Artikkelit

Outokumpu - Teräsyhtiö tarjoaa sijoittajalle riskejä ja mahdollisuuksia

Jaa Twiittaa

Outokummun kuluva vuosikymmen on ollut vähintäänkin haastava; osakkeen hinta on pudonnut vuosikymmenen vaihteen yli kolmenkympin tasoilta kolmeen euroon. Yhtiö on ruostumattoman teräksen maailmanlaajuinen markkinajohtaja, mutta osakkeen hinta matelee pitkän aikavälin pohjamudissa.

Q1 / 2019

Outokummun alkuvuosi on ollut murheellinen. 2018 Q4 osui odotuksiin, mutta yhtiö leikkasi osinkoaan ja tämä antoi markkinoille negatiivisen signaalin yhtiön luottamuksesta omiin näkymiinsä. Yhtiö ohjeisti 2019 Q1:stä haastavaa ja antoi pehmeän ohjeistuksen jatkoon.

2019 Q1:llä Outokumpu raportoi voimakkaasti pudonneesta oikaistusta käyttökatteesta (adjusted EBITDA), mutta löysi valonpilkahduksen vahvasta rahavirrasta haastavasta kvartaalista huolimatta. Osumaa käyttökatteeseen aiheutti tarveaineiden kustannusten nousu, sekä jakelijoiden korkeat varastotasot. Pudotus katteessa olisi yhtiön mukaan ollut pahempi, mikäli Euroopan Unioni ei olisi säännellyt ruostumattoman teräksen tuontia helmikuussa.

Miksi kaunistella totuutta? Outokummun Q1 meni kokonaisuudessaan ja laaja-alaisesti surkeasti, sillä heikosta ohjauksesta huolimatta yhtiö onnistui alittamaan odotukset.

Ferrokromi muodostaa Outokummulle kilpailuedun

Outokummun ferrokromituotanto on tärkeä osa yhtiön tuotantoa ja se muodostaa Outokummlle selkeän kilpailuedun. Ferrokromi on metalliseos, joka sisältää pääasiassa rautaa ja kromia, ja sitä käytetään ruostumattoman teräksen raaka-aineena. Ferrochrome-toimintaan kuuluvat Kemin kaivos ja Tornion tehdasalueella sijaitseva ferrokromisulattamo. Tuotetusta ferrokromista suurin osa käytetään yhtiön omilla tehtailla ja noin neljännes tuotannosta myydään yhtiön ulkopuolisille asiakkaille.

Vuosina 2017-2020 Outokumpu investoi 250 miljoonaa euroa Kemin kaivoksen laajentamiseen kilometrin syvyyteen. Investoinnin tavoitteena on varmistaa kromin jatkuva saatavuus tuleviksi vuosikymmeniksi. Outokummun ferrokromituotanto on noin 5% koko maailman kapasiteetista.

Ferrokromin hinta määräytyy globaaleilla markkinoilla. Sen hinnan seuraaminen ilman maksullisia palveluja on haastavaa, mutta Outokumpu julkaisee tulevan kvartaalin ferrokromin sopimushintansa ennen kyseisen kvartaalin alkua. Ferrokromin hinnalla on merkittävä vaikutus Outokummun tulokseen, joten sopimushinnan julkaiseminen etukäteen tarjoaa alustavan indikaation yhtiön seuraavan vuosineljänneksen tuloksesta.

Americas painaa Outokumpua

Outokummun Pohjois- ja Etelä-Amerikkaa palveleva Americas-segmentti on ollut yhtiön murheenkryyni jo pitkään. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä se raportoi jälleen tappioista, jotka johtuivat pitkälti kalliiden raaka-aineiden korkeista varastotasoista. Toukokuun alussa yhtiö raportoi muutoksista Americasin johdossa nimittäen Olli-Matti Saksin piikkipaikalle.

Americasin tuloksesta odotettiin heikkoa Q1:llä, eikä se onnistunut yllättämään markkinoita positiivisesti tai negatiivisesti, kertoo Inderesin Petri Gostowski videolla ”Outokumpu on Americasin vanki”.

Yhtiön tasepohjainen arvostus on halpa, mutta lyhyen tähtäimen tulospohjainen arvostus korkea. Gostowskin mukaan osakkeen hinnassa saattaa olla koira haudattuna.

”(Outokummun) tasepohjainen arvostus on Americasin heikkouden vankina. Tässä voidaan esittää näkemyksiä siitä, mikä on Americasin todellinen tasearvo. Jos katsoo peräpeilistä historiallista suoritusta niin arvo on todella matala. Tasepohjaistakin arvostusta ohjaa se, millaisia odotuksia Americasin käänteen suhteen on. Tasepohjaisesta arvotuksesta ei saa osakkeelle vahvaa ajuria, koska Americas jatkuvasti jää odotuksista ja sen odotuksia lähivuosina lasketaan”, Gostowski pohtii.

Kysymykseen Americasin tulevaisuudentoivoista hän jatkaa: ”Pieni positiivinen pilkahdus Q1:llä oli jonkinmoinen edistyminen myyntimixin muokkaamisessa, mutta ei sieltä mitään todella merkittävää tullut. Voisi sanoa, että toivo viime kvartaalien aikana on hiipunut, mutta toki jonkinlaista toivoa on. Vielä ei ehkä ole syytä heittää pyyhettä kehiin, mutta odotuksia meidän mielestämme ei ole syytä nostaa kovin korkealle.”

Odotukset tulevaan

Marketwatchin 15 analyytikkoa antavan Outokummulle ”Pidä”-suosituksen. Analyytikoista neljä antaa ”Osta”-suosituksen, eikä yksikään analyytikoista ei kehota sijoittajia myymään Outokummun osakkeita.

Outokummun Q2 EPS:n odotetaan osuvan -0,006 ja 0,08 euron väliin mediaanin ollessa 0,04 euroa. Koko vuoden mediaaniodotus on 0,11 euroa, pessimistisimmän odotuksen ollessa -0,11 euroa ja toiveikkaimman 0,31 euroa.

Yhtiön mukaan se odottaa ruostumattoman teräksen toimitusten pysyvän Q2:llä samoilla tasoilla kuin edellisellä kvartaalilla, eli 621 000 tonnissa. Oikaistun käyttökatteen Outokumpu odottaa paranevan Q2:lla.

Inderesin suositus Outokummulle on ”Vähennä” ja tavoitehinta 3,00 euroa. ”Matala tasepohjainen arvostus rajaa osakkeen laskuvaraa, vaikkakin tulospohjaisesti yhtiön lyhyen tähtäimen arvostus on korkea”, Inderes kirjoittaa.

Finanssivalvonnan shorttilistalta voidaan havaita Outokummun osakkeen olevan voimakkaassa shorttipaineessa.

Outokummun kovimmat kilpailijat ovat Kiinan Tsingshan ja TISCO, Espanjan Acerinox sekä luxemburgilainen Aperam.

Outokumpu raportoi Q2- ja puolivuotistuloksensa torstaina 1. elokuuta 2019.

Keskustele Outokummusta tässä ketjussa

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava
Artikkelit
Osavuosikatsauskalenteri Q4/2023
Artikkelit
Almanakka - Seurantalistapäivitys: Marimekko
Syöksylaskija tyynenä