Olet täällä

Artikkelit

Munger varoittaa markkinoiden sekopäisyydesta, Dalio sisällisodasta ja inflaatiosta

Sijoitusmaailman raskaan sarjaan konkarit Ray Dalio ja Charlie Munger ovat viime aikoina kertoneet ajatuksistaan julkisesti.

Molemmat ovat osaltaan huolissaan markkinoiden tilanteesta.

Dalio varoittaa sisällissodan mahdollisuudesta ja inflaatiosta

Bridgewater Associates hedge fundin perustaja Ray Dalio julkaisi marraskuun lopussa uuden kirjansa “Principles for Dealing with the Changing World Order: Why Nations Succeed and Fail”. Talousmaailman keskittyessä pitkälti Dalion otsikoissa olleisiin Kiina-kommentteihin hedge fund-manageri varoittaa kirjassaan USA:n sisällissodan mahdollisuudesta.

Hän laskee sisällissodan todennäköisyydeksi 30 prosenttia seuraavan vuosikymmenen aikana johtuen äärimmäisestä kahtiajakautuneisuudesta maan sisällä.

Esimerkiksi tiukkojen vaalituloksen selvittyä ja häviäjien kunnioittaessa vaalien tulosta, järjestys säilyy. Kun vallasta tapellaan ja se napataan, on se selkeä signaali merkittävästä riskistä vallankumouksilleselle muutokselle. Suuri määrä ihmisiä, mukaanlukien korkea-arvoiset virkamiehet, ovat avoimesti epäilleet viimeisten vaalien oikeellisuutta ja ovat ilmaisseet halunsa taistella uskomustensa puolesta.

Dalion siteeraaman tutkimuksen mukaan 15 prosentin republikaanien ja 20 prosentin demokraattien mielestä olisi parempi, jos toinen poliittinen puolue “vain kuolisi”.

Dalion mukaan inflaatio on kuitenkin akuutimpi ongelma ja varoittaa, ettei sijoitussalkun arvonnousu todellisuudessa tarkoita varallisuuden kasvamista. “Jotkut tekevät virheen ajattelemalla, että he rikastuvat huomatessaan omistuksiensa hinnan nousevan näkemättä heidän ostovoimansa kulumista”, Dalio kirjoittaa Linkedinissä.

“Kun luodaan paljon rahaa ja luottoa, ne menettävät arvoaan, joten omistamalla enemmän rahaa ei välttämättä saa enempää varallisuutta tai ostovoimaa”, Dalio jatkaa ja kertoo todellisen varallisuuden olevan tuotantokapasiteetin funktio ajan kuluessa.

Rahan printtaaminen ja sen jakaminen eivät Dalion mukaan tee amerikkalaisia sen rikkaammiksi ellei rahaa suunnata tuottavuuden kasvattamiseen.

Dalio varoittaa ostovoiman menettämisen vaaroista: “Ei ole olemassa yksilöä, organisaatiota, valtiota tai imperiumia, joka ei ole kaatunut kun se on menettänyt ostovoimansa. USA kuluttaa nyt enemmän rahaa kuin se tienaa ja maksaa kulutuksen printtaamalla rahaa, jonka arvoa alennetaan. Tilanteen parantamiseksi tuottavuutta ja yhteistyötä täytyy kehittää. Tällä hetkellä olemme väärällä tiellä.”

Muutama sitaatti Dalion kirjoituksesta:

 • Tällä hetkellä 1) valtio printtaa paljon enemmän rahaa, 2) ihmiset saavat paljon enemmän rahaa ja 3) se aiheuttaa paljon enemmän ostamista, mikä johtaa paljon korkeampaan inflaatioon.

 • Tällä hetkellä on paljon enemmän taloudellista varallisuutta kuin voitaisiin koskaan muuttaa todelliseksi varallisuudeksi, joten sen arvon täytyy laskea. Kun huomaat taloudellisen varallisuuden kasvavan kuten nyt, älä ajattele todellisen varallisuutesi kasvavan kun ostovoimasi laskee.

 • Rahan käyttäminen sijoituksiin ja infrastruktuuriin kulutuksen sijaan johtaa tavanomaisesti parempaan tuottavuuteen, joten sijoitukset ovat hyvä ennakoiva indikaattori menestykselle. Toisaalta rahan printtaaminen ja sen jakaminen ilman tuottavuutta eivät nosta varallisuutta.

 • Voimasuhteiden muutos syntyy varallisuuden muutoksista, joten seuraa tarkasti kuka tekee mitä luodakseen varallisuuden muutoksia.

