Kolumnit

Odotettua parempi orpo

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Talousoikeiston aseellinen siipi veteli ranteita auki Orpo I:n Vahvaa ja välittävää Suomea lukiessaan, koska perintöveroa ei poistettu eikä yritysverokantaa laskettu nollaan. Mie taas demariperheen kasvattina olin pääosin tyytyväinen ohjelman suunnasta. Ja jos suunta on hyvin, on kaikki jo aika hyvin. Aina toki voisi vinkua joistain yksittäisistä hönöilyistä, mutta monipuoluehallitus ei saa ohjelmaa kasaan, ellei mukaan oteta jotain bensaveronalennusta tai kiinnitetä huomiota ruotsinkielisten palveluiden saavutettavuuteen.

Tosin arvelin vähän, ettei Petterillä olisi sisua ja kykyä pitää karvapäägalleriaansa kasassa kovinkaan pitkään. Jos alkaa kumartelemaan SFP:n sekowoke-osastolle, tulee samalla pyllistäneeksi persujen äänestäjien kovimmalle ytimelle. Ja mykillä orvoilla on ollut tällaiseen toimintaan taipumusta. Toisaalta ihan kaikki pörssiarvauksenikaan eivät ole aina osuneet. Aina ei siis voi olla oikeassa ja tällä kertaa olin ihan mielelläni väärässä.

Piiloviestintää?

Hyppyallastoimittajien kansanhuvina on koko kesän ja pitkälle syksyyn orvontuskissaan etsiä kravateista pesukarhuja, eli piiloviestintää natsikannattajille. Olen vähän itsekseni pohdiskellut, että mahtaako Suomessa olla niin montaa näitä piiloviestejä ymmärtävää natsiäänestäjää, että niille kannattaisi krakasignaaleja lähetellä.

Hallitusohjelmien otsikoista on voinut perinteisesti päätellä, mihin suuntaan maa ei ainakaan ole menossa. Vai tuliko Rinne/Marinilla sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävä yhteiskunta? Tai miten sujui Holkerin hallittu rakennemuutos? Joten kumma homma, etteivät Tampereen punakoneen kasvatit ole vielä keksineet, että oikeistohallitus haluaa ”Vahvan ja välittävän Suomen” sijaan oikeasti heikon Suomi-neidon, joka ei välitä kenestäkään.

Helsingin Sanomien toimittajien tuska oikeistohallituksen pysymisestä pystyssä alkaa olla niin vakavaa, että päätin helpottaa pahoinvointiaan pienellä ilmaisella vinkillä.

Varainsiirtovero laskee

Kun Orpo I ilmoitti laskevansa varainsiirtoveroja kautta linjan, Pravdan kolmannella sivulla oli rotankokoisilla kirjaimilla ”Hallitus: Verovapaus pois ensiasunnon ostajilta." ”Katsos näin näin näin lehtimiehet, katsos näin näin lehtimiehet, otsikkoja keksii.”

Mie taas tuulettelin kotona, kun kuulin koko uutisen. Tiesin, että hallitusohjelmassa lukee ”Selvitetään mahdollisuutta asuntokaupan varainsiirtoveron poistamiseen tai laskemiseen julkisen talouden kannalta neutraalilla tavalla”. En vain uskonut sen toteutumiseen, koska se on aivan liian fiksun suuntaista politiikkaa. ”Veroja alas ja talouteen vauhtia” on aika harvoin lopulta löytynyt hallituksiemme työkalupaketista.

Lisäksi meillä on pitkästä aikaa valtiovarainministeri, joka oikeasti murehtii lapsiemme tulevista velkataakoista. Edellisen etunimi oli Iiro ja sitä edellisen Mauno. Joten arvelin varainsiirtoverojen alennukset haudattavan vain lähiomaisten kesken laittamatta edes ilmoitusta lehteen.

En nimittäin usko, että kiinteistöjen 4% -> 3% tai asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden 2% -> 1,5% varainsiirtoverojen laskut rahoittaisivat itse itseänsä. Ei tämä toki ole kokonaan poissuljettua, koska transaktioverojen lasku lisää transaktioita samalla varmuudella kuin Paavo Väyrynen pyrkii presidentiksi, jos henki vielä pihisee.

Hilpeyttä sinänsä voisi herättää, miten oikeisto yleensä valehtelee veronalennusten rahoittavan itsensä ja vasemmisto taas tavallisesti sumuttaa, ettei niillä ole mitään vaikutusta taloudelliseen aktiviteettiin. Totuus löytyy kerran kerrasta keskeltä. Ei siis tietenkään siitä aina pettävästä puolueesta, vaan jostain näiden näkemysten välistä.

