Kaupallinen yhteistyö

Nvidia lentää AI-buumin siivittämänä

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Mainos: Vontobel

Nvidia perustettiin vuonna 1993 ratkaisemaan 3D-grafiikan ongelma tietokoneissa. Osakkeen hinta takkuili vuoteen 2016 asti alle kymmenessä dollarissa, mutta erityisesti viimeisten viiden vuoden aikana se on ollut räjähdysmäisessä, lähes 2000 prosentin, nousussa.

Lähde: Investing.com. Hinta USA:n dollareissa. Historiallinen tuotto ei ole luotettava indikaattori tulevasta tuotosta.

Nvidia on tällä hetkellä markkina-arvolla mitattuna maailman neljänneksi suurin yhtiö noin kahden biljoonan dollarin arvolla.

Nvidia grafiikkasuorittimet, eli GPUt, ovat jo pitkään olleet tehoa vaativien tietokonepelejä pelaavien suosiossa, 75 prosenttia kaikista pelaajista suosii Nvidia grafiikkakortteja.

Nvidia tekee tuloksensa GPU-yksiköistä, tietokoneohjelmistoista ja pilvipalveluista, jotka on suunniteltu tukemaan buumia kokevia tekoälysovelluksia (AI).

Viime vuonna ihmetystä ja kohua herätti ChatGPT ja monet muut AI-sovellukset. Ne tarvitsevat oppimiseen tuhansia GPU-yksiköitä ja eri raporttien mukaan Nvidian markkinaosuus koneoppimisessa voi olla jopa 95 prosenttia.

Viime viikolla Nvidia AI-buumista eniten hyötynyt Nvidia julkaisi osavuosikatsauksensa. Yhtiö ylitti Wall Streetin odotukset sekä myynnissä että tuloksessa ja tämän lisäksi yhtiö kertoi liikevaihdon olevan odotettua korkeampi jopa huimaa kasvua ennakoivia odotuksia vastaan.

Yhtiö tulos per osake (EPS) oli 5,16 dollaria osakkeelta, kun odotukset olivat 4,64 dollarissa. Liikevaihdon odotettiin viime vuoden viimeisellä kvartaalilla olleen 20,62 miljardia dollaria, mutta Nvidia saavutti kvartaalilla huiman 22,10 miljardin liikevaihdon. 

Yhtiön liikevaihto nousi 265 prosentilla viime vuoden Q4:n liikevaihdosta.

Yhtiön mukaan vahvaa kysyntää vauhdittivat yritysohjelmistot ja kuluttajille suunnitellut Internetsovellukset sekä useat teollisuudenalat, kuten autoteollisuus, rahoituspalvelut ja terveydenhuolto.

Monet teknologiaosakkeita seuraavat analyytikot uskovat AI-huumassa nousseiden osakkeiden olevan ylihinnoiteltuja ja uskovat korjauksen olevan edessä, ainakin siihen asti kunnes AI:n todellisen maailman hyödyt tulevat esille ja sen vaikutus voidaan tosissaan havaita yhtiöiden tuloksissa.

Viputuotteita Suomen markkinoille liikkeellelaskeva Vontobel tarjoaa tuotteita tuoton tavoitteluun sekä Nvidian nousevaan että laskevaan kurssiin.

Nvidian nousevaa kurssia treidaaja voi spekuloida esimerikiksi Vontobelin TLNG NVDA V266-turbolla. Tuotteen vipu on kirjoitushetkellä 10,24-kertainen ja riskipuskuri 8,85 prosenttia. Mikäli Nvidian kurssi nousee yhdellä prosentilla, turbon arvo nousee 10,24 prosentilla. Jos osakkeen hinta laskee vastoin odotuksia yhdellä prosentilla, tuottaa turbo 10,24 prosenttia tappiota.

TSRT NVDA V332-turbon avulla treidaaja voi tavoitella tuottoa Nvidian laskevaan kurssiin. Tuotteen riskipuskuri on kirjoitushetkellä 20,86 prosenttia ja vipu 4,63-kertainen. Nvidian osakkeen noustessa yhdellä prosentilla turbo tuottaa 4,63 prosenttia tappiota, mutta mikäli osakkeen hinta osakkeen hinta laskee prosentilla, tuottaa turbo 4,63 prosenttia voittoa.

Vontobelin sijoitustuotteilla voi käydä kauppaa Helsingin pörssin aukioloaikoina. Viputuotteita treidatessa tappioriski kasvaa. Koko sijoitetun pääoman menettäminen on mahdollista. Kohde-etuutena oleva Nvidian osake noteerataan USA:n dollareissa, joten viputuotteen tuotto riippuu myös EUR/USD-valuuttaparin hintamuutoksista. Sijoittajat kantavat Vontobelin luottoriskin sijoittaessaan Vontobelin tuotteisiin.

Tärkeä huomautus

Tämä tiedote ei ole sijoitusneuvontaa eikä sijoitus- tai sijoitusstrategiasuositus vaan mainos. Täydelliset tiedot arvopapereista, erityisesti sijoituksen rakenteesta ja siihen liittyvistä riskeistä, on kuvattu ohjelmaesitteessä ja sen mahdollisissa liitteissä sekä lopullisissa ehdoissa.

Mahdollisten sijoittajien tulisi lukea nämä asiakirjat ennen sijoituspäätöksen tekemistä. Kyseiset asiakirjat ja avaintietoasiakirja on julkaistu liikkeeseenlaskijan (Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Saksa) verkkosivuilla osoitteessa prospectus.vontobel.com ja ne ovat saatavilla maksutta liikkeeseenlaskijalta. Esitteen hyväksymistä ei pidä ymmärtää arvopapereiden hyväksymiseksi. Arvopaperit ovat tuotteita, jotka eivät ole yksinkertaisia ja joita saattaa olla vaikea ymmärtää. Tiedoissa viitataan simuloidun aiemman tuotto- tai arvonkehityksen numerotietoihin tai ne sisältävät numerotietoja tällaisesta tuotto- tai arvonkehityksestä. Aiemman tuotto- tai arvonkehityksen perusteella ei voida muodostaa luotettavia oletuksia tulevasta tuotto- tai arvonkehityksestä.

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Kolumnit

Nordeassa jyrää

Aki Pyysing
21.4.2024
east Lue lisää

Toimitilan tuottoon voit vaikuttaa enemmän kuin asunnon tuottoon

Miika Vuorensola
21.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit, Kaupallinen yhteistyö

Kulta nousi uuteen ennätyshintaan

Johannes Ankelo
18.4.2024
east Lue lisää