Odotuksia parempi kvartaali

Taloudellinen Ajattelija |
Jaa Twiittaa

Toinen kvartaali oli mausteisin pitkään aikaan. Koko kolmen kuukauden jakso elettiin globaalia erikoistilannetta, joka polarisoi yritykset voittajiin ja häviäjiin toimialan ja reagointiosaamisen perusteella. Teknot painoivat uusiin ennätyksiin samalla, kun perinteiset toimialat taistelivat olemassaolostaan. Digitalisaation synnyttämät megatrendit kiihtyivät ja paluuta entiseen tuskin enää on samassa mittakaavassa kuin mihin oli totuttu. Etätyöt lisääntyvät, paperi vähenee, matkustelu vähenee, digiviihde lisääntyy, verkkokauppa kasvaa ja kivijalkaliikkeet näivettyvät. Lisäksi velkaisuus lisääntyy ja nollakorot pitkittyvät hamaan tulevaisuuteen.

Omaan sijoitussalkkuuni toinen kvartaali ja koronavirusepidemian luoma erikoistilanne vaikutti vaihtelevasti. Käyn läpi viisi suurinta omistustani ja pyrin tunnistamaan missä mennään ja miten tästä pitäisi jatkaa eteenpäin.

Qt Group syleili virusta

Qt on noussut kuin varkain salkkuni suurimmaksi omistukseksi, mutta en pahoita siitä mieltäni. Tämä on salkussani pisimpään ollut yhtiö, jota en ole missään vaiheessa keventänyt kertaakaan ja tuskin niin teenkään mikäli aihetta ei ilmaannu. Toistaiseksi ei ole ilmaantunut, sen verran hyvää on ollut kehitys.

Qt:n tuote tuntuu olevan kunnossa ja erittäin kilpailukykyinen. Lisäksi johto vaikuttaa jalat maassa -tyyppiseltä ja on valmis johtamaan yli 100 miljoonan liikevaihtoa tekevää yritystä siinä missä 20 miljoonaa tekevääkin. En pidä tätä itsestäänselvyytenä, joten olen tilanteeseen erittäin tyytyväinen.

Tarina ja luvut kehittyvät oikeaan suuntaan, joten jatkan mukana pysymistä. Tulos saattoi olla nyt poikkeuksellisen hyvä johtuen normaalia pienemmistä matkakuluista ja lykkääntyneistä kasvuinvestoinneista, mutta toivotaan, että tuleva kasvu ei liiaksi hyydy näistä syistä.

Harvia hohkasi mansikkana

Mökkibuumista uutisoitiin laajasti kevään mittaan. Tämä indikoi hyvää Harvialle ja kiuasmarkkinoille ylipäänsä. En siis missään vaiheessa odottanut, että toinen kvartaali olisi ollut Harvialle huono. Sen sijaan yllätys tuli odotuksia paremmasta kehityksestä Yhdysvalloissa. Siinäpä vasta hieno kasvumarkkina – ja Harvialla on tiukka ote tuosta kasvusta.

Alla oleva markkina kasvaa, investointikohteita löytyy, kannattavuus on hyvä ja johto tekee erinomaista työtä. Osakkeella on kaikki ajurit nousta rakenteellisesti nykyistä korkeammalle tasolle, joten kiirettä keventää positiota ei ole. Näistä löylyistä nautin täysin siemauksin ja mikäli hinta tulee alas yhtiöstä riippumattomista syistä, niin uuden kauhallisen kouraisua pitää harkita vakavasti.

Revenio sai koronasta vauhtia

Revenion myyntiedustajia on varmasti hymyilyttänyt, kun kilpailevan teknologian on todettu levittävän koronaa. Siinäpä vasta jäänmurtaja myyntineuvotteluihin. Tai jos ei aivan jäänmurtaja, niin ainakin viimeisen epävarmuuden poistaja prospektien teknologian valinnassa.

Reveniolla on Harvian tapaan allaan kasvava markkina, investointikohteita mielin määrin (uuden markkinat, uudet tuotteet, uudet patentit, tekoäly) ja osaava johto. Toimitusjohtaja toki juuri vaihtui, mutta Jouni vaikuttaa asiansa osaavalta ratsastajalta tämän yksisarvisen satulassa. Ajureita rakenteelliselle kasvulle on riittävästi, jotta koen mielekkääksi pitää kiinni osakkeesta, vaikka arvostus on kohonnut haastavaksi. Näillä arvostustasoilla tuskin käyn hakemassa positioon täydennystä, mutta mikäli nähdään tasokorjaus, niin Revenio on listalla hyvillä sijoilla.

