Artikkelit

Tulevaa vuosikymmentä värittävät trendit

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Päättyvä vuosikymmen on ollut tapahtumia täynnä. Taloudellisen lasien takaa katsottuna viimeistä vuosikymmentä muokkasivat maailmanlaajuisen finanssikriisin jälkimainingit ja sitä seurannut sekavahko palautuminen.

Globaalin talouden astuessa uudelle vuosikymmenelle ei kannata odottaa palautumista normaaliin rytmiin, mitä tahansa normaali sitten itse kullekin tarkoittaa; korkotasot ovat pakkasella mutta maapallon lämpötila nousee, deflaatiopainetta tunnetaan ympäri maailmaa ja kansa vanhenee. Tulevana vuosikymmenenä voi odottaa monen trendin saavuttavan huipputasonsa Bank of America Merrill Lynchin (BofAML) raportin mukaan.

Pankin palkittu analyysitiimi listasi 10 megatrendiä, jotka tulevat muokkaamaan seuraavan kymmenen vuoden globaalia taloutta:

 1. Globalisaation huippu

 2. Taantuma

 3. Elvytyksen epäonnistuminen

 4. Demografiset trendit

 5. Ilmastonmuutos

 6. Automaatio ja robotit

 7. Splinternet

 8. Moraalinen kapitalismi

 9. Smart-tuotteet kaikkialla

 10. Avaruus

Analyytikot laativat listan niistä tekijöistä, jotka murentavat talouden nykyisen tilan ja pakottavat uusiin innovaatioihin. Osa murentavista tekijöistä tulee ennätysalhaisista korkotasoista, joka tekee finanssipolitiikan toteuttamisesta haastavaa. Tämä voi johtaa uusiin talousteorioihin, globalisaation kuolemaan ja maailmanlaajuiseen teknologiasotaan. Ennennäkemättömiä innovaatioita on luvassa kun maailmanlaajuinen informaatio ja vuorovaikutus kasvaa toisiinsa liitettyjen laitteiden välillä. Tämä puolestaan haastaa valtiot toimiin ja aiheuttaa ongelmia yksityisyyden suhteen vaikka se toisikin merkittävää taloudellista arvoa.

Tärkeimmät tekijät pähkinänkuoressa:

 • Maailmanlaajuinen taantuma nostaa finanssipolitiikan taas suurempaan rooliin

 • Ilmastonmuutoksen johdosta maapallon resurssit hupenevat

 • Robottien odotetaan korvaavan puolet kaikista töistä 2035 mennessä

 • Moraalinen kapitalismi suosii uudelleenjakoa epäsuhtaisuuden sijaan

 • Kaikista tulee “Smart”ia kun kaikki ovat yhteydessä toisiinsa

Seuraavassa käydään läpi kaikki kymmenen trendiä ja miten lähestyä niitä.

Globalisaation huippu

BofAML ennustaa ettei tavaroiden, ihmisten ja pääoman vapaa liikkuvuus ole taattua enää tulevalla vuosikymmenellä. Globaalin kaupan määrä on tänä vuonna kasvanut vain 2,5 prosenttia, mikä on paikallisen vaihdon kasvua vähemmän. Tämä on taantuman ulkopuolisena aikana erittäin harvinaista. Kahdenkeskiset kauppasopimukset korvaavat laajemmat sopimukset ja taloudellinen epävarmuus johtuen kauppasodista voi nousta uudeksi normiksi.

Miten hyötyä: Omistamalla reaaliomaisuutta kuten raaka-aineita, maata, jalometalleja, kiinteistöjä rahoitusomaisuuden sijaan. Rahoitusomaisuus hyötyi kolmen vuosikymmenen pituisesta globalisaatiosta. Osakkeista small capeja ja syklisiä arvosektoreita teknologian ja terveysalan sijaan.

Voittajat: Paikalliset markkinat, reaaliomaisuus

Häviäjät: Globaalit markkinat

Taantuma

Tämänhetkinen bondimarkkina ja yli 13 triljoonan taalaan lainat negatiivisilla koroilla muodostavat haavoittuvimman kohdan markkinoiden siirtyessä uudella vuosikymmenelle.

“2010-luvun finanssipolitiikan avokätisyys auttoi omaisuuserien hintoja nousuun, mutta taloudelliset hyödyt menivät omistajille eikä työntekijöille. Seuraavan laman poliittiset reaktiot tulevat korjaamaan 2010-luvun ylettömyydet, jotka auttoivat kasvattamaan tulo- ja varallisuuseroja”, analyysitiimi pohtii. Tämä todennäköisesti tarkoittaa korkeampia korkoja, matalampia tuottoja, tai molempia.

Miten hyötyä: Omistamalla kultaa ja kullankaivajia, hinnoitteluvoimaisia monopoleja ja 30-vuotisia Treasureita. T-billit, reaaliomaisuus ja korkealaatuiset pankkiosakkeet voivat myös suojata bondimarkkinan kuplan puhjetessa.

