Artikkelit

Vaurastuminen on parhaimillaan pitkä ja tylsä tie

Matias Savolainen |
Jaa Twiittaa

Sijoittamisessa monesti keskustelu päätyy siihen, mikä olisi hyvä sijoituskohde tai vieläkin useammin, mikä olisi paras. Toinen keskustelu on miten pärjään paremmin kuin markkinat. Tietyllä tavalla nämä molemmat kysymykset ovat hieman harhapoluille ohjaavia, kun ajatellaan tavallisen oman elämänsä sivussa sijoitustoimintaa tekevästä ihmisestä. 

Tärkeintä olisi pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen toiminta sillä tavoin, että se tuntuu itselle hyvältä. Harva on samalla tavalla syvästi kiinnostunut sijoittamisesta yli omaisuuslajien ja maiden rajojen kuin itse olen, eikä se ole missään tapauksessa edes tarpeellista. 

Keskivertosijoittajalle ajallinen hajautus on hyvä lähtökohta. Sijoitusten kasvattaminen oman säästämisen sekä markkinavedon kautta auttaa eteenpäin. Helpoimmalla pääsee sijoittamalla indeksin mukaisesti, jolloin ei tarvitse ottaa kantaa oikeastaan mihinkään. Hieman enemmän vaivaa näkevä tekee todennäköisesti hyvän valinnan sijoittamalla hyvää osinkovirtaa maksaviin arvoyhtiöihin silloin, kun niiden arvostustasot ovat maltilliset.

Keskeistä olisi olla mukana pitkällä aikavälillä ja saada hyödynnettyä korkoa korolle kasvua. Sijoittaminen ei ole kilpailu itseä eikä toisia vastaan. Stressaamalla siitä, kuinka hyvin pärjää muihin nähden, on täysin turhaa ja jopa haitallista. Samoin kun markkinoiden päivittäinen seuranta. Mikäli ei ole super aktiivinen sijoittaja, en näe mitään syytä käyttää enempää kuin pari tuntia aikaa kuukaudessa sijoitusten tutkimiseen. Enemmän käyttäisin aikaani sijoittamisen opiskeluun hyvän kansainvälisen kirjallisuuden kautta. Näin voi helpoiten avata ajatuksia sen suhteen, millaisia erilaisia tapoja on sijoittaa ja kuinka ne eroavat toisistaan. 

Sijoittaminen on siitä mukava harrastetoiminta, että mikäli mielenkiintoa löytyy, on aiheeseen mahdollista käyttää aivan loputtomasti aikaa ja uutta opittavaa löytyy useamman ihmiselämän verran. 

Yski  suurimmista vaaranpaikoista on innostua jostain sijoituskohteesta siksi, että muut ovat siitä innoissaan. Innostus auttaa tietenkin tutustumaan aiheeseen, mutta sijoittaminen johonkin, joka lupaa nopeasti ja paljon tuottoa, on useimmiten liian hyvää ollakseen totta. On hyvin epätodennäköistä, että aivan tavalliselle kadun Mairelle ja Veijolle tulee vastaan satumaisia mahdollisuuksia. Ja vaikka tulisikin, on vielä todennäköisempää ettei niihin osaa tarttua, ellei tiedä aiheesta jo valmiiksi melko paljon. 

Tuuri voi tietenkin toisinaan käydä, niin hyvä kuin huonokin. Sattumakortin kohdalla olisi tärkeää ymmärtää kyseessä olevan juurikin hyvä tai huono tuuri. Osaamisen, tuurin ja markkinaonnen erottaminen toisistaan on tärkeää. Hyvin helposti käy nimittäin niin, että hyvä tuuri ja markkinaveto maalautuvat omassa päässä osaamiseksi. 

On parempi keskittyä luomaan itselle toimiva mahdollisimman yksinkertainen ja tylsä systeemi, joka pitää huolen yli ajan siitä, että panokset kasvavat ilman, että riskit pääsevät kasvamaan ikävällä tavalla elämää uhkaaviksi. 

Omalla taidolla on pitkässä juoksussa paljonkin merkitystä, mutta näkisin taidon tarpeen juurikin sen oman pelisysteemin kehittämisessä. Ensin kannattaa opetella yksi itselle sopiva tapa sijoittaa, ja sitten ajan kanssa toinen ja ehkä kolmas. Tilanne on kuitenkin lähes aina se, että houkutuksia ja mahdollisuuksia on enemmän kuin itsellä on osaamista tai sijoitettavaa varallisuutta. 

Toivon sinulle tuottavaa ja opettavaista vuotta sijoittajana!

Matias

Teksti julkaistu alunperin osoitteessa: www.matiassavolainen.com

Matias Savolainen on yrittäjä, sijoittaja ja USA Asunnot hallituksen puheenjohtaja.

Mainos: Coinmotion

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.

Exel jakoi oikein

Aki Pyysing
16.6.2024
east Lue lisää

Autopaikkojen vuokrista

Miika Vuorensola
16.6.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Ostopaikka kuluttajatuoteyhtiöissä?

Pentti Jokinen
14.6.2024
east Lue lisää