Kolumnit

Rahastojen Exel

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Kun pari vuotta sitten ensimmäisen kerran ostin Exeliä, en muistanut tarkistaa, kuka suksisauvafirman omistaa. Tämä on anteeksiantamatonta, koska huono omistaja voi sössiä vaikka monopolibisneksen. Kysykää vaikka Veikkauksen entisiltä pelinhoitajilta, ellette miuta usko.

Lisäksi olen arvellut saavani osakemarkkinoilla etua kuvittelemillani kyvyillä betsata ihmisiä. En toki arvele olevani mikään Pete Poskiparta. Tai ainakaan väitä olevani yhtä taitava mentalisti, jollainen Pete väittää olevansa. Mutta kai 27 omilla rahoilla verkapöytien valheenpaljastuskursseilla vietettyä vuotta ovat edes jotain ihmistuntemuksesta nenän ja takaraivon väliin jättäneet?

Joka tapauksessa en ennen tätä viikkoa tiennyt, kuka Mika Myllylän sauvojen valmistamisesta viimeisenä pankittaa. Meinasin saada paskahalvauksen, kun kurkkasin omistajalistaa:

 

Rahasto, rahasto, Ilmarinen, rahasto, rahasto, rahasto. Kuulostaa vähän vuoden 1978 presidentinvaalien ääntenlaskennalta, eikä tuosta kasvottomammaksi omistus juuri voi tulla. Toki Ilmarisen Jouko Pölönen voi hyvin olla sitä mieltä, että onhan hänellä kasvot. Mutta Exelillä ei näyttäisi olevan Nalle Wahlroosia katsomassa omien rahojensa perään – ja samalla generoimassa lisäarvoa pienosakkaillekin.

Jos yritys ei ole kenenkään omistajansa rakas lapsi, ei se sitten yleensä myöskään maailmaa valloita. Tämä siitä huolimatta, että maailmanvalloitusta yrittävät putlerit ovat yleensä lapsuudessaan olleet enemmän kaltoinkohdeltuja ja vähemmän rakastettuja.

Tällaisella omistajarakenteella showta johtaa yleensä toimitusjohtaja. Rahastot valitsevat hallitukseen hallitusammattilaiset, joiden tavoitteena yhtiön suhteen on nostaa mahdollisimman suuria hallituspalkkioita mahdollisimman pitkään. Tämä tosin oli ehkä jopa omasta mielestäni vähän liian ilkeästi sanottu. Kyllä useimmissa hallituksissa vähintäänkin privaatisti ja joskus jopa vapaa-ajalla pohdiskellaan strategisia kysymyksiä. Kuten mahtaako toimitusjohtaja ajella ihan täysillä valoilla.

Joka tapauksessa kasvottomalla omistuksella varustetun yhtiön toimitusjohtaja tavanomaisesti yksinvaltaisena kapellimestarina valitsee ohjelmiston, palkkaa muusikot ja vielä johtaa esityksetkin. Joten jos toimitusjohtaja jostain syystä lähtee, on tämä lähes poikkeuksetta todella huono uutinen. Joko hallitus on keksinyt, että keisarilla ei ollutkaan vaatteita, vaikka oli jo pitkään ollut munasillaan. Tai sitten Dalai-lama on päättänyt hylätä tiibetiläiset.

Exelin pitkäaikainen (2014-) toimitusjohtaja Riku Kytömäki ilmoitti toukokuussa siirtyvänsä Betolarin toimitusjohtajaksi marraskuussa. Kytömäellä on yli puolella miljoonalla Exeliä, joten kuvittelen tai ainakin toivon kyseessä olleen onnistunut headhunttaus Betolarilta eikä niinkään palavasta öljynporaustornista hyppääminen.

Tosin vähän ennen toimitusjohtajan eroilmoitusta myös Exelin talousjohtaja (nykyisin useimmat kutsuvat CFO:ksi, koska se muka kuulostaa hienommalta) ilmoitti hiihtelevänsä marraskuussa uusilla sauvoilla. Normaalisti en koskisi tällaiseen kioskiin pitkällä tikallakaan, ennen kuin a) uusi toimitusjohtaja on valittu b) tämän orkesterinjohtovuorolta on julkaistu ainakin yksi täysi osari.

