Pörssiyhtiön osakkaat ovat vapaamatkustajia

Miika Vuorensola |
Jaa Twiittaa

Antakaa minun selittää ennen kuin tuomitsette provosoivan otsikon.

Osakeyhtiön valuaatio koostuu monesta asiasta, joista on kirjoitettu kirjastot täyteen. Mutta yhtä pointtia en ole huomannut käsiteltävän kovin paljoa: minkä verran osakkaan tuottama lisäarvo vaikuttaa osakkeen hintaan?

Pörssiyhtiön ostamisen yksi tärkeä pointti sijoittajalle on juuri se, että silloin ei tarvitse itse tehdä yhtään mitään. Ammattijohto hoitaa firmaa puolestasi ja voit vaan nostella osinkoja vuosittain.

Tämän vuoksi myyjän on perusteltua pyytää ostajalta kovempi hinta osakkeesta, koska tämä ei tuo rahan lisäksi lisäarvoa yhtiölle.

Kun taas jos miettii (listaamatonta) pienyhtiötä, tilanne on täysin eri. Harva pienyhtiö haluaa osakkaiksi vapaamatkustajia, jotka eivät tee muuta kuin nosta osinkoja. En minä ainakaan myisi Asuntopehtoorin osakkeita tällaiselle henkilölle. Tai voisin myydä, mutta hintakerroin olisi pörssiyhtiöiden tasoa.

Logiikka on juuri tuo, että yhtiö ei hyötyisi tällaisesta sijoittajasta mitenkään, joten osakkeesta maksettavan hinnan on oltava kovempi.

Sen sijaan jos sijoittaja tuo lisäarvoa yhtiöön, on kauppahinta alempi. Jos sijoittaja tuo osaamista vaikkapa markkinointiin, tai ihan suoraan uusia asiakkaita, on täysin perusteltua myydä osakkeita hänelle edullisemmin.

Iso haaste on etukäteen arvioida sijoittajan tuottama lisäarvo. Puheet ovat helposti isommat kuin teot. Sijoittaja voi esimerkiksi hehkuttaa laajaa kontaktiverkostoaan. Mutta Siperia on opettanut, että tuhansista Facebook-kavereista ei ole mitään hyötyä koska valtaosa heistä on kuitenkin vain nimiä listassa. Kourallinen oikeasti läheisiä kontakteja ovat paljon arvokkaampia.

Toinen haaste yrittäjälle on tiedostaa, minkä alan osaamista hän oikeasti tarvitsee. Jos kysyt parturilta tarvitsetko hiustenleikkuuta, vastaus ei yllätä. Samoin on yhtä hyödytöntä kysyä tekoälykonsultilta olisiko hallituksessa hyvä olla osaamista tekoälystä.

Ainoastaan kokemus voi kertoa mitä tarpeita yrityksellä oikeasti on.

Teoriassa on mahdollista löytää yhtiölle niin arvokas sijoittaja, että hänelle voisi antaa osakkeita ilmaiseksi, tai jopa maksaa siitä. Tällainen sijoittaja voisi tuoda niin suurta lisäarvoa yhtiölle, että vaikka yhtiön muille omistajille jää vähemmän osakkeita, on niiden arvo silti merkittävästi korkeampi kuin ilman tätä uutta sijoittajaa.

Yhtiön arvoa mitataan mm. tuloskertoimella, eli vuoden tulos kerrottuna tietyllä kertoimella. Teoriassa kerroin siis kertoo, että kuinka monta vuotta on osakkeesta maksetun hinnan takaisinmaksuaika, mikäli tulos ei muuttuisi. Pörssissä tämä kerroin on price/earnings eli P/E.

Helsingin pörssin pitkän aikavälin keskiarvo on 16x. Eli kun ostat yhtiötä Helsingin pörssistä, saat sijoituksesi takaisin keskimäärin 16 vuodessa. Tämä siis teoriassa koska yhtiön tekemä tulos ei tietenkään täysin realisoidu sijoittajan tilille osinkoina.

Sen sijaan listaamattomien pienyhtiöiden P/E-kerroin lienee noin 4-7, riippuen toimialasta. Suurin syy matalampaan valuaatioon on riski. Yritys ei ole vielä vakiinnuttanut asemaansa ja se on erittäin riippuvainen johdosta, asiakkaista ja toimittajista. Pörssiyhtiöissä nämä riskit ovat huomattavasti pienemmät joten korkeampi valuaatio on perusteltu siinäkin mielessä.

Mutta kuten todettu, pienyhtiön kohdalla ulkopuolinen sijoittaja voi tuoda merkittävää lisäarvoa, jolloin on perusteltua myydä hänelle osakkeita esimerkiksi 2x kertoimella. Mutta puhtaasti sijoitusmielessä osakkeita ostava sijoittaja joutuisi kenties maksamaan 10-15x kertoimella. Tämä siis mikäli yhtiön nykyiset omistajat uskovat yrityksen kasvuun.

Jos kasvua on tulossa ”varmasti”, ei ole järkeä myydä osakkeita pienyhtiön matalalla kertoimella vaan pörssiyhtiön korkeammalla kertoimella, koska omistajat kenties näkevät yhtiön olevan pörssissä tulevaisuudessa. Tällöin he saisivat osakkeista korkeamman kertoimen mukaisen hinnan joka tapauksessa.

Ja itse asiassa myöhemmin myytäessä nykyiset omistajat saisivat vielä suuremman euromääräisen summan koska alla oleva tuloskin olisi kasvanut. Jos yhtiö tekee nyt 100.000 euron voittoa ja osakkeita myytäisiin pienyhtiölle kovalla 15x kertoimella, olisi valuaatio 1,5 M€. Mutta jos myöhemmin yhtiö on listautunut pörssiin ja tulos on 1 M€, olisi 15x kertoimella valuaatio 15 M€.

Tältä kantilta ajateltuna nykyisten omistajien pitäisi vaatia osakkeista tällä hetkellä vieläkin kovempi kerroin, esimerkiksi 20x. Paljon riippuu kuinka vahvasti he uskovat yrityksen kasvuun (ja ostaako ostaja tämän vision).

Joka tapauksessa yrittäjän kannattaa miettiä tarkkaan minkälaista lisäarvoa ulkopuolinen sijoittaja tuo yhtiöön ja hinnoitella osake sen mukaan. Vaikea rasti.

Mainos: Coinmotion

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.

Artikkelit

Marimekko Q1/24 Seurantalista: Unikon juhlavuosi lähti juhlavasti käyntiin

Almanakka
18.5.2024
east Lue lisää
Haastattelut

Sijoitustiedon #Teerenpelit 26 - Antti Saari

Sijoitustieto
17.5.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Meemiosakkeet ovat tulleet jäädäkseen

Johannes Ankelo
17.5.2024
east Lue lisää