Artikkelit

Pörssissä kannattaa pitää pää kylmänä

Jaa Twiittaa

Vauhtia ja viihdyttäviä tilanteita on pörssissä taas riittänyt. Ahkerasti ruudulla päivystävä spekulantti toki nauttii tilanteesta, pidemmällä aikavälillä liikkuvan sijoittajan kannattaa edelleen pysyä omassa suunnitelmassaan.

Mikäli yhtiön liiketoiminta tai sen edellytykset eivät ole muuttuneet, tarjoaa kurssilasku hyvän paikan mahdollisesti lisätä omistusta. Kuukausisäästäjän tuskin kannattaa sen enempää käyttää energiaa pörssin ihmettelyyn, vaan keskittää ajatukset olennaisempiin asioihin ja pysyä valitsemallaan tiellä.

Huolia markkinan osalta toki riittää. Inflaatio, koronnostot ja sota ovat päivittäin mielessä. Lienee turhaa mainita mikä näistä kolmesta on se huolestuttavin asia. Näistä huolimatta ajatus kannattaa pitää pitkässä pelissä.

Luulen, että useimmat sijoittajat eivät juuri stressaa, vaikka vähän liikettä olisikin. Ehkä otsikko on enemmänkin muistutus itselleni siitä, että kannattaa ottaa iisisti ja välttää hötkyilyä.

Aktiivinen kuukausi

Pari kevyttä selkääntaputusta voi itselleen antaa, ja tämän jälkeen palata takaisin hommiin. Hyvä kuukausi, pari ennätyspäivää, ja muutenkin ihan pätevää tekemistä. Kun tekee pieniä asioita hieman paremmin, näkyy tämä kokonaisuudessa, ja samalla toki kehittyy.  

Turskapäiviä ja mokia tulee kyllä jatkossakin, joten turha jäädä ihmettelemään hyvää tekemistä sen pidemmäksi aikaa. Lähinnä pohdin onnistumisia ja syitä näille.

Nousupäivät ovat usein hankalia itselle. Nyt kuitenkin useampana nousupäivänä on löytänyt ihan hyviä treidejä, ja homma on toiminut hyvin. Ehkä myös nykyään osaa aiempaa paremmin malttaa ja odottaa, eikä lähde väkisin sohlaamaan heti kellonsoiton jälkeen.

Shorttaaminen on samaten toiminut aiempaa paremmin, ja olenkin tarkoituksella pyrkinyt shorttaamaan aiempaa enemmän. Homma ei kovin hyvin vieläkään ole hanskassa, eli suhteellisen pientä kauppaa näiden osalta. Shortit ovat edelleen vain pieni osa kauppamääristä, mutta tekemällä oppii.

Nyt kun isommissakin osakkeissa on nähty melko rivoja päivänsisäisiä liikkeitä, olen tehnyt kauppaa normaalia enemmän näillä. Yhä useamman epälikvidin osakkeen osalta markkina näyttää melko kuolleelta, joten näiden kanssa jauhaminen on usein ollut täyttä ajanhukkaa.

Keskikokoisten kioskien osalta esimerkiksi Evli toimi hyvin useampana päivänä. Tuntui, että kamaa tuli lähinnä yhden myyjän kautta, ja aina löytyi ostajia vähän ylempää. Tyypillistä itseäni puuhata nousua vastaan laskevien osakkeiden kanssa, mutta mitäs näistä.

Kiina ETF:ää tuli poimittua kyytiin viime viikon alkupuolella rajuina laskupäivinä. Ajatuksena oli pitää kyydissä hieman pidempään, mutta kyyti lyheni kummasti 10 % rekyyliin. Ehkä tämäkin olisi taas ollut hyvä paikka pitää pää kylmänä?

Kehitys kehittyy

Mukavaa huomata, että tekeminen on kehittynyt hurjasti, vaikka kokemusta aktiivisesta kaupankäynnistä onkin vasta vähän. Todettakoon samalla, että hölmöilyt tulee hölmöiltyä yleensä samalla kaavalla kuin aiemminkin. Vuoden kuluttua voinee taas katsoa taaksepäin ja todeta oppineensa taas lisää.

Hyvään kuukauteen toki mahtuu myös niitä huonompia päätöksiä. Niin mokat kuin onnistumiset osaa nykyisin käsitellä aiempaa paremmin, joten pääkoppa on helpompi pitää kasassa. Yksittäistä treidiä ei kannata päästää ihon alle, vaan keskittyä isompaan kuvaan ja pitää pää kylmänä.

Blogiin

Helsingin pörssin tuloskalenteri
Artikkelit
Almanakka - Seurantalistapäivitys: Kamux
Kaupallinen yhteistyö
Nvidia lentää AI-buumin siivittämänä
Artikkelit
Osavuosikatsauskalenteri Q4/2023