Mie kuitenkin ahneuksissani ostin keskiviikon osarista lämmenneenä viimeisetkin 2021 myymäni Exelit takaisin kotiin. Kestän tosi huonosti kympin P/E:eitä ja seiskan EV/EBITDAloita ostamatta yhtään. Lisäksi olen halvemmalla takaisinostamispeliongelmainen.

Olen alkanut postailla näitä osto- ja myyntihetkiäni kahdesta syystä: Ensinnäkin löysin toiminnon hiljan Nordnetistä. Toisekseen olen muutaman kerran liian usein törmännyt erilaisten hurujen väitteisiin ajoittamisen mahdottomuudesta. Toki totta on, että jos on 80-luvulta alkaen höpöttänyt lähinnä osingonjakopolitiikasta, on ajoittaminen varmasti parempi jättää ihan muille pelureille. Omasta ja äitini mielestä en syntiä tehnyt, kun myin melkein kaikki Exelini viimeistään kympin haminoissa ja sitten ostin ne kaikki halvemmalla takaisin tehden jotain marginaalisia välitilejäkin matkalla.

Tarinan operuksena yrittää siis olla, että osaketta ostamalla ja myymällä on mahdollista päästä parempaan tulokseen kuin pelkästään holdaamalla. Toki pitää olla tavallista näppärämpi poika tai tyttö, ja miun kirjoitukseni ovatkin juuri sellaisille suunnattuja. Tai sitten sunnuntaina syntynyt eli erittäin onnekas, kuten mie itse.

Ja on toinenkin vielä ehkä tärkeämpi opetus: Sijoituskohteittesi hallituksen ja toimitusjohtajan lisäksi on syytä pohdiskella pääomistajien täysipäisyyttä. Sanoisin Exelillä näyttävän menevän varsin hyvin omistajistaan huolimatta.

Mutta Let’s Be Careful Out There. Sellainenkin optio on olemassa, että eroavat tj ja CFO viimeiseen osariinsa aktivoivat kaiken ja vähän enemmänkin mitä uskalsivat ja kirjasivat puolittaiset tilauslupaukset liikevaihdoksi. Näin saadaan seuraajille heitettyä raskaahko viestikapula saman juoksuvauhdin ylläpitämiseksi.

Tämä toki on salaliittoteoretisointia, ja pidän tätä teoriaani hyvin epotodennäköisenä. Mutta jos tj Kytömäki myisi omat Exelinsä, mie beesaisin heti kun huomaisin.

P.S. Vähän syvällisemmin Exelin numeroihin uppoavaa analyysia voi lukea esim. Inderesin päivityksestä ja löytyypä lapsineroilta myös eroavan toimitusjohtajan tuoreehko ja positiivishenkinen haastattelukin. Mie olisin haastattelijana grillannut eroavaa toimitusjohtajaa eron syistä aavistuksen aggressiivisemmin. Miulla nimittäin olisi Exeliä 4x nykyiseen määrään, ellei yhtiö olisi tällä hetkellä ajelehtimassa ilman selvää kipparia.

Miulle tosin kävisi vaikka vähän kännissä olevakin, kunhan ajaa kurssia koilliseen.

26.7.2020 Exel ei ole taulukkolaskentaohjelma

Keskustele: Exel Composites


 

Yhteistyökumppaniksi:

Näkyvyys Sijoitustiedossa, ota yhteyttä!

Artikkelit

Sijoitusmessut 03.05.2024 Tampere-talossa - Sijoitustiedon ohjelmatärpit

Sijoitustieto
25.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Almanakka - Seurantalistapäivitys: Valmet

Almanakka
25.4.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

SEC laittaa kapuloita Ethereumin rattaisiin

Johannes Ankelo
25.4.2024
east Lue lisää