Kamuxin liikevaihto jarrutti, mutta tulos kiihdytti

Hölmöilin Kamuxin kanssa, kun ostin sitä kaksi erää ajallisesti liian lähellä toisiaan koronaromahduksen alussa. Molemmat erät olivat pitkään miinuksella, mutta ovat lopulta palanneet tukevasti plussalle tulosjulkistuksen jälkeisen nousun myötä.

Kamux oli yksi niistä yhtiöistä, joiden tiesi pärjäävän heikkoina aikoina mikäli historia toistaisi itseään (ja näin tapahtui; käytettyjen autojen markkina on normaalisti pärjännyt taantumissa), mutta tästä huolimatta puntti hieman tutisi yleisen konsensuksen ollessa ajoittain todella pessimistinen käytettyjen autojen kauppiasta kohtaan. Onneksi johto näytti osaamisensa ja kvartaalista selvittiin ehjänä, vaikka kasvutarina saikin pienen huoltamotauon. Erityisesti kasvupotentiaali Saksassa on lupaava ja luo mahdollisuuden yhtiön (ja sitä kautta osakkeen hinnan) pitkälle rakenteelliselle kasvulle.

Hyvältä näyttävää käytettyjen autojen myyntidataa oli tarjolla pitkin kvartaalia, mutta tästä huolimatta position kasvattaminen jäi vaisuksi. Noin 8-9% paino salkussa lieneekin henkinen maksimini Kamuxille ellei tuotto-odotus nouse todella hyväksi riskeihin nähden. Toki jos se orgaanisesti kasvaa ja ottaa suuremman osan salkusta, niin en valita. En siis aio myydä omistuksiani, mutta en myöskään lisätä. Joskus kannattaa vain nauttia kyydistä ja ihailla maisemia takapenkiltä käsin.

Sampo, kun halvalla sai

Sampo on yksi niistä yhtiöistä, joita mielellään pitää salkussaan sekä myötä- että vastoinkäymisissä. Sain tätä koronaromahduksen pohjamudista kohtuullisen erän ja vaikka nousu sieltä ei olekaan ollut päätähuimaava, niin Sampo on sen verran vakaa yhtiö, että joka päivä ei tarvitse olla varpaillaan epävarmasta huomisesta. Osakkeet voisi vaikka jättää ikiholdiin kohtalaisella tuotto-odotuksella.

Sammon toinen kvartaali meni Nordeaa lukuunottamatta erinomaisesti. Yllättäen vakuutusyhtiöt tekivät hyvää tulosta, kun ihmisten suhaaminen ulkona ja liikenteessä väheni, mutta tuskin samassa suhteessa vakuutuksia laitettiin tauolle. Vaikka Nordeakin kovasti yrittää parantaa juoksuaan, niin absoluuttisella tasolla tulos oli heikko edellisvuoteen verrattuna.

Olen Sammon kanssa opportunistinen. Mikäli arvostus korjaa ylöspäin, niin todennäköisesti pistän laput kiertoon ja taas toisaalta mikäli käydään poikkeuksellisen alhaalla, saatan lisätä positiotani. Sammon rakenteellinen kasvu on kovin hidasta ja miellän yhtiön enemmän arvon säilyttäjäksi kuin arvon kasvattajaksi. Siksi se ei nuorelle osakesijoittajalle välttämättä ole se optimaalisin vaihtoehto salkkuun, kun aika on vahvasti sijoittajan puolella. Todennäköisesti hakeudun isommin Sampoon myöhemmällä iällä, kun on kertynyt jotain minkä arvoa haluaisi säilyttää ja suojata.

Lyhyet kommentit muista omistuksista

Salkkuni loput omistukset ovat yhteensä noin puolet kaikista omistuksistani ja seuraan näitäkin aktiivisesti.

