Olet täällä

Artikkelit

Pelkoa bitcoin-keltanokkien keskuudessa, konkarit rauhallisina

Bitcoin-hodlaajana on hauskaa ja oppivaista kuulua kryptotreidereiden chattiryhmään, niistä nimittäin saa mitattua markkinoiden pulssin aika nopeasti. Tällä hetkellä kuvaisin tilannetta odottavaksi kaaokseksi, kun treidereistä suurin osa on ensimmäisen bitcoin-syklin keltanokkia.

Eilen bitcoinin hinnan pudotessa alle kriittisen 30 000 taalan tason, chattiryhmä täyttyi uusista ennustuksista tukitasoille. Alin veikkaus oli 14 000 dollaria.

Bitcoinin syklit mitataan bitcoinin puoliintumisista joka neljäs, tällä hetkellä on kolmannesta syklistä (oranssi viiva) kulunut reilu neljännes.

Vaikka monet soittavat tuomiopäivän pasuunaa, ei kolmas sykli vielä ole merkittävästi poikennut aiemmista.

Kysymys syklirytmin rikkoontumisesta on toki validi ja on mahdollista että edessä on tuskainen kryptotalvi, jossa hinnat junnaavat hiljalleen alas.

Bitcoinin hinta on pudonnut 64 000 huipuista 30 000 dollariin.

Viime viikkojen hinnan tasainen lasku ajoi volatiliteettia tasaisesti alas, mutta nyt varsinkin lyhyen aikavälin vola pomppasi rajusti.

Myös osakemarkkinoiden VIX-vola on viimeisen kuuden kuukauden aikana tullut alkuvuoden 37 indeksipisteestä alle kahteenkymmeneen.

VIXin kausittaista volaa katsottaessa elokuu on joulukuun kanssa ollut historiallisesti eloisa treidikuukausi.

Toisin kuin osakkeissa, bitcoinissa voivat kaikki markkinaosapuolet seurata kaikkia bitcoinien liikkeitä lompakosta toiseen ruohonjuuritasolla. Tämän niin sanotun on-chain datan analysointi on erityisesti bitcoin-konkarien leipälaji ja he vaikuttavat rauhallisilta markkinatilanteen suhteen.

Twitterissä kirjoittava Bitcoin on-chain analyytikko Willy Woo julkaisi alkuvuodesta kuvaajan, jossa verrataan bitcoinin adoptointitahtia internetiin. Bitcoinilla on tällä hetkellä yhtä paljon käyttäjiä kuin internetillä vuonna 1997, mutta se kasvaa internetiä nopeammin. Nykyisellä tahdilla bitcoinin saavuttaa miljardin käyttäjän raja vuonna 2025. Internet saavutti vastaavan rajapyykin vuonna 2005.

Willy Woo uskoo nykyisessä markkinassa shorttina olevien tulevan kärsimään rajusti, kunhan markkinahinta alkaa heijastaa on-chain fundamentteja. Yksi näistä fundamenteista on bitcoinin katoaminen pörsseistä kylmäsäilöön.

Willy tarkastelee myös pienien bitcoin-sijoittajien (alle 1 BTC lompakossa) peliliikkeitä. Hänen mukaan tuulipukusijoittajat ajavat bitcoinin härkämarkkinoita ja jos he lopettavat ostamiset, on se varoitus karhumarkkinasta. Toistaiseksi tuulipuvut jatkavat ostamista. Kuvaajaa edeltäneen kuukauden aikana valaat, eli isot sijoittajat, ostivat 4 000 bitcoinia, piensijoittajien ostaessa 31 000 bitcoinia.

Seuraavassa Willy vertaa “delfiinien”, joilla on alle 10 BTC salkussaan, määrää “sinivalaisiin”, joilla on yli 100 bitcoinia. Delfiinien määrä on voimakkaassa nousussa.

Vastaava kuvaaja vuoden 2017 bitcoin härkämarkkinasta.

Ja vuodelta 2013, bitcoinin ensimmäisestä varsinaisesta syklistä.

Binance-kryptopörssiin siirrettiin bitcoineja isolla kädellä Kiina-pelon aikaan. Kiina potki bitcoin-louhijat pois maastaan ja yrittää kieltää bitcoinin käyttöä valmistautuessaan omaan digi-yuaniinsa. Mainarit oli pakotettu myymään bitcoinejaan rahoittaakseen siirtyminen uuteen toimipaikkaan.

