Olet täällä

Artikkelit

Wall Street varautuu mietoon taantumaan ensi vuonna

Yksi Wall Streetin tärkeimmistä pampuista, Goldman Sachsin toimitusjohtaja David Solomon, antoi lausunnoillaan kylmää vettä sekä työntekijöidensä että markkinoiden niskaan. Solomonin mukaan talouden näkymät eivät ole vahvat ja odotettavissa on pienempiä bonuksia ja irtisanomisia.

“Täytyy olettaa, että edessä on pomppuinen matka”, Solomon kertoi Bloombergin haastattelussa alkuviikosta. “Taloudellisten resurssien kanssa täytyy olla tarkempi”. Se tarkoittaisi keskittymistä kuluihin (irtisanomisia) ja rekrytoinnin hidastumista, jonka pankki on jo aloittanut.

Goldmanin myyntipuolen analyysit ovat viime viikkoina kääntyneet entistä karhumaisemmiksi ja investointipankki näkee vuoden 2023 latteana ja ennustaa hidastuvaa talouskasvua lähitulevaisuuteen. Solomonin mukaan yhtiön täytyy tehdä vaikeita päätöksiä, sillä talouden pehmeä laskeutuminen ei ole millään tavalla taattua. Toimarin mukaan taantuma ensi vuonna on mahdollinen, vaikka Goldmanin analyytikkojen mukaan se voidaan vielä välttää. Tosin samojen analyytikkojen mukaan inflaatio tulisi olemaan väliaikainen ilmiö.

Goldman on leikannut kulujaan, sillä pankin laajentuminen vähittäispankkitoimintaan on ollut odotettua kalliimpi talouden painiessa samalla vaikeuksissa ja se puolestaan vähentää investointipankkipuolen diiliflowta.

Bank of American toimitusjohtaja Brian Moynihan ei puhunut sen ruusuisemmin tulevasta. Miehen mukaan kuluttajat kuluttavat edelleen, mutta kuluttamisen kasvu on alkanut hidastua ja talletustilien saldot ovat alkaneet laskea. Moynihanin mukaan pankki näkee kolme neljännestä negatiivista talouden kasvua vuonna 2023, eli taantuman, mutta odottaa hidastumisen olevan vaimea.

BofA odottaa kaupankäynnin liikevaihtonsa olevan 10-15 prosentin nousussa vuositasolla, investointipankkipuolen liikevaihdon ollessa 50-60 prosentin laskussa.

JP Morganin Jamie Dimon komppaa kilpailijoidensa lausuntoja ja odottaa taantumaa, joka osuu miedon ja kovan väliin. Samalla mies heilautti taas kerran sanan säilällä kryptoja, joita hän kutsui “lemmikkikiviksi”.

Kuluttajien käteinen loppuu ensi vuoden keskivaiheessa?

JP Morganin analyytikko Andrew Tylerin mukaan markkinoiden narratiivissa on tapahtunut muutos ja mies tutkii mielenkiinnolla raaka-ainemarkkinoiden heikkoutta huolimatta Kiinan talouden avautumisen todennäköisyyksien parantymisesta. Tylerin mukaan inflatooriset riskit Kiinasta voivat olla yliarvostettuja, jos nykyinen tilanne markkinoilla säilyy. Hän pitää samalla tarkasti silmällä kuluttajien ja yhtiöiden käteisvarantojen terveydentilaa.

Mediassa monet ovat olleet huolissaan kuluttajaluoton kasvusta ja pitäneet sitä vaaran merkkinä, mutta Tylerin mukaan tämä on enemmänkin normalisoitumista pandemiaa edeltäneeseen aikaan. JPM:n mukaan kulutusluottojen laiminlyönnit ja maksukyvyttömyysprosentit ovat joulukuun 2019 tasolla tai sen alapuolella.

Pankki varoittaa, että kotitalouksien taseet voivat heikentyä nopeasti, kun kuluttajien käteiskassa, arviolta 1,5 biljoonaa dollaria, on käytetty loppuun vuoden 2023 puoliväliin mennessä.

Keskustele markkinoiden tilanteesta Sijoitustiedon palstalla.

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava