Olet täällä

Artikkelit

Minne katosivat QT-pelot?

Muutama kuukausi sitten puhuttiin paljon FEDin eri aseista taistelussa inflaatiota vastaan: ohjauskoron nostaminen ja FEDin taseen supistaminen (eli rahan poistamisesta kierrosta, engl. QT, Quantitative Tightening). FED on sen jälkeen kaikkien odotusten mukaisesti nostanut korkojaan aggressiivisesti, mutta taseen supistamisesta ei ole sittemmin juuri supistu vaikka se on kesäkuussa hiljalleen käynnistynyt.

Bank of America kertoo keskuspankin taseen supistamisen olevan riski osakkeiden hinnoille. Tutkittaessa S&P500-indeksin ja FEDin bondiostosten historiallista korrelaatiota vuosina 2010-2019, BofA kertoo analyysissään QT:n jatkuessaan aiheuttavan seitsemän prosentin loven S&P500-indeksin hintaan nykytasoilta katsottuna.

”QT on joutunut taka-alalle korkean inflaation ja taantuman pelotellessa markkinoita”, kertoo Chris Zaccarelli Indenpendent Advisor Alliancesta. Se voi kuitenkin nousta tapetille talouskasvun hidastuessa.

”Markkina juhlii odotusta, jonka mukaan seuraava FEDin koronnosto on 50 korkopistettä 75 sijaan ja edelleenkään markkina ei näytä ennakoivan QT:a”, EQM Capital Jane Edmondson toteaa. ”Uskon, että markkinoiden oletuksena on QT:n olevan jo leivottuna hintoihin johtuen FEDin selkeästä tiedotuslinjasta QT:n suhteen”.

FED aloitti 8,9 biljoonan dollarin taseensa supistamisen kesäkuussa alkuvauhdin ollessa 1,1 biljoonan dollarin leikkaus vuosittain. Kaksi kuukautta QT:n aloittamisen jälkeen S&P500 on lähes viiden prosentin nousussa.

Zaccarelli jatkaa: ”Mikäli taloustilanne kiristyy merkittävästi, QT:sta voi tulla tärkeämpi aihe. On vaikeaa olla erittäin luottavainen QT:n vaikutuksesta osakemarkkinoihin, itse keskityn enemmän S&P500-yhtiöiden tuloksiin ja vähemmän niiden P/E-lukuihin.”

Mitä QT-peloille tapahtui?

Viime vuoden lopulla ja tämän vuoden alussa QT oli yksi keskustelluimmista makroteemoista. Keskustelu viimeisten 6-8 viikon aikana QT:n suhteen on hiljentynyt merkittävästi. Credit Suisse kirjoitti kuukausi sitten muistiossaan: ”Emme saa enää lainkaan kysymyksiä QT:stä. Voiko QT:sta muodostua musta joutsen?”

Sitten vuoden 2010 ovat FEDin elvytystoimenpiteet (QE, Quantitative Easing) Bank of American mukaan selittäneet noin puolet markkinoiden P/E-kertoimien liikkeistä, joten QT:lla on merkitystä myös. BofA muistuttaa: ”Perustuen vahvaan lineaariseen suhteeseen QE:n ja S&P500-yhtiöiden tuotoista vuosien 2010-2019 välillä, vuoden 2023 läpi jatkuva QT vastaisi seitsemän prosentin pudotusta S&P500-indeksin hinnassa nykyisiltä tasoilta.”

Nordean makrotiimi muistuttaa: ”QT tarkoittaa myös vähentyvää kysyntää US Treasureille jatkossa. FED aloitti sijoitustensa vähentämisen kesäkuussa, vähennykset ovat toistaiseksi tapahtuneet vain puolivauhdilla. Tämän lisäksi korkeammat verotulot huhtikuussa saivat USA:n valtiovarainministeriön vähentämään bondien liikkeellelaskua kesän aikana, mikä on heikentänyt QT:n vaikutusta tähän mennessä. QT:n siirtyessä täyteen vauhtiin syyskuussa ja valtionvarainministeriön laskiessa bondeja liikkeelle normaaliin tahtiin, QT:n vaikutus tullaan huomaamaan markkinoilla. Aivan kuten QE laski jatkuvasti hintoja ja tasoitti korkokäyrää, QT:lla on täsmälleen päinvastainen vaikutus.”

Biljoonan dollarin kysymys onkin osakkeiden suhde taseen supistamiseen.

Toistaiseksi näyttää siltä, että osakkeet ovat ylireagoineet QT:n vaikutukseen, ceteris paribus.

FED voi vauhdittaa QT:a entisestään. Tämä asettaisi painetta reaalikorkoihin ja poistaa likviditeettiä markkinoilta. Kuvaajassa vertailussa USA:n rahapohja ja FEDin tase...

...ja USA:n rahapohjan suhde kymppivuotisen swapin reaalikorkoon.

FEDin tase ei isoa kuvaa katsottaessa ole juuri nytkähtänyt alaspäin.

Tärkeämpi on "tehokas tase", kirjoittaa John Authers viitaten CrossBorderin kaavioon. Huomionarvoista on, kuinka tämä on liikkunut rinnakkain S&P500-indeksin kanssa käänteen jälkeen.

Ennakoitu FEDin taseen supistamisaikataulu.

Vuoden 2023 loppuun mennessä FEDin tavoitteena on supistaa tasetta biljoonalla taalalla. ”What goes up, must come down.”

Markkinat tarvitsevat koko ajan enemmän ja enemmän kuivaa ruutia kunnon osakerallia varten.

Keskustele markkinatilanteesta Sijoitustiedon foorumilla.

Sijoita kryptovaluuttoihin turvallisesti ja luotettavasti
Liity Sijoitustiedon jäseneksi