Kolumnit

Osto-ohjelma pörssin erikoistilanteiden varalle

Kun helmikuun lopulla pörssin vuoristorata kääntyi syöksylaskuun, katselin tilannetta rauhallisena. Niin kauan olen itseäni laskumarkkinaa varten psyykannut, että lasku lähinnä herätti uteliaisuutta. Vähän saattoi kuitenkin jostakin kuristaa, koska latasin maaliskuun alussa salkkuun 15 tuhatta euroa (+23% salkun arvosta) käteistä ostoja varten. Riihikuiva käteinen auttoi henkisesti selviämään muiden omaisuuserien äkkisulamisesta mahdollistamalla ostoja laskeviin kursseihin. Tähän asti suunnitelma siis toimi varsin hyvin; käteistä löytyi laskun tullen ja en myynyt paniikissa mitään. Juuri niin kuin olin ajatellut tapahtuvan.

Kurssilasku jatkui ja jatkui, jolloin hinnat alkoivat jo näyttää houkuttelevilta, vaikka näin jälkikäteen tarkasteltuna tuolloin oli vielä kallista lähteä mukaan. Tässä vaiheessa tein virheen, kun ostin liian nopeasti liian paljon lisää osakkeita kesken syöksylaskun. Kolmen viikon aikana maaliskuussa koko 15 tuhatta oli mennyt kiinni osakkeisiin, joista vain viimeisen viikon ostot ajoittuivat pohjille. Paremmalla ajallisella hajauttamisella ruutia olisi vieläkin jäljellä mahdollisia ostopaikkoja varten. Olisin siis tarvinnut huolellisesti laaditun osto-ohjelman, jota noudattamalla ei olisi tarvinnut pidättäytyä ostoista, mutta ostaminen olisi ollut kontrolloidumpaa, harkitumpaa ja mikä tärkeinä, tuottoisampaa.

Normaalioloissa sijoitussuunnitelmani mukaan ostan kuukausisäästöllä ETF:iä ja yli jäävän pääoman joko sijoitan tai käytän ajankohtaisiin hankintoihin, mikäli sellaisia on näköpiirissä. Erikoistilanteiden varalle ja normaalia suurempien käteisvarojen sijoittamista varten tarvitsen vielä osto-ohjelman, jonka avulla vien pääomat markkinoille riskiä hajauttaen.

Osto-ohjelman perusrunko

Jälkiviisaana lähden suunnittelemaan osto-ohjelmaani sen pohjalta, miten tuo 15 tuhatta olisi kannattanut sijoittaa markkinoille. Käytän tätä runkoa tulevia erikoistilanteita varten, jossa pääoman allokointi riskejä minimoiden tulee taas ajankohtaiseksi. Systeemit on hyvä luoda nyt, kun pyöriteltävät pääomat ovat vielä kohtuullisen pieniä. Seuraavat fundamentit toimivat raameina osto-ohjelmalleni:

  • Osto-ohjelman avulla vien suuria pääomia markkinoille riskejä minimoiden
  • Laskumarkkinassa käteispositio on henkinen tuki, joka mahdollistaa positiivisen reagoinnin suuriin laskuihin, kun pääseekin ostamaan halvalla lisää
  • Laskumarkkinat kestävät tyypillisesti kuukausia tai jopa vuosia, joten osto-ohjelma pitää suhteuttaa tähän olettamaan riippuen laskumarkkinan arvioidusta luonteesta kussakin tapauksessa
  • Osto-ohjelman pitää ottaa huomioon tulevat palkkatulot ja niistä saatava lisätuki tulevia ostoja varten

Näiden raamien sisällä lähden toteuttamaan osto-ohjelmaa teknisemmällä tasolla riippuen laskumarkkinan luonteesta. Koronakriisin alussa ennakoitiin nopeaa laskua ja kohtuullisen nopeaa palautumista, joten tämä olisi toiminut oletuksenani. Muusta ei oikein ollut tuolloin tietoa eli kukaan ei esimerkiksi pystynyt eikä pysty vieläkään arvioimaan sitä, kuinka syvällä tullaan käymään ennen kuin korona on lopullisesti selätetty. Teknisellä tasolla...

  • Oletan kohtuullisen lyhyttä kriisiä, joten määritän osto-ohjelman aikajänteeksi 6 kuukautta
  • Voin tukea osto-ohjelmaa palkkatuloillani noin tuhannella eurolla kuukaudessa eli yhteensä 6 tuhannella eurolla osto-ohjelman aikana (ETF-kuukausisäästön lisäksi)
  • Käytössäni on siis noin 21 tuhatta euroa 6 kuukauden aikana eli noin 3,5 tuhatta euroa kuukaudessa
  • Jos tuon 3,5 tuhatta jakaa neljälle viikolla, kulut nousevat suuriksi jokaista ostokertaa kohden, joten on parempi jakaa se joka yhdeksi ostoksi per kaksi viikkoa. Tällöin lähtökohtaisesti ostaisin kerran kahdessa viikossa 1750 eurolla yhden erän jotain tarkkaan harkittua osaketta

Tämä on se perusrunko. Valitsen aikajänteen ja hajautan käteiset sen yli. Tällöin voin koko ajan olla aktiivinen ja markkinoiden lasku on minulle positiivinen asia, koska pääsen jatkuvasti ostamaan halvalla lisää.

