Olet täällä

Artikkelit

Turboilla vipua osarikauteen

Yksittäiset osavuosikatsaukset eivät juuri mullista Warren Buffettin maailmaa mutta treidaajalle ne ovat antoisia apajia. Nykymaailman lyhytjänteisyys kohdistaa yrityksille painetta tehdä vakuuttavaa jälkeä kvartaali kvartaalin jälkeen, odotukset pettävä osari voi lähettää osakkeen monen prosentin pudotukseen. Ylireagoinnit tarjoavat toki tarkkaan harkittuja ostopaikkoja Buffettin ikuisuussalkkuun, mutta erityisesti herkullisia tilaisuuksia treidaajan hektiseen päiväkauppaan.

Osavuosikatsauksen aikaan

Volatiliteettia, eli osakkeen (voimakasta) liikettä, markkinoille aiheuttaa epävarmuus tulevaisuudesta. Jos kaikki informaatio olisi jo osakkeen hinnassa sisässä, näyttäisi osakkeen kuvaaja varsin tylsältä. Osavuosikatsausten, tuttavallisemmin ”osarien”, aikaan markkina vertaa yrityksen osarijulkaisua analyytikoiden ja eksperttien odotuksiin tuloksesta ja tulevaisuuden näkymistä. Luonnollisesti osakkeen ylittäessä odotukset uusi informaatio siirtyy sijoittajien sormenpäiden kautta osakkeen hintaan ja hinta nousee, ja päinvastoin jos tulos jää vajaaksi odotuksiin nähden. Allaolevasta Nokian kuvasta selviää miten käy kun markkina pettyy yhtiön osariin.

Ei myöskään ole poikkeuksetonta että yhtiön osake lähtee laskuun hyvästä tuloksesta huolimatta, sillä yhtiön johdon antama ohjaus yhtiön lähitulevaisuudesta voi antaa enteitä kivisestä tiestä jatkossa. Osakkeen hintareaktion seuraaminen osarin aikaan on siis treidaajalle erinomaisen tärkeää.

Yhtiöt julkaisevat tuloksiaan eri aikaan päivästä, jotkut julkaisevat ne aamulla ennen kaupankäynnin alkua kun toiset julkaisevat ne kesken kaupankäyntipäivän. Jotkut jopa illalla pörssin suljettua. Tämä on myös tärkeä tekijä ottaa huomioon kun rakentaa trading-strategiaa osarin ympärille. Varsinkin pörssin aukiollessa julkaistavat raportit saattavat aiheuttaa villiä heiluntaa osakkeen hinnassa varsinkin ennen julkaisuhetkeä, mikä tarjoaa voittavalle treidaajalle voita leivän päälle.

Mitä treidaajan tulee ottaa huomioon osaria treidatessa?

Osakkeen ostaminen vain hetkiä ennen osaria on erittäin riskaabelia puuhaa. Ensimmäinen perusprinsiippi onkin odottaa markkinan reaktiota osariin ja katsoa miten osakkeen hinta alkaa vilkkaasti kehittyä. Toinen prinsiippi liittyy itse kaupankäyntiin, eli treidaajalla tulee olla valmiina mielessä mihin hintaan on valmis ostamaan osaketta riippuen osarin tuloksesta, ja erityisen tärkeää on myös tietää mihin hintaan on valmis rajoittamaan tappionsa jos positio lähtee sakkaamaan väärään suuntaan. Tätä kutsutaan Stop-Loss-tasoksi ja se on treidaajan kassanhallinnan kannalta yksi tärkeimmistä, ellei tärkein tekijä. ”Cut your losses, let the profits run”. Stop-loss-taso pätee niin treidaajalle kuin pidempäänkin osaketta pitävälle sijoittajalle. Monimutkaiseksi Stop Loss-tasot osarien aikaan tekee osakkeen mahdollinen erittäin villi reaktio juurin tuloksen julkistamishetkellä kun markkina odottaa omaa reaktiotaan. Tästä syystä onkin turvallisempaa odottaa hetki ja katsoa miten tulos otetaan markkinoilla vastaan.

Turboilla vipua osarikauppoihin

Helsingi pörssin listoilta löytyy paitsi itse osarin julkaisevan yhtiön osakkeita, myös niiden hintakehitykseen sidottuja Unlimited Turbo-viputuotteita. Turbot ovat suhteellisen selkeitä viputuotteita, sillä ne liikkuvat 1:1 kohde-etuutensa, esimerkiksi Nokian osakkeen, mukana. ”Unlimited” Turbon nimessä tarkoittaa ettei niillä ole ennaltamääriteltyä päättymispäivää vaan ne erääntyvät ainoastaan kun asetettu Stop-Loss-taso saavutetaan. Ne sopivat myös pidempiin sijoituksiin. Turbo Long-tuotteiden arvo nousee osakkeen hinnan positiivisen kehityksen mukana, Turbo Short-tuotteilla voi tienata osakkeen hinnan sakatessa.

