muotoutui pidemmän prosessin tuloksena. Suomi-salkkuun oli kertynyt vuosien ja vuosikymmenten mittaan edustava otos listattuja osakkeita. Salkku tuotti suunnilleen sen, minkä yleisindeksikin – joskus enemmän, joskus vähemmän. Kun pohdin, miten löisin OMXH25-etf:n, jota sitäkin oli kertynyt indeksiosuussalkkuun, lähdin siitä että, indeksi lasketaan jonkinlaisena painotettuna keskiarvona vaihdetuimmista osakkeista. Sitten spekuloin, että indeksin 25 osakkeesta yksi (sanotaan vaikka Valmet vuonna 2020) yltää samaan 13% vuosituottoon kuin itse indeksikin, kun taas 12 osaketta tuottaa indeksiä vähemmän ja 12 osaketta indeksiä enemmän. Näin ollen arpomalla tuosta 25 osakkeen joukosta yksi olisi noin 50% mahdollisuus osua osakkeeseen, joka löisi indeksin.

Mutta jos indeksin pitkän aikavälin keskimääräinen vuosituotto olisi esimerkiksi 10%, miksei koettaisi lyödä tuota tuottoa? Silloin ei tarvitsisi rajoittua 25 osakkeen joukkoon, vaan voisi vapaasti valita noin 160 listatusta osakkeesta sellaiset, joiden arvaa tai arvelee yltävän ylituottoon. Niitähän voi löytyä enemmänkin kuin 12. Silloin salkun hajautuskin paranee. Mutta arvontaa parempi metodi täytyy keksiä osakkeiden poimintaan ja salkun hallintaan. Siitä enemmän jatkossa.

Tähän vuoteen lähdettiin valmiilla salkulla. Uusia ratsuja ei enää löytynyt, vaan vanhoilla vetojuhdilla edetään. Joitakin syntisäkkejä pudotetaan kuitenkin vielä tammikuussa rattailta. Raskaimmat painot kantavat alla olevat viisi ratsua:

  • Remedy (8%).
  • Admicom (6%).
  • Marimekko (5%).
  • Leaddesk (5%).
  • Harvia (5%).

Viime vuoden lopulla 31.12.2020 listattujen osakkeiden Suomi-salkun kolmen vuoden p.a. tuotto oli 18,53% ja viiden vuoden p.a. tuotto 16,12% (ja muita numeroita salkussa oli seitsemän ennen desimaalipilkkua).

2
+1
0
-1
2
0
4/8
10.1.2021, 17:39
+129
Liittynyt:
14.7.2014, 12:46
Viestejä:
267

Kun on niin hirmu tarkkaa pohdintaa onko tavoite 14 vai 15% niin alkoi kiinnostamaan, että mihin tuolla on siis merkitystä? Mitä teet toisin verrattuna, että tavoite olisi vaikka 10 tai 20%?

Olen siis aina ihmetellyt vaikka olympialaisiin mentöessä asetettuja tavoitteita. Mitä niillä on merkitystä? Yrittääkö viimeisten lajien Urheilijat jotenkin enemmän tai vähemmän riippuen siitä miten on mennyt muilla?

0
+1
0
-1
0
0
10.1.2021, 18:11
Käyttäjän Juha X kuva
OP
+20
Liittynyt:
28.12.2020, 12:56
Viestejä:
10

Tuo tavoitetuottoprosentti (15%) tuli siis yksinkertaisesta yhtälöstä: (1,15)^5 = 2,01. Jotta salkun arvo kaksinkertaistuisi viiden vuoden välein, sen täytyy kasvaa keskimäärin 15% vuodessa.

Sijoittajilla on tietenkin eri tavoitteita – tai ei lainkaan mitään määriteltyä tavoitetta. Tavoitteen asettaminen selkeyttää kuitenkin usein jatkotoimia. Katseen voi siirtää tavoitteesta keinoihin.