Sentimentin huomioinnilla viimeiset säädöt

Suunnitelmaa ei kuitenkaan tarvitse jättää tälle tasolle, koska se on aika "palikka" eikä reagoi kunnolla markkinoiden sentimenttiin. Suuren paniikin aikaan on hyvä ostaa laadukkaita yrityksiä halvalla ja ahneuden vallitessa niitä on hyvä myydä muille. Pyrin kontraamaan puhdasta pelkoa, mutta samalla kunnioittamaan aiheellista kurssilaskua. Näiden kahden erottaminen toisistaan voi olla vaikeaa, mutta erikoistilanteen vallitessa ylilyönnit voivat olla todella suuria, jolloin niihin on normaaliolosuhteita helpompi reagoida.

Sama toimii myös toiseen suuntaan. Jos markkinat yhtäkkiä ottavat kovan loikan ylöspäin ilman mitään merkittävää muutosta makrotilanteessa, niin mahdollisuudet ovat, että kyseessä on kohtuullinen paikka hieman kasvattaa salkun käteispainoa etenkin, jos käteispositio on päässyt pieneksi.

Markkinan sentimentti huomioon ottaen lisään vielä osto-ohjelmaani seuraavat ehdot:

  • Mikäli markkina tippuu yli 30% huipuista, kasvatan ostojen tiheyttä yhteen kertaan per viikko silläkin uhalla, että käteispositio loppuu ennen aikojaan
  • 40% tiputuksen jälkeen nostan viikottaisten ostojen suuruutta puolella eli +50%
  • 50% tiputuksen jälkeen tuplaan viikottaisten ostojen suuruuden eli +100% alkuperäisestä ostosummasta
  • Mikäli noustaan liian nopeasti yli 20% pohjalta, niin kevennän käteisposition takaisin alkuperäisen osto-ohjelman tasolle kerran viikossa alkuperäisen osto-ohjelman mukaisen ostoerän verran
  • Huiput ja pohjat lasketaan viimeisimmästä käännöskohdasta eikä alkuperäisistä huipuista eli kyseessä on dynaaminen mittari

Osto-ohjelma muodostui kaikkine sääntöinen kohtuullisen monimutkaiseksi. Tästä syystä selkeä kirjanpito on tärkeä, kun tähän ryhdytään. Onneksi Excel taipuu moneen asiaan ja osto-ohjelman mallintaminen ei ole niistä se vaikein tehtävä.

Toteuttamista vaille valmis

Käteiseni ehdin jo kiinnittää markkinoille, mutta viime päivien nousuun kevensin hieman suurimpia positioitani, jotta saan tämän osto-ohjelman livetestaukseen. Epävarmoina aikoina on muutenkin hyvä pitää erityistä huolta hajautuksesta, koska ei voi ikinä tietää, kuka selviää voittajana kriisistä ja kuka yllättäen häviääkin.

En maininnut velkavipua missään kohtaa. Lähtökohtaisesti en tule käyttämään vipua, ellei markkina mene aivan absurdiksi, jolloin kokemattomammankin on pakko tajuta, että nyt on halpaa. En halua sisällyttää tällaista skenaariota osto-ohjelmaani, vaan nämä arvioinnit tapahtuvat tapauskohtaisesti tilanteen mukaan. Koko osto-ohjelman syvin idea on, että voin ulkoistaa päätöksenteon systeemille ja keskittyä vain siihen olennaiseen, eli mitä yhtiötä ostan milläkin viikolla.

Uskon vahvasti, että näillä askelmerkeillä laskumarkkinoista tulee odotettuja tapahtumia sijoitussalkkuni kannalta ja viimeisetkin pelkotilat osakkeiden arvojen sulamiseen liittyen katoavat, kunhan käteispositio vain on kunnossa laskuun lähdettäessä.

T.A.

Taloudellisen Ajattelijan Blogiin

YouTube

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava

Henkilökohtainen talous

Esa Juntunen: Sen, minkä nuorena oppii, estää vanhempana etenemästä työuralla

Esa Juntunen
2.12.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Arvon kannattaisi olla vallattavissa

Aki Pyysing
1.12.2024
east Lue lisää

Asuntolainan kilpailutus

Miika Vuorensola
1.12.2024
east Lue lisää