Tarkastellaan esimerkkiä Nokian osakkeen fiktiivisestä kehityksestä ja miten kahdella eri Stop Loss-tasolla varustetulle Turbolle käy osarin aikaan.

Ensimmäisessä erimerkissä Turbon Stop-Loss-taso on 5,00€ ja Nokian osake putoaa jyrkästi kuudesta eurosta alle viiteen euroon tulosjulkaisun vaikutuksesta. Juuri ennen osaria Turbon ostanut menettää koko sijoituksensa (noin 1€ per Turbo, sillä Long Turbon hinta on osakkeen hinnan ja Stop-Loss-tason välinen erotus), koska Turbo osuu Stop-Loss-tasoon ja raukeaa arvottomana.

Toisessa esimerkissä kärsivällinen treidaaja malttaa odottaa markkinan reaktiota osariin ja arvioi oikein markkinan ylireagoineen. Hän ostaa Nokia Long Turboa (Stop-Loss 4,50€) osakkeen hinnalla 4,90€, joka tekee Turbon hinnaksi noin 0,40€. Osakkeen hinta lähtee kehittymään treidaajan kannalta positiviiseen suuntaan ja hän myy Turbonsa osakkeen hintaan 5,20€, Turbo Longin hinnaksi muodostuessa noin 0,70€. Osakkeen tuotto ajalle on karvan yli 6%, Turbon tuotoksi muodostuu 75%. Toisin sanoen Turbon vipuvaikutus ostohetkellä oli 12,5.

Esimerkin treidaaja oli joko onnekas, taidokas tai molempia, sillä osakkeen arvo ei pudonnut enempää hintaan 4,50€, jolloin Long Turbo olisi erääntynyt arvottomana. Sen sijaan hän onnistui kaupassaan korkeariskisellä Turbolla ja ansaitsi muhkean tuoton sijoitukselleen. Mitä alempana Long Turbon Stop-Loss-taso on, sitä pienempi on vipuvaikutus ja riski Stop-Loss-tapahtumalle.

Turbo Short käyttäytyy Turbo Longin peilikuvana, eli sen arvo nousee kun osakkeen hinta laskee. Mikäli treidaaja olisi avannut Turbo Short-position Nokian Turboon ennen osaria, olisi hän tehnyt osarin yli huiman tuoton.

On tärkeää muistaa että Turbot ovat viputuotteita, joiden riski on vipuvaikutuksen ansiosta korkeampi kuin suora sijoitus osakkeeseen. Ennenkaikkea Turbon sisäänrakennettu vipu tarjoaa treidaajalle mahdollisuuden sitoa vähemmän pääomaa yhteen treidiin samalla euromääräisellä tuotto-odotuksella kuin suora sijoitus kohde-etuuteen, minkä ansiosta kassaa voi käyttää myös muihin sijoitusmahdollisuuksiin. Toisessa esimerkissä olleen Turbo Longin vipu oli 12,5-kertainen, eli sama euromääräinen tuotto-odotus saadaan 800€ sijoituksella Turboon kuin 10,000€ suoralla sijoituksella Nokian osakkeeseen. Toisaalta Turbolle ominainen Stop-Loss-taso rajoittaa treidaajan tappion sijoitettuun pääomaan.

Nordnet Markets tarjoaa Turbo Longeja ja Shorteja Nokian lisäksi Fortumin, Nesteen, Outokummun ja Wärtsilän osakkeisiin 0 € välityspalkkioin (yli 100 € kaupat).

Käydäksesi kauppaa Nordnet Markets -tuotteilla sinun on läpäistävä tietämystesti varmistaaksesi tuotteiden soveltuvuuden sinulle. Kaupankäynti pörssilistatuilla tuotteilla sisältää korkean riskin, joka ei sovi kaikille. Sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Ennen kaupankäynnin aloittamista sijoittajan tulee ymmärtää kaupankäyntiin liittyvät riskit ja tuotteeseen liittyvät ehdot.

  • Kaupallinen yhteistyö
"Uskomme parhaiden sijoituskohteiden löytyvän Aasiasta."
Liity Sijoitustiedon jäseneksi