Jos tavoitteenani olisi 10% vuosituotto, sijoittaisin varani OMXH25-etf:ään. Jotkin muutkin indeksiosuudet saattaisivat tulla kyseeseen. Jos taas tavoitteenani olisi 20% vuosituotto, en tietäisi, miten sen saavuttaisin sellaisella riskitasolla, jota pystyisin sietämään ja kantamaan vuosikymmeniä. Warren Buffett on kuitenkin onnistunut siinä.

Tuo 15% vuosituottotavoite sopii minulle. Jos salkku kaksinkertaistuu esimerkiksi 10 kertaa, se kasvaa yli 1000-kertaiseksi alkuperäisestä arvostaan. Maailman 8. ihme: koronkorko.

3
+1
0
-1
3
0
10.1.2021, 21:46
+2
Liittynyt:
8.6.2018, 01:54
Viestejä:
3

Juha X kirjoitti:

Tähän vuoteen lähdettiin valmiilla salkulla. Uusia ratsuja ei enää löytynyt, vaan vanhoilla vetojuhdilla edetään. Joitakin syntisäkkejä pudotetaan kuitenkin vielä tammikuussa rattailta. Raskaimmat painot kantavat alla olevat viisi ratsua  

 

Kiitos! Juuri sellaista pohdintaa mitä halusinkin lukea. Ymmärrän ajattelutapasi tavoitteenasetannasta erinomaisesti!
 

Luen siis niin, että noin 30 pinnaa salkustasi on noissa viidessä isoimmassa hevosessa. Tämän lisäksi oli jotain hevosia mitä aiot myydä pois eli ne ovat ilmeisesti tuottaneet 2020 vähemmän kuin 15% ja ovat siksi epäsopivia portfolioosi, mutta niiden osuus salkusta lienee pieni kun ne eivät ole onnistuneet sotkemaan tuottotavoitettasi? 
 

Kerro ihmeessä lisää lopusta 70%:sta salkkuasi eli millaisia ETF:iä ja rahastoja, joista mainitsit, olet sinne valinnut ja ovatko ne buy-n-hold tyyppisiä säästöpossuja vai suoritatko niissäkin kierrätystä jos ei vuosituotto ole lähellä tai yli 15%? Tuo 70% osuushan sanelee kuitenkin aika paljon salkkusi kokonaistuotosta, eikö totta?

 

1
+1
0
-1
1
0
12.1.2021, 10:09
Käyttäjän Juha X kuva
OP
+20
Liittynyt:
28.12.2020, 12:56
Viestejä:
10

Aivan oikein! Listattujen osakkeiden salkussa nuo viisi painavat eniten, parhaimmillaan miltei kolmanneksen salkun arvosta. Seuraavat viisi nostavat painon puoleen. Sitten se ylihajautettu loppusalkku sisältää pieniä sijoituksia moniin yrityksiin.

Toimeksiantoihin käytän kaikkia viittä nappulaa: osta, myy, lisää, vähennä - ja ennen kaikkea - pidä.

Tappiollisia sijoituksia vähennän jo kalenterivuoden aikana, mutta mentaalisena perälautana on 31.12. Silloin katson, mitkä osakkeet hohtavat salkussa vielä punaisina, ja ne lähtevät tammikuussa luiskaan. Vähennän tappiollisen sijoituksen osakemäärän puoleen. Ne osakkeet, jotka vielä vihertävät mutta jäivät alle 15% tavoitetason, kokevat saman kohtalon, joskin vähennys on vain neljännes. Vuoden mittaan olen trimmannut myös kovin korkeille arvostustasoille nousseita osakkeita hyvin kevyesti, jos kurssi on näyttänyt juuttuneen paikoilleen, mutta ne vähennykset ovat olleet useimmiten erehdyksiä. Myyntien kalibroinnista on edelleen tarkistettavaa ja hienosäädön tarvetta.

Arvopaperisalkku koostuu kolmesta osasta:

- Osakkeet: listatut ja listaamattomat, noin 85/15 allokaatiolla.

- Indeksiosuudet: OMXH25 ja 15 ulkomaista etf:ää.

