Kolumnit

Vaalihulluudesta unirytmi sekaisin – ja jäi osavuosikatsaukset lukematta

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Hyvin nukkuminen on aliarvostettua. Onnistuin nimittäin hankkimaan 2010-luvun alussa pahoja uniongelmia, joista meinasi pää hajota. Lopulta sisukkaan hakemisen jälkeen vika löytyi, ja se olikin juuri päässä.

Pelkään vieläkin unihäiriöitä paljon enemmän kuin pörssiromahdusta. Tuollainen normaali notkahdus eli kurssien puolittuminen ei tuntuisi vielä missään. Koronakuoppakin jäi osaltani johonkin 40 prosenttiin, eivätkä yöunet maaliskuussa kärsineet yhtään.

Jos osakesijoittaja ei ole henkisesti varautunut kurssien notkahtamiseen, ovat hänen varansa ainakin mielenterveyden kannalta väärässä omaisuusluokassa. Arvioisin näkeväni vielä ainakin kolme-neljä isoa pörssikuoppaa. Mikäli terveyden pettäminen ei katkaise osakespekulantin uraani ennenaikaisesti.

Ajattelin toimia tulevissa pörssiromahduksissa samalla tavoin kuin tämänkeväisessäkin. Jossain vaiheessa laskua alan ostamaan osakkeita. Luultavasti liian aikaisin, kuten tälläkin kerralla. Jos laskevat lisää, ostan lisää, kunnes eivät enää laske. Kun markkinat kääntyvät nousuun, alan jossain vaiheessa kevennellä (yleensä liian aikaisin) ja yritän notkahduksista ostaa takaisin halvemmalla.

Kriisimarkkinat kun ovat käytännön aina kengurumarkkinat. Jos unohdetaan 90-luvun alun Suomen osakemarkkinat, jolloin potentiaalisilla Suomeen sijoittavilla ei ollut juuri likviditeettiä.  Kengurumarkkinoilla sijoittajat valtaavat vuoroviikoin tai -päivin pelko ja ahneus. Sijoitusfilosofiani mukaan itseään kunnioittavan osakespekulantin kuuluu yrittää hyödyntää pörssikurssien pomppuisuutta.

Pitkäaikaissijoittamisessa (pelkästään ostetaan ja myydään lähinnä pakkolunastuksien yhteydessä) ei ole mitään vikaa. Siinä jää vain nähdäkseni pokeritermein sanottuna valueta pöydälle.

Nukkumisen kanssa on ollut viimeiset pari viikkoa itseaiheutettuja ongelmia. Olen mahdollisimman orjallisesti pyrkinyt noudattamaan pokeriammattilaisen unirytmiäni, eli vähän neljän jälkeen nukkumaan ja puoliltapäivin ylös. Vauvojen ja keski-ikäisten unihäiriöalttiiden unirytmin kanssa ei nimittäin kannata leikitellä.

Menin kuitenkin sohlaamaan tässä joidenkin jenkkivaalien takia ja menin viime viikon keskiviikkona vasta aamukahdeksalta nukkumaan. Siitä asti olenkin pääsääntöisesti nukkunut parin tunnin pätkiä, onneksi sentään pari kertaa vuorokaudessa. Jet lagaileminen on miulle Atlantin ylitysretkiltä tuttua touhua.

Tämän vuoksi kävin viime vuosikymmenellä World Series of Pokerissa vain 2013 ja 2019. Joka vuosi pelaisin, jos olisivat Euroopassa. Kun väsyttää, niin viluttaa, eikä välttämättä tee kovin optimaalisia päätöksiä. Pelaan varmasti paremmin pokeria maltillisesti vaikutuksen alaisena kuin huonosti nukkuneena.

Väsyneenä töiden tekeminenkään ei oikein maistu. Osavuosikatsausten lukemisen lasken sellaiseksi. Ei kai niitä kukaan viihdearvon vuoksi luekaan? Tai kyllä varmaan joku löytyy, meitä on moneen junaan. Jotkut esimerkiksi nousevat vapaaehtoisesti Turkuun menevään junaan. Itse asiassa miekin olen mennyt monta kertaa. Mutta palannut aina takaisin.

