Olet täällä

Artikkelit

Varainhoitajien optimismi alimmillaan vuosikymmeneen

Wall Streetin tunnelmat ovat maaliskuussa laskeneet finanssikriisin aikaisiin pohjiin Bank of American (BofA) varainhoitajille tehtävän kyselyn (FMS) perusteella. Kyselyyn osallistuu 341 varainhoitajaa, joilla on yhteensä yli biljoona dollaria hoidettavanaan.

Optimismi on nyt alimmillaan sitten heinäkuun 2008, eli kaksi kuukautta ennen kuin Lehman Brothers romahti.

BofA:n johtavan, mutta pessimistisen, sijoitusstrategin Michael Hartnettin mukaan viimeaikaisen globaalin kasvun ja osakeallokaatioiden kasvanutta erotusta korjataan tällä hetkellä merkittävällä laskulla osakeallokaatioissa.

Toisin kuin heinäkuussa 2008, jolloin FED oli aloittamassa ohjauskoron laskemista ja ensimmäistä QE-elvytyspakettia, tällä hetkellä sijoittajien varautuessa taantumaan kasvun heikentyessä ja yhtiöiden tuotto-odotusten laskiessa, odotetaan FEDin kiristävän ohjauskorkoaan reilusti tämän vuoden aikana. Inflaatio-odotukset ovat stagflaatoorisia.

FMS-kyselyn varainhoitajien osakepaino on laskussa, muttei vielä kapitulaatiotasoilla. Päinvastoin, osakkeet ovat edelleen ylipainossa muihin omaisuusluokkiin verrattuna. Kyselyn perusteella nykyiset osakepainotukset eivät viittaa taantumaan. Tämä voi myös merkitä lisävaraa osakkeiden laskulle ennen kuin rahastonhoitajat pääsevät kapitulaatiotasoille.

Varainhoitajien salkkujen käteisosuus on noussut samoille tasoille esimerkiksi pandemiapaniikin ja finanssikriisin kanssa. Huomattavasti suurempia käteisosuuksia nähtiin teknokuplan aikaan.

Kasvuodotukset ovat alimmillaan 14 vuoteen ja ISM-indeksin romahdusta odotetaan seuraavalle muutamalle kuukaudelle. BofA:n mukaan kyselyyn osallistujat odottavat ISM:n putoavan alle 50 tasolle vuoden toisella neljänneksellä USA:n talouden pikkuhiljaa luisuessa taantumaan.

Samaan aikaan inflaatio-odotukset nousevat.

Suurin osa rahastonhoitajista odottaa inflaation olevan nyt kestävää, eikä tilapäistä, kuten pitkään toitotettiin keskuspankkiirien toimesta.

Myös globaalin talouden tuotto-odotukset ovat vajonneet kriisitasoille.

62 prosenttia FMS-vastaajista ennustaa stagflaatiota, mitä odotti viime kuussa vain 30 prosenttia. Talouden hekumaan uskoo enää vain 30 prosenttia vastaajista, viime kuussa 65 uskoi buumiin.

Venäjä-Ukraina-konflikti muodostaa varainhoitajien mukaan suurimman riskin taloudelle, globaalin taantuman tullessa kakkosena ja inflaation kolmantena. Keskuspankkien haukkamaisuus oli helmikuussa vielä suurin riskitekijä, mutta on nyt pudonnut neljännelle sijalle.

“FED putin”, eli tason, jossa varainhoitajat uskovat FEDin tulevan markkinoiden tueksi mikäli osakkeet alkavat sakata, on nyt S&P500-indeksin tasolla 3636. Viime kuussa Fed put-taso oli 3698.

Varainhoitajakyselyn markkinoiden stabiliteettiriski-indeksi tukee S&P500-indeksin laskua alemmas. Toisaalta varainhoitajien arviot ovat myös monesti yliampuneet negatiiviseen suuntaan.

Wall Streetin likviditeettitilanne on BofA:n mukaan heikentynyt alimmilleen sitten huhtikuun 2020, jolloin FED aloitti pandemian aikaisen elvytyksensä.

FMS-varainhoitajien salkuissa on raaka-aineita ennätyspainolla 33 prosenttia.

Öljy ja raaka-aineiden longaaminen on tällä hetkellä Wall Streetin ruuhkaisin treidi, tai ainakin oli ennen tämän viikkoista öljyn hinnan laskua.

Osakeallokaatio on pudonnut alimmilleen sitten toukokuun 2020.

Bondiallokaatio on sen sijaan edelleen merkittävässä alipainossa ja käteinen ylipainossa.

Maaliskuussa rotaatiota on tapahtunut pankeista teknologiaan ja energiaan.

Ja pienistä osakkeista suuriin.

BofA:n pessimistisen Hartnettin mukaan “asemoinnin ja linjausten ansiosta on toistaiseksi liian aikaista kontraostoksille ja BofA jatkaa taktisesti ja syklisesti karhumaisena”.

Keskustele markkinoiden tilanteesta Sijoitustiedon foorumilla.

Keskustele sijoittamisesta tai avaa oma sijoitusaiheinen blogi. Tervetuloa foorumille!
Liity Sijoitustiedon jäseneksi