Annan viikon vaikuttavimman orpopurravastaisen jutun palkinnon ilman muuta Hesarin Paavo Teittiselle. Pravdan eilinen ”Poliitikot, lopettakaa tutkimustietoon vetoaminen” oli suorastaan nerokas, jos tarkoituksena oli kaivaa maata Orpo I:n alta. Hallituksen hönö viestintä antaa hyviä mahdollisuuksia vasemmiston ilmiselvien vapaalyöntien lisäksi myös sellaisiin kirjoituksiin, joihin uskovat ei-sosialistitkin.
Erittäin taidokkaasti Teittinen maalasi hallituksen tekevän arvopolitiikkaa ja vetoavan tieteeseen lähinnä sumuverhona ja vieläpä valheellisesti.
”Yritysten yhteisöveron merkittävää kevennystä perusteltiin sillä, että tutkimustiedon ja valtiovarainministeriön mukaan se maksaa itsensä peräti 60-prosenttisesti takaisin ”dynaamisten vaikutusten” kautta.
Todellisuudessa tutkimustietoon perehtyneet professorit olivat eri mieltä”
Vanhana akitaattorina voin olla vain kateellinen. Osaisinpa itse kirjoittaa yhtä ystävällisin sanankääntein vasemmistoliiton ”Esitysten julkistalouden vahvistamiseksi” olevan fiktiivisistä numeroista koostuvaa veronkorotuspropagandaa, joka ei tosiaankaan julkistaloutta pysyvästi vahvistaisi.
Toki miekin osaisin poimia propagandaani juuri ne verotuksen huippuasiantuntijat Tampereelta, jotka vahvistaisivat hallituksen 60-prosenttisten dynaamisten vaikutusten olevan korkeintaan toiveajattelua, ellei sitten suoranaista sumutusta. Ja sitten linkata ne sisälle tekstiin vahvistamaan sanomaani ”Orpopurran verojen alennus on Saatanasta”.
Tämä ei tosin ole kovin haastavaa, koska ennustaminen on tunnetusti vaikeaa, erityisesti tulevaisuuden ennustaminen. Itse en todennäköisyysmiehenä suostu ottamaan varmoja kantoja edes lätkäpeleihin. Saati sitten suostu väittämään, että joku veronalennus maksaisi itse itsensä takaisin jollain tietyllä prosentilla.
Missä määrin yhteisöveronalennus dynamoi verorahat karhulle takaisin, on täysin varmasti epävarmaa. Surullista on, että sitä ei voida edes jälkikäteen varmistaa. Menneisyyden muuttaminen kun on vielä hankalampaa kuin oraakkelina osuminen. Eli emme voi ajaa menneisyyssimulaatiota, jolla saataisiin 100% tuloksia. Tai edes tuloksia, joille voisi antaa varman oikeassa olemisen todennäköisyyden.
Eli tietenkin veronalennusten itsensä takaisin maksaminen on toiveajattelua. Mutta voi se olla tottakin; voimme hyvin olla yhteisöverossakin Lafferin käyrän oikealla (=väärällä) puolella.
Huomattavaa on kuitenkin, että yhteisöveronalennuskin vaikuttaa taloutta virkistävästi, väittivät julkisen sektorin työntekijät mitä hyvänsä. Etumerkki on varma, muutoksen suuruudesta voidaan kiistellä (ja kiistelläänkin) sekä etu- että jälkikäteen.
Sama homma ansiotulonveron kevennysten kanssa. Jos käteen jää enemmän rahaa, populaatio, jolle se on mahdollista, tekee enemmän töitä. Ja maksavat lisätunneista edelleenkin veroja. Ja ostavat käteen jäävällä lisärahalla jotain kotimaistakin. Tämän pitäisi olla itsestään selvää ilman taloustieteellistä koulutustakin.
Joku enemmän purjehduksesta ja vähemmän diagnoosien tekemisestä kiinnostunut lääkäri voi toki tehdä vähemmänkin. Mutta toisaalta purjehdus on kallis harrastus ja uutta venettäkin olen nähnyt monella tekevän mieli.
Jos näet jonkun tutkijaksi esittäytyvän väittävän marginaaliveron laskun vähentävän työntekoa, kannattaa myös kurkata, paljonko se sai jonkun vasemmistopuolueen ehdokkaana ääniä viimeksi, kun oli ehdolla. Aika hyvällä prosentilla löytyy vastaus.
Taloustiede on hyvin yksimielinen monista asioista, kuten muutosten etumerkeistä. Mutta ennustamisessa eivät ekonomistit koskaan saavuta yksimielisyyttä. Eikä pidäkään, koska eivät ne mitään varmaa tiedä. Toisin kuin teknisen analyysin väki.
Toki on hilpeää, miten Tampereen taloustieteilijät näkevät verojen alennuksissa lähinnä mörköjä ja Aallon Kauppakorkeakoulusta löytyy sitten muitakin näkemyksiä.
Puhumattakaan nyt työnantajien ja ay-liikkeen ekonomistien erimielisyyksistä. Näillä molemmilla toki lauletaan ainakin jossain määrin sen lauluja, kenen leipää syödään. Jotkut enemmän ja jotkut vähemmän, mutta taloudelliset intressit ohjaavat ekonomistityövoimaakin.