- Rahastot: PYN Elite ja pari paljon pienempää muuta rahastoa.

Avaan näitä osasalkkuja ja niiden taustoja blogin seuraavissa kirjoituksissa.

1
+1
0
-1
1
0
16.1.2021, 13:08
Käyttäjän Juha X kuva
OP
+20
Liittynyt:
28.12.2020, 12:56
Viestejä:
10

Paras ajankohta aloittaa osakesijoittaminen on kuulemma 20 vuotta sitten. Jättäisin eriävän mielipiteen: aloitin 1984. Sikäli tuo ohje päti, että isäukko oli alkanut panna puolestani jotakin sivuun ja sijoituksiin jo pari vuosikymmentä aiemmin. Täysi-ikäistyttäni sain siis hallintaani salkun, jolla olisin voinut ostaa Ladan. Tavoitteenani oli kuitenkin BMW.

Ensimmäisiä osakekauppoja en enää muista. Mutta muistan ensimmäisen epäonnistumiseni. Se oli Mancon. Mancon ajautui konkurssiin vuonna 1989. Se oli Suomen ensimmäinen vararikon tehnyt pörssiyhtiö 20 vuoteen. Nomen est omen. Kissankultaisella 1980-luvulla kannatti kiinnittää huomiota firmojen nimiin: Onko Mancon huijarifirma? Voiko SKOP POKSahtaa kuplan puhjetessa? Onko Notareal totta?

Siihen sijoitusura olisi voinut päättyäkin. Mutta onneksi tuossa iässä ”Ei enää ikinä” on noin vuoden mittainen ajanjakso. Ja jälkeenpäin ajatellen voi todeta, että epäonnistumisista oppii parhaiten: konkurssiin menneitä yhtiöitä on onnistuttu haalimaan salkkuun sittemminkin. Manconin osalta olen tosin tosi hyvässä seurassa. Sellaisilla sijoituksilla on edetty aina Aalto-yliopiston rahoituksen professoriksikin asti.

Suomi-salkku on ajan mittaan kasvanut, ainakin lukumääräisesti. Noin 60-70 listattua osaketta voi pitää perustellusti ylihajautuksena. Tosi asiassa 10 raskainta osaketta vastaa puolta salkun arvosta. Loput ovat joko uusia tarkkailuosakkeita tai vanhoja häntiä epäonnistuneista sijoituksista.

Suurin osa uusista osakkeista valikoituu salkkuun niistä yhtiöistä, joiden kirjanpidollinen oman tai sijoitetun pääoman tuotto ylittää 15%. Tuo kriteeri rajaa lähemmin tarkasteltavaa joukkoa historian perusteella. Tästä joukosta jatkoon pääsevät ne, joiden tulevaisuus näyttää lupaavimmalta. Ennustaminen on kuitenkin vaikeaa, etenkin tulevaisuuden. Se on lopulta subjektiivinen arvio siitä, pystyykö johto ja yritys yllättämään positiivisesti jatkossa.

Pienempi osa salkun osakkeista on käänneyhtiöitä. Näillä pääoma ei vielä tuota – tai tuottaa tappioita. Mutta kun tappiot pienenevät vauhdilla kvartaalista toiseen, on odotettavissa, että firma saa päänsä ja pääomansa tuoton pinnalle pian ja toivottavasti ponnahtaa sen jälkeen nousuun kuin vappupallo vetyosakebuumissa.

Salkkuun nousee lähes joka vuosi myös yksi arpalippu. Kun joulun aikaan maassa on rahaa ja ihmisillä hyvä mieli, mietin Pelastusarmeijan padan ohi kulkiessani, osallistunko syöpäkeräykseen vai en. Useimmiten päädyn ostamaan lääkekehitysyhtiön osakkeita. Tänä vuonna se oli Nanoform ja viime vuonna BBS Bioactive Bone Substitutes. Nämä sijoitukset menevät yleensä pelastusarmeijalle.

BMW on edelleen ostamatta. Tavoite vaihtui.

4
+1
0
-1
4
0