 • Historiallisesti kun yksilö, organisaatio, valtio tai imperiumi kuluttaa enemmän kuin se tienaa, kurjuus ja sekasorto ovat edessä.

Munger ei innostu kryptoista

Charlie Munger on toiminut Warren Buffettin oikeana kätenä Berkshire Hathawayssa jo vuosikymmenien ajan. Nyt hän kertoo markkinoiden olevan tänään villimpiä kuin teknokuplan muodostuessa vuosituhannen vaihteessa. Hän ei myöskään säästellyt sanojaan kryptojen suhteen.

Tässä muutama herkkupala Mungerin australialaisen mediatalon virtuaalisesta haastattelusta miehen omin samoin:

 • Teknokupla oli villimpi osakkeiden arvostuksien suhteen kuin osakemarkkinat tällä hetkellä. Mutta kokonaisuudessaan markkina on tällä hetkellä sekopäisempi kuin teknokuplan aikaan.

 • En voi sietää osallistumista näihin mielettömiin boomeihin. Jokainen haluaa siivunsa, mutta minulla on erilainen ajatusmalli. Haluan tehdä rahani myymällä ihmisille asioita, jotka ovat heille hyväksi, enkä sellaista mikä on heille pahasta.

 • Sijoittamisesta on tullut erittäin vaikeaa, sillä osakkeilla rikastumista tavoittelevan älyllisen hevosvoiman määrä kasvaa nopeasti. Hyvien yhtiöiden hinnat ovat nousseet ylös. Parhaista yhtiöistä joutuu maksamaan korkeaa hintaa.

 • Ei ole erinomaista yhtiötä, jota ei voisi muuttaa huonoksi sijoitukseksi nostamalla sen osakkeen hintaa.

 • En aio koskaan ostaa kryptovaluuttoja. Toivon, ettei niitä olisi keksitty koskaan.

 • Usko pois, kryptovaluuttoihin sijoittavat eivät ajattele asiakkaita, he ajattelevat vain itseään. En haluaisi yhdenkään heistä kuuluvan perheeseeni avioliiton kautta.

 • Kiina teki oikean päätöksen kieltämällä kryptot kokonaan. He ovat oikeassa rajoittaessaan buumeja, eivät anna niiden edetä liian pitkälle. Tässä asiassa Kiina on Amerikkaa parempi.

 • En usko, että olemme [Munger ja Buffett] niin viisaita tai tunnollisia. Olemme olleet menestyksekkäämpiä kuin viisautemme tai tunnollisuutemme normaalisti voisi aiheuttaa. Mielestäni olemme keskivertosijoittajaa parempia ymmärtämään mitä tiedämme ja mitä emme tiedä.

 • Amazonilla voi olla vähittäismyynnin suhteen enemmän pelättävää kuin Costcolla. Costcosta tulee lopulta iso peluri internetissä. Ihmiset luottavat siihen ja sillä on valtavasti ostovoimaa.

 • Jeff Bezos on tehnyt ankarasti töitä, hän on varsin fanaattinen ja on tottakai kokenut merkittävää menestystä. Hän ei olisi ollut yhtä menestyksekäs ellei hän olisi voinut surffata internet-aallolla. Mutta internet-aalto on kuitenkin todellisuutta ja hän havaitsi sen potentiaalin, heitti kaiken muun elämässään sivuun ja nousi aallonharjalle. Hän on surffannut siitä lähtien.

 • Elon Musk uskoo pystyvänsä enempään kuin mitä oikeasti kykenee ja se on auttanut häntä. Älä koskaan aliarvioi miestä, joka yliarvioi itsensä. Jotkut äärimmäiset menestystarinat tulevat ihmisiltä, jotka yrittävät äärimmäisiä asioita liiallisen itseluottamuksen ansiosta. Kun he menestyvät, siitä saat Elon Muskin.

 • Viimeisen sadan vuoden aikana lanseeratuista valuutoista en luota yhteenkään. On luonnollista pienentää valuutan ostovoimaa. Jos olet hallitus, parasta mitä voit toivoa on hidas inflaatio.

 • Hiilivedyn säästäminen tuleville sukupolville on erittäin viisasta vaikkei ilmaston lämpenemistä olisikaan. Rakastan, että jatkuvasti vähennämme hiilen, öljyn ja dieselin polttamista ja niiden korvaamista uusiutuvilla energialähteillä.

Mitä mieltä Dalion ja Mungerin ajatuksista? Kommentoi Sijoitustiedon palstalla.

Sijoita kryptovaluuttoihin turvallisesti ja luotettavasti
Liity Sijoitustiedon jäseneksi