Niinpä en ole osarikaudesta huolimatta lukenut kahteen viikkoon yhtään suomalaisen yhtiön osavuosikatsausta. Nyt kun viime yönä sain vihdoin normirytmistä kiinni, päätin sunnuntaina ryhdistäytyä. Tarkastin Sijoitustiedon osavuosikatsauskalenterista, mitä salkkuyhtiöitteni osavuosikatsauksia olen jättänyt väliin. Yleensä pyrin lukemaan kaikki heti tuoreeltaan ja usein teen myös allokaatiomuutoksia niiden perusteella.

Ilkka 2.11.

Ilkka oli jo ennen vaaleja. Mutta viime viikon alun pläräsin gallupeja ja luin jenkkisivustoja CNN tai Fox News taustalla. Huomasin tänään osarin tulleen kaksi viikkoa sitten. Jos on esimerkiksi 40.000 osaketta, on tämä aika holtitonta salkunhoitoa. Tehokkaat markkinat, my ass.

Pika-analyysin perusteella ilmeisesti hyvä, koska kurssi on noussut osaria edeltävältä ajalta 3,30 -> 3,60.

Ja niin näköjään olikin. Oman toiminnan liikevoitto 986.000 euroa, kun vastaavalla periodilla viime vuonna tuli 100.000 ja alkuvuodesta plus miinus nolla. Hyvä Pohjanmaa hyvä Ilkka!

Olen ajatellut, että ei nyt sentään Pohjanmaalla tappiota tahallaan tehdä. Ehkä olen sittenkin aiheettomasti pelännyt kaikkia viime aikojen ostoksiaan. Korona-aikahan on erinomainen aika (ja paljon parempi kuin silloin kun Ilkka ostosreissuilleen lähti) ostaa kaikenlaisia kassakriisistä ja asiakasvajeesta kärsiviä medianarikoita.

Olivat sitten tiedottaneet osaria seuraavana päivänä vielä yhden kioskin eli Digimogulin lisää. ” Vuonna 2019 Digimogulin liikevaihto oli 450 000 euroa. Yrityskaupalla ei arvioida olevan olennaista vaikutusta konsernin vuoden 2020 liikevaihtoon ja tulokseen.”

En taida sitten tässä vaiheessa syventyä, mitä tällä kertaa ovat syöneet, sen enempää. Kuulen nimestäkin ensimmäistä kertaa. Digimoguli ei selkeästi ole ainakaan vielä mikään suurmoguli.

Hyvän osarin jälkeen on yleensä hyvä istua hetken käsien päällä, vaikka olisi myyntiaikeissakin. Odottelen edelleen, milloin Pohjanmaalla ymmärretään, että Ilkan pitäisi ostaa omia osakkeitaan. Saattaa kyllä tässä odotellessa kädet puutua.

Sampo 4.11.

Sammon osarin huomasin kankkuspäissäni viime keskiviikkona kyllä tulleen. Yritän nyt kuitenkin joka päivä pörssikursseilla käydä ja talouslehtiä vilkaista, oli vaalihulluus tai krapula päällä tai ei. Kun Sammon Q3 otsikoitiin hyväksi ja Arizona oli kääntymässä juuri Bidenille, en jaksanut perehtyä. Kertauksena: Hyvän tullessa on paras ratkaisu istua käsien päällä.

Nyt vilkaisin. Sampo kyllä takoo vakuutustoiminnallaan kultaa. Alan pohtia kevennyksiä aikaisintaan neljänkympin päällä.

Olin kyllä aika yllättynyt, kun Sampo irrotti isosta läjästä Nordeoitaan nykyhintoihin. Olin arvaillut niiden myyvän koko nipun kerralla ja vasta vuoden parin päästä.

