Olet täällä

Artikkelit
Kaupallinen yhteistyö

Nordnetin livetreidauskisa tarjosi oivia treidivinkkejä

Kaupallinen yhteistyö | Nordnet

Nordnetin livetreidauskilpailussa neljä ammattitreidaajaa kilpailivat treidauskuninkaan tittelistä. Aikaa herroilla oli noin kaksi ja puoli tuntia ja voittaja ratkaistiin absoluuttisen tuoton perusteella. Treidaajat voivat valita kohteensa kaikista Nordnetista löytyvistä tuotteista. Kolme kilpailijaa lähti kisaan 10 000 euron salkulla, yksi hurjapää talletti vain tonnin aikomuksenaan vivuttaa positionsa voimakkaasti.

Kilpailuun osallistuivat:

Jukka Lepikkö - Treideri vuodesta 2007 lähtien, pääfokuksena osakkeet, valuutat ja hyödykkeet pääasiassa optioilla ja muilla viputuotteilla. Jukka toimi Nordnetissa sijoitusasiantuntijana vuodet 2018-2020.

Johannes Sippola - Lääketieteen opiskelija Helsingin yliopistosta. Johanneksella on 3,5 vuoden kokemus teknisestä analyysistä ja 5 kuukauden kokemus skalppaamisesta, eli todella lyhyen aikavälin treidaamisesta. Hän treidaa pääasiassa osakkeilla, mukaanlukien tänä vuonna tutuiksi tulleet meemiosakkeet.

Kristian Kannus - Kristian on treidaamisen lisäksi yrittäjä, salkunhoitaja ja sijoitusasioiden konsultti. Hän on treidannut kuusi vuotta ja sijoitustaustaa on tuplasti sitä enemmän. Kristian aloitti treidauskisan vain 1 000 euron salkulla.

Johannes Suokonautio - Kolmen vuoden tausta treidaamisesta opiskelujen ohella, pääasiassa USA:n pörsseissä osakkeilla sekä swing- että päivänsisäistä kauppaa.

Treidaamiseen valmistautuminen

Ennen lähtöpaukkua treidaajat avasivat kokemuksiaan parhaista tavoista valmistautua treidipäivään. Kaikkien kommenteista kävi selväksi, että pörssin avaus on kriittinen ajankohta, jolloin tulee olla erityisen valppaana ja alkaa laittaa treidejä sisään markkinoiden liikkeiden perusteella.

Valmistautuessaan treidipäivään treidaajat kävivät edellisen kaupankäyntipäivän tapahtumia ja pohtivat miten se voi vaikuttaa treidaamiseen tänään, toisin sanoen jatkuuko edellisen päivän momentum. Tärkeää on tutkia sekä markkinan isompaa trendiä että lyhyempää aikaväliä aina minuuttigraafeihin asti parhaan mahdollisimman kuvan hahmottamiseksi markkinoiden yleisestä tunnelmasta.

Kaikilta treidaajilta löytyi graafeistaan monia erilaisia indikaattoreita, joiden perusteella he ovat oppineet aistimaan markkinan sykettä.

Kisan alkaessa jenkkipörssien aukeamiseen oli aikaa viisitoista minuuttia. Lähtölaukauksesta kaikki jäivätkin odottelemaan pörssin avautumista ja valmiina reagoimaan markkinaheilunnan alkamiseen.

Treidauskisa alkaa

Lepikkö päätti ennen jenkkipörssin avautumista ottaa pienen betsin Nasdaq-shorttia, uskoen edellisen treidipäivän loppuvaiheen karhumaisen momentumin jatkumiseen. Jenkkimarkkina avasikin laskuun ja Jukka pääsi kotiuttamaan ensimmäisen voitollisen treidinsä. Hän toteutti kauppansa Nordnet Marketsin Nasdaq 100-indeksiin Unlimited Turbolla, jossa Nasdaqin yhden indeksipisteen muutos vastaa turbon noin yhden sentin muutosta.

Lepikön neuvona oli ottaa tuotot nopeasti pörssin aukeamista treidatessa, sillä alkuun tulee usein rajua heiluntaa ja sen vaikutuksia on vaikea arvioida. Tämän jälkeen voi alkaa tarkemmin arvioida mikä voisi olla päivän suunta sijoitettavissa kohteissa. Markkina alkaa rauhoittua Lepikön mukaan ensimmäisen tunnin jälkeen jenkkiavauksesta.

Suokonautio treidaa pienempiä jenkkiosakkeita, joiden likviditeetti ei suurimpiin osakkeisiin verrattuna ole hyvä. Johanneksen mukaan osakkeen pieni float ja markkina-arvo tekevät niistä päivänsisäisesti helpommin manipuloituja, jolloin on tärkeää valita treidipaikkansa erittäin tarkasti ja käyttää avautuvat mahdollisuudet armotta hyväksi. Small cap-osakkeet voivat olla treidaajille liian epälikvidejä, paitsi jos osake on syystä tai toisesta kuuma markkinoilla.

Sippola lisäsi, että Helsingin pörssin small cap-osakkeiden likviditeetti on jenkkiverrokkeihin nähden lähes olematonta. Tärkeintä small capeja treidatessa on pitää huolta, ettei häviä spreadeihin, eli liian suureen osto- ja myyntikurssin erotukseen. Spreadi lasketaan yhdeksi treidaajan kuluista.

Kaikki treidaajista käyttivät hyväkseen Tradingview-sovellusta, jota voi netissä käyttää ilmaiseksi. Kannus vei analyysinsä toiselle tasolle täyttämällä graafinsa eri indikaattoreilla. Boeingin osaketta analysoidessaan hän käyttää myös paljon eri vertikaalisia tasoja hyväkseen hakiessaan parhaita osto- ja myyntipaikkoja.