Orpopurran viestintä
Kun Petteri Orpo sanoi pääministerin haastattelutunnilla, että veroale saa lääkärit taas tekemään viisipäiväistä työviikkoa, näin Jaakobina enneunen Ylen punakoneen telkkariin taluttavista hymyilevistä valkotakeista, jotka kertoisivat, että ei meitä lisärahalla saa töihin, ehei.
Ilta ehkä tuli, mutta ei aamua vielä, kun näin tapahtui. Toinen toistaan vähemmän rahanahneet lääkärit kertoivat, että he arvostavat vapaa-aikaa enemmän kuin rahaa. Ja kuuluvat tällä perusteella paremmistoon.
Kukaan ei maininnut, että kiva kun lääkäreitä koulutetaan niin vähän. Joten lääkäreiden neuvotteluasema työmarkkinoilla on kuin jäänmurtajien radiosähköttäjillä aikoinaan.
Tämä on vaikuttavampaa journalismia kuin Pravdan toimittajien säännöllisesti kadulta poimima satunnainen vastaantulija, joka satunnaisuuden lakeja uhmaten paljastuu kerran kerrasta vasemmistoaktiiviksi.
Lääkärit eivät ole ammattiryhmänä erityisen tunnettuja vasemmistolaisuudestaan, joten heillä on enemmän televisiouskottavuutta sisätyöläisten keskuudessa kuin AKT:n lakkovahdeilla.
Oikeistohallituksella on Suomessa vastassaan pääsääntöisesti vihamielinen media. Supistuvien palkkasummien aloilla tavataan lähestyä poliittista vasemmistoa, koska taloudellisista lainalaisuuksista ymmärtävät tuppaavat siirtymään sanomalehdistä pörssiyhtiöiden tiedottajiksi.
Kyllä Orpopurra tämän tietää, joten en ihan ymmärrä, miksi se syöttää vastustajan lapaan helppoja. Talousoikeistolaiselle kolumnistillekin on mahdotonta hurrata, että hyvinhän te vedätte. Kun rakennatte hönöllä tiedottamisellanne sellaista sinipunaa m. 2027, joka vielä pakittaa osasta Orpo I:n sinänsä ansiokkaista rakenteellisista uudistuksita.
Suomen se osa kansasta, joka suinkin voi kuvitella nykyhallituksen puolueita äänestävänsä, olisi ollut tyytyväisempää, jos puolivälieräriihestä olisi tultu reilusti nöyrempinä ulos. Näin ainakin luulen ja toivon.
Esimerkiksi viestillä ”Yritämme työntekoon kannustavilla veronalennuksillamme luoda uskoa Suomen yliverotettuun talouteen. Toivomme niiden saavan ihmiset kuluttamaan ja yritykset investoimaan. Veronalennusten vaikutusten suuruudesta emme voi olla varmoja.”
Et voi voittaa ”tieteellistä” väittelyä vihamielisessä mediassa. Tampereen yliopistolta löytyy aina joku verotuksen huippuasiantuntija kertomaan, että veroja ei saa alentaa. Ei saa, ei ei ei.
Lisäksi tulevaisuuteen suuntautuvat varmat lupaukset olisi Suomen politiikassa oikeiston syytä keskittää juuri vaalien alle, jos sinnekään. Jos suhdanteet kääntyvät nousuun, vihervasemmistolainen Iso Media kertoo sen olevan noususuhdannetta. Jos taas laskuun, se on hallituksen vika. Joka lupasi varmaa nousua, kunhan vain nämä veronalennukset tehdään.
Suomalaisessa politiikassa on kuitenkin vielä paljon hyvää. Tai ainakin parempaa kuin Rohkeiden Kodissa. Tieteellä on väliä ja valehteleminen on noloa.
Paitsi vaalien alla.
P.S. Toivottavasti en joudu tämän kolumnin perusteella Paavo Teittisen tutkivan journalismin kohteeksi. Olen nimittäin lähettänyt omille exilleni reilusti arveluttavampaa viestimateriaalia kuin Wille Rydmanille vahinkoa hakeva ex arkistoistaan Teittiselle jakoi.
P.P.S. Tänne asti lukeneille bonuspalkinto: Olen aavistuksen vähentänyt tässä kuussa sijoitusastettani. Mutta yli satasen vedellään vielä pääsalkussani.
HS 17.5.2025: Poliitikot, lopettakaa tutkimustietoon vetoaminen
HS 15.5.2025: Valtiovarainministeriö teki omaan uskottavuuteensa vakavan loven
Yle 28.4.2025: Petteri Orpon mukaan veroale saa lääkärit taas tekemään täyttä viikkoa – näin kommentoivat hyvinvointialueiden johtajat
Yle 26.4.2025: Taloustieteen professori arvostelee yhteisöveron laskua: Tehoton keino talouskasvuun
HS 24.4.2025: Suomella ei olisi varaa näin mittaviin veronalennuksiin, sanoo professori