Olet täällä

Artikkelit

Nokia - Joko koittaa aika lunastaa odotuksia?

Nokia, joka on historiassaan ollut yksi maailman sopeutumiskykyisimmistä yhtiöistä, raportoi vuoden toisen kvartaalin tuloksensa heinäkuun 25. päivä. Yhtiön ensimmäisen neljänneksen tulos yllätti negatiivisesti ja markkinat odottavatkin mielenkiinnolla lähestyvää osaria, sekä yhtiön johdon ohjausta lähitulevaisuuteen 5G-kisan kuumentuessa.

Nokian osake on lähes alimmillaan sitten vuoden 2013 puhelinliiketoiminnan myynnistä käynnistyneen räväkän nousun jälkeen. Osakkeen viime vuodet eivät varsinaisesti ole olleet hekumallisia, ja voitolla olevien sijoittajien määrä lienee rajattu osakkeen kurssin liikkuessa 4-7 euron välillä. Osakkeen hinnan viimeisin lasku ja muutos poliittisessa kentässä tekevät kuitenkin Nokiasta mahdollisesti mielenkiintoisen sijoituskohteen pitkällä aikavälillä.

Osake on myös mielenkiintoinen osinkolappu lähes 4,5% osinkotuotolla. Nokian Q1-raportissa käteisen ja lyhyiden sijoitusten määrän ilmoitettiin olevan noin 6,7 miljardia euroa. Nokia maksaa osinkoa edellisvuodelta neljässä osassa. Ensimmäisen 0,05 eur erän ollessa jo maksettuna, seuraavien kolmen 0,05 eur erien alustavat irtoamispäivät ovat 29.7. 29.10. ja 3.2.2020.

Q1 / 2019

Huhtikuussa Nokia raportoi yllätystappioista ja osakkeen hinta romahti välittömästi 10%. Ongelmia oli erityisesti uusien teknologiatoimitusten suhteen. Q1 oli kuitenkin yhtiön johdon mielestä linjassa odotuksiin, eikä yhtiö muuttanut ohjaustaan loppuvuodelle odottaen 5G-teknologian puskevan yhtiötä jatkossa voimakkaasti eteenpäin. Yhtiö oli jo aiemmin varoittanut mahdollisesta pehmeästä ensimmäisestä vuosipuolikkaasta ja vakaammasta loppuvuodesta. Nokian EPS (Earnings Per Share) oli 0,02 euroa pakkasella. Vuositasolla Nokia uskoo EPS:n olevan 0,25-0,29 euron haarukassa ja odottaa vuodesta 2020 erittäin positiivista.

Nokia, 5G ja kauppasodan vaikutukset

USA:n ja muiden valtioiden sulkiessa Huawein verkkotoimitukset pois rajojensa sisältä, ovat Nokia ja Ericsson saaneet tuulta purjeisiinsa 5G-markkinoilla. Verkkotoimittajien markkinaosuudet ovat pysyneet samoissa luvuissa viime vuodet; Huawei on pitänyt markkinajohtajan asemaa yli 30%:lla, Ericsson on napannut lähes 30% siivun Nokian markkinaosuuden ollessa karvan päälle 20% luokkaa. Huawein vaikeuksien jatkuessa voi Nokian markkinaosuus nousta tulevina vuosina lähemmäs 30%:n tasoa.

Markkinoilla on liikkunut huhuja Nokian vaikeuksista teknologiakehityksen suhteen erityisesti verrattuna Huaweihin, mutta myös Ericssonin arvioidaan olevan Nokiaa askeleen edellä.  Nokialla on kuitenkin hallussaan jo yli 40 5G-sopimusta, mikä tarjoaa yhtiölle vahvan aseman 5G-teknologian yleistyessä. USA:n 5G-markkinan herruus on tällä hetkellä Nokian ja Ericssonin välistä kilpajuoksua.

Historiallisesti katsottuna Nokian ongelmat eivät ole olleet teknologisessa toteutuksessa vaan enemmänkin yhtiön johdon kyvyssä muuttaa yhtiön vahvuudet tuotoiksi ja kassavirraksi. Tämän vuoden ensimmäinen neljännes osoitti juuri tämän ongelman, kun katteet jättivät paljon toivomisen varaa.

Mitä odotettavissa?

Markkinat odottavat Yahoo:n listaamien analyytikoiden mukaan vuositasolla Nokia tuloksen -4% laskua (EPS 0,27 eur -> EPS 0,25 eur), mikä menee yksiin yhtiön odotusten suhteen pehmeästä alkuvuodesta ja myöhemmin parantuvasta tuloskunnosta. Nokian verkkotoimitusten pitkät syklit tekevät lyhyen aikavälin myynnin arvioinnista haastavaa.

Nokian Q2-osarista voi odottaa päivityksiä yhtiön 5G-teknologian näkymiin ja sen vaikutusta tulokseen tulevien vuosineljännesten aikana. Yhtiöllä on nyt 43 sopimusta kansainvälisten operaattorien kanssa ja uusia sopimuksia on kirjattu kasvavalla tahdilla maaliskuun jälkeen. 5G-sopimuksia Nokia on ainakin mainostanut omaavansa enemmän kuin yhdelläkään toisella yksittäisellä kilpailijalla.

Kansainvälinen poliittinen ilmapiiri saattaa pahimmassa tapauksessa siirtää verkkotoimituksia muutamalla kvartaalilla, mutta globaali talous on tuskin niin hauras, että se estäisi 5G-teknologian etenemisen kokonaan. Toimitusten siirtyminen laittaisi Nokian osakkeen paineeseen.

Mielenkiintoinen kysymys piilee yhtiön potentiaalin ja toteutuskyvyn välimaastossa ja siinä miten lähelle Nokia pääsee korkeaa potentiaaliaan. Yhtiö ei viime kvartaaleina ole sijoittajia juuri positiivisesti yllättänyt, vaikka moni vakaasti Nokian potentiaaliin uskookin. Yhtiön johdon tehtävänä on siis viimeinkin lunastaa lupaukset ja tehdä vahvaa tulosta 5G-teknologiamarkkinoilla.

Analyytikkojen ennusteita

MarketWatch-sivuston keräämien analyytikkoennusteiden perusteella Nokia saa ”Ylipainota”-suosituksen. ”Osta” tai ”Ylipainota” suosituksen Nokialle 29 analyytikosta antaa 18.

Investing.comin analyytikoilta keräämien ennusteiden perusteella Nokian osakkeen hinnan odotetaan vuoden sisällä päätyvän 4,30-6,50 euron välille keskiarvo-odotuksen ollessa 5,54 euroa.

Nokia Q2 EPS:n odotetaan olevan 0,03 euroa, haarukan ollessa 0,00-0,06 euroa.

Q3:lla odotetaan EPS:n paranevan 0,08 euroon (0,06-0,10 euron haarukka) ja koko vuodelta 2019 0,26 euroa (0,18-0,39).

Q2 liikevaihdon odotetaan olevan 5,32-5,44 miljardia euroa, keskiarvon ollessa 5,37 miljardia euroa.

Nokia julkaisee tuloksensa 25.7.2019. 

Ruotsalaiskilpailija Ericsson julkaisee tuloksensa 17.7.2019.

Keskustele Nokiasta täällä

Nokia at MWC 2019 Kuva: Nokia.com

Voima - kultapohjainen pankkipalvelu
Liity Sijoitustiedon jäseneksi