Kaupallinen yhteistyö

SEC laittaa kapuloita Ethereumin rattaisiin

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Mainos: Vontobel

Bitcoin nousi maaliskuussa osaltaan ETF-lanseerauksen ja “halvingin” (lohkopalkkioiden puoliintumisen) ansiosta kaikkien aikojen ennätyslukemaansa. Kryptoista toiseksi suurin, Ethereum, ei vielä samaan pystynyt odotuksista huolimatta.

Monelle kryptomaailmassa toimivalle on selvää, että jossain vaiheessa myös Ethereum-verkon Ether-kolikko saa oman ETF-rahastonsa, meni siihen sitten kolme kuukautta tai yli vuosi. USA:n finanssivalvonta SEC kuitenkin haluaa heittää kapuloita rattaisiin spot-Ether-ETF:n hyväksynnän suhteen.

Tällä hetkellä Ether-futuuri treidaa hieman alle 3 200 dollarissa.

Lähde: Investing.com. Hinta USA:n dollareissa. Historiallinen tuotto ei ole luotettava indikaattori tulevasta tuotosta.

Viime kuussa SEC lähetti usealle Ethereum-säätiön kanssa toimivalle yhtiölle haasteen. Consensyksen Bill Hughesin mukaan tämä tarkoittaa, että SEC valmistautuu mahdollisesti haastamaan säätiön oikeuteen tavalla tai toisella. SEC voi potentiaalisesti olla rakentamassa oikeustapausta, jonka tavoitteena on julistaa Ethereum arvopaperiksi.

Toisin kuin Bitcoinin luonut Satoshi Nakamoto, Ethereumin kehittänyt Vitalik Buterin on edelleen kuvioissa mukana ja on edelleen avoin kysymys, oliko Ether-tokenin lanseeraus “sijoitussopimus”. Ethereum-säätiöllä on myös edelleen aktiivinen rooli lohkoketjun kehittämisessä. Kysymys kuuluu, onko Ethereumin taustalla yksittäinen taho ja odottavatko sijoittajat tuottoa sen toimista. SEC:n ohjeistus kryptojen suhteen on vähintäänkin puutteellinen.

Consensyksen Hughesin mukaan raportointi on tarpeeksi selkeää sille tulkinnalle, että SEC tutkii Ethereumia. Samalla Hughes muistuttaa, että viime vuoden lokakuussa SEC salli Ether-futuuriin perustuvan ETF:n kaupankäynnin pörssissä. Tästä voi mahdollisesti tulkita, ettei Ether-futuuri ole arvopaperi.

Mikäli SEC päättää, että Ethereum on arvopaperi, olisi päätöksellä merkittävä vaikutus lohkoketjun tulevaisuuteen. Se estäisi muun muassa spot-Ether-kolikkoon perustuvan ETF-rahaston lanseerauksen ja sillä olisi merkittäviä vaikutuksia myös amerikkalaisiin yrityksiin ja sijoittajiin.

Huomattavaa on, ettei SEC ole missään vaiheessa tähän mennessä nimennyt Ethereumia arvopaperiksi.

Konsensus kryptomaailmassa vaikuttaa tällä hetkellä olevan, ettei Ethereum ole arvopaperi, mutta niin kauan SEC tutkii Ethereum-säätiön ympärillä toimivia yhtiöitä, on Ethereum ympärillä tummia pilviä arvopaperiksi nimeämisen suhteen. Yleinen mielipide kryptosijoittajien keskuudessa on, että SEC haluaa hidastaa Ether-spot-ETF-rahaston lanseeraamista ja kryptojen adoptoinnin etenemistä yleensäkin. Toisin kuin USA:n dollari, eivät kryptot ole USA:n virkamiesten hallinnassa.

Muualla maailmassa asiat ovat edenneet pidemmälle, sillä Hong Kongin finanssivalvoja hyväksyi aiemmin tässä kuussa samanaikaisesti sekä spot-Bitcoin- että spot-Ether-ETF-rahastot. Tämä asettaa Aasian sijoittajat etuasemaan kryptosijoittajien silmissä ja voi osaltaan luoda tietä spot-Ether-ETF-rahaston hyväksymiselle rapakon takana.

Ether-futuuriin treidaaja voi ottaa näkemystä Suomessa toimivien välittäjien kautta Vontobelin viputuotteilla.

Vontobelin MFL ETH V278-minifutuuri tarjoaa viputuotteen tuoton tavoitteluun Ether-futuurin nousevaan hintaan. Kirjoitushetkellä minifutuurin vipu on 4,01-kertainen, mikä vastaa viputuotteen 4,01 prosentin tuottoa Ether-futuurin hinnan noustessa prosentilla. Jos Ether-futuurin hinta vastoin odotuksia laskee prosentilla, aiheutuu viputuotteelle 4,01 prosentin tappio.

Vontobelin viputuotteilla voi tavoitella tuottoa myös Ether-futuurin laskevaan hintaan. MFS ETH V333-minifutuuri tarjoaa kirjoitushetkellä 3,58-kertaisen vivun osakkeen tuottoon. Mikäli Ether-futuuri laskee prosentilla, tuottaa viputuote 3,58 prosenttia voittoa. Turbon arvo puolestaan laskee 3,58 prosentilla, mikäli Ether-futuurin hinta nousee prosentilla.

Vontobelin sijoitustuotteilla voi käydä kauppaa Helsingin pörssin aukioloaikoina. Viputuotteita treidatessa tappioriski kasvaa. Koko sijoitetun pääoman menettäminen on mahdollista. Kohde-etuutena oleva Ether-futuuri noteerataan USA:n dollareissa, joten viputuotteen tuotto riippuu myös EUR/USD-valuuttaparin hintamuutoksista. Sijoittajat kantavat Vontobelin luottoriskin sijoittaessaan Vontobelin tuotteisiin.

Tärkeä huomautus

Tämä tiedote ei ole sijoitusneuvontaa eikä sijoitus- tai sijoitusstrategiasuositus vaan mainos. Täydelliset tiedot arvopapereista, erityisesti sijoituksen rakenteesta ja siihen liittyvistä riskeistä, on kuvattu ohjelmaesitteessä ja sen mahdollisissa liitteissä sekä lopullisissa ehdoissa.

Mahdollisten sijoittajien tulisi lukea nämä asiakirjat ennen sijoituspäätöksen tekemistä. Kyseiset asiakirjat ja avaintietoasiakirja on julkaistu liikkeeseenlaskijan (Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Saksa) verkkosivuilla osoitteessa prospectus.vontobel.com ja ne ovat saatavilla maksutta liikkeeseenlaskijalta. Esitteen hyväksymistä ei pidä ymmärtää arvopapereiden hyväksymiseksi. Arvopaperit ovat tuotteita, jotka eivät ole yksinkertaisia ja joita saattaa olla vaikea ymmärtää. Tiedoissa viitataan simuloidun aiemman tuotto- tai arvonkehityksen numerotietoihin tai ne sisältävät numerotietoja tällaisesta tuotto- tai arvonkehityksestä. Aiemman tuotto- tai arvonkehityksen perusteella ei voida muodostaa luotettavia oletuksia tulevasta tuotto- tai arvonkehityksestä.

Mainos: Coinmotion

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.

Kolumnit

Kaikki väki nukkuu

Aki Pyysing
26.5.2024
east Lue lisää

Käytännön vinkkejä sijoitusasunnon ostamiseen

Miika Vuorensola
26.5.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Joko asuntojen hintojen pohjat on nähty?

Juha Europaeus
24.5.2024
east Lue lisää