Voittajat: Inflaatio, infrastruktuuri, reaaliomaisuus

Häviäjät: Kasvu, lainat, deflaatio

Elvytyksen epäonnistuminen

Huoli keskuspankkiirien kyvyttömyydestä reagoida tulevaan taantumaan kasvaa sijoittajien keskuudessa finanssipolitiikan keinojen huvetessa.

Miten hyötyä: Omistamalla kultaa ja reaaliomaisuutta jos jenkkidollari sakkaa. Osakkeista osingonmaksajia ja palvelualaa.

Voittajat: Keynesiläinen taloustiede, Kulta

Häviäjät: Rahoitusomaisuus, monetarismi

Demografiset trendit

Kehittyvillä markkinoilla keskiluokka jatkaa paisumistaan. Tutkimusten mukaan joka sekunti viisi ihmistä nousee keskiluokkaan.

Miten hyötyä: Kasvava keskiluokka tarvitsee jääkaappeja, pesukoneita ja moottoriajoneuvoja, mutta myös matkailua, koulutusta, terveydenhuoltoa ja viihdettä.

Isovanhempien määrä tullee ylittämään lasten määrän 2020-luvulla. Tämä tarkoittaa säästämistä kuluttamisen sijaan, mikä aiheuttaa enemmän deflaatio- kuin inflaatiopainetta.

Voittajat: Online-kaupankäynti, uusi kuluttaja

Häviäjät: Fyysiset kaupat, perinteinen kuluttuja

Ilmastonmuutos

BofAML näkee taitekohdan olevan lähellä taistelussa ilmastonmuutosta vastaan ja uskoo puhtaaseen energiaan ja rohkeisiin maapallon vihertämisstrategioihin.

Voittajat: Puhdas energia, sähköautot

Häviäjät: Hiilipohjaiset polttoaineet, dieselautot, kertakäyttömuovit

Automaatio ja robotit

Robotit tuskin lähitulevaisuudessa korvaavat ihmiskuntaa kokonaan, mutta puolet töistä tulee katoamaan roboteille vuoteen 2035 mennessä. Monien toimintojen automatisoituessa prosesseista tulee merkittävästi tehokkaampia mutta maailmanlaajuisissa toimitusketjuissa tapahtunee suuri muutos, sillä kehittyvien markkinoiden halpa työvoima oli yksi suurista globalisaation ajureista.

Voittajat: Automaatio, paikallinen tuotanto, massadata ja teköäly

Häviäjät: Ihmiset, maailmanlaajuiset toimitusketjut

Splinternet

BofAML uskoo kauppasodan muuttuvan teknologiasodaksi. USA ja Kiina taistelevat herruudesta kvanttitietokoneissa, massadatassa, 5G-teknologiassa, tekoälyssä, sähköajoneuvoissa, robotiikassa ja tietoturvassa.

Strategikot uskovat globaalin puolustukseen, teknologiaan ja tietoturvaan perustuvien yhtiöiden hyötyvän 2020-luvun muutoksista. Siinä missä USA:n teknologiayhtiöt voivat kärsiä sääntelystä ja politiikasta, kiinalaiset yhtiöt sijoittavat varoja ollakseen vähemmän riippuvaisia USA:sta ja muista ulkomaisista teknologiatoimittajista.

Voittajat: Kehittyvät markkinat / Itä

Häviäjät: Kehittyneet valtiot / Länsi

Moraalinen kapitalismi

Varainhoitajat ostavat ESG-firmoja (Environment, Social, Governance) pää märkänä. BofAML uskoo 20 triljoonaa taalaa valuvan ESG-strategioihin seuraavan 20 vuoden aikana, mikä vastaa lähestulkoon tämänhetkistä S&P500-yhtiöiden yhteenlaskettua markkina-arvoa.

Voittajat: ESG,-sijoittaminen (Impact investing), sidosryhmät

Häviäjät: Tavanomainen sijoittaminen, pelkästään tuottoa hakevat yhtiöt

Smart-tuotteet

Vuoteen 2030 mennessä BofAML uskoo markkinoilla olevan 50 miljardia toisiinsa liitettävää laitetta, mikä tappaa yksityisyyden.

Voittajat: Esineiden internet, liitettävyys, smart-kaupungit, Isoveli-teknologia

Häviäjät: Yksityisyys, offline

Avaruus

Turismi avaruuteen ja nanosatelliitit ovat seuraava aalto avaruusteollisuutta, joka voi olla arvoltaan noin triljoona dollaria vuoteen 2030 mennessä.

Voittajat: Puolustusvoimat ja ilmailuala

Häviäjät: Perinteiset satelliitit

Tulevaa voi spekuloida

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Kolumnit

OmaSp:n pitäisi vaihtaa hallituksensakin

Aki Pyysing
23.6.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Talenom Seurantalistalle: Tilittää voittoja, vaan ei kassavirtaa

Almanakka
21.6.2024
east Lue lisää
Haastattelut

Karo grillasi Aki Pyysingiä: Satasen seteleitä viidelläkympillä?

Sijoitustieto
20.6.2024
east Lue lisää