Suokonautio monelle treiderille tyypillisesti treidasi pelkästään kuvaajasta price actionia, eli hintaliikehdintää. Kysyttäessä mitä osakkeen takana oleva yhtiö tekee, vastaus oli vilpitön “ei mitään hajua”, eli lyhyessä kaupassa fundamenteilla ei ole treidaajille merkitystä.

Pahimmista virheistä kysyttäessä Lepikkö nosti esille muun muassa heikosti toteutetun riskienhallinnan - liian isoja positioita, ylitreidaamista ja markkinaa vastaan tappelemista. Muut treidaajat komppasivat Jukan ajatuksia ja lisäsivät että fokus on tärkeää pitää oikeissa asioissa maltillisesti, varsinkin jos päivän ensimmäinen treidi menee pakkaselle.

Kannus avasi ensimmäisen treidinsä kultaan ja kävi perusteellisesti läpi syyt treidille sekä pitkässä että lyhyessä kuvassa. Markkina ei ollut Kristianin kanssa samaa mieltä ja treidi laitettiin kiinni pakkasella. Ammattimaisesti mies kuitenkin osasi objektiivisesti analysoida treidin heti sen sulkemisen jälkeen. Analyysissään hän totesi muun muassa, että tappioiden minimoiminen on tärkeämpää kuin tuottojen hakeminen. Treidaamisessa ajatuksena on pääoman kumuloiminen pikkuhiljaa “korkoa korolle”-tyyliin.

Treidaajat mainitsivat janoavansa markkinoiden volatiliteettia, sillä markkinan heiluessa treidaaja on elementissään. Tasaisesti puksuttavilla ja hiljaisilla markkinoilla on treidaajien vaikea laittaa koko taitoarsenaaliaan käyttöön tuottojen ansaitsemiksi. Sillä ei niinkään ole väliä onko markkina nousussa tai laskussa, kunhan liikettä riittää.

Suokonautio mainitsi, että treidaamisen voi aloittaa jo muutamalla tonnilla harjoittelumielessä, varsinkin jos osaa käyttää vipua hyödykseen. Nordnet Marketsin viputuotteita treidatessa ei tarvitse maksaa välityspalkkiota lainkaan, mikä auttaa treidaajan tuottoja merkittävästi.

Sippola ei rikkonut treidisuunnitelmaansa kilpailun takia vaan kärsivällisesti etsi paikkaa treidille. Maltti on valttia, erityisesti treidaamisessa kun markkina ei tarjoa paikkoja avata positiota. Hän painotti samalla miten tärkeää on treidata osakkeita, joita on seurannut pidempään. Täten voi ajan kuluessa oppia miten kyseinen osake, tai esimerkiksi small cap-osakkeet yleensä, lähtökohtaisesti käyttäytyy.

Yleisesti kuulee mainittavan ettei treidaamisella voi enää tehdä voittoa, koska algoritmeillä treidaavat botit vievät kaikki tuotot markkinoilta. Suokonautio oli asiasta eri mieltä ja löytää jopa etua kyvystä oppia lukemaan bottien käyttäytymistä markkinoilla.

Kisan aikana tuli monesti esille myös treidaamisen vaikeus trendiä vastaan; silloin täytyy position ottaminen olla erityisen perusteltua ja panoskoot tulee pitää pieninä, mikäli trendi jatkuukin ja treidi menee stoppiin.

Sippola ei kisan aikana avannut yhtään treidiä, mutta antoi mainion esimerkin siitä, miten omien sanojensa mukaan “setuppeja ei voi itse keksiä paikoissa, joissa niitä ei ole”. Eli toisin sanoen, treidaussuunnitelma laaditaan etukäteen ja treidataan suunnitelman mukaisesti.

Lepikön mukaan markkinoiden ensimmäiset ja viimeiset kaksi tuntia ovat treidaamisen kannalta otollisinta aikaa, sillä tällöin liikettä löytyy tarpeeksi treidaajien tarpeisiin.

Kannus korosti viputreidaamisessa voittavien treidien päällä istumisen tärkeyttä. Viputreidejä veivatessa voi neljä viidestä, tai jopa yhdeksän kymmenestä, treidistä mennä harakoille, koska yhdellä onnistuneella treidillä voi saada trendistä kiinni ja sen tuotot kattavat tappiolliset kaupat kirkkaasti. Tässä vaiheessa testataan treidaajan malttia ja istumalihaksia, ettei voittoja kotiuteta liian vikkelästi. Arvosijoittajalegenda Warren Buffettin kuuluisat ohjeet siis pätevät lyhyeenkin kauppaan.

Voittajaksi selviytyi lopulta Jukka Lepikkö(voittaja piilotettu, mikäli haluat katsoa jakson ensin), jonka seitsemästä avatusta positiosta viisi suljettiin voitollisena.

Katso striimi allaolevasta linkistä ja kuuntele treidaajien seikkaperäisemmät vinkit ja viisaudet.

Aktiivinen kaupankäynti tai kaupankäynti pörssilistatuilla tuotteilla sisältää korkea riskin, joka ei sovi kaikille. Kyseiset tuotteet ovat monimutkaisia ja vaativat sijoittajalta selkeän ymmärryksen kohde-etuuksina olevista markkinoista sekä tuotekohtaisista ehdoista ja ominaisuuksista. Käydäksesi kauppaa pörssilistatuilla tuotteilla sinun on läpäistävä tietämystesti tai muulla tavoin osoitettava riittävä tietämystaso varmistaaksesi tuotteiden asianmukaisuuden sinulle. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita.

Uusin osavuosikatsauskalenteri
Liity Sijoitustiedon jäseneksi