Toki nouseviin kursseihin on siinä mielessä kiva myydä, koska tavara käy paremmin kaupaksi. Kun salkussa on Nordeaa Sampoa enemmän, en mitenkään tuuletellut tätä päätöstä. Torbjörn Magnussonilla on aika paljon paremmat näkymät Nordean tulevaisuuteen kuin yhden miehen analysointitoimistolla. Onneksi olen kevennellyt Nordeaa nouseviin miekin ja osin Sampoa parempiinkin hintoihin.

Citycon 4.11.

Hilpeätä oli, että USA:n vaalipäivää seuraavana aamuna oli kaksi miulle tärkeää osaria. Cityconia on niin paljon, että tämä olisi pitänyt jaksaa lukea. Taisin silmät sumussa tämän klikatakin auki. Hyvältä muistaakseni näytti. Ja koronarokotekin tuli. Senkin huomasin uutisista, eli ihan kokonaan vaalihulluudessani en ole itseäni ulkomaailmasta sulkenut.

Jes, näin oli. Koko vuoden näkymiä reivattiin ylöspäin ja koko vuoden EPS-ennuste on nyt 0,650 – 0,690 euroa vs 0,610 -0,71. 0,67€ keskiarvo > 0,66€ ja sillä P/E 12. Citycon on yleensä tehnyt tulosta vähän yli oman ennusteensa. Olen excelissäni käyttänyt varovaisuuden periaatteen vuoksi vain keskiarvoa. En kyllä jaksa vielä tänäänkään exceliäni täytellä.

Olen kuitenkin Citykaniakin vähentänyt nouseviin. Kunhan tässä keksitään, että korona ei lähtenytkään pelkillä rokoteuutisilla, ei tässä mitenkään välttämättä koko vuotta pörssikurssit nouse kuin nuorella miehellä. Kun jossain vaiheessa reality bites, niin ostelee sitten halvemmalla takaisin.

Citycon on fundamenteiltaan edelleen niin halpa, että vanhan miehen on syytä edetä varovaisesti. Kuten yleensä muussakin elämässä.

Ilahduttavaa oli, että tällä viikolla en ollut missannut mitään. Tämä ei toki johtunut tarkkaavaisuudestani, ei vain tullut yhtään omaa. Kolmelta edellisellä viikolla missaamaltani yhtiöltä tuli kaikilta odotuksiani paremmat. Mitä ilmeisimmin olen tänä vuonna biitannut indeksin (toistaiseksi) lähinnä siksi, että äiskä päätti puristaa miut sunnuntaina ulos.

Vaikka ei näillä sijoituksilla ole niin paljon väliä. Osakkeet nousevat ja laskevat, mutta pokeri on taitopeli. Kunhan pääsisi ensi viikolla taas takaisin kunnon uni-, sali- ja painonpudotusrytmiin ja kaikki olisi erinomaisesti. Maslowin tarvehierarkiassa nukkuminen on selkeästi rahan yläpuolella. Eli kun olen taas fyysisesti kunnossa, siirryn taas vähän intensiivisemmin märehtimään sijoitusmurheita.

Ollaan koronamyöhäissyksynä varovaisesti siellä ulkona. Varsinkin iltaisin on aika pimeää.

Pokeritieto 11.9.2012: Vika oli päässä

Sijoitustieto 24.1.2016: Ilo irti vuoristoradasta

Keskustele:

Citycon

Sampo

Ilkka

 

Yhteistyökumppanit ja tarjoukset: Mandatum Trader

Löydä osakkeet ja ETF:t ympäri maailman. Sijoita jopa 2 kk edullisimmassa hintaluokassa (alk. 0,03 % tai min. 3 €).

Kolumnit

Nordeassa jyrää

Aki Pyysing
21.4.2024
east Lue lisää

Toimitilan tuottoon voit vaikuttaa enemmän kuin asunnon tuottoon

Miika Vuorensola
21.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit, Kaupallinen yhteistyö

Kulta nousi uuteen ennätyshintaan

Johannes Ankelo
18.4.2024
east Lue lisää