Bitcoinin stock-to-flow-mallistaan tunnettu PlanB-pohtii tämän viikkoisessa twiitissään mallinsa tulevaisuutta: pomppaako bitcoinin hinta ylös vai meneekö stock-to-flow-malli rikki?

William Clemente III on vasta parikymppinen, mutta ansiokas, on-chain-analyytikko mutta tutkii bitcoinia myös teknisestä näkökulmasta.

Tiukkeneva Bollinger Band-range ja oranssilla värjätty alue kertovat odotetusta suuresta liikkeestä bitcoinin hinnassa.

Futuurien open interest on myös ollut tasainen romahduksen jälkeen, eli “liiallinen” vipu on hoidettu pois markkinoilta. Moni odotti kapitulaatiota 30 000 dollarin rajan rikkoonnuttua, mutta markkinoiden maltillinen viputaso ja iso määrä ostotarjouksia 28 000-29 0000 dollarin tasoilla antavat hinnalle tukea toistaiseksi.

Liquid supply ratio kertoo tarinaa bitcoinien siirtymisestä epälikvideihin lompakoihin tai niistä pois. Nouseva kuvaajan mukaan kolikot siirtyvät spekulatiivisilta treidereiltä hodlaajien lompakoihin. Clementen mukaan tarjontashokki markkinoilla on edelleen mahdollinen tämän syklin aikana.

Toinen tapa seurata bitcoinin akkumulaatiovaihetta on tutkia louhijoiden tekemisiä. On-chain-datan mukaan mainaajat kerryttävät taas bitcoineja lompakoihinsa korkeampien hintojen toivossa.

Uusien bitcoin-käyttäjien nettomäärä on voimakkaassa kasvussa, mikä kertoo verkoston kasvusta. Härkämarkkinan loppua on tähdellä merkityissä huipuissa seurannut voimakas uusien käyttäjien nettomäärän lasku.

Ecoinometricsin keräämän on-chain-datan mukaan valaat, joilla on yli tuhat bitcoinia lompakossaan, ovat alkaneet taas kerryttää omistuksiaan.

Saman firman data kertoo sekä tuulipukujen että valaiden alkaneen kerryttää bitcoin-pussejaan bitcoinin 30 000 dollarin tasoilta, muun kokoisten sijoittajien nettopositioiden ollessa neutraaleja.

Bitcoinin fundamenteista, eli  on-chain-datasta, on vaikeaa löytää viitteitä karhumarkkinasta.

Pelko on kuitenkin korkealla.

Kun bitcoinia tarkastellaan karhukeissin näkökulmasta, kanadalaisen The Purpose BTC ETF:n nettorahavirta on hidastunut, mikä kertoo verraten heikosta institutionaalisesta kysynnästä.

Bitcoinin kokonaisvaihto (entity adjusted) on edelleen viime huhtikuun tasoilla ja noin 65 prosenttia heikompi kuin toukokuussa.

Bitcoin-sijoituksessaan tappiolla olevat sijoittajat jatkavat myymistä tappiolla noin 353 miljoonan dollarin edestä per päivä.

Warren Buffett on tunnetusti tokaissut: “Osta, kun muut pelkäävät ja myy, kun toiset ovat ahneita”.

Entinen Goldman Sachsin hedge fund manageri ja makrostrategi Raoul Pal totesi tämän viikkoisessa podcastissa odottavansa Bitcoinin hinnan nousevan kuluvassa, hänen mukaansa pidentyvässä, syklissä 200 000-400 000 dollarin tasoille seuraavan 12 kuukauden aikana. Samalla hän uskoo Ethereumin nousevan vähintään 20 000 dollariin. Jos Palia on uskominen, olisi hodlaajille luvassa kymmenkertaiset tuotot näiltä tasoilta vuoden sisään.

Samaan hengenvetoon voidaan todeta, että monet uskovat myös synkkään kryptotalveen. Mustasta joutsenesta tunnettu Nassim Taleb uskoo bitcoinin arvon olevan pyöreä nolla ja hinnan asettuvan ajan mittaan arvonsa tasoille.

Riski-tuottoprofiili on ainakin hodlaajalle suosiollinen, kunhan sijoittaa sen verran kuin kestää menettää.

Mietitkö Bitcoinin ostoa? Tarkasta Sijoitustiedon tarjous Coinmotionille

Onko edessä kryptotalvi vai paistaako sateen jälkeen aurinko? Kommentoi palstan Kryptovaluutat sijoituskohteina-ketjussa.

Tutustu klikkaamalla kuinka voit tienata kuten pankki.
Liity Sijoitustiedon jäseneksi