Artikkelit

Raskas kivireki vedetty maaliin

Jaa Twiittaa

Ostotarjouksen osuminen salkkuyhtiöön on lähtökohtaisesti positiivinen asia. Toki aina on mahdollisuus voivotella sen suhteen, miten pitkälle sitä olisikaan yhteisellä matkalla päästy ilman että joku toinen vie hoitosi parempaan kotiin.

Kun rakkaasta, tai raskaasta kumppanista eroaa, on hyvä hieman pohtia, miten matka meni noin omasta mielestä. Samaten on tervettä pohtia, mitä olisi itse voinut tehdä toisin. Tai vastaavasti, johtuiko joku ryppy rakkaudessa mahdollisesti muusta kuin omasta käytöksestä.

Matkalle mahtuu monenlaista tapahtumaa. Jos ei muuta, niin ainakin oppia sai kerrakseen. Helpottanee tekemistä jatkossa. Reilun parin vuoden yhteisellä matkalla lompakko tosin paisui Avidlyn kanssa valitettavan vähän, ja itse spekulantti taasen valitettavan paljon.

Avidlyä olen aiemmin käynyt läpi enemmän ainakin yhdessä tekstissä, joten pidemmät muistelot jäävät tällä kertaa väliin. Omalla mittapuulla yli kaksi vuotta saman lapun kyydissä on pitkä aika. Vastaavaan en muussa seurassa olekaan päässyt Swedish Matchia lukuun ottamatta.

Mokia

Kesällä 2021 tuli hieman hönöiltyä, vaikka itse sanonkin. Elokuussa auenneet lock-upit olivat kyllä tiedossa. Tosin en uskonut, että tyyliin kaikki laput painetaan ulos ruutukauppana. Jälkikäteen mietittynä jopa turkulaisen basistin olisi pitänyt hahmottaa tämä tyyliin viikon sisään, ja siirtyä kiltisti seuraavaan pettymykseen.

Kummasti tosiaan kurssi niiaa, kun useampi prosentti osakekannasta painetaan ruudulla ulos. Toki on syytä myös miettiä, olisiko joku fiksumpi avannut lock-upit tyyliin parissa osassa. Ilmaisia lounaita ei ole, mutta keskivertoa halvemmalla olisi päässyt melko pienellä ajatustyöllä.

Samaten melko laiskasti tuli tätä lappua treidattua. Kuuhun asti ei toki olisi lennetty, vaikka olisi sutinut joka päivä parhaansa edestä.

Alkuvuonna iski lähinnä epätoivo koko keissin suhteen, ja osakkeita tulikin hieman myytyä. Taustalla vaikutti toki myös se, että ainakin itselleni on vaikeaa katsoa, kun salkkuyhtiötä painetaan laitaan ja samalla yrittää keskittyä treidaamiseen.

Tämä on toisaalta ihan omaa osaamattomuutta. Järjellä kun asiaa miettii, olisi varmaan ollut fiksumpaa ostaa edes osa myydyistä takaisin, kun kerran oli mielestään osunut ihan hyvään osakkeeseen. Toisaalta ennustaminen on melko vaikeaa, sama pätee ostotarjouksien ennustamiseen.  

Opetuksia

Vaikka tarinan loppu ei ollutkaan niin onnellinen mitä itse odotin, oli tämäkin kokemus oppituntina vallan mainio. Alle ykkösen oleva P/S hinta ei tosin oikein miellytä. Eiköhän tämäkin kioski myydä eteenpäin muutaman vuoden sisään reilusti paremmalla hinnalla.

Ehkä paras oppitunti Avidlyn kanssa oli sijoittajaviestintä, eli suoraan sanottuna viestinnän puute. Kun mitään ei vaivauduta tiedottamaan, pitää olla itse normaalia aktiivisempi. Toki käänneyhtiön osalta olennaista on oikeasti saada käänne aikaan, ja keskittyä sitten vasta muuhun.

Sijoittajien kiinnostus yhtiötä kohti harvemmin herää siten, että ei tehdä mitään ja odotellaan jos ovikello sattuisi soimaan. Jos lapun kanssa tuhertaa lähinnä muutama treideri ja piensijoittaja, ei ehkä kannata tavoitelle kuuta taivaalta. Tosin en tiedä onko erään yhtiön harjoittama ”pörssitiedote kymppitonnin tilauksesta” myöskään se paras tyyli.

Euroclearin asiakaspääte tuli myös tututuksi tätä taistelua taistellessa. On ihan hyvä tietää, kenen kamaa otat syliin. Tosin keskimääräisesti yhtään isomman läjän omistavat pysyivät kyllä kyydissä.

Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä. Kunnioita markkinaa. Vaikka kyseessä onkin epälikvidi kioski, jonka hintaa voisi ihan omin kätösin heilutella melko reippaasti, olisi pitänyt olla nöyrempi markkinan edessä. Vaikka olet tehnyt töitä ties paljonko, ja luulet tuntevasi oman kullannuppusi, määritellään hinta kuitenkin markkinalla.

Viisaampana kohti tulevaa

Epäsuositun käänneyhtiön kanssa touhutessa ei onneksi astu keskustelufoorumien hypetyksen miinakenttään. Kun keissiä käy läpi lähinnä parin kaverin kanssa ilman hurraavaa yleisöä, on helppoa pohtia myös sitä, voinko itse olla täysin väärässä tälläkin kertaa.

Vaikka oikeilla jäljillä oltiinkin, jäi oma toteutus hieman piippuun. Vanhoja kannattaa muistella, mikäli niistä kuvittelee oppivansa jotain.

Blogiin

Helsingin pörssin tuloskalenteri
Artikkelit
Almanakka - Seurantalistapäivitys: Kamux
Kaupallinen yhteistyö
Nvidia lentää AI-buumin siivittämänä
Artikkelit
Osavuosikatsauskalenteri Q4/2023