Ja jos jokin asia on varma, se on aivan varma. Eli varainsiirtoverojen lasku lisää asuntokauppaa ja aavistuksen nostaa hintojakin. Tätä ei tosin voi todistaa jälkikäteenkään, koska kiinteistökauppoihin ja asuntojen hintoihin vaikuttavat monet muutkin tekijät. Transaktiokustannusten lasku lisää kuitenkin transaktioita, pystyi tämän todistamaan tai ei. Ja kauppa se on mikä kannattaa ja lisää hyvinvointiakin.

Matalat verokannat ja laajat veropohjat

Olin ensimmäiseksi ilahtunut toki oman positioni puolesta. Salkussani on ärhäkässä ylipainossa kiinteistösijoitusyhtiöiden osakkeita, ja näiden viimeiselle riville uudistus sataa suoraan. Yhtiöiden tulokset tuppaavat korreloimaan niiden pörssikurssien kanssa, joten hyvä huusivat spekulantit ja taputtivat karvaisia käsiään.

Mutta olin tyytyväinen myös yleisesti hämmästyttävän järjellisen oloisesta uudistuksesta. Suomessa on ongelmana, että työvoima jumittuu Itä-Suomeen ja yritykset perustetaan Länsi-Suomeen. Tähän vaikuttaa osaltaan varainsiirtovero, joka kannustaa pitämään seinistä kiinni.

Ensiasunnon varainsiirtoverovapaus taas ei perustu oikein mihinkään. Ellei ensiasunnon ostajalla ole varaa varainsiirtoveroon, ei sillä ole varaa siihen kämppäänkään. Verovapaus kyllä kannustaa omistusasumiseen, mikä taas kannustaa paikalleen jämähtämiseen.

Mahdollisimman matalat ja laajat verokannat mahdollisimman pienellä kikkailulla olisivat yleinen etu. Internet-tilan vähäisyyden vuoksi en tällä kertaa yritä selittää miksi. Sitten kun kerrankin esitellään uudistus oikeasti tähän suuntaan, tavanomaiset harakat raakkuvat nuorten kurjaa kohtaloa. Ei pitäisi olla kovin vaikeasti ymmärrettävä asia, että myydessä siitä ensiasunnosta saa pienemmällä varainsiirtoverolla nettona enemmän. Ja seuraavaa ostaessa saa halvemmalla ja niin edespäin.

Orpo ja pörssikurssit

Politiikkaa ei pitäisi pörssissä ylipelata. Nähdäkseni kiinteistösijoitusyhtiöt Helsingissä ovat torstain uutisen jälkeen ottaneet lähinnä osumaa. Mutta tämä on tavanomaista, pörssikurssit hyppivät ja pomppivat kaikenlaisista Ukrainan uutisista, mutta nyrpistävät nenäänsä varmalle hyvälle uutiselle, jolla on vielä pitkäaikaisia positiivisia vaikutuksia toimialalle.

Tämän viikon uutiset Suomi-Neuvostoliitto-seuran tukien lopettamisineen tuntuivat vähän samalta kuin silloin, kun Sipilän hallitus ensitöikseen vapautti kauppojen aukiolon. On pitkällä aikavälillä pörssikursseillekin tärkeää, että maassa on hallitus, joka tekee järjellistä politiikkaa eikä keskity moraaliposeeraamiseen.

Vaikka Suomen talouden tulevaisuus näyttää synkähköltä, en aio alkaa hajauttamaan lisää ulkomaille. Kyllä pörssikurssitkin jo tietävät, että olemme kuusessa kaikkien vajeittemme takia. Itse asiassa vasemmistolaiset ekonomistit tietävät tämän myös, mutta väittävät toista.

Pörssiyhtiöt joka tapauksessa pyrkivät tekemään voittoa sekä nousu- että laskukaudella. Ja aika paljon tulosheikennyksiä on nähdäkseni jo Fabianinkadulla hintoihin leivottu.

Joten tähtään Orpo I:n ensimmäiseen jouluun normiaskelin ja arvelen olevani Pakkasukon tullessa perinteisesti pussit täynnä kotimaisia(kin) osakkeita. 

Keskustele aiheesta tässä ketjussa

YouTube

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava

Haastattelut

Sijoitustiedon #Teerenpelit 25 - Aura Salla

Sijoitustieto
2.5.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Neste Q1/24 Seurantalista: Osake romahti ja toimitusjohtaja vaihtuu - miltä tulevaisuus näyttää?

Almanakka
2.5.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Nostavatko omien osakkeiden ostot tulosta?

Heikki Keskiväli
30.4.2024
east Lue lisää