ETF:t S&P500, World ja Emerging Markets. Kuukausisäästöt rullaavat enkä ajatellut hyvin alkanutta rutiinia katkaista. ETF:t ovat siitä mukavia omistuksia, että niitä ei tarvitse aktiivisesti seurata, koska pääoman lopullisen tuhoutumisen vaara on todella matala – indeksi ei voi mennä konkurssiin. Hajautus on myös olennainen hyöty, jonka saamiseksi takia kannattaa hakeutua merta edemmäs kalaan pois kotoisasta ja mukavasta Helsingin pörssistä.

Nordealla on pitkän tulosnäivettymisen jälkeen oikea suunta, mutta toimiala ja sen tulevaisuus mietityttää. Onko pankkiliiketoiminnalla mahdollisuuksia kasvaa tai edes säilyttää arvoaan ikuiselta näyttävässä nollakorkoympäristössä?

Nokiassa toimitusjohtajan vaihdos toi uutta virtaa kuvioihin. Suunta on ollut kaikkea muuta kuin oikea elintärkeän 5G-investointiaallon kynnyksellä. Kello käy ja jokainen päivä Nokian holdaamista on aktiivinen päätös olla myymättä positiota. Pekka Lundmark sai Fortumin Uniper-oston toimimaan, joten meriitit ovat kohdallaan.

Talenomin toinen kvartaali oli hyvä, mutta kasvun hidastuminen arveluttaa. Mikäli hinta korjaa alaspäin järkevämmille tasoille, otan vanhan positioni takaisin ja Talenomista tulee taas yksi suurimmista omistuksistani. Mutta tuolloin tuotto-odotuksen pitää olla kohdillaan.

Taaleri ei ole säväyttänyt koko omistusaikanani, mutta suunta on tällä hetkellä positiivinen. Tästä syystä olen nähnyt parhaaksi pitää mikroskooppisen positioni, kun käteisellekään ei ole akuuttia tarvetta.

Kolmas kvartaali jatkaa totuttua trendiä

Kolmas kvartaali on vielä vahvan kesäinen (heinäkuu, elokuu ja syyskuu) ja poikkeuksellisten korona-aikojen värittämä. Toistaiseksi ei ole näkynyt indikaatioita siitä, etteivätkö toisen kvartaalin aloittamat trendit voisi jatkua. Teknot ja verkkokauppa jatkavat kasvua ja kivijalat jatkavat kärvistelyä. Olen kohtuullisen tyytyväinen positioihini, kun mennään kolmanteen kvartaaliin.

Mikäli näyttää siltä, että talous lähtisi avautumaan ja korona saataisiin selätettyä, niin sykliset osakkeet voisivat olla mielenkiintoinen lisä salkkuun. Toisaalta syklisiä pitäisi ostaa silloin, kun kaikki näyttää synkältä eikä toivoa ole ja mielellään pohjilta vähän ennen syklin kääntymistä. En työskentele perinteisessä teollisuudessa, joten näppituntumaa sykleihin ei arkielämästä tule ja ajoittaminen täysin ulkopuolelta on haastavaa. Täytyy kuitenkin vakavasti pohtia Wärtsilän, UPM:n, Ponssen ja muiden aaltoilevaa kysyntää kohtaavien yritysten nappaamista salkkuun, kun nyt teknohuumassa nämä helposti unohtuvat.

Vaikka osakekurssien laaja-alainen nousu vaikuttaa todennäköiseltä, niin reipas tasokorjauskaan ei ole poissuljettu – ja olisi itse asiassa tervetullut palkitsemaan käteisen hamstraamisesta. Terveellisesti suhteutettu reagointi riittää ylituottojen tekemiseen mikäli korjausliike tulee eli en lähtisi myymään suurinta osaa salkustani heti ensimmäiseen rasahdukseen. Toisaalta en myöskään lähtisi vivuttamaan longeja heti ensimmäiseen -10% laskuun.

T.A.

Blogiin

03.05.2024 | Tampere-talo

Sijoitusmessut™ 2024. Sijoita tulevaisuuteen.

Artikkelit

Sijoitusmessut 03.05.2024 Tampere-talossa - Sijoitustiedon ohjelmatärpit

Sijoitustieto
25.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Almanakka - Seurantalistapäivitys: Valmet

Almanakka
25.4.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

SEC laittaa kapuloita Ethereumin rattaisiin

Johannes Ankelo
25.4.2024
east Lue lisää