Olet täällä

Sijoitusneuvojat eivät ole pekkaa parempia

Jaa Twiittaa

Kun sijoitusneuvojat sijoittavat omia varojaan, he sortuvat samoihin virheisiin kuin amatöörisijoittajat. He ostavat osuuksia rahastoista, jotka ovat lähimenneisyydessä tuottaneet hyvin eli jahtaavat menneitä tuottoja. Amatöörimäistä on myös ylenpalttinen arvopaperikaupankäynti, kalliiden ja aktiivisesti hoidettujen rahastojen suosiminen sekä hajautuksen jättäminen puolitiehen.

Mikä pahinta, he neuvovat asiakkaitaan tekemään samoin.

Tiedot ilmenevät tutkimuksesta (Linnainmaa et al: The Misguided Beliefs of Financial Advisors, 2017), jossa analysoitiin 4 000 kanadalaisen sijoitusneuvojan arvopaperisalkut ja heidän kaupankäyntihistoriansa. Neuvojien asiakkaiden salkut ja arvopaperikaupat tutkittiin samalla tavalla. Heitä oli kaikkiaan puoli miljoonaa. Tietoa kerättiin vuosilta 1999 – 2013.

Arvaat varmaan lopputuloksen? Asiakassalkkujen tuotto jäi selvästi vertailuindeksejä heikommaksi. Neuvojien omat salkut tuottivat niitäkin huonommin, vaikka heidän kulunsa olivat sijoitustuotteiden myyntipalkkioiden verran pienemmät kuin asiakkailla.

Tutkijat arvelivat, etteivät neuvojien omat salkut kenties olleet ”aitoja”. Niiden tarkoituksenahan saattoi olla asiakkaiden vakuuttaminen neuvojan suositusten laadusta. Niinpä tutkijat kävivät lävitse neuvojan työn lopettaneiden salkut ja havaitsivat, etteivät niiden sisällöt olleet merkitsevästi muuttuneet työsuhteen päättymisen jälkeen. Toisin sanoen sijoitusneuvojat olivat antaneet huonoja neuvoja vilpittömällä mielellä.

Pelikirjat esiin varainhoitajat!

Tutkimuksen luettuani ajattelin, että yksityissijoittajia palvelevat pankit ja sijoituspalveluyritykset saisivat kertoa sijoitususkomuksistaan nykyistä enemmän. Ne olisivat kiinnostavaa luettavaa etenkin täyden valtakirjan varainhoitoasiakkaille. Mallia ne voisivat ottaa eläkevakuuttajista. Esimerkiksi julkisenalan eläkeasioista vastaava Keva tekee selkoa omista sijoitususkomuksistaan – joita se tosin nimittää sijoitusperiaatteiksi – kotisivuillaan selkeästi ja perusteellisesti.

Sijoitususkomukset muistuttavat pelikirjoja. Ne kertovat, miten varainhoitaja ajattelee pääomamarkkinoiden toimivan ja millä keinoin aikoo niillä tienata. Onko se enemmän kärsivällinen sijoittaja kuin vahvojen lyhyen ajan näkemyksien ottaja. Sijoittajaa kiinnostaisivat myös riskit. Millaiset riskit varainhoitajalle maistuvat, millaiset eivät. Uskooko se osakkeiden poimintaan vai indeksisijoittamiseen? Vaihtoehtoisia toimintatapoja on paljon, eikä yksimielisyyttä ole siitä, mitkä niistä ovat hyviä tai huonoja. Kuvaavaa on, että markkinoiden tehokkuuskin on edelleen yksi keskeisimmistä kiistanaiheista.

Pelkkä pelikirja ei tietenkään kesää tee. Olennaista on, että varainhoitajan sijoitususkomukset vastaavat omia. Vähintään yhtä tärkeää on, että varainhoitajalla on näyttöä uskomusten johdonmukaisesta noudattamisesta.

Samanlaista sisältöä

Artikkelit

Somepoiminnat: #DeadCatBounce #Outokumpu #Verkkokauppa.com #Kauppasota

Sijoitustieto - 18.1.2019
Artikkelit

Tuloskauden kiinnostavin: Nokia

Sijoitustieto - 17.1.2019
Artikkelit

Vaurastuminen on parhaimillaan pitkä ja tylsä tie

Matias Savolainen - 14.1.2019

Sisältöä muualta

Artikkelit & kolumnit

Kolumnit

Isännätön raha ryssii aina

Aki Pyysing - 20.1.2019
Artikkelit

Somepoiminnat: #DeadCatBounce #Outokumpu #Verkkokauppa.com #Kauppasota

Sijoitustieto - 18.1.2019
Artikkelit

Tuloskauden kiinnostavin: Nokia

Sijoitustieto - 17.1.2019
Kolumnit

Transaktiovero kehitteillä – lisäävätkö demarit 0,2 prosenttia ostohintoihisi?

Juhani Huopainen - 15.1.2019
Artikkelit

Vaurastuminen on parhaimillaan pitkä ja tylsä tie

Matias Savolainen - 14.1.2019
Kolumnit

Kojamo on erinomainen suoja asuntojen hinnannousua vastaan

Aki Pyysing - 13.1.2019
Artikkelit

Somepoiminnat: #SuomenHoivatilat #Martela #Orion #Robit

Sijoitustieto - 11.1.2019
#IR-kanava

Zijoittaja paikalla Suomen Hoivatilat CMD -tilaisuudessa 10.1.2019.

Zijoittaja - 10.1.2019

Aktiivinen keskustelu

Uusin viesti: Lary, 20.01. 16:49
Uusin viesti: Kiinteistöpro, 20.01. 13:06
Uusin viesti: Keskittäjä-Keijo, 20.01. 01:39
Uusin viesti: Eurotehdas, 18.01. 21:44
Uusin viesti: EkeKeke, 18.01. 21:24
Uusin viesti: Sijoitustieto, 18.01. 20:44
Uusin viesti: Juha, 18.01. 16:22
Uusin viesti: Hynägrande, 18.01. 09:52
Uusin viesti: Tallimestari, 18.01. 09:01

Seuraa Sijoitustietoa