Olet täällä

Artikkelit

Väliaikainen korkea inflaatio entistä epätodennäköisempää

Talousmaailman jännittäessä inflaation voimakkuutta jenkkibondien ja dollarien holdaajat kärsivät negatiivisista todellisista koroista.


 

Lyn Aldenin tutkimusten mukaan inflaatio ei ole sitten 1940-luvun ollut yhtä kauaa FEDin ohjauskoron yläpuolella. Hänen mukaansa perusinflaation nousu on väliaikaista, mutta osa inflaation vaikutuksista tulee kestämään pidempään.

Öljyn ja ruuan hintojen noustessa rapakon takana spekulaatiot inflaation todellisesta tilasta käyvät kuumina.

Kesäkuun FOMC-kokouksessa FEDin pääjohtaja Jerome Powell toisti ennusteensa nousevasta, mutta väliaikaisesta, inflaatiosta tarjonnan noustessa vastaamaan kysyntää. Kysyntä nousee työntekijöiden palatessa työpaikoille, shoppaajien palatessa kauppoihin ja matkustajien lähtiessä liikkeelle. Powellin mukaan yhtiöiden tuotantokapasiteetti kasvaa kysynnän mukana. 

Tarjonnan pullonkaulat ja pula raaka-aineista aiheuttavat pidemmän aikavälin inflaatiota. Myynti kasvaa voimakkaasti pandemian runnomilla sektoreilla kuten hotelli- ja ravintolabisneksessä. Eri ravintolat ovat jo nostaneet, tai nostamassa, hintojaan.  Pula työntekijöistä pakottaa monet ravintolat ja hotellit avaamaan osittaisella kapasiteetilla kunnes työllisyystilanne palautuu ennalleen.

FEDin ennustaessa väliaikaista inflaatiota merkit reaalitaloudesta antavat kuitenkin osviittaa odotettua sinnikkäämmästä inflaatiosta.

Samaan aikaan S&P500 tekee uusia huippujaan päivästä toiseen eikä nousulle näy loppua.

Jenkkilässä polttoaineen hinnat ovat liittovaltion laajuisesti nousseet yli dollarilla vuoden takaisesta, ollen nyt 3,15 taalaa gallonalta.

Ruuan hinnat ovat nousussa maailmanlaajuisesti. YK:n ruokahintaindeksi on noussut vuositasolla toukokuussa 40 prosenttia, vuoden 2011 tasoille.

YK selittää nousua esimerkiksi Kiinan kysyntäpiikillä, öljyn hinnan heilunnalla, heikentyvällä dollarilla ja pandemian jälkeisellä talouksien avautumisilla. Asiantuntijoiden mukaan korkeammat hinnat eivät välttämättä ole pelkkä väliaikainen piikki maailman väestön kasvaessa, globalisaation edetessä ja ilmastonmuutoksen jatkaessa etenemistään.

USA:ssa supermarketit hommaavat varastonsa pullolleen kaikkea sokerista pakastettuun lihaan ennen kuin niiden hinnat nousevat. Markettien omistajat odottavat korkeimpia hinnannousuja miesmuistiin.

Osa supermarketeista kertoo ostavansa ja varastoivansa tuotteita pitääkseen hyllyt täynnä  kysynnän kasvaessa. Ruuan vähittäismyynti nousi Jeffriesin ja NielsenIQ:n tilastojen mukaan 0,5 prosenttia vuodentakaisesta ja 15 prosenttia verrattaessa kahden vuoden takaisiin lukuihin.

Jälleenmyyjien kasvattaessa varastojaan aiheuttaa se samalla pulaa muualla. Toimialan johtohenkilöiden mukaan ruuantoimitusketjut ovat jo ennestään paineen alla kasvaneiden kuljetuskustannusten ja työntekijäpulan ansiosta.

Muutos on päinvastainen vuodentakaiseen verrattuna, jolloin kuluttajat ostivat kaappinsa täyteen pelätessään ruuan (ja vessapaperin) loppumista kaupoista. Tämä aiheutti shokin toimialalle. Tällä hetkellä jälleenmyyjät varastoivat tuotteita pitääkseen kustannukset alhaisina ja suojellakseen katteitaan.

Toisin sanoen ruokakaupat spekuloivat tulevilla ruuan hinnoilla treidereiden tapaan. Tämä ei kuulosta talouden normaalilta tilanteelta.

Työllisyysmarkkinoiden tilanne

Palkkojen kasvu ja rekrytointi eivät ole pysyneet palkkaamiskysynnän perässä. USA:n työllisyysmarkkinat ovat edelleen 10 miljoonaa työpaikkaa pitkän aikavälin trendiä perässä vaikka 4,5 miljoonaa henkilöä on jo palkattu pandemian pohjilta.

Monilla sektoreilla on yhtä työpaikkaa kohti vähemmän kuin yksi työtön. Työntekijöistä on siis pulaa. 2,5 miljoonaa työntekijää jäi eläkkeelle ja 1,7 miljoonaa naista eivät ole palanneet työvoimaan uramuutosten ja lapsenhoidon pulan takia.

Työnantajien kustannusten (ECI-indeksi) odotetaan nousevan työntekijöiden irtisanoutumisten ollessa 20 vuoden huipuissaan. Työnantajien odotetaan siirtävän kasvaneet kustannukset tuotteidensa hintoihin.

Työntekijäpula johtaa pullonkauloihin tarjonnassa, mikä ajaa hinnat nousuun. Toimitusajat ovat pisimmillään sitten 1950-luvun alun.

Talouksien avautuminen on aiheuttanut kysynnän rajua kasvua kuluttajahyödykkeissä. Nippu yhtiöitä on ilmoittanut hintojen nousuista. Korkeammat hinnat ajavat kysyntää alas ja raaka-aineiden hinnat voivat laskea. Joskin on epäselvää laskevatko ne pandemiaa edeltäneille tasoille. Presidentti Bidenin suunnittelema biljoonan dollarin infrastruktuuripaketti tulee nostamaan raaka-aineiden kysyntää.

FED ennakoi inflaation olevan väliaikaista sorttia, mutta FOMC:n jäsenet ovat muuttaneet kantaansa inflaation suhteen ja näkevät sen nyt aiempaa sinnikkäämpänä.

Ohjauskorkojen pysyessä alhaisina ja likviditeetti pysyy nykyisellään, inflaation voi odottaa jatkavan nousuaan infrastruktuuriohjelman tukemana.

Päivä päivältä FEDin ajatus väliaikaisesta inflaatiosta vaikuttaa epätodennäköisemmältä.

Keskustele inflaatiosta Sijoitustiedon foorumilla.

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava
Liity Sijoitustiedon jäseneksi