Artikkelit, Kaupallinen yhteistyö

Teslan myynti Kiinassa takkuilee

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Mainos | Vontobel

Teslan osake on viimeisten kuukausien aikana tarjonnut treidaajien janoamaa volatiliteettia. Osakkeen hinta oli vuoden vaihtuessa 100 dollarin tuntumassa, mutta tuplasi hintansa kolmessa kuukaudessa. Kesällä osakkeen hinta kävi jo lähes 300 dollarissa, mutta on sittemmin pudonnut 240 taalan tienoille kosketettuaan lokakuussa 200 taalaa.


Lähde: Investing.com. Hinta USA:n dollareissa. Historiallinen tuotto ei ole luotettava indikaattori tulevasta tuotosta.

Harvinaiset maametallit sähkömoottoreissa pian historiaa?

Syyskuun puolivälissä sijoittajapäivässään Tesla ilmoitti aikeistaan, joka on lähettänyt shokkiaaltoja koko sähköautoteollisuuteen; yhtiö aikoo lopettaa harvinaisten maametallien käyttämisen sähkömoottoreissaan.

Mullistava uutinen herättää tunteita molempiin suuntiin, eivätkä skeptikot suostu uskomaan Elon Muskin suuriin suunnitelmiin ennen kuin omin silmin näkevät niiden Muskin vievän suunnitelmansa maaliin.

Muutos olisi merkittävä koko sähköajoneuvomarkkinoille, sillä harvinaiset maametallit ovat erittäin kalliita raaka-aineita niukkuutensa ansiosta.

Yleisiä raaka-aineita sähkömoottoreissa ovat neodyymi, dysprosium ja terbium. Nimet tuskin ovat jääneet mieleen kemian oppitunneilta, mutta sähkömoottorien ansiosta ne ovat tällä hetkellä kuumia puheenaiheita.

Mikäli Tesla onnistuu lopettamaan harvinaisten maametallien käytön täysin, ajaisi se tuotannon kustannuksia merkittävästi alas.

Myyntiongelmia Kiinassa

Kesän aikana Tesla myi noin 13 000 sähköautoa Kiinassa viikottain, mutta syyskuussa menekki on pudonnut 9 000 autoon viikossa.

Teslan ongelmat Kiinassa eivät aiheudu pelkästään myynnistä, vaan Kiina kontrolloi myös isoa osaa Teslan tuotantoketjusta. Kiina vastaa noin ⅔ osaa harvinaisten maametallien louhinnasta ja noin 85 prosenttia niiden jalostuksesta, mikä tekee raaka-aineiden hinnoista vaikeasti ennustettavia.

Myyntiongelmat Kiinassa aiheuttivat Teslalle 6,6 prosentin laskun kuukausitasolla myytyjen autojen määrässä. Tesla myi Q3:lla noin 435 000 autoa. Vuositasolla nousua tuli kuitenkin 26,5 prosenttia.

Teslan osakkeen hinta nousi aiemmin nopeasti 220 dollarista 280 dollariin, mutta on kysyntäongelmien ansiosta pudonnut alle 250 dollariin tällä viikolla.

Tesla leikkasi syyskuun alkajaisiksi Model S:n ja X:n hintoja lähes 20 prosentilla. Hintojen alennus oli vuoden toinen. Uutinen on otettu markkinoilla innolla vastaan, mutta monet ovat jo unohtaneet, että pandemian jälkimainingeissa Tesla ehti nostaa hintoja moneen otteeseen.

Marketwatchin seuraamat analyytikot antavat Teslan osakkeelle keskimääräisen tavoitehinnan 258,60 dollaria ja keskimääräinen suositus on “Pidä”.

Vontobel tarjoaa treidaajille vivutettuja sijoitustuotteita, joiden avulla treidaaja voi tavoitella tuottoja Teslan osakkeen liikkeillä.

BULL TSLA X3 V2-sertifikaatti tarjoaa kolminkertaisen päivänsisäisen vivun Teslan osakkeeseen. Teslan osakkeen noustessa yhdellä prosentilla, sertifikaatin tuotoksi muodostuu kolme prosenttia. Jos Teslan osake vastoin odotuksia laskee prosentilla, tuottaa sertifikaatti kolme prosenttia tappiota.

TSRT TSL V697-Turbolla sijoittaja voi tavoitella tuottoa Teslan osakkeen hinnan laskiessa. Tämä Turbo tarjoaa kirjoitushetkellä 5,66-kertaisen vivun, riskipuskurin ollessa 17,56 prosenttia. Jos Teslan osakkeen hinta laskee prosentilla, Turbon arvo nousee 6,07 prosentilla. Mikäli Teslan osake nousee yhdellä prosentilla, tuottaa sijoitus Turboon 6,07 prosentin tappion.

Vontobelin sijoitustuotteilla voi käydä kauppaa Helsingin pörssin aukioloaikoina. Viputuotteita treidatessa tappioriski kasvaa. Koko sijoitetun pääoman menettäminen on mahdollista. Kohde-etuutena oleva Teslan osake noteerataan USA:n dollareissa, joten viputuotteen tuotto riippuu myös EUR/USD-valuuttaparin hintamuutoksista.

Tärkeä huomautus

Tämä tiedote ei ole sijoitusneuvontaa eikä sijoitus- tai sijoitusstrategiasuositus vaan mainos. Täydelliset tiedot arvopapereista, erityisesti sijoituksen rakenteesta ja siihen liittyvistä riskeistä, on kuvattu ohjelmaesitteessä ja sen mahdollisissa liitteissä sekä lopullisissa ehdoissa.

Mahdollisten sijoittajien tulisi lukea nämä asiakirjat ennen sijoituspäätöksen tekemistä. Kyseiset asiakirjat ja avaintietoasiakirja on julkaistu liikkeeseenlaskijan (Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Saksa) verkkosivuilla osoitteessa prospectus.vontobel.com ja ne ovat saatavilla maksutta liikkeeseenlaskijalta. Esitteen hyväksymistä ei pidä ymmärtää arvopapereiden hyväksymiseksi. Arvopaperit ovat tuotteita, jotka eivät ole yksinkertaisia ja joita saattaa olla vaikea ymmärtää. Tiedoissa viitataan simuloidun aiemman tuotto- tai arvonkehityksen numerotietoihin tai ne sisältävät numerotietoja tällaisesta tuotto- tai arvonkehityksestä. Aiemman tuotto- tai arvonkehityksen perusteella ei voida muodostaa luotettavia oletuksia tulevasta tuotto- tai arvonkehityksestä.

Mainos:

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Taloudellinen vapaus osakkeilla -valmennus

Artikkelit

Talenom Seurantalistalle: Tilittää voittoja, vaan ei kassavirtaa

Almanakka
21.6.2024
east Lue lisää
Haastattelut

Karo grillasi Aki Pyysingiä: Satasen seteleitä viidelläkympillä?

Sijoitustieto
20.6.2024
east Lue lisää

Exel jakoi oikein

Aki Pyysing
16.6.2024
east Lue lisää